Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 00:37:55

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Αυτές είναι οι 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Β. Αμερικής με ισχυρή παρουσία
Αυτές είναι οι 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Β. Αμερικής με ισχυρή παρουσία
Πηγή: Express.gr
Της Jacqueline Doherty

ΤΟ Barron's 500 είναι ένας ετήσιος «χαιρετισμός» στις εταιρίες που έχουν ακολουθήσει μία εξαιρετική πορεία στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάπτυξη προήλθε μέσω εξαγορών. Σε άλλες η εξαιρετική οργανική ανάπτυξη προήλθε από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η φετινή νικήτρια, η CF Industries Holdings, ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Η εταιρία παραγωγής λιπασμάτων εξαγόρασε την Terra Industries το 2010, με αποτέλεσμα να διπλασιάσει το μέγεθός της σε μία περίοδο που η ζήτηση αλλά και οι τιμές των λιπασμάτων ακολουθούσαν ανοδική πορεία. Η 6η στην κατάταξη Intel επωφελήθηκε από την απόφαση των εταιριών να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς ο φόβος για διπλή ύφεση στην αμερικανική οικονομία έχει απομακρυνθεί. Και στις δύο περιπτώσεις οι μέτοχοι επωφελήθηκαν από την ισχυρή πορεία τόσο των εσόδων όσο και των ταμειακών ροών, στοιχεία βάσει των οποίων κρίνονται οι εταιρίες στο Barron's 500. Η τεχνολογία έχει πολύ καλή εκπροσώπηση στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, με την Apple να βρίσκεται στη 2η θέση, καθώς έσοδα και ταμειακές ροές εκτοξεύθηκαν την τελευταία 5ετία χάρη στις εντυπωσιακές πωλήσεις συσκευών όπως το iPhone και το iPad. Φέτος η Apple αποφάσισε για πρώτη φορά να προσφέρει μέρισμα στους μετόχους της. 'Αλλα κορυφαία τεχνολογικά ονόματα στις κορυφαίες θέσεις είναι οι Qualcomm, IBM και EMC.

Στην κατάταξη υπάρχουν κάθε χρόνο ορισμένες εταιρίες τις οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζει η όποια κατάσταση της οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Visa, που βρίσκεται φέτος μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιριών, αλλά και η Fidelity National Information Services –που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων στις τράπεζες–, η οποία υποχώρησε στην 25η θέση από 3η που ήταν στην προηγούμενη κατάταξη. Σημαντική είναι η παρουσία και της αυτοκινητοβιομηχανίας στη φετινή κατάταξη, με την BorgWeger, εταιρία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, να φθάνει στη 19η θέση από την 46η το 2011, ενώ η Autoliv, η οποία κατασκευάζει συστήματα ασφάλειας για αυτοκίνητα, σκαρφάλωσε στην 21η θέση από την 89η που ήταν πέρυσι.

Στο Barron's 500 εξετάζεται η πορεία των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών Β. Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά), βάσει των πωλήσεών τους. Η έρευνα πραγματοποιείται από την εταιρία HOLT, θυγατρική της Credit Suisse, η οποία εξετάζει τρία βασικά στοιχεία: α. την πορεία των πωλήσεων στο τελευταίο έτος χρήσης κάθε εταιρίας, β. τη μέση 3ετή απόδοση των επενδύσεων βάσει των ταμειακών ροών. Πρόκειται για έναν δείκτη που η ίδια η εταιρία ονομάζει CFROI και γ. την όποια μεταβολή στο CFROI στο τελευταίο έτος χρήσης σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα έτη. Προκειμένου να λάβει «Α» ως τελική βαθμολογία, μία εταιρία θα πρέπει να έχει επιτύχει στο τελευταίο έτος χρήσης αύξηση πωλήσεων 22%. Για βιομηχανικούς ομίλους η μέγιστη απόδοση των ταμειακών ροών θα πρέπει να φθάνει στο 15%, ενώ για τους χρηματοοικονομικούς ομίλους στο 12%. Ας δούμε όμως πέντε εταιρίες που αρίστευσαν στη φετινή μας έρευνα.

CF Industries Holdings

Για τη CF Industries το 2011 ήταν μία χρονιά που όλα πήγαν τέλεια. Οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων, του βασικού προϊόντος της εταιρίας, ενισχύθηκαν κατά 25%, ενώ η τιμή του φ. αερίου –το μεγαλύτερο έξοδό της– υποχώρησαν κατά 30%. Ως εκ τούτου η απόφασή της να εξαγοράσει την Terra τον Απρίλιο του 2010 έναντι 4,7 δισ. δολαρίων αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ορθή. «Ουσιαστικά διπλασιάσαμε το μέγεθός μας ως παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων και το πράξαμε στη σωστή στιγμή», παραδέχεται ο Stephen Wilson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Η CF έχει εργοστάσια παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων σε Λουιζιάνα και Αλμπέρτα, ενώ η Terra σε Οντάριο, Οκλαχόμα, Μισισιπή και Αϊόβα. Μετά την εξαγορά η CF κατέστη ο μεγαλύτερος παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων στη Β. Αμερική και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κύκλος εργασιών της ενισχύθηκε κατά 54% το 2011 στα έξι δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν 312% στα 21,98 δολάρια. Στο α'Α τρίμηνο φέτος ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 30% στα 1,5 δισ. δολάρια, με τα κέρδη ανά μετοχή να κινούνται κατά 42% υψηλότερα φθάνοντας στα 5,54 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρία φρόντισε να τετραπλασιάσει το μέρισμά της τον περασμένο Αύγουστο στα 1,60 δολάρια ανά μετοχή, με απόδοση 0,8%. Επίσης ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να βελτιώσει και να επεκτείνει τις μονάδες της.

Philip Morris International

Η μετοχή της εταιρίας ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία από το 2008, όταν αποσχίστηκε από την Altria. Έχει ενισχυθεί κατά 30% το 2011 φθάνοντας στα 90 δολάρια, χάρη στην αύξηση τόσο των τιμών των τσιγάρων όσο και του όγκου πωλήσεων. Η εταιρία, η οποία στη φετινή κατάταξη «ανέβηκε» στην 7η θέση από την 34η που ήταν πέρυσι, είχε αύξηση 14% του κύκλου εργασιών της το 2011 στα 31 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 19% στα 13,6 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή κινήθηκαν κατά 24% φθάνοντας στα 4,85 δολάρια ανά μετοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα κέρδη ανά μετοχή του 2011 θα πρέπει να προστεθεί και όφελος 15 σεντς ανά μετοχή λόγω της διακοπής παραγωγής της Japan Tobacco εξαιτίας του τσουνάμι στην Ιαπωνία, που άφησε τη Philip Morris και την British American Tobacco να «καλύψουν» το κενό στην αγορά. Ως εκ τούτου η σύγκριση με τα φετινά κέρδη είναι κάπως δύσκολη, αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα ενισχυθούν κατά 9% στα 5,29 δολάρια ανά μετοχή. Στόχος της εταιρίας είναι να ενισχυθεί ο όγκος πωλήσεων κατά 1% φέτος και ο κύκλος εργασιών μεταξύ 4% και 6%. Επίσης προσπαθεί να αυξήσει κατά 6% έως 8% τα λειτουργικά έσοδα σε ετήσια βάση, κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο 10% έως 12% τα κέρδη ανά μετοχή. Η Philip Morris έχει ισχυρά brand names, με γνωστότερο όλων το Marlboro, το οποίο «καλύπτει» το 33% του όγκου πωλήσεων σε ετήσια βάση. 'Αλλα brand names είναι τα Merit, Parliament, Virginia Slims, L&M, Chesterfield, Bond Street και Lark. «Διαθέτουμε επτά από τις 15 γνωστότερες μάρκες τσιγάρων σε παγκόσμιο επίπεδο», υποστηρίζει ο Λιούις Καμιλέρι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Qualcomm

Η εταιρία φρόντισε να επενδύσει στην τεχνολογία και αυτό «βγήκε» σε καλό. Κάθε έξυπνο τηλέφωνο 3G ή 4G διαθέτει ένα τσιπ της Qualcomm ή ένα τσιπ το οποίο χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία. Πέρυσι η εταιρία πούλησε 483 εκατ. τσιπ από 99 εκατ. που ήταν το 2003. Αν και η αγορά για τα «κλασικά» κινητά τηλέφωνα εμφανίζει ενδείξεις κορεσμού, η αγορά έξυπνων κινητών ενισχύεται κατά 41% σε ετήσια βάση, με πώληση 145 εκατ. συσκευών σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Strategy Analytics. Οι παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων αναμένεται να ενισχυθούν φέτος κατά 35%, σύμφωνα με την HIS, «καλύπτοντας» το 44% της συνολικής αγοράς κινητών τηλεφώνων. Ο κύκλος εργασιών της Qualcomm ενισχύθηκε κατά 36% στα 15 δισ. δολάρια στο έτος χρήσης 2010-11 που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Σχεδόν τα 2/3 των πωλήσεων προήλθαν από πωλήσεις τσιπ και το υπόλοιπο 1/3 από προμήθειες για τη χρήση τεχνολογίας της Qualcomm. Οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι στο τρέχον έτος χρήσης τα κέρδη ανά μετοχή μπορούν να ενισχυθούν κατά 18% στα 3,76 δολάρια. Η ίδια η εταιρία αναμένει κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 3,61 και 3,76 δολάρια. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 61 δολάρια, δηλαδή κατά 16 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Εάν αφαιρέσουμε τις δαπάνες για επενδύσεις, το P/E υποχωρεί στο 12,5.

Intel

Η Intel βρίσκεται δύο θέσεις κάτω από την Qualcomm –στην έκτη έναντι της 4ης της Qualcomm– στη φετινή κατάταξη. Η Intel επιθυμεί να «μπει» στην αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων και η Qualcomm στην αγορά φορητών αλλά και «σταθερών» υπολογιστών. Ο επικεφαλής της Intel, Paul Otellini, έχει υποστηρίξει ότι θα απογοητευτεί πολύ εάν η εταιρία δεν κατορθώσει να καταστεί μεγάλος παίκτης στην αγορά έξυπνων κινητών εντός των επόμενων ετών. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 24% στα 54 δισ. δολάρια, με τα λειτουργικά έσοδα να κινούνται κατά 18% υψηλότερα στα 18,4 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή εμφάνισαν άνοδο 25% φθάνοντας στα 2,53 δολάρια. «Δεν νομίζω ότι η πολύ καλή μας πορεία οφείλεται μόνο στη χαλάρωση της ύφεσης», υποστηρίζει ο κ. Otellini και προσθέτει: «Αυτή η πορεία οφείλεται στην απόφαση των εταιριών να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού. Αντίθετα, οι καταναλωτές δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς οφείλεται στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών. Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο». Αυτή τη στιγμή η μετοχή της Intel διαπραγματεύεται με P/E στο 12, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι για το κατά πόσο η εταιρία θα επιτύχει τους στόχους της. Όμως, με μερισματική απόδοση 3%, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

MetLife

Λίγοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη των τελευταίων ετών, όμως ο ασφαλιστικός όμιλος MetLife κατόρθωσε να φθάσει στην 9η θέση από την 124η που ήταν πέρυσι. Η τεράστια επιτυχία οφείλεται και στην εξαγορά –το Νοέμβριο του 2010– της American Life Insurance Co. (Alico) από την AIG έναντι 16,3 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά αυτή «άνοιξε» πολλές αγορές στη MetLife. «Η Alico προσέφερε στη MetLife την ευκαιρία να αλλάξει σε έναν ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο με παρουσία σε 50 χώρες του κόσμου», υποστηρίζει ο Steve Kandarian, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, σε επικοινωνία του με το Barron'Αs. Η μετοχή του ομίλου στα 34 δολάρια μοιάζει φθηνή. Διαπραγματεύεται μόλις 6,5 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν τόσο φέτος όσο και το 2013 τουλάχιστον κατά 13%. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου