Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 11:35:05

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Επενδύσεις 882 δισ. δολ. στην αγορά ομολόγων κατά την τελευταία 3ετία
Επενδύσεις 882 δισ. δολ. στην αγορά ομολόγων κατά την τελευταία 3ετία
Πηγή: Express.gr
Της Beverly Goodman

ΥΠΑΡΧΕΙ το σκάνδαλο στο Λονδίνο. Υπάρχει η κρίση στην ευρωζώνη. Και φυσικά, υπάρχει η αέναη συζήτηση για τη φούσκα της αγοράς ομολόγων. Παρά ταύτα όμως, και με στόχο να «ανακαλύψουν» τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ίσως και καλές αποδόσεις, οι επενδυτές φρόντισαν να «ρίξουν» 882 δισ. δολάρια σε ομόλογα από τον Ιανουάριο του 2009 έως και σήμερα. Σαφώς η αγορά ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι η πλέον δύσκολη για τους μη γνωρίζοντες. Οι περισσότεροι διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος θα σας πουν ότι οι αγορές ομολόγων ποτέ πριν στο παρελθόν δεν ήταν πιο δύσκολες. Εν ολίγοις, οι αγορές ομολόγων είναι ένα… χάος και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να τις καταλάβει. Ένας τρόπος για να το καταφέρει δεν είναι άλλος από το να παρακολουθήσει με ποιο τρόπο οι κορυφαίοι όμιλοι που επενδύουν στην αγορά ομολόγων δρουν σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Οι κορυφαίες εταιρίες του τομέα είναι πραγματικά τεράστιες. Πέντε εξ αυτών διαχειρίζονται το 51% των ομολογιακών αμοιβαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Vanguard είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο μεγαλύτερος όμιλος επένδυσης στις αγορές ομολόγων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, καθώς διαχειρίζεται ομολογιακά αμοιβαία συνολικής αξίας 360 δισ. δολαρίων. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν και τα χρήματα που διαχειρίζεται η εταιρία για θεσμικούς επενδυτές, τότε το συνολικό ποσό φθάνει στα 467 δισ. δολάρια. Τρεις άλλοι γίγαντες του κλάδου είναι οι Pimco, Fidelity και T. Rowe Price, τόσο σε επίπεδο υπό διαχείριση κεφαλαίων όσο και σε επίπεδο αποδόσεων των επενδύσεών τους. Η Pimco επενδύει βασιζόμενη στα μακροοικονομικά δεδομένα, η Fidelity βάσει των δεδομένων των αγορών και η T. Rowe Price ακολουθεί πιο συντηρητική τακτική, αλλά ακόμη και αυτό φαίνεται ότι αποδίδει, με δεδομένες και τις υψηλές αποδόσεις των τοποθετήσεών της. Οι τρεις αυτές εταιρίες έχουν αρκετά κοινά. Πρώτον, βρίσκονται πολύ μακριά από τη Wall Street και όποιος επισκέπτεται τα γραφεία τους διαπιστώνει ότι αυτό που επικρατεί είναι η άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των τμημάτων τους. Διαθέτουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρακτικές και ταυτόχρονα «πιστούς» συνεργάτες, οι οποίοι παραμένουν στην εταιρία για παρά πολλά χρόνια, ίσως και για το σύνολο της καριέρας τους. Επίσης και οι τρεις εταιρίες έχουν πολύ «ενεργητικό» διοικητικό συμβούλιο. Ας δούμε, όμως, πώς η καθεμιά από αυτές επενδύει στις αγορές ομολόγων.
Pimco
Κανείς δεν μπορεί να ασχοληθεί με την αγορά ομολόγων χωρίς να αναφέρει την Pimco. Η εταιρία, η οποία διαχειρίζεται 1,8 τρισ. δολάρια, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι επενδύει βασιζόμενη σε «εξαντλητική» ανάλυση των μακροοικονομικών δεδομένων. Οι δύο ηγέτες της είναι κάτι παραπάνω από διάσημοι, ως εκ τούτου θα περιοριστούμε να αναφέρουμε μόνο τα βασικά γι'Α αυτούς. Ο Bill Gross ίδρυσε την εταιρία το 1971 και σήμερα είναι συνδιαχειριστής της και επικεφαλής διαχείρισης του γνωστότερου ομολογιακού αμοιβαίου της, του Pimco Total Return Fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 263 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αμοιβαίο του κόσμου. Ο βασικός του συνεργάτης δεν είναι άλλος από τον Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος και συνδιαχειριστής της Pimco μαζί με τον Gross. Ο El-Erian εργάζεται στην εταιρία από το 1999, εκτός από ένα διάστημα δύο ετών που αποχώρησε για να διαχειριστεί το ταμείο του Πανεπιστημίου Harvard. Πριν από το 1999 ήταν στέλεχος για 15 χρόνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει ένα νέο λεξιλόγιο για την κατάσταση σε οικονομία και αγορές. Αυτό αποτελείται από τις φράσεις «το νέο φυσιολογικό» (όπου περιγράφεται ως μία κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, αύξησης χρεών και ελλειμμάτων και αναιμικής ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες), «το λιγότερο βρόμικο πουκάμισο στην μπουγάδα» (με άλλα λόγια, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αν και προσφέρουν μηδαμινές αποδόσεις εξακολουθούν να αποτελούν το ασφαλέστερο μέρος για να επενδύσει κάποιος) και «σταθερή ανισορροπία» (η περίοδος πριν από την έκρηξη της κρίσης στην ευρωζώνη, όπου οι αγορές βρίσκονταν σε πλήρη σύγχυση).
Η εταιρία διαθέτει μια 9μελή επενδυτική επιτροπή, η οποία συναντιέται τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο ή τρεις ώρες κάθε φορά. Δύο φορές την εβδομάδα τη «διαχείρισή» της αναλαμβάνει ο Gross και άλλες δύο ο El-Erian. Φυσικά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις συναντήσεις. Φροντίζουν να επικοινωνούν με κάθε trader και αναλυτή που διαθέτουν προκειμένου να τον συμβουλεύουν για το τι πρέπει να πράξει. 'Αλλωστε η εταιρία διαθέτει 662 επενδυτικούς συμβούλους. Κατά καιρούς αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει πολύ γνωστά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Alan Greenspan, φυσικά αφού αποχώρησε από τη Fed. Επίσης μία εξαιρετική «είσοδος» στην εταιρία ήταν αυτή του Neel Kashkari, πρώην στελέχους του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ την περίοδο 2006-2009, ο οποίος δημιούργησε το Office of Financial Stability και διαχειρίστηκε το πρώτο αμερικανικό πρόγραμμα στήριξης, γνωστότερο ως TARP (Troubled Asset Relief Program).
Η εταιρία προσπαθεί να μαντέψει τα προβλήματα πριν αυτά συμβούν. Το πέτυχε άριστα με την αμερικανική αγορά subprime, προβλέποντας έγκαιρα ότι θα «σκάσει», και ως εκ τούτου είχε φροντίσει να πουλήσει όλες τις τοποθετήσεις της σε αυτή πριν συμβεί το μοιραίο. Φυσικά δεν είναι πάντα σωστή. Για παράδειγμα, το 2011 ο Gross αποφάσισε ότι δεν θέλει πλέον να επενδύει σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Έκανε λάθος και η εταιρία έχασε κάποια χρήματα.


Fidelity
Περισσότερα από 3.000 μίλια χωρίζουν τα γραφεία της Fidelity από αυτά της Pimco. Όμως η απόσταση δεν είναι το μόνο που «χωρίζει» τους δύο ομίλους. Η Fidelity στηρίζει τις επενδύσεις της εξετάζοντας την πορεία των αγορών. Αυτό γίνεται εμφανές όταν κάποιος επισκεφθεί τα γραφεία της και δει ότι υπάρχουν «ομάδες» εργαζομένων, έκαστη εκ των οποίων είναι υπεύθυνη για μία διαφορετική πλευρά της αγοράς ομολόγων. Καθεμία από αυτές τις ομάδες «στεγάζεται» σε έναν ειδικό χώρο στα γραφεία, με τους traders και αναλυτές να παρακολουθούν τις οθόνες του Bloomberg, να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φυσικά να διαβάζουν τις τεράστιες στοίβες που υπάρχουν στα γραφεία τους, κυρίως από εκθέσεις ή ιστορικά στοιχεία συγκεκριμένων αγορών. Η Fidelity διαθέτει 62 μετοχικά αμοιβαία (έξι εκ των οποίων βασίζονται στην πορεία συγκεκριμένων δεικτών), 36 διαχειριστές κεφαλαίων, 103 αναλυτές και 36 traders. Οι εργαζόμενοι δεν λειτουργούν ξεκομμένοι από τους συναδέλφους τους. «Ο καθένας σαφώς θα πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει στο μέρος της αγοράς που έχει αναλάβει. 'Αλλωστε γι'Α αυτό είναι υπεύθυνος. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει και στα υπόλοιπα τμήματα», ξεκαθαρίζει η Christine Thompson, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρία και στέλεχός της εδώ και 27 χρόνια. «Προκειμένου να επιτευχθεί το δεύτερο όλα τα τμήματα θα πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους μέσω είτε επίσημων είτε ανεπίσημων συναντήσεων», προσθέτει. Το εντυπωσιακό με τη Fidelity είναι ότι δημιούργησε μία ομάδα ανάλυσης των παγκόσμιων μακροοικονομικών δεδομένων μόλις το Μάρτιο του 2012, της οποίας επικεφαλής είναι ο George Fischer. «Το 2008 μάς δίδαξε ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά κάποια θέματα. Θέματα τα οποία στο παρελθόν ούτε καν μας ενδιέφεραν», τονίζει ο Bob Brown, πρόεδρος της μονάδας επένδυσης σε ομόλογα της εταιρίας. Αυτό που ουσιαστικά εξετάζει η Fidelity είναι η πορεία συγκεκριμένων ομολόγων και όχι τι συμβαίνει σε μακροοικονομικό επίπεδο, για παράδειγμα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης. Σε αντίθεση με την Pimco, δεν διέγνωσε νωρίς την κρίση στην αγορά subprime και ως εκ τούτου υπέστη σημαντικές απώλειες.


T. Rowe Price
Πρόκειται για έναν «σιωπηλό γίγαντα» της αγοράς ομολόγων. Εδώ και πολλά χρόνια ήταν γνωστή για την πολύ καλή πορεία σε μετοχικές επενδύσεις. Κάποια στιγμή δημιούργησε μονάδα επενδύσεων σε ομόλογα χωρίς πολλές… τυμπανοκρουσίες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε καλή πορεία και να προσφέρουμε καλές αποδόσεις στους πελάτες μας. Σαφώς δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε η μεγαλύτερη ή η πιο sexy εταιρία», ξεκαθαρίζει ο Michael Gitlin, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σε ομόλογα της T. Rowe Price. Σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της για δραστηριοποίηση στις αγορές ομολόγων φθάνουν στα 146 δισ. δολάρια από 79 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2009. Το πιο γνωστό της επενδυτικό κεφάλαιο για τα ομόλογα είναι το T. Rowe Price New Income Fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 17,5 δισ. δολαρίων. Όπως και η Pimco, κατανόησε έγκαιρα την επικινδυνότητα της αγοράς subprime και φρόντισε να πουλήσει όλες τις τοποθετήσεις της σε αυτήν πριν ξεσπάσει η κρίση του 2009. Το πέτυχε χάρη στην αναλύτριά της Susan Troll. Μπορεί η Troll να μην είναι διάσημη εκτός των γραφείων της εταιρίας, αλλά είναι μία από τις καλύτερες αναλύτριες στον κόσμο για την αγορά ομολόγων και σύνθετων επενδυτικών προϊόντων. Μετά από δική της συμβουλή η εταιρία ξεκίνησε να πουλά όλες τις επενδύσεις της στην αγορά subprime το Φεβρουάριο του 2007, δηλαδή αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση. Η εταιρία διαθέτει 71 αναλυτές για την αγορά ομολόγων, με τα κορυφαία στελέχη της να παραδέχονται ότι είναι «συντηρητική» στις επιλογές της. 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου