Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 03:26:53

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι ευρωπαϊκές μετοχές «προσφέρουν» τις καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές «προσφέρουν» τις καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές
Πηγή: Express.gr
 
Του Neil A. Martin

OΤΑΝ το Barron'Αs συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον W. George Greig, τον Αύγουστο του 2000, αυτός ήταν επικεφαλής επενδύσεων στο William Blair International Growth Fund, ένα επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρίας William Blair, το οποίο επένδυε μόνο σε μετοχές εκτός αμερικανικής αγοράς και τότε διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 350 εκατ. δολαρίων. Η στρατηγική που ακολούθησαν ο Greig και οι συνεργάτες του ήταν κάτι παραπάνω από αποδοτική, καθώς αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κεφάλαιο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας (Ιανουάριος 2010-Ιανουάριος 2012) το εν λόγω κεφάλαιο είχε απόδοση 19,13%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη από τον δείκτη-βαρόμετρο που χρησιμοποιεί ως βάση σύγκρισης, τον MSCI AC World ex-US, ο οποίος στο ίδιο διάστημα είχε απόδοση 17,53%. Ο 59χρονος Greig είναι απόφοιτος του MIT αλλά και του Wharton School και σήμερα είναι επικεφαλής διεθνών επενδύσεων για το σύνολο της William Blair. Η εταιρία διαχειρίζεται 48 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου ο Greig είναι το πρόσωπο-κλειδί για το πού κατευθύνονται αυτά τα κεφάλαια. Συναντηθήκαμε με τον βετεράνο διαχειριστή (εργάζεται 30 χρόνια στις αγορές) πριν από μερικές εβδομάδες στη Ν. Υόρκη. Μας παρέθεσε τις απόψεις του για την παγκόσμια αγορά και γιατί θεωρεί ότι οι αγορές των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα φθηνές και γιατί κάποιες αναδυόμενες αγορές είναι πολλά υποσχόμενες.


Το 2011 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος για την παγκόσμια οικονομία, με σειρά οικονομικών και χρηματιστηριακών κρίσεων. Πώς θα είναι το 2012;
«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Η καταστροφή που υπέστησαν ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες από την κρίση του 2008 έχει υποχωρήσει και τα μεθεόρτιά της δεν είναι και τόσο ισχυρά. 'Αφησε, όμως, τα σημάδια της κυρίως ψυχολογικά και λιγότερο πραγματικά. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2012. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα χαρακτήριζαν το 2012 ως ένα ήπιο έτος από πλευράς ανάπτυξης. Δεν θα διαφωνήσω μαζί τους, αλλά ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης (το 2%), η παγκόσμια οικονομία θα παράξει από 2 έως 3 τρισ. δολάρια φέτος, δηλαδή όσο είναι το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας. Αυτή η πορεία θα δημιουργήσει αρκετές δυναμικές και αρκετές ευκαιρίες για τις εταιρίες που είναι αρκετά δυνατές ώστε να τις εκμεταλλευθούν. Η πορεία των επιχειρήσεων, βάσει του ROE (απόδοση κεφαλαίων), ήταν ισχυρή κατά την τελευταία 2ετία, αλλά η αγορά δεν φαίνεται να προσέχει ούτε την καταγεγραμμένη πορεία των επιχειρήσεων ούτε τη δυναμική που αυτές έχουν».

Η Wall Street έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία από τον Ιανουάριο έως και σήμερα. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της πορείας στις αγορές εκτός ΗΠΑ;
«Σαφώς είναι θετικές. Το 2011 τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της bear market. Η μιζέρια διαχύθηκε σχεδόν παντού. Το πρόσφατο ράλι στις αμερικανικές μετοχές βοηθά τους πάντες. Οι εκτός ΗΠΑ αγορές αντιδρούν αρκετά καλά και ορισμένες εξ αυτών ακολουθούν καλύτερη πορεία. Οι επενδυτές μπορούν να βρουν κάτι που θα τους αρέσει να τοποθετηθούν σε πολλές αγορές του κόσμου, ιδιαίτερα σε αυτές των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, κυρίως στην Κίνα και φυσικά στην Ιαπωνία».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές;
«Το πιθανότερο η πρωτόγνωρη νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας και Τράπεζα της Ιαπωνίας). Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτή η πολιτική παράγει πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό. Οι παλιοί κανόνες για την άμεση σχέση μεταξύ νομισματικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικού τομέα και πραγματικής οικονομίας δεν ισχύουν όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Η πορεία των τιμών προϊόντων και επενδύσεων στέλνει μικτά μηνύματα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό».

Ποιο είναι το κλειδί για να βγάλεις λεφτά από τις αγορές αυτή τη στιγμή;
«Το να τοποθετηθείς σε μετοχές εταιριών που έχουν και ισχυρή επιχειρηματική απόδοση αλλά και ισχυρές αποδόσεις, όπως οι SAP, Diageo, Samsung Electronics και Rolls-Royce Holdings. Η δική μας στρατηγική είναι πολύ συγκεκριμένη και απλή. Αναζητούμε εταιρίες που μπορούν να παράγουν αξία και έχουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου και φυσικά εξετάζουμε τις αποτιμήσεις των μετοχών τους. Επενδύουμε σε συγκεκριμένες αγορές αλλά έχουμε στο μυαλό μας τις δυνατότητες συγκεκριμένων εταιριών και όχι του συνόλου της αγοράς. Για παράδειγμα, έχουμε υψηλή έκθεση στη Βρετανία αλλά αυτή η έκθεση αφορά εταιρίες όπως οι Burberry Group και Rolls-Royce, δηλαδή εταιρίες με ισχυρή παγκόσμια παρουσία».

Οι αποτιμήσεις των μη αμερικανικών μετοχών είναι ελκυστικές αυτή τη στιγμή;
«Πέραν πάσης αμφιβολίας. Οι αποτιμήσεις έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ. Για μένα αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα να έχεις υψηλές αποδόσεις από άριστες εταιρίες είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

Πού βρίσκονται οι καλύτερες αποτιμήσεις;
«Κατά τη δική μας άποψη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Η Ευρώπη διαπραγματεύεται 9,7 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013, τα οποία κατά μέσο όρο αναμένεται ότι θα ενισχυθούν κατά 11%. Αυτό έχει καταστήσει ορισμένα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως οι Royal Dutch Shell, Sanofi, BNP Paribas και BMW, εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές. Οι εν λόγω εταιρίες διαπραγματεύονται με P/E 7,6, 9,4, 6,2 και 8,9, αντιστοίχως».

Τι πιστεύετε για τις αναδυόμενες αγορές;
«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο σταθερότητας. Οι αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που προσφέρουν ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία. Όμως οι αναπτυγμένες είναι αυτές που διαθέτουν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα brand names που στηρίζουν την ανάπτυξη. Σε επίπεδο αποτιμήσεων όντως οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται αρκετά μακριά από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά και την περσινή πτώση κατά 20%. Πριν από ένα χρόνο ανησυχούσαμε για την άνοδο τόσο των αποτιμήσεων όσο και των επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό έχει αλλάξει. Οι αποτιμήσεις είναι πολύ πιο ελκυστικές και τα επιτόκια ακολουθούν πορεία αποκλιμάκωσης».
 
Τελικά η Ευρώπη είναι ένα φθηνότερο και καλύτερο στοίχημα;
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές και τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι τιμές τους υποχώρησαν κάθετα πέρυσι αλλά φέτος αρχίζουν να ανακάμπτουν».

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ποιες είναι οι επενδυτικές σας επιλογές στη Βρετανία;
«Επενδύουμε στην Abcam. Είναι μια βρετανική εταιρία που παράγει αντισώματα τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στις έρευνές τους. Εχει ηγετική θέση σε αυτό τον κλάδο. Διαθέτει κεφαλαιοποίηση κοντά στο ένα δισ. δολάρια και έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους 83 εκατ. στερλινών (περίπου 132 εκατ. δολ.). Εχει στην κατοχή της το 10% της παγκόσμιας αγοράς αντισωμάτων. Παράλληλα πουλά σε καλύτερες τιμές από τους ανταγωνιστές της, ενώ φροντίζει να αυξήσει τον κατάλογο των προϊόντων που προσφέρει».

Πού αλλού επενδύετε στην Ευρώπη;
«Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της BMW, η οποία διαθέτει ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Μεταξύ των ισχυρότερων προϊόντων της είναι τα μοντέλα στις σειρές 3, 5 και 7, καθώς και τα πολύ γνωστά X3 και X5. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατασκευάζει, επίσης, τα Mini και Rolls-Royce. Με παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 70 δισ. ευρώ είναι μια εταιρία που έχει τεράστιες δυνατότητες, ενώ βλέπει και τις παραδοσιακές της αγορές να ανακάμπτουν, δηλαδή αυτές των Γερμανίας και ΗΠΑ. Εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα μοντέλα της σειράς 7 και το X6, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη για τα X3 και X5. Τα πρόσφατα μεγέθη που ανακοίνωσε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, με τις πωλήσεις του Mini να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και τις πωλήσεις της Rolls-Royce να ενισχύονται κατά 3%. Με τρέχουσα τιμή στα 69,20 ευρώ, είναι μια εταιρία με εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση».

Υπάρχει κάποια άλλη ευρωπαϊκή αγορά που σας ελκύει;
«Έχουμε στην κατοχή μας μετοχές της σουηδικής εταιρίας Getinge, η οποία παράγει ιατρικό εξοπλισμό. Πρόσφατα εξαγόρασε την αμερικανική Medical, γεγονός που τη βοήθησε να ενισχύσει τον κατάλογο των προϊόντων που παράγει. Αν και η μετοχή της διαπραγματεύεται στις 193 σουηδικές κορόνες, δηλαδή βρίσκεται κοντά στο υψηλό 52 εβδομάδων, θεωρούμε ότι διαθέτει περαιτέρω περιθώρια ανόδου εντός των επόμενων 12 μηνών».

Θεωρείται ότι σε επίπεδο αποτίμησης η Κίνα είναι ελκυστική αγορά;
«Ναι, αν και η διαπραγμάτευση με μονοψήφια P/Es είναι κάτι σπάνιο σε αγορές όπως η Κίνα».

Έχετε, όμως, κάποιες ανησυχίες, σωστά;
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία έγκειται στο κατά πόσο η Κίνα θα συνεχίσει να τη σπρώχνει προς τα εμπρός. Εάν η Κίνα δεν τα καταφέρει, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για όλη την υφήλιο. Ενδεχομένως να προκληθεί ύφεση στην Ευρώπη ή ακόμη και στις ΗΠΑ. Βέβαια πιστεύουμε ότι η κινεζική πολιτική ηγεσία έχει ως βασικό της στόχο τη σταθερότητα και ταυτόχρονα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχει αυτό τον στόχο. Σχεδόν το 2,7% των κεφαλαίων μας είναι τοποθετημένο σε κινεζικές μετοχές, με τη μεγαλύτερη έκθεσή μας να είναι στην Industrial & Commercial Bank of China. Έχουμε σχετικά μικρή έκθεση στην Κίνα εάν τη συγκρίνουμε με αυτή άλλων αγορών. Στη Βρετανία η έκθεσή μας φθάνει στο 23%, στη Γερμανία στο 8%, στην Ελβετία στο 9% και στη Γαλλία στο 6%».

Η ιαπωνική αγορά έχει ακολουθήσει καλή πορεία φέτος...
«Όντως. Η διαχείριση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί αλλά τα μηνύματα από την οικονομία δεν είναι και τόσο καλά. Οι εταιρίες έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά η επιχειρηματική Ιαπωνία έχει ακόμη πολύ δρόμο ώστε να επιτύχει ισορροπημένους ισολογισμούς».

Τι σας έχει προσελκύσει στην ιαπωνική αγορά;
«Η εταιρία Fast Retailing, όμιλος λιανικών πωλήσεων με αρκετά πολυκαταστήματα στην Ιαπωνία. Έχει κεφαλαιοποίηση 22,6 δισ. δολ. και εμείς αγοράσαμε τη μετοχή τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η διοίκηση της εταιρίας έχει επιτύχει πολλά στη διαχείριση του κόστους λειτουργίας και έχει βελτιώσει το περιθώριο λειτουργικού κέρδους».

Η Samsung Electronics είναι η μετοχή στην οποία έχετε την υψηλότερη έκθεση στη Ν. Κορέα. Γιατί;
«Η Samsung είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο στην παραγωγή hardware. Επίσης διαθέτει μία από τις καλύτερες διοικήσεις στον τεχνολογικό κλάδο».


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου