Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 09:10:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Μοναδική λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση είναι η δημιουργία ομοσπονδίας
Μοναδική λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση είναι η δημιουργία ομοσπονδίας
Πηγή: Express.gr
Της Sandra Ward

ΕΙΝΑΙ πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον ο οποίος έχει «ταξιδέψει» με τόσο καλά αποτελέσματα στις... άγριες θάλασσες των αγορών κατά την τελευταία δεκαετία όπως ο Ray Dalio. Πρόκειται για τον επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, Bridgewater Associates, που διαχειρίζεται 120 δισ. δολάρια τα οποία επενδύουν χρήματα κυβερνήσεων, συνταξιοδοτικών ταμείων και ιδρυμάτων. Εφέτος τα βασικά επενδυτικά κεφάλαια της εταιρίας, Pure Alpha II και All Weather @12%, έχουν εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο 22,75% και 17,24% την τελευταία 3ετία αντιστοίχως. Το hedge fund επενδύει σε εμπορεύματα, νομίσματα, ομόλογα και μετοχές σε όλον τον κόσμο, βασιζόμενο τόσο στις αποτιμήσεις όσο και στις μακροοικονομικές τάσεις που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Αποκαλέσατε την πρόσφατη περίοδο απομόχλευσης (deleverage) στις ΗΠΑ ως «όμορφη». Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
«Η απομόχλευση γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο που θα πρέπει να καταστεί σε όλους κατανοητός. Υπάρχουν τρεις τρόποι απομόχλευσης. Ακούμε πολλά για τη λιτότητα. Με άλλα λόγια: σφίξτε το ζωνάρι, ξοδέψτε λιγότερα, μειώστε τα χρέη σας. Όμως η λιτότητα προκαλεί μείωση των δαπανών και όταν εσύ ξοδεύεις λιγότερα, κάποιος κερδίζει λιγότερα και αυτό προκαλεί αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση. Η λιτότητα προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Δημιουργεί αποπληθωρισμό και πλήττει την ανάπτυξη. Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει ότι οι πιστωτές πληρώνονται λιγότερα ή πληρώνονται αργότερα από ό,τι περίμεναν ή με χαμηλότερα επιτόκια. Με άλλα λόγια, το συμβόλαιο σπάει. Το χρέος του ενός είναι τα λεφτά του άλλου, όταν όμως διαγράφεις το χρέος αυτός που περιμένει να πληρωθεί παίρνει λιγότερα ή και τίποτε, κάτι το οποίο έχει επίπτωση στην περιουσιακή του κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, τυπικά τυπώνεις χρήμα όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν και το πράττεις γιατί δεν μπορείς να τα μειώσεις περισσότερο. Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα και αγοράζουν συγκεκριμένα “πράγματα”, με αποτέλεσμα να στηρίζουν με ρευστότητα το σύστημα. Αυτή η τακτική προκαλεί πληθωρισμό αλλά ταυτόχρονα στηρίζει την οικονομία».

Δεν καταλαβαίνω τι «όμορφο» υπάρχει σε όλα αυτά που περιγράψατε.
«Μια “ωραία” απομόχλευση καλύπτει τρεις επιλογές. Όταν χρησιμοποιείς ένα μέρος λιτότητας, ένα μέρος αναδιάρθρωσης χρέους και ένα μέρος τυπώματος χρήματος, αλλά με τη σωστή ποσότητα για το καθένα, τότε δεν έχεις άσχημα αποτελέσματα. Δεν προκαλείται υψηλός αποπληθωρισμός ή βαθιά ύφεση. Την ίδια στιγμή, η αναλογία χρέους προς εισόδημα υποχωρεί. Αυτό είναι μια “όμορφη” απομόχλευση. Αυτό βρίσκεται εν εξελίξει σήμερα στις ΗΠΑ, όπως συνέβη και την περίοδο 1933-37, όπου υπήρχε μικρός αλλά καλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Πιστεύω ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας εάν η ανάπτυξη γυρίσει σε αρνητική πορεία, προκειμένου να υπάρξει μείωση του χρέους και να δώσει χρήματα στους πολίτες. Επίσης θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα όταν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ΦΠΑ μειώνονται. Θεωρώ ότι θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και περισσότερη κοινωνική αναταραχή. Η περίοδος απομόχλευσης δεν είναι μια εύκολη περίοδος».

Τι περιμένετε από την Ευρώπη;
«Η Ευρώπη είναι η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση απομόχλευσης στην οικονομική ιστορία. Σε φυσιολογικές συνθήκες, μια χώρα πράττει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τη σωτηρία της. Με άλλα λόγια, μια κεντρική τράπεζα θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σε νομισματικό επίπεδο και ένα υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει την απαιτούμενη δημοσιονομική πολιτική. Όμως στην Ευρώπη υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αναλαμβάνει ποια ρίσκα και δεν υπάρχει η κατάλληλη διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων. Βρεθήκαμε πολύ κοντά σε πιστωτική κατάρρευση στην Ευρώπη και τότε η ΕΚΤ ξεκίνησε τα προγράμματα αναχρηματοδότησης. Η ΕΚΤ είπε ότι θα προσφέρει όσα κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες με επιτόκιο 1% για τρία χρόνια. Κατόπιν οι τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα τα οποία προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και μέσω αυτών των αγορών θα χαλάρωναν οι πιέσεις στις ομολογιακές αγορές και κυρίως για ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ και αρκετές τράπεζες απέκτησαν υψηλή έκθεση σε κρατικό χρέος. Οι τράπεζες έχουν επενδύσεις ύψους 20 τρισ. ευρώ και κεφάλαια λιγότερα από ένα τρισ. ευρώ. Είναι ισχυρά μοχλευμένες. Επίσης οι χώρες έχουν προβλήματα χρέους και ταυτόχρονα πρέπει να χρεωθούν περισσότερο. Οι τράπεζες είναι υπερμοχλευμένες και δεν μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Έτσι οι κυβερνήσεις δεν βρίσκουν αρκετούς αγοραστές για το χρέος τους. Η ζήτηση υποχωρεί καθώς οι αγοραστές δείχνουν –ορθώς– σκεπτικισμό. Ως εκ τούτου, οι κινήσεις της ΕΚΤ προκάλεσαν απλά παροδική αύξηση στις αγορές κρατικών ομολόγων».

'Αλλαξαν τα δεδομένα γαλλικές και ελληνικές εκλογές;
«Απλά πρόκειται για δύο ακόμη βήματα σε ένα δράμα με πολλές σκηνές. Είναι απλά δύο ακόμη σκηνές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει στροφή σε διαφορετικές πολιτικές, αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη λήψη αποφάσεων. Νομίζω ότι θα αυξήσουν τους κινδύνους».

Πώς θα κατορθώσει η Ευρώπη να βγει από την κρίση;
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είναι ακριβώς το ίδιο που συνέβη στις ΗΠΑ το 1789. Το 1776 οι αποικίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία. Δεν είχαμε μία χώρα. Είχαμε πολλά κράτη, τα οποία είχαν υπογράψει μια σειρά συνθηκών ανάλογη με τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Ήταν ανεξάρτητα κράτη που είχαν προβλήματα χρέους και επέβαλαν δασμούς το ένα στο άλλο. Πέρασαν 13 χρόνια και το 1789 τα κράτη αυτά ενώθηκαν, εξέλεξαν μια κεντρική κυβέρνηση, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων χρέους που αντιμετώπιζαν. Υπήρξε συνταγματική ένωση και επιβολή κοινών φόρων. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να μειώσουν το χρέος τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Υπήρχε η δυνατότητα κοινής φορολόγησης και ταυτόχρονα έκδοσης “κεντρικών” ομολόγων και κοινού δανεισμού. Η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα δανεισμού. Δεν έχει κοινό, κεντρικό φορολογικό σύστημα και δεν έχει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια ένωση κρατών, τα οποία λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες που αυτά έχουν. Η Ευρώπη έχει φθάσει στο σημείο - καμπή. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει μια σταθερή κεντρική κυβέρνηση και θα την ενώνει κάτι περισσότερο από μια απλή συνθήκη. Θα πρέπει να δημιουργήσει μια κεντρική κυβέρνηση που θα μπορεί να μαζεύει φόρους και να εκδίδει ομόλογα, τα οποία θα “υποχρεώνουν” αλλά και θα “μοιράζονται” σε όλους. Το μεγάλο θέμα είναι πόσο πόνο θα αντέξει ακόμη η Ευρώπη πριν κατανοήσει ότι η δημιουργία μιας ομοσπονδίας είναι η μόνη σωτηρία».

Τι θα σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία εάν η ευρωπαϊκή κρίση συνεχιστεί;
«Η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει τους κανόνες για το τι δέχεται ως εγγύηση προκειμένου να δανείσει τις τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια απομόχλευση, αλλά με τακτικό και κατανοητό τρόπο. Σαφώς θα αρχίσουν να δανείζουν λιγότερο. Χώρες και ιδιώτες που στηρίζονται στο δανεισμό των τραπεζών πραγματικά θα υποφέρουν. Ισπανία και Ιταλία στην περιφέρεια, αλλά ακόμη και Γερμανία και Γαλλία θα αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές. Σαφώς οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν ύφεση και πολύ υψηλή ανεργία. Εάν, όμως, η όλη διαδικασία γίνει με ορθό τρόπο τότε οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι και τόσο ισχυρές. Αν και η απομόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές, δεν θα προκαλέσουν την κατάρρευσή τους, γιατί οι χώρες εκτός Ευρώπης θα αντικαταστήσουν τα δάνεια που λαμβάνουν από ευρωπαϊκές τράπεζες από τράπεζες άλλων περιοχών. Μπορούν να δανειστούν από αμερικανικές τράπεζες, ενώ θα υπάρξει “αναρρίχηση” και νέων ισχυρών τραπεζών από αναδυόμενες αγορές όπως αυτές της Κίνας και της Βραζιλίας».

Πώς «βλέπετε» τελικά τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν;
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο φόβος της αδύναμης ανάπτυξης και η ανησυχία για εάν θα υπάρξει ένα αρνητικό ευρωπαϊκό σοκ και ως εκ τούτου οι επενδυτές τοποθετούνται σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Όλοι ρωτούν: “Θα έχουμε bull ή bear αγορά;”. Η δική μου απάντηση είναι: Και τα δύο χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα».

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την αμερικανική οικονομία;
«Η οικονομία θα χαλαρώσει προς τα τέλη του 2012 και το 2013 θα είναι μια επικίνδυνη χρονιά. Το 2013 έχουμε την εκπνοή των φοροαπαλλαγών Μπους και την αυτόματη ενίσχυση των περικοπών για συγκεκριμένα υπουργεία και υπηρεσίες. Όλα αυτά θα συμβούν μετά τις προεδρικές εκλογές, κάτι που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη. Εάν χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να τα καταφέρουμε, αλλά υπάρχει αυτό το μεγάλο “εάν”».

Ποια είναι η άποψή σας για τα εμπορεύματα;
«Ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Νομίζω ότι υπάρχει μια ήπια ζήτηση για εμπορεύματα».

Παραμένετε πιστός στο χρυσό;
«Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ναι. Μπορεί να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην τιμή του λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς κάποιοι θα θέλουν να πωλήσουν χρυσό προκειμένου να έχουν ρευστότητα. Θεωρώ ότι ένα ορθό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να είναι κατά 10% τοποθετημένο σε χρυσό, όχι μόνο γιατί είναι μια καλή μακροχρόνια επένδυση αλλά και γιατί αποτελεί τη βασική γραμμή “άμυνας” απέναντι σε τυχόν ζημίες που μπορεί να εμφανίσει το υπόλοιπο 90% του χαρτοφυλακίου». 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου