Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 19:36:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες σε βρετανικούς και ελβετικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους
Ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες σε βρετανικούς και ελβετικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους
Πηγή: Express.gr
Του Lawrence C. Strauss

ΟΙ Charles Pohl και Diana Stranberg επικεντρώνονται στην τιμή μιας μετοχής στην προσπάθειά τους να βρουν εταιρίες που μπορούν να ξεπεράσουν το σκεπτικισμό των αγορών. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών τους περιλαμβάνονται οι Barclays και Hewlett-Packard. Εργάζονται για το επενδυτικό κεφάλαιο Dodge & Cox, το οποίο δημιουργήθηκε το 1930. Το κεφάλαιο πραγματοποιεί δικές του έρευνες και έχει ένα εντελώς ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο. Και οι δύο επαγγελματίες επενδυτές εργάζονται στν συγκεκριμένη εταιρία πάνω από 20 χρόνια και έχουν «δεθεί» με την επενδυτική της κουλτούρα. Το Dodge & Cox International Stock Fund εμφανίζει ετήσια απόδοση 7,64% για την τελευταία 10ετία. Ως επενδυτές αξίας με μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων, οι Pohl και Stranberg αναζητούν ευκαιρίες σε όλη την υφήλιο και θεωρούν ότι οι μετοχές είναι καλύτερη επιλογή από ό,τι τα ομόλογα.

Ας ξεκινήσουμε με την «περιγραφή» της δικής σας άποψης για την κατάσταση των αγορών.
Pohl: «Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις αγορές και όχι μόνο σε αυτή των ΗΠΑ είναι η έλλειψη ανάληψης ρίσκου. Αυτό έχει μειωθεί λίγο σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, αλλά παραμένει εμφανές παντού. Ως εκ τούτου υπάρχουν καλές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές. Αντίθετα το κρατικό χρέος –συμπεριλαμβανομένων χωρών που θεωρούνται ασφαλείς όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία– έχει πολύ χαμηλές αποδόσεις καθώς όλοι το θεωρούν ασφαλές καταφύγιο. Το ίδιο ισχύει και για το χρυσό, η τιμή του οποίου είναι αρκετά υψηλή. Στις αγορές αρκετές μετοχές, και κυρίως αυτές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, διαπραγματεύονται με discount. Επίσης αρκετές εταιρίες που διαθέτουν ρευστότητα αλλά και είναι περισσότερο “ευαίσθητες” στον οικονομικό κύκλο, επίσης διαπραγματεύονται με discount».
Stranberg: «Όταν λέμε ότι οι μετοχές είναι φθηνές, εννοούμε ότι είναι φθηνές σε σύγκριση με τον μέσο ιστορικό όρο αλλά και άλλες επενδυτικές επιλογές και πάντα για όσους επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όταν εξετάζουμε συγκεκριμένες εταιρίες ανακαλύπτουμε ότι διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, πολύ καλές ταμειακές ροές και ότι έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους. Τα περιθώρια κέρδους είναι ισχυρά και ως εκ τούτου βρίσκουμε αρκετές ευκαιρίες ανά την υφήλιο. Έχουμε υπέρβαρη έκθεση σε κλάδους όπως αυτοί υγείας, τεχνολογίας, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών και φυσικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, έναν τομέα στον οποίο έχουμε στραφεί πρόσφατα, τόσο στο αμερικανικό όσο και στο διεθνές χαρτοφυλάκιό μας».

Γιατί έχετε στραφεί στις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων;
Stranberg: «Πάντα μετράμε την αξία, τις μακροχρόνιες ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους. Προσπαθούμε να “δούμε” σε διάστημα τριών έως πέντε ετών και αναρωτιόμαστε: “Τι μπορεί να πάει καλά και κυρίως τι μπορεί να πάει κακά με τη συγκεκριμένη μετοχή, σε σύγκριση με την τιμή που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα;”. Το να εξετάζεις την αποτίμηση είναι μία πολύ καλή αρχή για τους επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων. Από την κρίση του 2008 βλέπουμε ότι οι επενδυτές είναι –κάτι το οποίο θεωρούμε κατανοητό– σκεπτικιστές απέναντι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αλλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε γενικές γραμμές, έχει ενισχύσει τη ρευστότητά του, έχει φροντίσει να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των χρεών του και, πιο σημαντικό όλων, έχει αυξήσει την κεφαλαιακή του επάρκεια».

Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είναι σημαντική η αποτίμηση και πώς αυτό συνδέεται με τη «στροφή» σας σε ευρωπαϊκές τράπεζες;
Stranberg: «Ξεκινάμε με την αποτίμηση και αναρωτιόμαστε: “Πόση απαισιοδοξία υπάρχει εδώ;”. Εξετάζουμε κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες και βλέπουμε ότι διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σύγκριση με την απτή λογιστική τους αξία (tangible book value). Εξετάζουμε αρκετούς παράγοντες και βλέπουμε ότι υπάρχει πολλή απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών. Αυτό για το οποίο θέλουμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι μία τράπεζα έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες θα έχει στο μέλλον. Επίσης εξετάζουμε εάν μία τράπεζα έχει καλό διπλό franchise: είτε υψηλές καταθέσεις, είτε εκτεταμένο διεθνές δίκτυο, είτε ηγετική θέση σε συγκεκριμένο τομέα του χρηματοπιστωτικού κλάδου».

Είναι η Barclays ένα καλό παράδειγμα;
Pohl: «Ναι, είναι. Το περασμένο φθινόπωρο οι μετοχές των Barclays, Credit Suisse Group και HSBC δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, όπως συνέβη και στις τράπεζες με έδρα την ηπειρωτική Ευρώπη. Όμως σε Βρετανία και Ελβετία οι κεντρικές τράπεζες έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη νομισματική τους πολιτική και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών απ'Α ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σαφώς φροντίζουμε να έχουμε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, καθώς υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Επίσης επενδύουμε σε τράπεζες όπως η Banco Santander, η οποία έχει λιγότερο από το 50% των εργασιών της στην Ισπανία. Σαφώς θα επηρεαστεί από την ισπανική κρίση. Όμως σημαντικό μέρος των εργασιών της βρίσκεται στη Λ. Αμερική και φυσικά στη Βρετανία – και αυτές δεν θα πληγούν τόσο από την επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία».

Ως επενδυτές αξίας (value investors) ποιες είναι οι μετοχές που μπορεί να σας προκαλέσουν ανησυχίες;
Stranberg: «Δεν θεωρούμε ότι ο σκεπτικισμός που υπάρχει είναι παράλογος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τον στηρίζουν. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά τον χρονικό ορίζοντα βάσει του οποίου επενδύουμε. Επενδύουμε για διάστημα τριών, πέντε, δέκα έως και είκοσι ετών και παρακολουθούμε συγκεκριμένα θέματα. Το βασικό είναι από πού ξεκινά μία μετοχή. Πραγματοποιούμε δικές μας αναλύσεις. Σε γενικές γραμμές, εάν επενδύεις σε ορίζοντα 10 ετών ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η τιμή στην οποία αγόρασες αρχικά τη μετοχή. Για τις διεθνείς μετοχές εξετάζουμε αυτές που διαπραγματεύονται με P/E κοντά στο 14, το οποίο είναι χαμηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα μπορεί οι τιμές να πέσουν; Σαφώς και μπορούν. Μπορεί να πέσουν ακόμη χαμηλότερα σε ένα τρίμηνο, σε μερικά τρίμηνα, σε ένα χρόνο; Φυσικά και μπορούν. Όμως σε ορίζοντα 10 ετών βλέπουμε ότι οι εταιρίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, να επενδύουν να έχουν καλά κέρδη και καλή κεφαλαιοποίηση. Επίσης προσφέρουν υψηλά μερίσματα και προχωρούν σε επαναγορά μετοχών. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι είναι πολύ επικερδές το να επενδύεις, πάντα σε μακροχρόνιο ορίζοντα, σε μετοχές».

Είπατε ότι η Barclays είναι μία από τις μετοχές που υπάρχουν στο διεθνές σας χαρτοφυλάκιο. Τι είναι αυτό που σας αρέσει στη συγκεκριμένη τράπεζα;
Pohl: «Πρώτον, έχει πολύ χαμηλή αποτίμηση. Διαπραγματεύεται περίπου έξι φορές τα προβλεπόμενα κέρδη και στο μισό της λογιστικής της αξίας. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τόσο για την Barclays όσο και για τις άλλες τράπεζες σχετίζονται με την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη ρευστότητά τους. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν βελτιωθεί στην Barclays. Επίσης διαθέτει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 10,9%. Ως εκ τούτου έχει ισχυρά κεφάλαια και τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Επίσης είμαστε θετικοί ως προς τον τρόπο που διοικείται. Ο διευθύνων σύμβουλος Bob Diamond είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Του έχουμε εμπιστοσύνη. Η τράπεζα διαθέτει ισχυρή θέση στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ο Diamond φρόντισε να εξαγοράσει επενδυτικές μονάδες της Lehman Brothers, οι οποίες ενσωματώθηκαν πολύ ομαλά σε αυτές που είχε ήδη η Barclays. Όσο για την έκθεσή της στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυτή περιορίζεται στην Ισπανία. Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το τι ακριβώς έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Πάντως η Barclays πέρασε πολλή πίεση και τελικώς κατόρθωσε να αποδείξει στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές ότι δεν έχει ανάγκη τα κρατικά κεφάλαια και ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της».

Πείτε μας κάποια άλλη επενδυτική σας επιλογή.
Stranberg: «Υπάρχει η εταιρία Nasper. Είναι εταιρία ΜΜΕ στη Ν. Αφρική με αξία κεφαλαιοποίησης κοντά στα 24 δισ. δολάρια. Διαθέτει συνδρομητικά κανάλια στη Ν. Αφρική και στην υποσαχάρια Αφρική. Επίσης έχει στην κατοχή της το 33% της Tencent, εταιρίας διαδικτύου στην Κίνα. Επίσης διαθέτει υψηλό μερίδιο στη Mail.ru, εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στη Ρωσία. Ακόμη έχει στην κατοχή της την Tradus, εταιρία διαχείρισης ιστοσελίδων σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Επίσης έχει συμφέροντα σε εκτυπωτικές μονάδες σε Ν. Αφρική και Βραζιλία. Επίσης στο αμερικανικό αλλά και το διεθνές μας χαρτοφυλάκιο υπάρχει η Hewlett-Packard. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο ηγέτη σε μία σειρά από τομείς και μία εταιρία με συνεχή ανάπτυξη κατά τη δική μας άποψη. Δεν είναι μόνο η εκτυπωτική μονάδα. Κατασκευάζει υπολογιστές, αποθηκευτικές συσκευές, παρέχει και υπηρεσίες, για να αναφέρω μόνο ορισμένες από τις δραστηριότητές της. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι πρόκειται για μία διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία. Πάνω από το 60% των πωλήσεών της προέρχονται από αγορές εκτός αυτής των ΗΠΑ, ενώ διαθέτει ένα εξαιρετικό διεθνές franchise. Έχει πολύ χαμηλή αποτίμηση και διαπραγματεύεται μόλις έξι φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Αυτό αντικατοπτρίζει την απαισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία τόσο του franchise της εταιρίας όσο και για τα κέρδη της. Όμως η HP έχει ταμειακές ροές περίπου οκτώ δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση». 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου