Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 16:29:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Μοναδικό καταφύγιο έναντι της οικονομικής κρίσης είναι ο χρυσός
Μοναδικό καταφύγιο έναντι της οικονομικής κρίσης είναι ο χρυσός
Πηγή: Express.gr
Του Robin Goldwyn Blumenthal

Ο SIMON Mikhailovich γνωρίζει ένα-δύο πράγματα για τα χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Με μεγάλη πείρα στις δομημένες επενδύσεις, ίδρυσε μαζί με τον Michael Sollott, το 1998, την εταιρία Eidesis Capital, η οποία δραστηριοποιούνταν στις αγορές επικίνδυνων παραγώγων αντιστάθμισης κινδύνου (CDOs). Δημιούργησαν ένα συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο, το Eidesis Special Opportunities III, το οποίο διαχειρίστηκε κεφάλαια 180 εκατ. δολαρίων και είχε απόδοση 17% από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2011, όταν αποφάσισε να κλείσει και να μοιράσει τα κερδισμένα κεφάλαια στους επενδυτές που το προτίμησαν. Ο Mikhailovich, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την τότε Σοβιετική Ένωση το 1979 με μόλις 100 δολάρια στην τσέπη του, φρόντισε αρκετά νωρίς, το 2007, να προειδοποιήσει για την επικείμενη κατάρρευση στις αγορές παραγώγων. Η Eidesis Capital παραμένει εν ζωή ως εταιρία και αυτή τη στιγμή επενδύει μόνο σε ράβδους χρυσού, αλλά εκτός του τραπεζικού συστήματος. Ας δούμε γιατί διατηρεί αυτή τη στάση αλλά και τις απόψεις του για μία σειρά καίριων θεμάτων.


Ποια είναι η άποψή σας για το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον;
«Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν κάνει καλή δουλειά στη διαδικασία απομόχλευσης του χρηματιστηριακού συστήματος. Όμως ορισμένα από τα μέτρα –όπως για παράδειγμα τα μηδενικά επιτόκια– είναι απλά αντιβιοτικά. Η θετική επίδρασή τους σταματά μετά από κάποιο διάστημα και τελικώς καταλήγεις να παίρνεις όλο και περισσότερα και να έχει όλο και λιγότερα ευεργετικά αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι η υψηλή συγκέντρωση χρεών ανά την υφήλιο πιέζει τις κυβερνήσεις και τις οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Η ισχυρή αλληλοσύνδεση μεταξύ των αγορών –που έχει γίνει όλο και πιο μεγάλη– έχει δημιουργήσει μία σειρά νέων χρηματιστηριακών “τεχνολογιών” που είναι καταστροφικές και δύσκολο να γίνουν κατανοητές».

Εξηγήστε μας για να καταλάβουμε και εμείς.
«Μία “τεχνολογία” είναι η δημιουργία δομημένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα CDOs, όπου χρέη υψηλού κινδύνου αναδιοργανώνονται και δημιουργούν επενδυτικά προϊόντα με καλή αξιολόγηση. Μία ακόμη είναι οι εκτός χρηματιστηρίων (over-the counter) αγορές παραγώγων. Όταν συνδυάσεις τις παρακινδυνευμένες πολιτικές που εφαρμόζουν αρκετές κυβερνήσεις με τα παραπάνω προϊόντα, δημιουργείς ένα μίγμα που μπορεί άνετα να οδηγήσει στην καταστροφή».

Ποιες οι πιθανότητες, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, να δούμε εκ νέου μία κρίση ανάλογη με αυτή του 2008;
«Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Αν και υπάρχει πίστη στις ΗΠΑ ότι μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση, οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το υπέρογκο χρέος τους. Είναι μία κατάσταση που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. Πολλά θα πρέπει να πάνε καλά προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη της κρίσης. Εάν βασιστούμε στην πρόσφατη ιστορία θα κατανοήσουμε ότι οι πολιτικοί εάν δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα “ζωή ή θάνατος” δεν φροντίζουν να ενεργήσουν. Το μόνο που κάνουν οι πολιτικοί είναι να καθυστερούν την καταστροφή αλλά σε καμία περίπτωση δεν την αποτρέπουν».

Δηλαδή οι κίνδυνοι είναι πιο ισχυροί από ό,τι το 2008;
«Σαφέστατα. Ο συνδυασμός καταστροφικών χρηματιστηριακών τεχνολογιών και λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών έχει δημιουργήσει ένα απίστευτα αλληλοσυνδεδεμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κίνδυνοι αποκαλύφτηκαν το 2008, αλλά αντί να τους εξαλείψουν, οι κυβερνήσεις φρόντισαν να συνδέσουν ακόμη πιο στενά μεταξύ τους αγορές και τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες που τότε ήταν “σημαντικές ώστε να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν” έχουν γίνει σήμερα απόλυτα απαραίτητες στο σύστημα προκειμένου να μην καταρρεύσει. Οι χώρες της Β. Ευρώπης προσπαθούν να βρουν τρόπους να διασώσουν τις χώρες της Ν. Ευρώπης, οι οποίες έχουν υψηλά χρέη. Η Fed έχει ανοίξει ειδική πιστωτική γραμμή (σε δολάρια) με την ΕΚΤ και ουσιαστικά στηρίζει την ΕΚΤ στην παροχή ρευστότητας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντί να επιλέξουν μία γρήγορη αν και επώδυνη απομόχλευση, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να την καθυστερήσουν αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χρέος τους προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Όσο αυξάνει το χρέος αυξάνει και η σύνδεση των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και το “δέσιμο” μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών. Αυτό δημιουργεί κινδύνους που ποτέ πριν δεν υπήρχαν».

Τι μπορεί να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση;
«Εγώ μπορώ να πω μόνο τι μπορούν να κάνουν οι επενδυτές προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες. Οι επενδυτές θα πρέπει να επιστρέψουν στις παλιές καλές και δοκιμασμένες ιδέες, όπως είναι η διάχυση σε αρκετές τοποθετήσεις ενός χαρτοφυλακίου και να συνειδητοποιήσουν ότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών είναι σήμερα πιο πολύ συνδεδεμένες από ποτέ στο παρελθόν. Οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν άλλες τοποθετήσεις, ανεξάρτητες και να μην κοιτούν μόνο τιμή και αποτίμηση κάποιας τοποθέτησης».

Με δεδομένες αυτές τις απόψεις, πού επιλέγετε να επενδύσετε;
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να προστατευθείς ή για να έχεις μη επικίνδυνα αποθεματικά (όπως κάνουν οι κεντρικές τράπεζες). Ουσιαστικά τα αποθεματικά είναι ένας τρόπος να προστατευθείς. Θα πρέπει από τη μία πλευρά να προστατεύσεις το χαρτοφυλάκιό σου και από την άλλη να είσαι μεταξύ αυτών που θα έχουν ρευστότητα όταν τα πράγματα στις αγορές δεν είναι καλά. Εμείς έχουμε καταλήξει ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να τα συνδυάσει ο χρυσός στη φυσική του μορφή. Όχι να “παίξεις” χρυσό στις αγορές παραγώγων ή να έχεις στα χέρια σου χαρτιά ή μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Να έχεις στα χέρια σου ράβδους χρυσού, τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να κρατήσεις εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο κατά τη δική μας άποψη βρίσκεται αντιμέτωπο με κινδύνους ανάλογους ή ακόμη και πιο ισχυρούς με αυτούς του 2008. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν όλα τα αποθεματικά τους σε χρυσό και μάλιστα τα αυξάνουν. Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα αποθέματά της σε χρυσό σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας διευκρίνισε ότι το πράττουν αυτό προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν ενδεχόμενη μελλοντική κρίση».

Δηλαδή, με άλλα λόγια δεν εμπιστεύονται ούτε την ίδια τους τη χώρα;
«Υπάρχει μία απλή συμβουλή που ισχύει και στις επενδύσεις: “Μη βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι”. Εάν κάποιος είναι άριστος γνώστης των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων αυτή είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αλλά ας μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει τα αποθέματα χρυσού της σε τράπεζα. Τα έχει στο Ford Knox και στο West Point. Εμείς δημιουργήσαμε έναν “μηχανισμό” μέσω του οποίου οι επενδυτές μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα Ελβετίας και ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα δομημένα επενδυτικά προϊόντα είναι ένας τεράστιος κίνδυνος. Κλασικό και πολύ πρόσφατο παράδειγμα η JP Morgan Chase, ένας όμιλος που όλοι θεωρούσαν ότι έχει την καλύτερη ομάδα διαχείρισης κινδύνου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες ζημίες».

Μπορείτε να φανταστείτε το να βιώσουμε ένα ακόμη συμβάν όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers;
«Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πλήρως διαβρωμένα θεμέλια. Εάν είχατε την ευκαιρία να παίξετε ένα παιχνίδι όπου όταν κερδίζατε όλα ήταν καλά αλλά και όταν χάνατε κάποιος σας έδινε την ευκαιρία –με ξένα χρήματα– να συνεχίζετε να παίζετε, εσείς και όλοι μας θα διάλεγαν να συνεχίσουν το παιχνίδι. Αυτό ακριβώς κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό όμως δεν είναι καπιταλισμός. Αυτό είναι ένα σύστημα που δημιουργεί αναταραχή, μη ορθή διανομή των κεφαλαίων, άθλια διαχείριση κινδύνου και είναι ένα σύστημα που δεν μαθαίνει από τα λάθη του, τα οποία κάνει ξανά και ξανά».

Θα πρέπει οι ΗΠΑ να «διασπάσουν» τις μεγάλες τράπεζες;
«Αυτό που θα πρέπει να συμβεί είναι η αμερικανική κυβέρνηση να παραδεχθεί μία απλή αλήθεια: όλοι συμμετείχαμε στην υπερκατανάλωση και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε τον τρόπο ζωής που συνηθίσαμε. Εδώ, όμως, το πρώτο που χρειαζόμαστε για να γίνει κάτι είναι ηγέτες. Για να λύσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει πριν απ'Α όλα τα άλλα να παραδεχθείς ότι το έχεις. Επίσης θα πρέπει να παλέψεις σκληρά για να πείσεις τον κόσμο ότι το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει. Το αμερικανικό σύστημα έχει χτιστεί σε μία πολύ απλή παραδοχή: εάν ρισκάρεις και επιτύχεις τότε απολαμβάνεις και την επιτυχία σου. Εάν ρισκάρεις και αποτύχεις, τότε πρέπει να πληρώσεις λάθη και χρέη. Αυτό δεν συνέβη με τις τράπεζες. Όταν αφήνεις ατιμώρητη την αλαζονεία και την απληστία αυτές απλά γίνονται ακόμη πιο δυνατές».

Τι θα συμβεί στην ευρωζώνη;
«Δεν γνωρίζω. Πιστεύω ότι κανείς δεν γνωρίζει. Εντάξει η Ελλάδα υπερχρεώθηκε. Όμως τι συμβαίνει με την Ισπανία; Την Πορτογαλία; Την Ιρλανδία; Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστες. Όταν, όμως, χάσουν την αξιοπιστία τους αυτή δεν κερδίζεται εύκολα πίσω. Οι κυβερνήσεις δανείζονται συνεχώς και τα spreads στα ομόλογά τους κινούνται σε όλο και πιο περιορισμένη κλίμακα. Πρόκειται για ένα απόλυτο παράδοξο της εποχής μας».

Πιστεύετε ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί περαιτέρω;
«Δεν ενισχύεται ο χρυσός, απλά οι αποτιμήσεις των υπόλοιπων επενδύσεων υποχωρούν. Ο χρυσός είναι ένα αποθεματικό αξίας. Ο χρυσός δεν είναι επένδυση. Βέβαια στο τρέχον περιβάλλον ο χρυσός μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις. Όμως είναι ένα προϊόν του οποίου η τιμή εξαρτάται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση. Στη 10ετία 2000-2010, βάσει μιας έρευνας, το 80% της ζήτησης χρυσού (σε φυσική μορφή) ανήκει στις αναδυόμενες αγορές και το 20% στις αναπτυγμένες αγορές».

Τι θα γίνει με τα άλλα εμπορεύματα;
«Επειδή είναι δύσκολο να έχεις τα άλλα εμπορεύματα στη φυσική τους μορφή, είσαι εκ των πραγμάτων έρμαιο στις διακυμάνσεις των αγορών».

Έχετε χρήματα στην… τράπεζα;
«Φυσικά, απλά προσπαθώ να έχω καλό διαχωρισμό των τοποθετήσεών μου. Δεν πρόκειται να έρθει το τέλος του κόσμου. Μην το παρατραβάμε. Ο Αρμαγεδδών είναι το φυσικό τέλος του κόσμου. Σήμερα έχουμε απλά τεράστια προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αρκετές χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τέτοια προβλήματα και αναγκάστηκαν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους. Χώρες όπως οι Ρωσία, Αργεντινή και Βραζιλία αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα την τελευταία 20ετία αλλά δεν εξαφανίστηκαν από το χάρτη». 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου