Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 13:24:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η Fed θα αναγκαστεί να εφαρμόσει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η Fed θα αναγκαστεί να εφαρμόσει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Πηγή: Express.gr
Της Leslie P. Norton

«ΑΚΟΥΣΕ με τώρα και πίστεψέ με αργότερα». Αυτός ήταν ο τίτλος δύο διαφορετικών εκθέσεων της Stephanie Pomboy, οικονομολόγου και δημιουργού της εταιρίας ερευνών MacroMavens. Η πρώτη δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2006 και ασχολούνταν με τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία η φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Η δεύτερη δημοσιεύθηκε λίγους μήνες αργότερα και ασχολούνταν με το «χρηματοοικονομικό χάος» που θα δημιουργούσαν αρκετές φούσκες που υπήρχαν στην παγκόσμια οικονομία και αγορά. Σήμερα η Pomboy προβλέπει κάτι ακόμη πιο δυσάρεστο: το τέλος του «λογιστικού χρήματος» (fiat money), δηλαδή των νομισμάτων τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στη βοήθεια που παρέχει η κρατική μηχανή. Μιλήσαμε μαζί της πριν από μερικές εβδομάδες, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke σκιαγραφούσε μία διόλου ευνοϊκή εικόνα για το τι περιμένει την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του επονομαζόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», δηλαδή της περιόδου όπου θα λήξουν οι έκτακτες φοροαπαλλαγές και ταυτόχρονα θα περιοριστούν οι δημοσιονομικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι η Fed είναι σχεδόν ο αποκλειστικός αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων, η Pomboy θεωρεί ότι το τέλος του «λογιστικού χρήματος» θα καταφθάσει το αργότερο εντός της επόμενης 5ετίας.

Τι είναι αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές την τρέχουσα περίοδο;
«Το γεγονός ότι η Fed θα είναι παρούσα στην αγορά κρατικού χρέους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι εάν υπάρξει ένας ακόμη γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, τότε η οικονομία των ΗΠΑ θα εξέλθει από το χάος και όλα θα πάνε καλά. Όμως φαίνεται ότι ξεχνούν πως η Fed είναι ο μοναδικός αγοραστής αμερικανικού κρατικού χρέους. Θα πρέπει να συνεχίσει να το πράττει και το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, από την Bank of Japan έως την ΕΚΤ. Αποτέλεσμα θα είναι σιγά-σιγά να εξαφανιστεί το επονομαζόμενο “λογιστικό χρήμα”. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνα αφελές να κοιτάζεις την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τις επιπτώσεις που αυτή έχει και θα έχει στο δολάριο».

Ένα βήμα τη φορά. Πότε θα καταφθάσει η δεύτερη περίοδος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ;
«Ο Bernanke άφησε ανοιχτή την πόρτα σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσει πριν από τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο. Η Fed προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε οι καταναλωτές που έχουν κάποια κεφάλαια να συνεχίσουν να καταναλώνουν και εξαιτίας αυτού οι εταιρίες να έχουν ενίσχυση κερδών. Όταν οι εταιρίες έχουν ενίσχυση κερδών είθισται να προχωρούν και σε κάποιες προσλήψεις, δηλαδή να βοηθούν στη μείωση της ανεργίας. Όμως μέχρι σήμερα η πολιτική της δεν έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα».

Τι προκαλεί τα «παχυλά» περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία κυριολεκτικά λατρεύουν οι επενδυτές;
«Πρώτον, τα προγράμματα μείωσης δαπανών που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις και, δεύτερον, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των προϊόντων. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να “περάσουν” το έξτρα κόστος στον καταναλωτή. Εάν διαβάσετε προσεκτικά τις ανακοινώσεις για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ θα δείτε ότι η αύξησή τους δεν οφείλεται στην ενίσχυση της ζήτησης αλλά στο γεγονός ότι σήμερα τα ίδια προϊόντα είναι πολύ πιο ακριβά απ'Α ό,τι ήταν πριν από μία 5ετία. Οι καταναλωτές δεν δαπανούν περισσότερα γιατί είναι αισιόδοξοι για την οικονομία. Δαπανούν περισσότερα γιατί απλά καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα προϊόντα που αγοράζουν. Από τον Ιούνιο του 2010 έως και τις αρχές του 2011 οι Αμερικανοί καταναλωτές είχαν μειώσει τα ποσά που αποταμίευαν. Όμως ξεκίνησαν εκ νέου να… κρύβουν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου 3μήνου. Αυτή τη στιγμή περί τα 65 δισ. δολ. έχουν επιστρέψει σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Επίσης η μεσαία τάξη έμαθε εκ νέου να ζει βασισμένη σε έναν “σφιχτό” οικογενειακό προϋπολογισμό. Ίσως γι'Α αυτό εταιρίες λιανικών πωλήσεων όπως η Wal-Mart προσελκύουν περισσότερους πελάτες. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν η τάση για αποταμίευση θα ενισχυθεί».

Αυτό δεν ακούγεται και τόσο ευχάριστο.
«Δεν υποστηρίζω ότι οι καταναλωτές εν μιά νυκτί θα βάλουν… λουκέτο στα πορτοφόλια τους. Όμως θα το πράξουν προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν θα ξεφύγουν από τον νέο, περισσότερο περιορισμένο οικογενειακό τους προϋπολογισμό».

Τι θα συμβεί μόλις η αμερικανική οικονομία «συναντήσει» τον «δημοσιονομικό γκρεμό»;
«Εάν καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές τότε θεωρώ απόλυτα βέβαιο ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, και μάλιστα αρκετά σκληρή. Εάν υπάρξει απλά μία περίοδος χάριτος –πριν την κατάργησή τους– η αμερικανική οικονομία θα πάρει μερικούς μήνες παράταση ζωής. Βέβαια η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να είναι αρνητικά τότε θα πρέπει αυτή να συνεχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομία».

Ποιες είναι οι προοπτικές εάν πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγεί ο Mitt Romney;
«Σε θεωρητικό επίπεδο θα είναι μία θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία όσο και για την αγορά, αλλά θα πρέπει να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες αλλαγών που έχει ο Romney. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν “κάθονται” πάνω σε δύο τρισ. δολάρια σε ανεκμετάλλευτα κεφάλαια γιατί τους αρέσει, αλλά γιατί δεν είναι βέβαιες τι επιφυλάσσει το μέλλον. Εάν αρχίσουν να ανοίγουν τα ταμεία τους, έστω και με αργούς ρυθμούς, και να ξεκινούν εκ νέου προγράμματα επενδύσεων τότε θα δούμε τις πρώτες δειλές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε καμία περίοδο της αμερικανικής ή παγκόσμιας οικονομίας οι επιχειρήσεις δεν ξεκινούσαν προγράμματα πρόσληψης νέων υπαλλήλων όταν τα κέρδη τους ακολουθούσαν πτωτική πορεία. 'Αλλωστε είναι κάτι απόλυτα λογικό. Το κλειδί είναι η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου, μόνιμου νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι επιχειρήσεις να αισθανθούν σίγουρες για το μέλλον».

Πρόσφατα γράψατε μία έκθεση για τη μεγάλη σημασία της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το λόγο;
«Η οικονομική επιστήμη είναι πολλές φορές αρκετά ανιαρή. Πρέπει να προσθέτεις και κάτι πιο πικάντικο όταν αυτό είναι δυνατόν. Η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν είναι απλά μία ακόμη κεντρική τράπεζα που αναζητά –και σαφώς έχει βρει– τρόπους να μειώσει την έκθεσή της σε δολάρια. Πρώτες το έπραξαν οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας και Ρωσίας, οι οποίες μάλιστα φροντίζουν να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη και οι συναλλαγές να γίνονται στα τοπικά νομίσματα και όχι σε δολάρια. Θα το πω για μία ακόμη φορά: η Fed είναι σχεδόν ο μοναδικός αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (ολοκληρώθηκε, τυπικά, στα τέλη Ιουνίου) το 61% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που “έβγαιναν” στις αγορές τα αγόραζε η Fed. Πριν από την κρίση του 2008, το 82% των αμερικανικών ομολόγων που εκδίδονταν τα αγόραζαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 26% και μάλλον θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Σε ετήσια βάση εκδίδουμε κρατικά ομόλογα αξίας ενός τρισ. δολαρίων. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν μόλις 300 δισ. δολάρια εξ αυτών. Εάν δεν υπήρχε και η κρίση στην Ευρώπη τότε το ποσό θα ήταν ακόμη μικρότερο».

Πάντως οι δανειστές των ΗΠΑ δεν έχουν πολλά περιθώρια επιλογών, σωστά;
«Πιθανώς αυτό που μας σώζει είναι το γεγονός ότι τα εμπορεύματα αποτιμώνται σε δολάρια. Όμως οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο ανακαλύπτουν εκ νέου τη γοητεία του “σκληρού χρήματος” που αντιπροσωπεύουν τα πολύτιμα μέταλλα και κυρίως ο χρυσός. Προτιμούν να αυξάνουν την έκθεσή τους σε πολύτιμα μέταλλα και να τη μειώνουν σε αμερικανικά ομόλογα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να προστατευθούν».

Πώς θα επηρεάσει τους επενδυτές η κατάρρευση του «λογιστικού χρήματος»;
«Αρχικά θα υπάρξει αρκετός πανικός, αλλά μόλις ο “κουρνιαχτός” καταλαγιάσει οι επενδυτές θα κατανοήσουν ότι έχουμε πλέον στραφεί σε μία καλύτερη οικονομική πολιτική. Εγώ προσωπικά θα άλλαζα επενδυτική στρατηγική. Θα προτιμούσαν να επενδύσω σε χρυσό και όχι σε νομίσματα αναπτυγμένων αγορών. Θα επένδυα σε νομίσματα (αλλά με μακροχρόνιο ορίζοντα) αναδυόμενων αγορών, ενώ δεν θα ξεχνούσα και εμπορεύματα, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο».

 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου