Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 07:16:33

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow H... αινιγματική για τους δυτικούς αγορά ακινήτων της Κίνας «κρύβει» ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων
H... αινιγματική για τους δυτικούς αγορά ακινήτων της Κίνας «κρύβει» ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων
Πηγή: Express.gr
ΓΙΑ όσους βρίσκονται εκτός, η Κίνα αποτελεί ένα ανεξιχνίαστο παράδοξο. Οι πόλεις της «λάμπουν» από καπιταλιστικά πρότυπα και εκτεταμένη κατανάλωση, ενώ η χώρα διοικείται από μία κομμουνιστική κεντρική κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στην 92η θέση. Μία όλο και αυξανόμενη μεσαία τάξη, «μεγέθους» 1,3 δισ. ανθρώπων, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στις εταιρίες, αλλά οι επενδύσεις στην Κίνα είναι λίγο προβληματικές λόγω των φόβων για σκάνδαλα. Ο Earl Yen γνωρίζει την Κίνα πάρα πολύ καλά. Ο 44χρονος Αμερικανός έχει περάσει το ένα τέταρτο της ζωής του στον ασιατικό δράκο ως επενδυτικός τραπεζίτης σε ομίλους όπως οι Citigroup και Bear Stearns, πριν δημιουργήσει τη δική του επενδυτική εταιρία, με την επωνυμία CSV Capital Partners το 2004, με αποκλειστικό σκοπό επενδύσεις στην Κίνα. Η εταιρία του φρόντισε να δημιουργήσει και ένα μικρό hedge fund κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σήμερα ο Yen διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 45 εκατ. δολαρίων, με αποδόσεις που φθάνουν στο επίπεδο των 7 δισ. δολαρίων. Το CSV China Opportunities Fund –το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010– είχε απόδοση 31% πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 27% και ο Hang Seng κατά 4%. Συναντηθήκαμε με τον Yen στο γραφείο του στην Κίνα και μιλήσαμε για τις ευκαιρίες που προσφέρει η συγκεκριμένη αγορά.

 

Είστε Αμερικανός πολίτης και απόφοιτος του MIT. Γιατί επιλέξατε την Κίνα και γιατί στραφήκατε στις μετοχές που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της χώρας;

«Μας αρέσουν οι επενδυτικές ευκαιρίες στην κινεζική αγορά. Ζω στη χώρα εδώ και 18 χρόνια, εκ των οποίων τα 6,5 εργαζόμουν στην Bear Stearns ως σύμβουλος σε κινεζικές εταιρίες που ήθελαν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή. Όταν το χρηματιστήριο της χώρας άρχισε την πτωτική του πορεία τη διετία 2008-09, τότε αρχίσαμε να βρίσκουμε επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως σε εισηγμένες εταιρίες. Επίσης ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχαν αρκετά επενδυτικά κεφάλαια αποκλειστικά στραμμένα στην κινεζική αγορά».

 

Οι εταιρίες των οποίων διαθέτετε μετοχές αντλούν σχεδόν όλα τα έσοδά τους από την κινεζική αγορά, αλλά μισές εξ αυτών είναι εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και ένα 46% στις ΗΠΑ. Πρόκειται για «προσχεδιασμένη» κίνηση;

«Δεν μας ενδιαφέρει το πού είναι εισηγμένη μία μετοχή. Πάντως, βάσει ιστορικών δεδομένων, οι μετοχές Α –δηλαδή οι μετοχές κινεζικών εταιριών που είναι εισηγμένες είτε στον Shanghai Composite είτε στο Χρηματιστήριο του Shenzhen και μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν μόνο από Κινέζους πολίτες– είναι πιο ακριβές από τις μετοχές κινεζικών εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ ή στις ΗΠΑ. Πάντως δεν περιορίζουμε τις επενδύσεις μας μόνο σε εταιρίες εισηγμένες σε Χονγκ Κονγκ ή ΗΠΑ».

 

Η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε από το 12% στις αρχές του 2010 στο 8,1% στο α'Α τρίμηνο του 2012 και οι μετοχές υποχώρησαν κατά 22% το 2011. Βλέπετε περαιτέρω οικονομική υποχώρηση εφέτος;

«Αφήνω τις μακροοικονομικές προβλέψεις στους οικονομολόγους. Οι κινεζικές εταιρίες που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην εγχώρια αγορά έχουν πολύ καλή πορεία. Πέρυσι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 12% σε πραγματικούς όρους. Καταναλωτικά είδη όπως αυτοκίνητα μπορεί να “είδαν” τις πωλήσεις τους να υποχωρούν στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει και στην αύξηση της τιμής πετρελαίου και βενζίνης. Όλες οι εταιρίες real estate έχουν καλή πορεία, κάτι το οποίο ευνοεί τόσο τους κατασκευαστικούς ομίλους όσο και τις εταιρίες πώλησης επίπλων, για να δώσω μόνο δύο παραδείγματα. 'Ανω του 90% των επενδύσεών μας αφορούν εταιρίες που είναι επικεντρωμένες στην κινεζική αγορά και έχουμε έκθεση σε κλάδους όπως οι λιανικές πωλήσεις και η κατανάλωση, τα αυτοκίνητα, το κινεζικό real estate αλλά και οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες».

 

Με δεδομένους τους αυστηρούς περιορισμούς στις επενδύσεις Κινέζων στο εξωτερικό, αρκετοί εξ αυτών τοποθετούνται στο εγχώριο real estate. Όμως οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν τον Απρίλιο για όγδοο διαδοχικό μήνα, ενώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε 40 μεγάλες πόλεις. Μήπως βρισκόμαστε προ των πυλών «φούσκας» στο κινεζικό real estate;

«Οι ξένοι επενδυτές δεν κατανοούν ορθώς το κινεζικό real estate. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ η “φούσκα” οφειλόταν στην υπερβολική –και μη υπάρχουσα στην ουσία– ρευστότητα. Εδώ, όμως, η αύξηση των τιμών οφείλεται σε ποσοστό άνω του 30% στην ενίσχυση της ζήτησης. Πέρυσι περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι μετακόμισαν σε αστικές περιοχές και φυσικά έπρεπε να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν. Αυτό ενίσχυσε τη ζήτηση ακινήτων. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Επίσης οι Κινέζοι εξακολουθούν να θεωρούν την απόκτηση ακινήτων ως μέσο πλουτισμού. 'Αλλωστε δεν μπορούν να στείλουν τα χρήματά τους εκτός Κίνας ή να επενδύσουν σε ξένες αγορές και εντός Κίνας οι περισσότερες επενδύσεις τους αφορούν εταιρίες που ελέγχονται από το κράτος. Την ίδια στιγμή το real estate διαθέτει μεγαλύτερες αποδόσεις απ'Α ό,τι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 4% έως 6%. Επειδή οι ξένοι επενδυτές δεν κατανοούν ορθά το κινεζικό real estate, εμείς βρίσκουμε αρκετές εταιρίες, κυρίως κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι διαπραγματεύονται με discount από 50% έως 90%».

 

Ποιες είναι οι εταιρίες που επιλέγετε;

«Οι κυβερνητικοί περιορισμοί αφορούν κυρίως τις μεγάλες πόλεις και ως εκ τούτου εμείς βρίσκουμε ευκαιρίες σε κατασκευαστικές εταιρίες που δεν θίγονται τόσο από αυτές τις πολιτικές. Μία εξ αυτών είναι η Shui On Land. Διαθέτει ισχυρό brand name. Μόλις το 1/3 των δραστηριοτήτων της αφορά την αγορά κατοικιών. Το υπόλοιπο αφορά γραφεία και χώρους για ομίλους λιανικών πωλήσεων. Η μετοχή της όμως διαπραγματεύεται μόλις οκτώ φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη. Μία άλλη εταιρία στην οποία επενδύουμε είναι η Central China Real Estate. Επικεντρώνεται στην επαρχία Henan και το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της αφορά περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν οι κυβερνητικοί περιορισμοί για το real estate. Η μετοχή της διαπραγματεύεται 4,1 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη ή στο 0,67 φορές επί της λογιστικής της αξίας. Επίσης κάποια στιγμή οι περιορισμοί στην αγορά κατοικιών θα αρθούν και θα υπάρξει εφαρμογή ενός νέου προγράμματος πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στην Κίνα δεν υπάρχει φόρος ακινήτων. Η κυβέρνηση όμως εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει έναν τέτοιο φόρο προκειμένου να ενισχύσει και τα έσοδα των επαρχιών».

 

Υπάρχουν άλλες εταιρίες που να επωφελούνται από το real estate;

«Έχουμε μεγάλη έκθεση στη μεγαλύτερη κινεζική εταιρία πώλησης επίπλων, τη Royale Furniture Holdings. Κατασκευάζει έπιπλα αλλά διατηρεί και μονάδες λιανικής πώλησής τους. Είναι μία εταιρία που δεν διατηρεί μεγάλα αποθεματικά. Παραγγέλνεις αυτό που θέλεις, το κατασκευάζει και το παραλαμβάνεις μερικές εβδομάδες αργότερα. Έχει αξία κεφαλαιοποίησης μόλις 1,51 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (περί τα 194 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Η μετοχή διαπραγματεύεται 5,5 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη. Έχει ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξης του 5% και τα κέρδη της έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο 30% τα τελευταία χρόνια. Επίσης δεν αγοράζεις καινούργια έπιπλα μόνο όταν αγοράζεις καινούργιο σπίτι. Ως εκ τούτου η πορεία της δεν είναι απόλυτα στενά συνδεδεμένη με την πορεία της αγοράς κατοικιών της χώρας».

 

Βλέπω πολλά μοντέλα Audi και BMW στη χώρα. Τελικώς ποιες θα έχουν καλύτερη πορεία, οι τοπικές ή οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες;

«Ο συγκεκριμένος κλάδος εντός Κίνας είναι κατακερματισμένος. Όντως οι γνωστές εταιρίες είναι αυτές που έχουν προχωρήσει σε joint venture με μεγάλα ονόματα της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπάρχει όμως μία καθαρά κινεζική εταιρία, η Great Wall Motor, στην οποία εμείς έχουμε επενδύσει. Η εταιρία έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά φθηνών SUVs. Μπορεί οι Κινέζοι στις μεγάλες πόλεις –και φυσικά αυτοί που διαθέτουν τα απαραίτητα εισοδήματα– να αγοράζουν BMW ή Audi, αλλά αυτοί στις μικρότερες πόλεις αυτό που θέλουν είναι αξιόπιστα και οικονομικά αυτοκίνητα. Η Great Wall Motor έχει ένα SUV αξίας 80.000 γουάν (περί τα 12.640 δολ. ΗΠΑ). Επίσης εξάγει τα μοντέλα της σε Αυστραλία, Ν. Ασία και Μέση Ανατολή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν φροντίσει να βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των μοντέλων τους. Θεωρώ ότι όπως οι Κορεάτες έφθασαν στο σημείο να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις αμερικανικές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, το ίδιο θα ισχύσει και για τους Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων».

 

Υπάρχει, όντως, μία βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί τον τραπεζικό δανεισμό;

«Η έκθεσή μας στον τραπεζικό κλάδο είναι πολύ περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι είναι κρατικοί και εμείς προτιμούμε να επενδύουμε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν δυτικές μεθόδους τόσο στον τρόπο που παρέχουν δάνεια –κυρίως στεγαστικά– όσο και στην παρακολούθηση της αποπληρωμής τους. Θυμάμαι το 2003, όταν έκανα αίτηση για ένα στεγαστικό δάνειο. Αυτό εγκρίθηκε και η τράπεζα ποτέ δεν έψαξε να δει εάν το πληρώνω. Αυτό έχει αλλάξει. Δεν νομίζω ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε υπερπροσφορά δανείων προς ιδιώτες. 'Αλλωστε οι περισσότερες εξ αυτών είναι προσανατολισμένες στην οικονομική στήριξη των κρατικών επιχειρήσεων και λιγότερο των ιδιωτικών». 

     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου