Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 17:38:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι κλάδοι άμυνας και ενέργειας πρώτη προτεραιότητα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Οι κλάδοι άμυνας και ενέργειας πρώτη προτεραιότητα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Πηγή: Express.gr
ΕΑΝ τελικώς ο Barack Obama κρατήσει… τη δουλειά του στον Λευκό Οίκο, η χαρά που θα νιώσει θα διαρκέσει πολύ λίγο. Το Barron'Αs εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κατορθώσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς και παράλληλα θα αυξήσουν τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Φέτος το φθινόπωρο γίνονται εκλογές και για 33 θέσεις στη Γερουσία, με τη δική μας εκτίμηση να είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ενισχύσει τη δύναμή του και η ισορροπία θα φθάσει στις 50 θέσεις για τους Ρεπουμπλικανούς και τις 49 για τους Δημοκρατικούς, ενώ θα υπάρχει και ένας ανεξάρτητος. Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί έχουν 53 θέσεις και οι Ρεπουμπλικανοί 43, ενώ υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι. Όσο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμούμε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κερδίσει μία ακόμη θέση, με αποτέλεσμα να καταλήξει με 243 έδρες, έναντι 192 των Δημοκρατικών.

Βάσει της δικής μας ανάλυσης, η οποία έγινε ανά πολιτεία στην οποία υπάρχουν έδρες (είτε για Γερουσία, είτε για Βουλή των Αντιπροσώπων) κενές και θα γίνουν εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί θα «δουν» καλύτερα αποτελέσματα. Ένας από τους παράγοντες που «μετρήσαμε» είναι τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει οι υποψήφιοι στην ίδια την πολιτεία που διεκδικούν.

Για τους επενδυτές η εκτίμησή μας αποτελεί μία πολύ καλή είδηση. Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επικρατήσει στο Κογκρέσο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και του συγκεκριμένου σώματος για περικοπές δαπανών και παράλληλα για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα δεν θα «περάσουν» ισχυρές περικοπές στους αμυντικούς εξοπλισμούς, γεγονός που καθιστά τον κλάδο της άμυνας έναν εξ αυτών που θα ευνοηθούν. Επίσης αναμένουμε χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τις έρευνες και την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι θα υπάρξει επανεξέταση του νομοσχεδίου για το σύστημα υγείας.

Με δεδομένο ότι ο Barack Obama δεν θα έχει την απαραίτητη στήριξη για να «περάσει» κάποιες αυξήσεις φόρων που έχει υποσχεθεί –κυρίως αυτούς που αφορούν τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις αλλά και τη φορολόγηση των κερδών από τις χρηματαγορές– αυτό θα σημάνει αυτόματα καλύτερη πορεία για τις αγορές, αλλά και για τον τομέα του real estate. Παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να δώσει ώθηση –κάτι που εδώ και αρκετά χρόνια αναζητούν κυβέρνηση και Fed– στην αμερικανική οικονομία.

Θεωρούμε ότι η νίκη του Barack Obama δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα εάν τελικά αντίπαλός του είναι ο Mitt Romney. Αυτό θα συμβεί γιατί πλέον το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ανεξάρτητοι, με το 31% να δηλώνουν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και το 27% των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Gallup.

Οι ανεξάρτητοι είναι αυτοί που τους ενδιαφέρει η ύπαρξη ορατών αποτελεσμάτων σε κάθε τομέα της οικονομίας και όχι το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 64% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν λάθος πορεία, έναντι 68% που το θεωρούσαν πριν από ένα έτος. Αν και η υποχώρηση του ποσοστού είναι καλή είδηση για τον πρόεδρο Obama, το γεγονός ότι παραμένει τόσο υψηλό αποδεικνύει ότι η προεκλογική εκστρατεία που καλείται να πραγματοποιήσει δεν θα είναι… βόλτα στο πάρκο. Οι ψηφοφόροι είναι το ίδιο εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση όσο ήταν το 2010, όταν δηλαδή προσέφεραν στους Ρεπουμπλικανούς επιπλέον 63 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων και επιπλέον έξι έδρες στη Γερουσία. Επίσης είναι ολοφάνερο ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και σίγουρα δεν είναι υπέρ του «πολέμου» που γίνεται με το πετρέλαιο.

Ο Scott Rasmussen, ειδικός στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζει ότι εάν τελικώς εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Mitt Romney τότε οι Ρεπουμπλικανοί θα κατορθώσουν να κερδίσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Obama, εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κατορθώσουν να αυξήσουν τη δύναμή τους.

Από την πλευρά του, ο John Morgan, πρόεδρος της Applied Research (η οποία είναι υπέρ των Ρεπουμπλικανών), υποστηρίζει ότι «ο Romney δεν θα χάσει τη μάχη με κατεβασμένα τα χέρια. Θεωρώ ότι θα έχει πολύ καλύτερη πορεία από αυτή που είχε ο John McCain».

Το γεγονός ότι ο Barack Obama βρίσκεται στην εξουσία αποτελεί πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς. Όμως έχουν και οι Ρεπουμπλικανοί κάποια πλεονεκτήματα και αυτό αποδεικνύεται από τα δεκάδες εκατ. δολάρια που έχουν δοθεί στο κόμμα για την προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα καταγράφεται σημαντική αύξηση των χορηγήσεων, κάτι που συμβαίνει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το 2010, να χαλαρώσει τους κανόνες που ισχύουν για τις χορηγίες προς τα κόμματα από ιδιώτες, εταιρίες αλλά και ενώσεις.

«Τελικώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα αποδειχθεί ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την αύξηση της δύναμης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία», υποστηρίζει ο Morle Winograd, στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκ των 33 θέσεων της Γερουσίας οι επτά αφορούν Δημοκρατικούς οι οποίοι αποχωρούν και άλλες τρεις αφορούν Ρεπουμπλικανούς. Μία από τις έδρες των Ρεπουμπλικανών αφορά την πολιτεία του Τέξας, την οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν εκ νέου. Μία άλλη θέση αφορά την πολιτεία του Μέιν, στην οποία ισχυρότερος υποψήφιος εμφανίζεται ο ανεξάρτητος πρώην κυβερνήτης Angus King, ο οποίος έχει κόντρα τόσο με τους Ρεπουμπλικανούς όσο και με τους Δημοκρατικούς. Η τρίτη θέση για τους Ρεπουμπλικανούς αφορά την πολιτεία της Αριζόνα, η οποία είναι δύσκολη, κυρίως εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που ακολουθούν στο θέμα της μετανάστευσης, κάτι το οποίο έχει εκνευρίσει τους ισπανόφωνους της συγκεκριμένης πολιτείας.

Οι Δημοκρατικοί θα υποστηρίξουν ότι η πρόβλεψη του Barron'Αs για το κόμμα τους είναι απαισιόδοξη. Τονίζουν ότι ο «στρατός» των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων, των ισπανόφωνων, των Αφρο-αμερικανών και των γυναικών που οδήγησαν τον Barack Obama στον Λευκό Οίκο εξακολουθεί να στηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Winograd θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας κάτω των 30 ετών αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών. «Οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών είναι κατά 16 εκατ. περισσότεροι αυτή τη στιγμή απ'Α ό,τι ήταν το 2008», υποστηρίζει, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων δύσκολα θα το κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Όσο για το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μαζέψει περισσότερα προεκλογικά κεφάλαια, ο βετεράνος Δημοκρατικός ειδικός για θέματα εκλογών Mark Putnam, ιδρυτής της Putnam Partners, θεωρεί ότι δεν είναι κάτι που θα βαρύνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με τον Putnam εάν τις πολιτείες του Μέιν και του Βερμόντ τις κερδίσουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι και αυτοί «ενώσουν» τις δυνάμεις τους με τους Δημοκρατικούς, τότε το κόμμα θα διατηρήσει τις 50 θέσεις που έχει στη Γερουσία, εάν φυσικά κατορθώσει να κερδίσει και τις πολιτείες Μασαχουσέτης και Βόρειας Ντακότα. Σύμφωνα με τον Putnam το μόνο που θέλουν οι Δημοκρατικοί είναι να κερδίσουν τη Μοντάνα ή τη Βιρτζίνια εκ νέου ή απλά να κερδίσουν τη Νεμπράσκα και έτσι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οι αναλυτές του Barron'Αs εξετάζουν και το χειρότερο σενάριο για τους Ρεπουμπλικανούς, βάσει του οποίου το κόμμα θα κερδίσει μόνο τρεις έδρες στη Γερουσία. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να ηττηθεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Scott Brown στη Μασαχουσέτη από την υποψήφια των Δημοκρατικών Elizabeth Waren, αλλά να επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί σε Μιζούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Β. Ντακότα και Βιρτζίνια, θέσεις που μέχρι τώρα κατέχουν οι Δημοκρατικοί. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι Δημοκρατικοί δεν είχαν κερδίσει καμία έδρα στις μεσοδυτικές ή στις νότιες πολιτείες το 2010, αλλά ευελπιστούν ότι αυτό θα αλλάξει τον Νοέμβριο.

Το καλύτερο σενάριο για τους Ρεπουμπλικανούς είναι να κερδίσουν επιπλέον έξι έδρες στη Γερουσία. Βάσει αυτού του σεναρίου ο Scott Brown διατηρεί την έδρα του στη Μασαχουσέτη και οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να αποσπάσουν τις έδρες που έχουν οι Δημοκρατικοί σε Ουισκόσιν, Μιζούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Β. Ντακότα και Βιρτζίνια. Φυσικά, εάν ο Romney κερδίσει τις εκλογές τότε οι Ρεπουμπλικανοί θα κατακτήσουν 53 θέσεις στη Γερουσία, έναντι 46 των Δημοκρατικών. 

     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου