Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 07:17:13

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή σύνθεσης του δείκτη Dow Jones με νέες μετοχές
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή σύνθεσης του δείκτη Dow Jones με νέες μετοχές
Πηγή: Express.gr
Του Andrew Bary

 

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ Dow Jones είναι απόλυτα έτοιμος για αναμόρφωση. Ο διασημότερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου δεν έχει αλλάξει τη σύνθεσή του από το 2009, δηλαδή σε μία περίοδο όπου η Apple έχει αναδυθεί ως η πολυτιμότερη εταιρία της υφηλίου, με αξία κεφαλαιοποίησης που φθάνει στα 570 δισ. δολάρια. Επίσης υποψήφια προς ένταξη στο δείκτη είναι και η Google, ο online κολοσσός. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως, σε αντίθεση με ορισμένες εταιρίες που βρίσκονται σήμερα στον Dow Jones, όπως για παράδειγμα οι Hewlett-Packard και Alcoa.

Βέβαια η ένταξη των Apple και Google στον Dow Jones θα είναι δύσκολη, με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο «μετριέται» η βαρύτητα των μετοχών του συγκεκριμένου δείκτη. Αντί να «μετριέται» με την κεφαλαιοποίηση που έχει μία εταιρία, όπως συμβαίνει στο Standard & Poor'Αs και στους περισσότερους μεγάλους δείκτες του κόσμου, στον Dow Jones η βαρύτητα των 30 εταιριών που είναι εισηγμένες σε αυτόν εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία των μετοχών τους. Με τιμή μετοχής κοντά στα 605 δολάρια, η Apple αυτόματα θα αντιστοιχούσε στο 26% του Dow Jones, δηλαδή θα είχε διπλάσια «επίδραση» από αυτήν που έχει η πλέον σημαντική εταιρία του δείκτη αυτή τη στιγμή, η IBM, με βαρύτητα πλησίον του 12%, καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 207 δολάρια. Η Apple μόνη της, σε μία μόνο συνεδρίαση θα μπορούσε να ανεβάσει ή να κατεβάσει το δείκτη κατά 100 μονάδες ή ακόμη και περισσότερο. Για παράδειγμα, η άνοδος κατά 9% της μετοχής της πριν από μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της μεγεθών θα μπορούσε να «προσθέσει» στον Dow Jones 300 μονάδες σε μία μόνο συνεδρίαση.

Όσο για την Google, μετά το split που ετοιμάζει η τιμή της μετοχής της θα υποχωρήσει κατά 50%, κοντά στα 300 δολάρια. Ακόμη όμως και σε αυτό το επίπεδο θα αντιστοιχούσε στο 15% του Dow Jones.

Μία λύση θα ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του Dow Jones και κάθε μετοχή, για παράδειγμα, να αντιστοιχεί στο 10%, κάτι το οποίο θα «άνοιγε το δρόμο» της ένταξης για Apple και Google. 'Αλλοι πιθανοί επιλαχόντες για ένταξη στον Dow Jones είναι οι Berkshire Hathaway και Wells Fargo.

Οι τρεις μετοχές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το δείκτη είναι αυτές των Alcoa, Bank of America και Hewlett-Packard. Η Alcoa είναι πιθανότατα η πρώτη που θα αποχωρήσει, καθώς η αξία κεφαλαιοποίησής της στα 11 δισ. δολάρια την καθιστά «μικρή» μετοχή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Ακόμη και άνοδος 50% της μετοχής της θα οδηγούσε σε άνοδο τον Dow Jones μόλις κατά 38 μονάδες. Η μετοχή της Bank of America διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στα οκτώ δολάρια, ενώ αυτή της HP στα 25%, αλλά έχει υποχωρήσει κατά 50% την τελευταία 2ετία και ο όμιλος έχει πάψει να είναι ένας από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο Dow Jones, ο οποίος «πήρε» τη σημερινή του μορφή το 1896, υπολογίζεται με έναν παλιομοδίτικο τρόπο: προστίθεται η τιμή των 30 μετοχών που είναι εισηγμένες και κατόπιν αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με 7,58 ώστε να φθάσουμε στην τρέχουσα τιμή, που φθάνει στις 13.228 μονάδες. Έτσι, ο δείκτης μπορεί να υπολογιστεί με χαρτί και μολύβι…

Πίσω από το πρόβλημα της Apple να ενταχθεί στον Dow Jones κρύβεται η απροθυμία των διοικήσεων των εταιριών να προχωρήσουν σε split των μετοχών. Φαίνεται ότι τους αρέσει να έχουν ακριβές μετοχές, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό δεν καθιστά περισσότερο πρόθυμους τους επενδυτές να τις αγοράσουν.

Καθ'Α όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Dow Jones άλλαζε μορφή κάθε φορά που μία από τις εταιρίες του προχωρούσε σε split μετοχών, κυρίως με τη μορφή δύο παλιές για μία νέα. Με αυτό τον τρόπο η τιμή της μετοχής υποχωρούσε στο μισό. Ήταν σύνηθες για μία εταιρία να ανακοινώνει split εάν η μετοχή της έφθανε στο επίπεδο των 100 δολαρίων και με αυτό τον τρόπο φρόντιζε ώστε να υποχωρήσει κοντά στα 30 με 40 δολάρια ώστε να είναι πιο προσιτή στους επενδυτές.

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα split δύο παλιές για μία νέα μετοχή. Είναι η πρώτη φορά από το 2005 που μία εταιρία του Dow Jones αποφασίζει να το πράξει. Το 2005 ήταν η Caterpillar που είχε προχωρήσει σε ανάλογο split. Αντίθετα, το split είναι κάτι σύνηθες στις εταιρίες του S&P 500, με 12 να συμβαίνουν το 2011, 35 το 2005 και 100 το 1997. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο S&P 500 να έχει 47 μετοχές με τιμή άνω των 100 δολαρίων.

«Κανέναν δεν φοβίζει μία μετοχή στα 100 δολάρια ή ακόμη και στα 600 δολάρια των Apple και Google», υποστηρίζει ο Howard Silverblatt, κορυφαίος αναλυτής στην S&P, και προσθέτει ότι «ένα σύστημα το οποίο λειτούργησε για έναν αιώνα, μάλλον θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να “περιλάβει” και πιο ακριβές μετοχές. Βέβαια αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η αλλαγή θα πρέπει να είναι λειτουργική, κατανοητή και να διατηρήσει την ταυτότητα του δείκτη». Η άποψη του Silverblatt είναι ορθή, καθώς αρκετά μεγάλα ETFs, όπως το SPDR DJIA ETF Trust και άλλα, εξαρτούν την πορεία τους από αυτήν του Dow Jones. Εάν αλλάξει η βαρύτητα των μετοχών του δείκτη αυτά τα ETFs (τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την αγορά) θα πρέπει από την πλευρά τους να αλλάξουν την πολιτική τους, πιθανώς και σε ετήσια βάση, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Υπάρχει προηγούμενο στην επιβολή ενός ορίου για τη βαρύτητα μιας μετοχής σε έναν δείκτη και αυτό έγινε πέρυσι στο Nasdaq, όταν αποφασίστηκε ότι η μέγιστη βαρύτητα θα μπορούσε να φθάσει στο 24%. Οι υπεύθυνοι του δείκτη μείωσαν τη βαρύτητα της Apple στο 12% από 20% πέρυσι, όταν αναμόρφωσαν την ισορροπία του Nasdaq. Στον Dow Jones θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα όριο της τάξης του 10% – αυτό θα σήμαινε ότι και η βαρύτητα της IBM θα υποχωρούσε αλλά και η ένταξη της Apple στο δείκτη δεν θα ήταν τόσο δύσκολη και δεν θα οδηγούσε σε εντυπωσιακές ημερήσιες αυξομειώσεις της τελικής του τιμής.

Μία άλλη λύση θα ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και ως βασικό κριτήριο να τεθεί η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρίας, όπως συμβαίνει στον S&P 500. Αλλά μία τέτοια κίνηση θα άλλαζε την ιδιαιτερότητα του Dow Jones και θα τον μετέτρεπε σε έναν «μικρότερο» S&P 500.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του Dow Jones, John Prestbo, δεν φαίνεται να θέλει μεγάλες αλλαγές. «Δουλειά τόσο δική μου όσο και της υπόλοιπης διοίκησης είναι ο Dow Jones να είναι καθρέφτης της αγοράς και όχι να έχει στη σύνθεσή του μετοχές που απλά θέλουν οι επενδυτές», τονίζει και προσθέτει: «Όλοι λατρεύουν την Apple, καθώς είναι μία εταιρία που καταλύει το νόμο της… βαρύτητας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Dow Jones δεν είναι ένας δείκτης που αντικατοπτρίζει την αγορά. Η Apple είναι μία εταιρία που έχει όλα τα προσόντα για να ενταχθεί στον Dow Jones, με μοναδικό μειονέκτημα την υψηλή αποτίμηση της μετοχής της». Σύμφωνα με τον Prestbo το μικρό μέγεθος του Dow Jones δεν του επιτρέπει εκ των πραγμάτων να έχει στη σύνθεσή του όλες τις μεγάλες εταιρίες. 'Αλλωστε ούτε η Berkshire Hathaway ούτε η Comcast είναι στη σύνθεσή του.

Στην πραγματικότητα όμως ο Dow Jones είναι ένας δείκτης 20-25 μετοχών και όχι 30, καθώς κάποιες από αυτές που είναι εισηγμένες σε αυτόν δεν «μετρούν» καθόλου. Για παράδειγμα, η μετοχή της Bank of America έχει ενισχυθεί 50% φέτος, αλλά η επίδρασή της στη γενικότερη πορεία του δείκτη είναι μηδαμινή.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου