Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, 12:51:51

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος απότομης «προσγείωσης» της κινεζικής οικονομίας
Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος απότομης «προσγείωσης» της κινεζικής οικονομίας
Πηγή: Express.gr
Του Jonathan R. Laing

ΜΕΤΑ από τρεις 10ετίες με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά ή άνω του 10%, η «υπερταχεία» της κινεζικής οικονομίας έχει αρχίσει να επιβραδύνει σημαντικά. Τα οικονομικά προβλήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ πλήττουν την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, το βασικό παράγοντα στον οποίο στηρίζεται το κινεζικό οικονομικό θαύμα. Ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής υποχωρεί εδώ και αρκετούς μήνες. Για φέτος η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 8% και πιθανώς να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια. Αν και οι τεράστιες δαπάνες για βελτίωση των υποδομών μπορεί να καθυστερήσουν την «πτώση» της ανάπτυξης, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε για την κατάρρευση του ονείρου της «αιώνια ταχύτατα αναπτυσσόμενης Κίνας». Έκθεση της Nomura Global Economics, η οποία εκδόθηκε στα τέλη του 2011, ανέπτυσσε διεξοδικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία και υποστήριζε ότι η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει εντός των επόμενων ετών χαμηλότερα του 4%.

Υπάρχουν ήδη αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η Κίνα δεν θα κατορθώσει –εάν τελικώς το επιτύχει ποτέ– να ξεπεράσει σε μέγεθος την οικονομία των ΗΠΑ. 'Αλλωστε οι παλαιότεροι μπορούν να θυμηθούν τους θριαμβευτικούς τίτλους των ΜΜΕ πριν από 25 χρόνια για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας, οι οποίες τελικώς διαψεύστηκαν, καθώς η οικονομία της χώρας είναι πρακτικά στάσιμη εδώ και δύο 10ετίες.
Ο πλέον επιθετικός «αντι-Κινέζος» επενδυτής δεν είναι άλλος από το γνωστό Jim Chanos, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια σορτάρει τις μετοχές κινεζικών τραπεζών, ομίλων real estate και μεταλλευτικών εταιριών που στηρίζονται στην Κίνα όπως η αυστραλιανή Rio Tinto και η βραζιλιάνικη Vale. «Θεωρώ ότι είμαι «μαζεμένος» όταν υποστηρίζω ότι η κατάρρευση της αγοράς real estate της Κίνας θα είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη που συνέβη στο Ντουμπάι», υποστηρίζει ο Chanos.

Βέβαια ο γνωστός επενδυτής υποστηρίζει τα παραπάνω εδώ και αρκετά χρόνια και μέχρι στιγμής έχει διαψευσθεί.
Ανάλογες απόψεις με τον Chanos εκφράζει και ο Edward Chancellor, αναλυτής των διεθνών αγορών και οικονομιών στην GMO. «Ακούω συνέχεια από τους θαυμαστές της Κίνας ότι εδώ και 20 χρόνια η χώρα κατορθώνει να ανακάμπτει από κάθε μορφής πιέσεις. Δεν γνωρίζω πότε θα έρθει η κατάρρευση, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί. 'Αλλωστε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο. Όμως υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η Κίνα αποτελεί μια μανία που θα τελειώσει άσχημα».
Όμως ακόμη και ορισμένοι από τους «πιστούς» εδώ και πολλά χρόνια της Κίνας έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον της. Κλασικό παράδειγμα ο William Overholt, άνθρωπος με βαθιά γνώση των ασιατικών οικονομιών, ο οποίος έχει εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζικός σύμβουλος αλλά και ακαδημαϊκός. Σήμερα είναι στέλεχος του Harvard'Αs Kennedy School.
Όπως προαναφέραμε οι υψηλές κρατικές δαπάνες για βελτίωση των υποδομών «καλύπτουν» την υποχώρηση της κατανάλωσης στη χώρα. Εάν, όμως, καταρρεύσει η κινεζική αγορά real estate θα συμπαρασύρει μαζί της το σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον Overholt, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν οι Jiang Zemin και Zhu Rongji από το 1993 έως το 2002 δεν είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν ήταν η δημιουργία τεράστιων κρατικών επιχειρήσεων (SOEs- State Owned Enterprises). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο πετρελαϊκός γίγαντας Sinopec, ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας China Telecom, ο κολοσσός Norinco και ο μεταλλευτικός όμιλος Baosteel. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι κυρίαρχες στην οικονομία της χώρας, καθώς ουσιαστικά υπάρχει ολιγοπώλιο, έχουν άπλετη κρατική στήριξη, λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια, έχουν φοροαπαλλαγές και φυσικά επιδοτήσεις. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι να έχουν εξαφανιστεί οι μικρομεσαίες (ιδιωτικές) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στους ίδιους κλάδους.

Παράλληλα, οι SOEs έχουν στενούς «οικογενειακούς» δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Οι insiders απλά βγάζουν περισσότερα χρήματα, ενώ τα μέλη των οικογενειών του ΚΚΚ τοποθετούνται σε υψηλές θέσεις σε όλες τις σημαντικές επιχειρήσεις και θεσμούς.

Σύμφωνα με τον Overholt, εάν ο νέος πρόεδρος –αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το 2013– Xi Jinping, δεν αλλάξει τα δεδομένα, η Κίνα θα βρεθεί μπροστά σε μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας, χειρότερη από αυτή που «συνάντησε» η Ιαπωνία πριν από 25 χρόνια.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις –σε αντίθεση με τις περισσότερες κινεζικές– έχουν ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιαπωνία είναι οκταπλάσιο από αυτό που ισχύει στην Κίνα (φθάνει στις 5.000 δολάρια ετησίως).

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στις διεθνείς αγορές κατασκευάζονται από ξένες εταιρίες που έχουν εκεί τα εργοστάσιά τους. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις εταιρίες κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν τη χώρα», τονίζει ο Overholt.

Υπάρχει όντως το ενδεχόμενο η Κίνα να ακολουθήσει την πορεία άλλων οικονομιών που κάποια στιγμή «έτρεχαν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τελικώς… τράκαραν; Πιθανώς, εάν εξετάσουμε και το βιβλίο του οικονομολόγου Paul Krugman –εκδόθηκε το 1994– υπό τον τίτλο «The Myth of Asia'Αs Miracle». Ο Krugman εξέταζε τότε την πτώση της ιαπωνικής οικονομίας αλλά και την ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας. Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριζε ότι το κινεζικό θαύμα στηριζόταν κυρίως στη μετατροπή του αγροτικού πληθυσμού σε αστικό πληθυσμό, ο οποίος εγκατέλειψε τις καλλιέργειες για να εργαστεί στη μεταποίηση. Παράλληλα τόνιζε ότι τα πάντα στην Κίνα στηρίζονται από το κράτος, κάτι που έχει αποτύχει στο παρελθόν, φέροντας ως το πλέον κλασικό παράδειγμα την πρώην Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του '50 και την Ιαπωνία στην ίδια περίοδο.
Μπορεί η κατασκευαστική δραστηριότητα –λόγω βελτίωσης υποδομών– στη χώρα να «τρέχει» εντυπωσιακά αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει μόλις το 35% του ΑΕΠ, ενώ για παράδειγμα στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 70%.

Η κατανάλωση στην Κίνα είναι χαμηλή εξαιτίας αρκετών παραγόντων. Ένας εξ αυτών είναι ότι οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την αποταμίευση (αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος), ενώ είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Επίσης τα επιτόκια καταθέσεων διατηρούνται τεχνικά σε χαμηλό επίπεδο και μάλιστα χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Η Κίνα, όμως, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη και με δημογραφικό πρόβλημα. Η πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόζεται εδώ και πολλές 10ετίες σε μερικά χρόνια θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Ο πληθυσμός θα αρχίσει να γερνάει και δεν θα υπάρχουν, πλέον, άφθονα και κυρίως φθηνά εργατικά χέρια. Επίσης αρνητικό είναι το ισοζύγιο των γεννήσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Για κάθε 120 αγόρια, γεννιούνται 100 κορίτσια. Ως εκ τούτου δημιουργούνται «ορδές» ανδρών οι οποίοι πολύ δύσκολα θα βρουν σύντροφο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνικές εκρήξεις.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και η ταχύτατη ανάπτυξη των νέων ακινήτων που κατασκευάζονται δεν είναι η πραγματική εικόνα. Όπως τονίζουν αρκετοί ειδικοί της κινεζικής οικονομίας, υπάρχουν χιλιάδες σπίτια τα οποία παραμένουν άδεια. Υπάρχουν υπέρλαμπροι ουρανοξύστες στους οποίους δεν έχει ενοικιαστεί ούτε ένα γραφείο ή διαμέρισμα.

Φυσικά προβλήματα –αν και κρυφά– υπάρχουν και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οι περισσότερες τράπεζες είναι κρατικές, με ελάχιστες επενδύσεις από το εξωτερικό. Οι κινεζικές τράπεζες είθισται να ανακοινώνουν πολύ μικρές επισφάλειες. Αυτό μάλλον δεν είναι αλήθεια, αλλά για να είμαστε και δίκαιοι εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα θα έχουν άμεσα τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία διαθέτει αποθέματα ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων. Το επίσημο χρέος της χώρας λέγεται ότι είναι στο 50% του ΑΕΠ, ενώ αυτό των ΗΠΑ φθάνει στο 80% του ΑΕΠ. Όμως πρόκειται για ένα παραπλανητικό ποσοστό, σύμφωνα με τον Victor Smith, πολιτικό επιστήμονα στο Northwestern University. Όπως τονίζει, εάν προστεθούν οι οφειλές των επαρχιών, του κρατικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αρκετών κρατικών οργανισμών τότε το πραγματικό χρέος της Κίνας φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Επίσης, υποστηρίζει ο Smith, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει μεγάλο μέρος των πραγματικών επισφαλειών, ενώ έχει προχωρήσει σε απομειώσεις ενεργητικού αλλά και σε παροχή επιδοτήσεων προς αρκετά τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να «κρύψουν» το πραγματικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φυσικά στη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα: το μεγάλο χάσμα μεταξύ υπερβολικά πλούσιων και υπερβολικά φτωχών, η λογοκρισία στο διαδίκτυο και φυσικά η οργή για την ύπαρξη πάντα σε «μεγάλες» θέσεις μελών ή φίλων του ΚΚΚ. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η μεσαία τάξη της χώρας μετατρέπεται στη «νέα αριστοκρατία». Ταυτόχρονα η Κίνα έχει αποδεδειγμένα «κλέψει» και αντιγράψει αρκετές ξένες τεχνολογίες, καθώς στη χώρα ο σεβασμός και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι κάτι που –το λιγότερο– χωλαίνει.

Πιθανώς ο Xi Jinping να αλλάξει κάποια από τα κακώς κείμενα και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που κρίνονται απόλυτα απαραίτητες. Το σίγουρο είναι πως έχει μπροστά του πολλές και δύσκολες προκλήσεις… 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου