Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 19:42:52

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρούς κινδύνους το β' εξάμηνο του 2012
Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρούς κινδύνους το β' εξάμηνο του 2012
Πηγή: Express.gr
ΕΙΤΕ είσαι αντιμέτωπος με έναν «δημοσιονομικό γκρεμό» (fiscal cliff), έχεις κάνει λάθος επενδύσεις, θεωρείς ότι θα υπάρξει και τρίτο πρόγραμμα στήριξης από τη Fed είτε απλά προσπαθείς να διαλέξεις καλές μετοχές, αυτό που θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι το β' εξάμηνο του 2012 θα είναι περιπετειώδες. Σύμφωνα με τους 10 συμμετέχοντες στο Roundtable του Barron's, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως γιατί οι επόμενοι μήνες θα έχουν αρκετή... τρέλα. Οι 10 ειδικοί μας ανησυχούν αρκετά για την κατάσταση της υφηλίου και κυρίως της Ευρώπης, όπου η κρίση χρέους μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες τραπεζικές καταρρεύσεις και υψηλότερες απώλειες για τους επενδυτές. Ανησυχούν για τη χαλάρωση της κινεζικής οικονομίας αλλά και για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός λήξης συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών και μείωσης συγκεκριμένων δημοσιονομικών δαπανών. Οι περισσότεροι από τους αναλυτές μας αναμένουν ότι η Fed θα δημιουργήσει και ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την αμερικανική οικονομία, το οποίο όμως δεν πιστεύουν ότι θα λύσει τα προβλήματα. Ας δούμε τι πιστεύει ο καθένας εξ αυτών.

 

 

(1) Abby Joseph Cohen 

Η ΕΕ θα τα καταφέρει

 

Τι ήταν αυτό που «σκότωσε» τις αγορές και πότε αυτές θα ανακάμψουν;

«Είδαμε μια πλήρη αντιστροφή σε σύγκριση με το ράλι του α'Α τριμήνου. Στις ΗΠΑ τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικά. Το πραγματικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κοντά στο 2%. Το μεγάλο θέμα δεν είναι άλλο από την Ευρώπη, με την κρίση χρέους αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές της. Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι σε ύφεση. Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι η κινεζική οικονομία. Τα οικονομικά στοιχεία τόσο σε αυτήν όσο και σε άλλες χώρες της Ασίας έχουν αποδυναμωθεί. Οι εξαγωγές της Κίνας έχουν μειωθεί, φυσικά και εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στις ΗΠΑ διανύουμε προεκλογική περίοδο. Πλησιάζουμε στο Νοέμβριο και στον επονομαζόμενο “δημοσιονομικό γκρεμό”. Θα πρέπει να ληφθούν πολύ κρίσιμες αποφάσεις στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013. Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα προβλήματα. Βέβαια εξαιτίας των αθρόων πωλήσεων οι μετοχές έχουν καλές αποτιμήσεις, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά P/E. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν ισχυρούς ισολογισμούς. Αλλά ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε καλύτερη πορεία; Η κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη για αυτούς που επενδύουν με βραχυχρόνιο ορίζοντα. Γι'Α αυτούς που επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα τα πράγματα είναι καλύτερα».

 

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κρίση στην Ευρώπη;

«Οι ειδικοί της Goldman Sachs για την Ευρώπη θεωρούν ότι εν ευθέτω χρόνω θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική θέληση να διατηρηθεί η Ένωση. Είναι πιθανό κάποιο κράτος-μέλος να αποχωρήσει, αλλά η ΕΕ δεν θα καταρρεύσει. Θα βρεθεί όμως αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης. Μόνο η Γερμανία έχει κατορθώσει να “στρώσει” την οικονομία της κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν αρκετούς τομείς, όπως εκπαίδευση και υποδομές, ούτως ώστε η χαμηλή παραγωγικότητα να πάψει να υφίσταται. Αυτό φυσικά είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί από 10 έως 20 χρόνια».

 

 

(2) Felix Zulauf 

 

Ελλοχεύει οικονομικό χάος

 

 

Υπάρχει κάποια καλή εξέλιξη στην Ευρώπη;

«Σε επίπεδο αγορών οι ιταλικές μετοχές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα που ίσχυαν όταν στην εξουσία ήταν ο... Μουσολίνι. Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται 1,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έχουν καλές αποτιμήσεις, αλλά δεν προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις. Η δομική κατάστασή τους είναι λανθασμένη. Υπάρχει πολύ χρέος στον ανεπτυγμένο κόσμο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μείνει στάσιμα ή έχουν υποχωρήσει. Η όλο και πιο χαμηλή κατανάλωση στη Δύση πλήττει χώρες όπως αυτές της Ασίας, αλλά “αδυνατίζει” και τη θέση των παραγωγών πρώτων υλών, όπως είναι οι Αυστραλία και Βραζιλία. Όσο για το ευρώ, θεωρώ ότι είναι λάθος από την αρχή της δημιουργίας του. Όπως υποστήριξα και τον Ιανουάριο, θεωρώ ότι θα υπάρξει σταδιακή διάλυση της ευρωζώνης, η οποία θα οδηγήσει την υφήλιο σε ένα πραγματικό οικονομικό χάος».

 

Πώς πρέπει να αντιδράσουν αυτοί που καθορίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική;

«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις έχουν... ξεμείνει από εργαλεία. Κατανοούν ότι έχουν συσσωρεύσει πολύ μεγάλα χρέη και πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ακόμη και οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτή την κατάσταση μετά τις εκλογές. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης δεν στήριξε την ανάπτυξη, απλά βοήθησε ώστε να μην καταρρεύσει αυτόματα το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν είναι το ευρώ το πραγματικό πρόβλημα, απλά εξαιτίας αυτού δημιουργείται μια σειρά αλυσιδωτών γεγονότων και προβλημάτων. Η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο εάν υπάρξει δημοσιονομική και πολιτική ένωσή της, αλλά φοβάμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς οι Ευρωπαίοί δεν θέλουν να “παραδώσουν” μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Η Κίνα δεν θα κατορθώσει να μας σώσει, όπως συνέβη το 2009».

 

Τι θα πρέπει να πράξουν οι επενδυτές εάν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια;

«Παραμένω πιστός στην πρότασή μου για επενδύσεις στην Ιαπωνία. Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα οι αγορές μετοχών και εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν. Θεωρώ ότι η Ευρώπη θα βρει μια εύκολη και γρήγορη –αλλά όχι αποτελεσματική– λύση για τα προβλήματά της και αυτό θα οδηγήσει τις αγορές σε ένα ράλι, χωρίς όμως γερές βάσεις. Θα διατηρούσα αρκετή ρευστότητα εκτός αγορών και κατά προτίμηση σε αμερικανικά δολάρια. Θεωρώ ότι μια καλή επένδυση είναι και τα 3ετή κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Όσο για τις μετοχές, μόνο με την τακτική του σορταρίσματος θα τις επέλεγα. Συνεχίζω να έχω short τοποθετήσεις στον iShares MSCI Emerging Markets Index».

 

 

(3) Meryl Witmer 

Υφίστανται ευκαιρίες

 

Πώς βλέπετε την αγορά;

«Μέχρι το Μάιο αρκετά καλά. Πολλές από τις μετοχές στις οποίες επενδύουμε είναι φθηνές. Η έξοδος αρκετών από τις αγορές έχει δημιουργήσει κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες. Πρέπει να μην παρασύρεσαι από το θυμικό σου και να αναλύεις προσεκτικά όλα τα δεδομένα, προσπαθώντας να βρεις μετοχές εταιριών οι οποίες σε μακροχρόνιο διάστημα θα επωφεληθούν».

 

Θα υπάρξει πτώση εάν ο Mitt Romney χάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εκλογές στη Γερουσία. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι καλές και τελικά μπορεί να προσφέρουν και κάποια στήριξη στην οικονομία. Αυτό που θέλω να τονίσω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, είναι ότι όταν φροντίζεις να τοποθετηθείς σε μια καλή και αξιόπιστη εταιρία, τελικώς έστω και σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα κατορθώσεις να έχεις κέρδη».

 

Ποιες οι προβλέψεις σας για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία;

«Θεωρώ ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ βοήθησε ώστε η οικονομία να κρατηθεί. Επίσης υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη της μεταποίησης. Επιπλέον βλέπω, έστω και αχνά, σημάδια ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Επίσης, σε πλήρη αντίθεση με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ έχεις το ελεύθερο να διοικείς την εταιρία σου και να προχωρήσεις σε απολύσεις εάν το κρίνεις απαραίτητο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο κοινωνικό της κράτος. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν κακοί γονείς. Οι πολιτικές που ακολούθησαν δεν είχαν οικονομική ηθική και τώρα αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και νιώθουν απογοητευμένοι».

 

(4) Brian Rogers 

«Πίστη» στις αναδυόμενες

 

Το 2012 εξελίσσεται μέχρι στιγμής όπως περιμένατε;

«Σε γενικές γραμμές ναι. Τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μία σταδιακή αν και αναιμική ανάκαμψη. Οι επενδυτές κάποια στιγμή ξαναβρήκαν την αυτοπεποίθησή τους και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 12%, πριν επιστρέψει σε πτωτική πορεία. Δεν πιστεύω ότι Ελλάδα ή ευρωζώνη θα αποτελέσουν εκ νέου ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως προβλήματα στην ανάπτυξη της Κίνας και με εξέπληξε ελαφρώς η Βραζιλία. Σήμερα όλοι μιλούν για τον “δημοσιονομικό γκρεμό” των ΗΠΑ, αλλά πιστεύω ότι η λογική τελικώς θα επικρατήσει στην Ουάσιγκτον».

 

Τι βλέπετε για τη Wall Street;

«Η αγορά πιθανώς να αντιμετωπίσει δύο κύκλους στο υπόλοιπο του έτους: έναν ανοδικό και έναν πτωτικό. Θα κλείσει τη χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Μπορεί να εμφανίσει άνοδο έως και 10% για το σύνολο του έτους. Για να συμβεί αυτό, η άνοδος στο β'Α εξάμηνο πρέπει να φθάσει στο 5%. Δεν θα υπάρξει τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και ως εκ τούτου τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι επένδυση προς αγορά. Οι αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες. Είναι καλύτερο να επενδύσεις σε αυτές μέσω ενός ειδικού επενδυτικού κεφαλαίου».

 

 

 

(5) Scott Black 

Ανεργία 14,8% στις ΗΠΑ

 

 

Πώς σας φαίνεται η κατάσταση στην αγορά;

«Ο S&P 500 διαπραγματεύεται κατά 12,5% τα κέρδη που έχω προβλέψει για το 2012 και τα οποία διαμορφώνονται στα 103 δολάρια από 96,44 δολάρια το 2011. Η αγορά είναι φθηνή βάσει των ιστορικών δεδομένων, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστούν και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν. Επίσης οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια μετρητών. Αυτά είναι τα καλά νέα. Όμως η αμερικανική οικονομία παραπατάει. Οι καταναλωτές –οι οποίοι “συνθέτουν” το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ– αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Τα προσωπικά εισοδήματα έχουν ενισχυθεί μόλις 2,1% σε ετήσια βάση και η κατανάλωση μόλις κατά 1,8%. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,3%, δηλαδή με άλλα λόγια τα πραγματικά εισοδήματα βρίσκονται σε αρνητική τροχιά. Ο μόνος τρόπος οι άνθρωποι να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής που έχουν συνηθίσει είναι με το να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων έχει υποχωρήσει στο 3,4% από 4,9% που ήταν πέρυσι. Η ανεργία φθάνει στο 8,2% και εάν στη μέτρησή της συνυπολογιστούν και όσοι έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά γιατί απογοητεύτηκαν φθάνει στο 14,8%. Και φυσικά υπάρχει η υπόλοιπη υφήλιος».

 

Εκεί βρίσκονται τα «χειρότερα»;

«Η Ευρώπη είναι σε ύφεση και οι οικονομίες που εξάγουν προς αυτήν έχουν στριμωχτεί. Η Ευρώπη αντιστοιχεί στο 16% των κινεζικών εξαγωγών, στο 15,5% των ινδικών και στο 9,3% αυτών από τη Μαλαισία. Η υποχώρηση στην ανάπτυξη της Ασίας οδηγεί σε μείωση της ζήτησης ενέργειας και εμπορευμάτων. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα προβλήματα Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Από την άλλη πλευρά θαυμάζω τον Ben Bernanke. Έσωσε την αμερικανική οικονομία από μία ακόμη ύφεση. Πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε τρίτο πρόγραμμα στήριξης προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται αλλαγές στη δημοσιονομική τους πολιτική».

 

 

(6) Bill Gross 

Διέξοδος τα ομόλογα

 

Όλοι μοιάζουν να αγαπούν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Εσείς όχι. Έως πότε θα «κρατήσει» αυτό;

«Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι υπερτιμημένα, αλλά κερδίζουν οπαδούς όσο η κατάσταση παγκοσμίως είναι δύσκολη. 'Αλλωστε αυτή η δυσκολία, που κρατά αρκετό καιρό, έχει αφήσει τα σημάδια της στις μετοχικές αγορές. Όχι μόνο οι ιδιώτες επενδυτές αλλά και τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν γεμίσει με τοξικές επενδύσεις, προσπαθούν να τις ξεφορτωθούν με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. Η αγορά πιστεύει ότι τόσο τα αμερικανικά όσο και τα γερμανικά ομόλογα είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε “τα λιγότερο βρόμικα άπλυτα”».

 

Θα προχωρήσει η Fed σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης;

«Όχι μόνο ένα, αλλά πιθανώς δύο ακόμη. Είτε η Fed είτε η ΕΚΤ είτε και οι δύο μαζί θα αναγκαστούν να κάνουν πάλι το θαύμα τους. Αυτό θα οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα; Έως ένα σημείο νομίζω».

 

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την αμερικανική οικονομία;

«Οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1% και 2%, εάν φυσικά δεν υπάρξει κάποια καταστροφή στην ευρωζώνη και δραματική υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα. Δύσκολα θα φανταζόμουν την αμερικανική οικονομία να “τρέξει” πάνω από 2%, και αυτό δεν είναι πολύ καλό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την αγορά εργασίας. Οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν στις αγορές και οι λιγότερο “σοφιστικέ” επενδυτές προτιμούν να ρευστοποιούν μετοχές και να αγοράζουν ομόλογα. Μοναδικός επενδυτής αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το αμερικανικό Δημόσιο».

 

 

 

(7) Mario Gabelli:

Έντονη μεταβλητότητα

 

Τι προβλέπετε για το β' εξάμηνο του 2012;

«Εάν ο πρόεδρος Ομπάμα ήθελε να επανεκλεγεί, οι βασικές του προτεραιότητες θα πρέπει να ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας και το “ξεκαθάρισμα” της οικονομίας. Και οι δύο προϋποθέσεις βρίσκονται “εν εξελίξει” και ως εκ τούτου ο ανεξάρτητος ψηφοφόρος δεν γνωρίζει προς τα πού κατευθύνεται η χώρα. Εάν υπάρξουν τάσεις που δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα και ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, τότε θα υπάρξει sell-off στις αγορές. Υπάρχουν και άλλες “λακκούβες”: αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα, προβλήματα στην Ευρώπη και η λήξη του προγράμματος στήριξης της Fed. Υπάρχουν ερωτηματικά για το πού θα πάει η τιμή του πετρελαίου και για το τι θα γίνει με την κατανάλωση στο β'Α εξάμηνο. Σχεδόν το 20% των κερδών των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 προέρχονται από την Ευρώπη. Με δεδομένη τη σταδιακή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αυτά τα κέρδη θα μειωθούν. Παράλληλα ο “δημοσιονομικός γκρεμός” του Ιανουαρίου θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση».

 

Ποια θα είναι η κατάσταση των μετοχών στο τέλος του έτους;

«Δεν άλλαξα άποψη σε σύγκριση με αυτά που πίστευα τον Ιανουάριο. Οι μετοχές είτε θα κατορθώσουν να έχουν ετήσια κέρδη 5% είτε ετήσιες απώλειες 5%. Το βασικό στοιχείο των αγορών θα είναι η έντονη μεταβλητότητα (volatility). Εταιρίες με αρκετά μετρητά, καλά μερίσματα, ορθή επιχειρηματική διαχείριση και χαμηλό χρέος θα κατορθώσουν να διατηρηθούν σε καλή πορεία και να ανταμείψουν τους επενδυτές. Ένα από τα θετικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας είναι ότι υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η αγορά ακινήτων σταθεροποιείται σε κάποιες περιοχές».

 

 

(8) Marc Faber 

Πορεία επιδείνωσης

 

Είναι τελικά η κατάσταση τόσο άσχημη όσο δείχνει;

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποχωρήσει αισθητά. Η Ευρώπη είναι σε ύφεση και το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύσσεται πολύ αργά. Στην Ασία η κινεζική οικονομία δεν έχει τους παλιούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που επηρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων. Χαμηλότερη ζήτηση εμπορευμάτων πλήττει τις οικονομίες Αργεντινής, Βραζιλίας, Αφρικής και Ρωσίας».

 

Η κατάσταση θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο;

«Νομίζω ότι θα χειροτερέψει πριν τα πράγματα γίνουν καλύτερα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα υποστηρίξουν ότι χρειάζονται και νέα πακέτα στήριξης. Όμως η κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ρόλος και η παρουσία του κράτους σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει την ανάπτυξη. Όταν οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται το 40%, 50% ή και 60% της οικονομίας, τότε η οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Εάν μειώσεις τις κρατικές δαπάνες, παράγεις περισσότερη ανάπτυξη, αν και πρόκειται για μια διαδικασία που σε βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι επώδυνη. Οι προοπτικές του αμερικανικού ελλείμματος είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστες. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί. Δεν πρόκειται το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω του ενός τρισ. δολαρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 

Τι θα πράξει η αγορά έως το τέλος του έτους;

«Θεωρώ ότι θα αποδυναμωθεί στο β'Α εξάμηνο του έτους. Τα εταιρικά κέρδη θα απογοητεύσουν. Περί το 40% των κερδών του S&P 500 προέρχεται από τις αγορές εκτός ΗΠΑ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, και μεγάλο μερίδιο από την ευρισκόμενη σε ύφεση Ευρώπη. Δεν έχουμε δει καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη, καθώς κανείς δεν αποδέχεται την αναγκαιότητα της λιτότητας. Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι πιθανώς να εγκαταλείψει το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μεταξύ 50% και 70%. Όμως οι Έλληνες δεν θα θέλουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους σε ένα υποτιμημένο νόμισμα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν θέλουν να αποδεχθούν και τη λιτότητα, η οποία οδήγησε στο επώδυνο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων κατά 50%».

 

 

 

(9) Oscar Schafer 

«Κλειδί» το έλλειμμα

 

 

Πότε η οικονομία θα αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί;

«Χρησιμοποίησα τον όρο “βραδυφλεγής βόμβα” τον Ιανουάριο, καθώς η απομόχλευση που καταγράφεται σε όλη την υφήλιο πλήττει την ανάπτυξη. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε μία ακόμη ύφεση, αλλά ο “δημοσιονομικός γκρεμός” είναι αυτό που φοβούνται οι αγορές. Με το αμερικανικό έλλειμμα στα ύψη και τα επιτόκια στα τάρταρα αυτός που θα πρέπει να στηρίξει την οικονομία είναι ο ιδιωτικός τομέας. Όμως τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές δεν έχουν εμπιστοσύνη, δεδομένων και αυτών που γίνονται στην Ουάσιγκτον. Εάν οι πολιτικοί επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη μείωση ελλείμματος και χρέους, οι ΗΠΑ θα μετατραπούν στην καλύτερη περιοχή του κόσμου εάν θέλεις να αγοράσεις μετοχές. Οι μετοχές, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι φθηνές, εάν συμβούν τα παραπάνω, μπορούν να καταγράψουν ράλι. Υπάρχει πιθανότητα για μια εκτεταμένη bull market».

 

Μιλάτε σοβαρά, έτσι;

«Όταν το λέω, οι περισσότεροι ξαφνιάζονται. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι μάλλον έχω δίκιο. Τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει ανάκαμψη στην αμερικανική μεταποίηση, κυρίως σε χαλυβουργία και τηλεπικοινωνίες. Εάν η βιομηχανία επιστρέψει και οι ΗΠΑ κατακτήσουν την πολυπόθητη ενεργειακή ανεξαρτησία, τότε η αμερικανική οικονομία μπορεί να λάμψει ξανά. Καλύτερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και μετά σε μείωση του ελλείμματος».

 

(10) Fred Hickey

«Πάγωμα» επενδύσεων

 

Ήσασταν πολύ ανήσυχος για την παγκόσμια οικονομία τον Ιανουάριο. Εξακολουθείτε να αισθάνεστε έτσι;

«Σε κάθε γωνιά της γης, από την Ευρώπη έως την Κίνα και από την Ινδία έως τη Βραζιλία, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Ακόμη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτόν το δρόμο. Οι πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί για στήριξη της οικονομίας δεν πρόκειται να επιτύχουν. Το να φορτώνεις όλο και περισσότερο το έλλειμμα και η προοπτική νέων φόρων στα τέλη του έτους πλήττουν την αυτοπεποίθηση. Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν. Εάν οι ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον Λευκό Οίκο αλλά και τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων. Αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο εάν. Θα ξεπεράσουμε εκ νέου το όριο ελλείμματος και χρέους. Θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στους επόμενους μήνες».

 

Πιστεύετε ότι η Fed θα εφαρμόσει νέο πρόγραμμα στήριξης;

«Είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό είτε στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είτε σε κάποιες από τις άλλες συνεδριάσεις του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα έχουμε τις εκλογές. Ενδεχόμενα προβλήματα εκεί θα οδηγήσουν τη Fed να δράσει. Επίσης στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν είναι διόλου ικανοποιητικά και ως εκ τούτου η Fed έχει όλες τις δικαιολογίες που χρειάζεται για να προχωρήσει σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης».

 

Εξακολουθείς να επενδύεις σε χρυσό, σωστά;

«Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν χρήμα. Αυτή η κίνηση, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια δημιουργούν ένα άριστο περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος σε χρυσό. Η τιμή του έχει υποχωρήσει αρκετά σε σύγκριση με το υψηλό των 1.921 δολαρίων (στην αμερικανική αγορά) το Σεπτέμβριο του 2011. Θεωρώ ότι έως το τέλος του έτους η τιμή του χρυσού μπορεί να φθάσει και στα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά».


Της Lauren R. Rublin
 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου