Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 16:30:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Σε 4 κλάδους της οικονομίας οι ευρωπαϊκές εταιρίες κυριαρχούν στον τομέα επενδύσεων
Σε 4 κλάδους της οικονομίας οι ευρωπαϊκές εταιρίες κυριαρχούν στον τομέα επενδύσεων
Πηγή: Express.gr
Του Andrew Bary

ΕΑΝ επιθυμείτε να μάθετε τα πάντα για κλάδους όπως αυτοί καπνοβιομηχανίας, ζυθοποιίας και οινοπνευματωδών ποτών δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον Thomas Russo. Συνεταίρος στην εταιρία Gardner Russo & Garden στις ΗΠΑ, ο Russo διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και του επενδυτικού κεφαλαίου Sempre Vice, το οποίο από το 1992 έως και σήμερα έχει μέση ετήσια απόδοση 12,3%. Στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει μέση ετήσια απόδοση 8,3%. Ο Russo είναι οπαδός εταιριών όπως οι Nestle, Brown-Forman, Heineken Holding, Philip Morris International, Richemont και Unilever για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών. Επίσης είναι μακροχρόνιος επενδυτής στην Berkshire Hathaway, καθώς «μοιράζεται» την ίδια άποψη με τον Warren Buffett σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις: τοποθετήσεις σε εταιρίες με ισχυρά brand names, διεθνή παρουσία και δυνατότητα ανάπτυξης για μακροχρόνιο διάστημα. Ο Russo διαχειρίζεται ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο και ακολουθεί πιστά τις επιλογές του. Θέλετε να μάθετε για τον κλάδο οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα ή την πορεία της ζυθοποιίας στη υποσαχάρια Αφρική; Τότε ο Russo είναι ο άνθρωπός σας. Το Barron'Αs τον συνάντησε πρόσφατα, προκειμένου να μας εξηγήσει γιατί προτιμά να επενδύει σε ευρωπαϊκές εταιρίες και όχι σε αμερικανικές.

Το χαρτοφυλάκιό σας δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Έχετε πολύ υψηλή έκθεση σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Γιατί πραγματοποιήσατε αυτή την επιλογή;
«Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να επωφελούμαι από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών είναι μέσω επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να είναι πιστές στις αναδυόμενες αγορές και ταυτόχρονα φροντίζουν να επανεπενδύουν μεγάλο μέρος των κερδών τους σε αυτές».

Ποιες εταιρίες «πέρασαν» αυτό το τεστ;
«Το τέλειο παράδειγμα είναι η Nestle. Ένα άλλο είναι η Philip Morris International. Στον κλάδο οινοπνευματωδών ποτών είναι οι Pernod Ricard, Diageo και Brown-Forman. Στη ζυθοποιία είναι οι Heineken, Anheuser-Busch Inbev και SABMiller, ενώ στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι η MasterCard».

Οι περισσότερες είναι ευρωπαϊκές. Δεν ανησυχείτε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρωζώνη;
«Επενδύουμε σε ευρωπαϊκές εταιρίες και με αυτό τον τρόπο επενδύουμε στις αναδυόμενες αγορές. Αυτή τη στιγμή μπορείς να επενδύσεις σε πολύ μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα όπως η Nestle ή η Heineken και μάλιστα φθηνά, καθώς διαπραγματεύονται 10 με 15 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη τους».

Τι είναι αυτό που έχουν κάνει τόσο καλά οι συγκεκριμένες εταιρίες και οι ανταγωνιστικές τους στις ΗΠΑ δεν τα κατάφεραν;
«Οι ευρωπαϊκές εταιρίες βρίσκονται σε κάθε γωνιά της υφηλίου λόγω και του ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αποικιοκράτες. Οι εταιρίες τους έχουν διεθνή προσανατολισμό. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν μία μεγάλη αγορά και οι αμερικανικές εταιρίες προσκαλούνται σε αυτήν. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να επεκταθούν. Για παράδειγμα η Nestle έχει έδρα την Ελβετία, μία χώρα με επτά εκατ. κατοίκους. Όφειλε να έχει ισχυρή διεθνή παρουσία. Επίσης οι αμερικανικές εταιρίες νοιάζονται πιο πολύ να ικανοποιήσουν τα κορυφαία στελέχη τους με “παχυλούς” μισθούς και bonus. Όμως αυτό οδηγεί αρκετές αμερικανικές εταιρίες να μειώνουν τις επενδύσεις τους και έτσι χάνουν στον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις στις ΗΠΑ, όπως είναι οι Berkshire Hathaway και MasterCard, οι οποίες έχουν φροντίσει να χρησιμοποιήσουν με ορθό τρόπο τα κεφάλαιά τους και δεν νοιάζονται τόσο για τα υπόλοιπα».

Στο χαρτοφυλάκιό σας κυριαρχούν συγκεκριμένοι κλάδοι: καπνοβιομηχανία, ζυθοποιία, οινοπνευματώδη και χρηματοοικονομικός κλάδος. Γιατί;
«Γιατί γνωρίζω πολύ καλά αυτούς τους κλάδους. Ως επαγγελματίας επενδυτής θα πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνεις και ταυτόχρονα να έχεις γνώση του αντικειμένου σου. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζω αλλά και δεν με ενδιαφέρει ο κλάδος ημιαγωγών. Ως εκ τούτου δεν επενδύω σε αυτόν».

Ορισμένοι επενδυτές δεν συμπαθούν τις εταιρίες που χαρακτηρίζονται «οικογενειακές». Εσείς διαφωνείτε, γιατί;
«Τους απαντώ απλά: δείτε την πορεία της Loews, η οποία ανήκει στην οικογένεια Tisch. Έφτιαξαν μία τεράστια και απόλυτα επιτυχημένη εταιρία γιατί ήταν προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα κεφάλαιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Berkshire τα χρήματα του Buffett διαχειρίζεται. Τα χρήματα της οικογένειας Brown διαχειρίζεται η Brown-Forman. Τα χρήματα της οικογένειας Richard διαχειρίζεται η Pernod Richard. Οι εταιρίες τις οποίες διαχειρίζονται οικογένειες ξέρουν να επενδύουν με τον σωστό τρόπο τα κεφάλαιά τους. Όταν σου ανήκει μία εταιρία δεν σε ενδιαφέρει τι ανακοινώνει σε επίπεδο κερδοφορίας. Σε ενδιαφέρει πόσο πλούτο παράγει σε μακροχρόνιο ορίζοντα».

Τι είναι αυτό που κάνει «ειδική περίπτωση» τη Nestle;
«Η επιχειρηματική της κουλτούρα. Η εταιρία διαθέτει 328.000 εργαζόμενους ανά την υφήλιο και παρά ταύτα πετυχαίνει τους στόχους της χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν επένδυσαν για πρώτη φορά στην εταιρία, το 1987, ρώτησα τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο τα σχέδιά του για τον όμιλο. Μου απάντησε ότι υπήρχε σχεδιασμός με ορίζοντα 35 ετών. Επίσης το 35% των κερδών της εταιρίας προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Πριν από τέσσερα χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν 25%. Παράλληλα η Nestle φροντίζει να επενδύει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της. Επενδύει περί τα 2,5 δισ. δολ. σε ετήσια βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή της εντός και εκτός αναδυόμενων αγορών. Επίσης φρόντισε να εξαγοράσει μονάδα της Pfizer έναντι 12 δισ. δολαρίων αλλά και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ποτών και τροφίμων στην Κίνα προς 3,5 δισ. δολάρια».

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στην Berkshire Hathaway, που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται μόλις 1,2 φορές τη λογιστική της αξία;
«Παραμένει μία ενδιαφέρουσα επένδυση, όπως και όταν ξεκίνησα την καριέρα μου. Ξεκίνησα να επενδύω σε αυτήν πριν από πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα όχι μόνο έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά αλλά κλείνει και τα καλύτερα deals».

Τι θα συμβεί όμως στην εταιρία μετά την αποχώρηση του Warren Buffett;
«Θα είναι μία εντελώς διαφορετική εταιρία αλλά θα παραμένει μία εταιρία που παράγει αξία. Έχει μία εξαιρετική ομάδα διαχείρισης κεφαλαίων και θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλά μερίσματα ακόμη και όταν τα κεφάλαια του Buffett διοχετευθούν –όπως έχει προαναγγείλει– στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Gates Foundation».

Τι είναι αυτό που σας αρέσει στη Richemont;
«Μέσω της Richemont επενδύουμε –με διεθνείς προοπτικές– στον κλάδο πολυτελών ειδών. Η Cartier είναι το βασικό της brand name και είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Επίσης υπάρχει η Ven Cleef & Arples and Montblanc, που έχει μετατραπεί από μία εταιρία που έβγαζε πολυτελείς πένες σε έναν όμιλο που κατασκευάζει πολυτελή ρολόγια και αξεσουάρ. Είναι μία οικογενειακή εταιρία, με τον επικεφαλής της Johann Rupert να κάνει εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση των κεφαλαίων αλλά και στον τρόπο που τη διευθύνει. Έχει την άποψη ότι ένα πολυτελές είδος δεν είναι κάτι που γνώριζες ότι ήθελες μέχρι που το είδες. Επίσης έχει απλωθεί σε πάρα πολλές αγορές του κόσμου. Το 50% της ζήτησης από τα Cartier στο Παρίσι οφείλεται στην Κίνα. Η εταιρία έχει ανοίξει 300 καταστήματα στην Κίνα».

Στην Brown-Forman;
«Η Brown-Forman είναι η εταιρία του Jack Daniels. Έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο brand name με τον σωστό τρόπο και μάλιστα σε όλη την υφήλιο. Όταν επένδυσα πρώτη φορά σε αυτήν, το 1987, πουλούσε πέντε εκατ. κιβώτια Jack Daniels στην αγορά της Β. Αμερικής και 500.000 στην υπόλοιπη υφήλιο. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, εξακολουθεί να πουλάει τις ίδιες ποσότητες στη Β. Αμερική αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις της έχουν φθάσει στα έξι εκατ. κιβώτια. Δραστηριοποιείται σε 18 αγορές».

Θεωρείτε ότι η Αφρική είναι μία σημαντική αγορά για τη ζυθοποιία;
«Οι Heineken και SABMiller έχουν ισχυρή έκθεση στην Αφρική. Αντλούν από αυτή σημαντικό μερίδιο των κερδών τους και φροντίζουν να επενδύσουν σημαντικό μέρος τους προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής καταναλώνουν 400 εκατ. βαρέλια μπίρας ετησίως και εξ αυτών μόνο τα 90 εκατ. βαρέλια είναι εμφιαλωμένα. Τα υπόλοιπα προέρχονται από μπίρες που φτιάχνουν μόνοι στο σπίτι τους. Η Heineken αντλεί το 25% των κερδών της από την Αφρική και η SABMiller περίπου το 35%».
 
Ας μιλήσουμε για τη Heineken.
«Την εταιρία διαχειρίζεται μία συγκεκριμένη οικογένεια που κατέχει το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της. Εμείς επενδύουμε στη Heineken Holding, στην οποία ανήκει το 50,1% της Heineken NV. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με discount 17%. Είναι εντυπωσιακό ότι μπορείς να κατέχεις μετοχές με δικαίωμα ψήφου τις οποίες έχεις αποκτήσει με discount 17%. Η μετοχή της Heineken Holding είναι αυτή τη στιγμή κοντά στα 32 ευρώ κα αναμένεται ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα φθάσουν στα 3,10 ευρώ το 2013, δηλαδή διαπραγματεύεται περίπου 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Η Heineken NV διαπραγματεύεται κοντά στα 28 ευρώ. Όμως οι συμφωνίες συνεργασίας που έχει κάνει στην Ασία της προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες σε αγορές όπως αυτές Ινδονησίας και Βιετνάμ. Επίσης έχει στην κατοχή της τη δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία του Μεξικού. Έχει ισχυρή παρουσία στην Κίνα και έχει εξαγοράσει το 40% της μεγαλύτερης ινδικής ζυθοποιίας».

Γιατί προτιμάτε τη Unilever από την Procter & Gamble;
«Η Unilever διοικείται με άριστο τρόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο επικεφαλής της Paul Polman ανέλαβε τα ηνία της πριν από τρία χρόνια, έχοντας δουλέψει πριν στην P&G αλλά και στη Nestle. Ο Polman γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Unilever προκειμένου να επιτύχει τα ίδια με την P&G. Επίσης η Unilever είναι φθηνότερη από την P&G. Τα ADRs της διαπραγματεύονται στα 32 δολάρια, δηλαδή 14 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013. Είναι, λοιπόν, πολύ πιο φθηνή από την P&G». 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου