Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, 08:29:53

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι 40 μεγάλοι όμιλοι διαχείρισης επενδύσεων «ποντάρουν» στις αναδυόμενες αγορές το 2012
Οι 40 μεγάλοι όμιλοι διαχείρισης επενδύσεων «ποντάρουν» στις αναδυόμενες αγορές το 2012
Πηγή: Express.gr
ΣΤΗΝ τρέχουσα «αναστατωμένη» εποχή μας όταν μία θεωρούμενη ασφαλής επένδυση μπορεί να καταρρεύσει με ένα «γύρισμα» των αγορών ή μία επένδυση που θεωρείται «παρίας» μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις, θα πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα «διαχωρίσεις» το χαρτοφυλάκιό σου. «Μπορεί να επιλέξεις τη σωστή επένδυση, αλλά εάν δεν βρίσκεται στο λάθος μέρος της… εκκλησίας, τότε θα χάσεις όλη την τελετή», υποστηρίζει ο David Darst, επικεφαλής επενδύσεων στη Morgan Stanley.

Αυτή ακριβώς η αγωνία και η σκέψη βρίσκεται στο μυαλό όλων των επικεφαλής επενδύσεων στους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, hedge funds) που συμμετείχαν στη φετινή μας έρευνα. Η εταιρία Penta πραγματοποίησε δημοσκοπήσεις μεταξύ των 40 μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων του κόσμου, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια πλούσιων πελατών. Όλες οι εταιρίες μάς έδωσαν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο διαχέουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια στις διάφορες μορφές επενδύσεων και τον τρόπο με τον οποίο καταλήγουν σε αυτές τις επιλογές.

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την έντονη μεταβλητότητα (volatility) των αγορών, οι περισσότεροι διαχειριστές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές που προσφέρουν καλά μερίσματα, σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης και κυρίως σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών, δηλαδή σε οτιδήποτε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρει απόδοση.

Διατηρούν, όμως, την πλέον αμυντική στάση που έχει καταγραφεί σε αντίστοιχη έρευνα του Barron'Αs, καθώς οι μετοχές έχουν «πέσει» στο 45% του συνολικού χαρτοφυλακίου, από 49% που ήταν πέρυσι, με τα ομόλογα να έχουν ενισχύσει το μερίδιό τους στο 34% από 30% και τα μετρητά να φθάνουν στο 4,3% από μόλις 1,6% που ήταν το 2011.

 

Συντηρητική στροφή

 

Η συντηρητική στροφή ξεκίνησε στο β'Α εξάμηνο του 2011, όταν όλα έδειχναν ότι η κρίση στην Ευρώπη θα διογκωνόταν, οι αναδυόμενες αγορές είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια μείωσης της ανάπτυξης ταλαιπωρούμενες ταυτόχρονα από υψηλό πληθωρισμό, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ έμοιαζε βέβαιο ότι θα διολισθήσει σε ύφεση.

Όπως αποκαλύπτει ο Mackin Pulsifer, επικεφαλής επενδύσεων στη Fiduciary Trust, στο β'Α εξάμηνο του 2011 αύξησε τα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να «κατακτήσουν» μερίδιο μεταξύ 15% και 20%.

Πριν, πάντως, αρχίσουμε να εξετάζουμε τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές για το 2012 ρωτήσαμε τους διαχειριστές τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία. Οι περισσότεροι εξ αυτών εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό μεταξύ 2% έως 2,5% φέτος, ενώ οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες. Εκτός ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε ύφεση, ενώ βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενη διάχυση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, πέραν αυτών που ταλαιπωρούνται ήδη.

Επίσης αναμένουν ότι η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξής της να χαλαρώνει. Με άλλα λόγια οι ειδήσεις δεν είναι και τόσο καλές.

Πάντως, η «συναίνεση» απόψεων σταματά σε επίπεδο οικονομικών προβλέψεων. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που επενδύουν οι επενδυτικές εταιρίες. Για παράδειγμα, το μερίδιο των μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους διαφέρει σημαντικά. Φθάνει από 18% (αφορά την GenSpring) έως 63% (αφορά την T. Rowe Price).

Οι περισσότεροι διαχειριστές –των εταιριών JP Morgan Chase, City National Bank, Key Bank, T. Rowe Price, Bank of NY Mellon, Bank of America Merrill Lynch, Constellation Wealth και Morgan Stanley– έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές μετοχές και έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αμερικανικές, οι οποίες προσφέρουν μέρισμα αλλά έχουν και υψηλή δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά.

Σε επίπεδο κλάδων οι διαχειριστές θεωρούν ότι τις καλύτερες αποδόσεις θα προσφέρουν υψηλή τεχνολογία και ενέργεια. Ο Tim Leach, επικεφαλής επενδύσεων στη US Bank Wealth Management, τονίζει ότι «η αποτίμηση των τεχνολογικών μετοχών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 55% του ιστορικού μέσου όρου». Επιπρόσθετα, αυτές οι εταιρίες –με έδρα τη Silicon Valley– διαθέτουν πληθώρα μετρητών, τα οποία θα δαπανήσουν για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, κάτι το οποίο προοιωνίζεται ακόμη περισσότερα κέρδη. Αντιστοίχως, οι μετοχές αμερικανικών ενεργειακών ομίλων επίσης διαπραγματεύονται στο 68% του ιστορικού μέσου όρου και η πορεία τους θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο λόγω και της υψηλής ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές.

Υπάρχουν ορισμένες εταιρίες που επενδύουν σε μετοχές γαλλικών και γερμανικών εταιριών, πρώτον λόγω του ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει σημαντικά και δεύτερον γιατί θεωρούν ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, παρά την πτώση τους πέρυσι κατά 20%, αυτή η πορεία δεν τρόμαξε τους διαχειριστές. Υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες διαθέτουν καλύτερες προοπτικές και οι εταιρίες τους μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το πλήγμα της μείωσης της ζήτησης των προϊόντων τους από την πολύ ταλαιπωρημένη Ευρώπη και την επίσης –έστω και λιγότερο– ταλαιπωρημένη Αμερική.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών προσφέρουν απόδοση κοντά στο 6%. Οι PNC, GenSpring, BNY Mellon, Atlantic Trust και Constellation Wealth φρόντισαν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα αναδυόμενων καθ'Α όλη τη διάρκεια του 2011 και θα συνεχίσουν να το πράττουν και φέτος. Γιατί το αποφάσισαν; Όπως τονίζουν οι επικεφαλής επενδύσεων, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν καλύτερη δημοσιονομική εικόνα, διαθέτουν σαφώς πολύ καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και τέλος έχουν στην κατοχή τους πολύ υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα.

 

Εμπορεύματα

 

Αντίθετα, τα εμπορεύματα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη «πέραση» στους διαχειριστές. Όπως τονίζουν, η στάση τους είναι απόλυτα λογική. Η χαλάρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης σημαίνει και χαλάρωση της ζήτησης πρώτων υλών. Το μόνο εμπόρευμα που ξεφεύγει από αυτή τη μοίρα είναι ο χρυσός, ο οποίος όμως εξ ορισμού αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο όλων των επενδυτών, επαγγελματιών και ιδιωτών.

Όσο για τα μετρητά, εξ αρχής τονίσαμε ότι το μερίδιό τους στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επενδυτικών ομίλων έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ σε κάποια εξ αυτών έχει διπλασιαστεί. Υπάρχουν δύο λόγοι γι'Α αυτή την πορεία. Ο ένας είναι ότι τα μετρητά ακόμη και εάν δεν αποδίδουν τίποτε προσφέρουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να μη χάσεις την περιουσία σου. Ο άλλος είναι ότι είναι ορθό να «κρατάς» μετρητά, προκειμένου να έχεις τη δυνατότητα να «κυνηγήσεις» μία καλή επένδυση όταν αυτή εμφανιστεί στον ορίζοντα.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου