Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 03:33:30

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η υψηλή τεχνολογία αποτελεί πόλο έλξης για τους θεσμικούς επενδυτές
Η υψηλή τεχνολογία αποτελεί πόλο έλξης για τους θεσμικούς επενδυτές
Πηγή: Express.gr
ΜΕΡΙΚΕΣ φορές η «οικειότητα» έχει ως αποτέλεσμα το σεβασμό και η «κυριαρχία» προκαλεί δέος και όχι απέχθεια. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Apple και στη στάση που διατηρούν απέναντί της οι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου –από πλευράς κεφαλαιοποίησης– και ο ηγέτης του κλάδου της, για δεύτερο συνεχή χρόνο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του Barron's με τις πιο αξιοσέβαστες εταιρίες της υφηλίου.

Η Apple μοιάζει ασταμάτητη από όλες τις απόψεις και παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της αναμένεται να ενισχυθούν κατά 50% στο σύνολο του έτους χρήσης 2011-12, το οποίο ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, εξαιτίας των εντυπωσιακών πωλήσεων των νέων iPhone και iPad. Παράλληλα η μετοχή της έφθασε έως και το επίπεδο των 636 δολαρίων από 325 δολάρια πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει στην εταιρία η Wall Street.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια έρευνα του Barron's μεταξύ 116 θεσμικών επενδυτών (από τις ΗΠΑ) πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου. Η κατάταξη στην οποία περιλαμβάνονται οι 100 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου βάσει κεφαλαιοποίησης (στον πίνακα που συνοδεύει το κείμενο εμφανίζονται οι 30 εξ αυτών) βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν οι ειδικοί για το κατά πόσο σέβονται μια εταιρία έχοντας τέσσερις επιλογές: Υψηλός σεβασμός, σεβασμός, λίγος σεβασμός, καθόλου σεβασμός. Για κάθε απάντηση δίνεται ένας βαθμός και κατόπιν προστίθενται όλοι οι βαθμοί που λαμβάνει μια εταιρία.

Η Apple κερδίζει το σεβασμό των θεσμικών επενδυτών, όπως και πολλές ακόμη εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, εξαιτίας τόσο της πορείας των κερδών της όσο και του τρόπου διαχείρισής της και όλα αυτά παρά το θάνατο του ιδρυτή της Steve Jobs.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι αυτή η «σχέση πάθους» των επενδυτών με την εταιρία θα διαρκέσει για πάντα και ότι στην κατάταξη του επόμενου έτους η Apple θα παραμείνει στην κορυφή.

Απόδειξη το γεγονός ότι μετά από μια σειρά αρνητικών παραγόντων, ονόματα όπως αυτά των JP Morgan Chase, Wal-Mart Stores, Pepsico και Berkshire Hathaway έχασαν αρκετές θέσεις στην κατάταξη στη διάρκεια ενός έτους. Μάλιστα η Berkshire υποχώρησε φέτος στη 15η θέση από την 3η που είχε το 2011.

Αντίστοιχα η JP Morgan βρέθηκε φέτος στην 49η θέση από 14η που ήταν το 2011, όντας τότε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Στην περίπτωσή της μεγάλη σημασία είχε το γεγονός ότι η έρευνά μας πραγματοποιήθηκε στο ίδιο διάστημα που αποκαλύφθηκε η ζημία ύψους δύο δισ. δολαρίων εξαιτίας των επενδύσεων της τράπεζας στις αγορές παραγώγων.

Παρά την πολύ καλή πορεία των πωλήσεών της και την άνοδο κατά 25% της μετοχής της το 2011 η Wal-Mart δεν ικανοποιεί τους θεσμικούς επενδυτές με αποτέλεσμα να βυθιστεί στην 51η θέση από 18η που ήταν το 2011. Αιτία η αποκάλυψη ενός σκανδάλου σύμφωνα με το οποίο η εταιρία φρόντισε να δώσει μίζες σε Μεξικανούς αξιωματούχους προκειμένου να εγκριθεί η επέκταση της μονάδας που διαθέτει στο Μεξικό. Σημειώνεται ότι η Wal-Mart Mexico βρίσκεται στην 90ή θέση της φετινής μας κατάταξης.

Η υπομονή των θεσμικών επενδυτών με την Pepsico φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί. Η εταιρία «βλέπει» το ρυθμό αύξησης των κερδών της να υποχωρεί. Παράλληλα δεν «ακούει» τη Wall Street η οποία τη συμβουλεύει να προχωρήσει σε απέκδυση της μονάδας snacks και αναψυκτικών από τον όμιλο, κάτι το οποίο έπραξαν οι Kraft και Sara Lee.

Κατόπιν υπάρχει η περίπτωση της Berkshire. Από το 2006 έως και σήμερα η εταιρία βρισκόταν πάντα στην πρώτη 5άδα της κατάταξης του Barron'Αs. Ο κολοσσός του Warren Buffett πάντα αντιμετωπιζόταν ως μια εταιρία με άρτια διοίκηση, εντυπωσιακές επενδύσεις και φυσικά στα υπέρ της το γεγονός ότι διοικείται από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Όμως η απόφαση του Buffett να στηρίξει την πρόταση του Λευκού Οίκου για αύξηση της φορολόγησης των πλούσιων Αμερικανών μάλλον δεν αρέσει τους θεσμικούς (και πλούσιους) επενδυτές. Ο Buffett τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Barack Obama να επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 30% για εισοδήματα άνω του ενός εκατ. δολαρίων ετησίως. Όπως υπογραμμίζει ο Adrian Day, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρίας Adrian Day Asset Management, «νομίζω ότι ο ψευτολαϊκισμός του Buffett κράτησε πάρα πολύ. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σεβαστώ μια εταιρία της οποίας ο επικεφαλής είναι υπέρ του να πληρώνω παραπάνω»…

Πάντως οι θεσμικοί επενδυτές είναι υπέρ των επενδύσεων του Buffett γι' αυτό κατατάσσουν και τις εταιρίες στις οποίες ο ίδιος τοποθετεί τα χρήματά του σε υψηλές θέσεις: η IBM βρίσκεται στην 2η θέση φέτος, η McDonald's στην 3η, η Coca-Cola στην 8η και η Walt Disney στην 11η. Σε όλες αυτές τις εταιρίες η Berkshire Hathaway διαθέτει μεγάλο μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Επίσης μια ακόμη αγαπημένη επένδυση του Warren Buffett επέστρεψε στην κατάταξη. Πρόκειται για την American Express, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση, όντας ο χρηματοοικονομικός όμιλος με την υψηλότερη βαθμολογία. Όσο για την πιο αξιοσέβαστη τράπεζα, αυτή είναι η Wells Fargo, που βρίσκεται στην 27η θέση από 47η που ήταν το 2011.

Εν γένει στη φετινή κατάταξη φαίνεται η προτίμηση των θεσμικών επενδυτών για την υψηλή τεχνολογία αλλά και για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός που αντικατοπτρίζει και το γεγονός ότι οι αμερικανικές μετοχές ακολουθούν καλύτερη πορεία από αυτές εκτός ΗΠΑ. Έξι από τις εταιρίες που βρίσκονται στην πρώτη 10άδα και εννέα από αυτές που βρίσκονται στις πρώτες 14 είναι εισηγμένες στο δείκτη Dow Jones. Μόλις μία μη αμερικανική εταιρία –η ελβετική Nestle στην 9η θέση– βρίσκεται μεταξύ των 24 πιο αξιοσέβαστων ομίλων, ενώ εντός των πρώτων 30 κατατάσσονται και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Honda Motor και Toyota Motor.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των 116 θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε αμερικανικές μετοχές και ως εκ τούτου είναι φυσικό αυτές να υπερτερούν στην κατάταξη.

Φέτος οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ως τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες προκειμένου να προσφέρουν το σεβασμό τους σε μια εταιρία την ορθή και ισχυρή διοίκησή της και την καλή επιχειρηματική στρατηγική που αυτή ακολουθεί. Επίσης θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων ηθικών κανόνων που ισχύουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, να παράγει πρωτοποριακά προϊόντα, αλλά και να έχει καλή πορεία κύκλου εργασιών αλλά και μετοχής. Εξαιτίας αυτών των όρων στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue chips).

Στον αντίποδα, στον «πάτο» της φετινής κατάταξης βρίσκονται εταιρίες από Κίνα και Ρωσία, κυρίως παραγωγοί πρώτων υλών. Αιτία το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή καχυποψία για τον τρόπο που αυτές οι εταιρίες κλείνουν συμφωνίες. Επίσης προς το τέλος της κατάταξης βρίσκονται τα άλλοτε «αστέρια» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, δηλαδή Citigroup, Bank of America και American International Group (AIG).

Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η κυριαρχία των αμερικανικών εταιριών στην κατάταξη σαφώς οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ευρώπη μαστίζεται από την κρίση χρέους, ενώ υπάρχουν φόβοι για «ανώμαλη προσγείωση» αρκετών οικονομιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αναδυόμενη Ασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις 18 εταιρίες που «χάθηκαν» από την κατάταξη των 100 πιο αξιοσέβαστων, οι 13 να είναι ευρωπαϊκές και 3 να είναι ασιατικές. Οι δύο αμερικανικές εταιρίες που «χάθηκαν» από την κατάταξη είναι η Hewlett-Packard και η Goldman Sachs.

Αντιστοίχως, εκ των 18 που τις αντικατέστησαν, οι 11 είναι αμερικανικές, οι τρεις ευρωπαϊκές, δύο από τη Λ. Αμερική, μία από την Αυστραλία και μία από τον Καναδά. 

Όσο παράξενο και εάν φαίνεται στη 2η θέση της κατάταξης, η οποία περιλαμβάνει εταιρίες που δραστηριοποιούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται η «καινούργια» από πλευράς χρόνων λειτουργίας Amazon, η εταιρία online πωλήσεων που δημιούργησε πριν από 18 χρόνια ο Jeff Bezos. «Η Amazon είναι η online Wal-Mart, η οποία έχει τεράστιες πωλήσεις και επεκτείνεται σε όλη την υφήλιο», σπεύδει να εξηγήσει την υψηλή θέση της εταιρίας ο Jim O'ΑDonnell, επικεφαλής επενδύσεων στη Forward Management, εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,1 δισ. δολαρίων.

Οι θεσμικοί επενδυτές «υποκλίνονται» στο γεγονός ότι εξ αρχής ο Bezos τους ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της εταιρίας του δεν είναι να «φουσκώνει» όλο και περισσότερο τα κέρδη της αλλά να τα διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες που παρέχει στους καταναλωτές και παράλληλα να ενισχύει τη θέση της σε όλο το μήκος και πλάτος της υφηλίου. Οι επενδυτές αλλά και οι καταναλωτές έχουν επιβραβεύσει μέχρι στιγμής την τακτική της Amazon. Η τιμή της μετοχής της έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια φθάνοντας έως το επίπεδο-ρεκόρ, για τα δικά της δεδομένα, των 220,57 δολαρίων. 

     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου