Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 11:20:16

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Κίνδυνος κατάρρευσης ιαπωνικών εταιριών εξαιτίας των υψηλών χρεών και του ισχυρού γιεν
Κίνδυνος κατάρρευσης ιαπωνικών εταιριών εξαιτίας των υψηλών χρεών και του ισχυρού γιεν
Πηγή: Express.gr

Της Leslie  P. Norton

Η ELECTICA Asset Management απέκτησε αξιοσέβαστη φήμη μεταξύ των contrarian επενδυτών (αυτών που πάνε κόντρα στο καθιερωμένο «ρεύμα» των αγορών) εξαιτίας των πολύ καλών αποδόσεων ορισμένων τοποθετήσεών της. Η εταιρία, με έδρα το Λονδίνο, «είδε» την απόδοση του κορυφαίου hedge fund της να ενισχύεται κατά 12%, ενώ η αντίστοιχη απόδοση κεφαλαίων σε fund που επενδύει σε CDS ιαπωνικών εταιριών έφθασε στο καθ'Α όλα εντυπωσιακό ποσοστό του 46%. Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται σαφώς στον υπεύθυνο επενδύσεων της εταιρίας, Hugh Hendry.

Τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον καλό διαχειριστή κεφαλαίων;
Πρώτον –και κυριότερο– η ικανότητά του όχι μόνο να «ξεφεύγει» από αυτά που πιστεύουν οι πολλοί στην αγορά αλλά και να μπορεί να «τραβήξει» την επενδυτική κοινότητα προς στήριξη των δικών του εκτιμήσεων. Ο προσωπικός μου ήρωας είναι ο Bruce Kovner, ιδρυτής της Caxton Associates, ο οποίος προέβλεψε την υποχώρηση του δολαρίου στα 100 γιεν, όταν η ισοτιμία βρισκόταν στα 200 γιεν. Για μένα οι τρεις βασικές αρχές των επενδύσεων στηρίζονται σε ένα τρίπτυχο του Αλμπέρ Καμί: ο Θεός είναι νεκρός, η ζωή είναι παράλογη και δεν υπάρχουν κανόνες. Φυσικά πρόκειται για τρία στοιχεία που αυτό που κάνουν είναι να προωθούν την ατομικότητα. Εσύ αποφασίζεις για το τι θα συμβεί. Ως επικεφαλής επενδύσεων της Electica –με υπό διαχείριση κεφάλαια 700 εκατ. δολαρίων– σε καμία περίπτωση δεν είμαι με αυτούς που είναι στην πλευρά των πολιτών.

Σε τι διαφέρουν οι δικές σας απόψεις από τη «μέση» άποψη στις αγορές;
Το 2009 έφτιαξα ένα video στο YouTube όπου έδειχνα τους άδειους ουρανοξύστες στη Wuhan της Κίνας. Την ίδια εποχή εταιρίες όπως η Goldman Sachs υπερθεμάτιζαν των επενδύσεων στην Κίνα. Κατά τη δική μου άποψη –κάτι το οποίο θεωρώ ότι αποδείκνυα στο εν λόγω video– η Κίνα έχει μια τεράστια δυνατότητα να «παράγει» υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης αλλά καμία δύναμη στο να παράγει πλούτο. Όταν οι ΗΠΑ ήταν σαν την Κίνα, τον 19ο αιώνα, αυτό συνέβη όταν υπήρχε το στάνταρ του χρυσού, ένα καθεστώς σκληρού χρήματος και με έναν δημόσιο τομέα που ήταν μικροσκοπικός σε σύγκριση με την ευρύτερη οικονομία. Ως επιχειρηματίας εάν η επιχείρησή σου δεν πετύχαινε υψηλές ταμειακές ροές, τότε χρεοκοπούσες. Αυτό δεν μοιάζει να ισχύει στην Κίνα. Βέβαια για μένα «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας θα σήμαινε ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 5% όχι συρρίκνωση 5% ή 15%. Η κινεζική κυβέρνηση τυπώνει χρήμα. Μπορεί να φτιάχνει σιδηροδρομικές υπερταχείες και τεράστια αεροδρόμια. Όμως ο μεγάλος δημόσιος τομέας της Κίνας είναι αυτός που καθορίζει τις τοποθετήσεις asset και δεν στοχεύει στην αύξηση των κερδών. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το σύστημά τους είναι επιτυχημένο. Όμως, κατά την άποψή μου, πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργεί φούσκες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο.

Πάντως είχαμε «ανώμαλη προσγείωση» στις κινεζικές μετοχές.
Θα πρέπει να προσθέσω ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ έστειλε αρκετά κεφάλαια σε κινεζικές μετοχές. Επρόκειτο για μια πολύ καλή πολιτική από πλευράς ΗΠΑ. Όμως η Κίνα απέκτησε πληθωρισμό. Ο κατώτατος μισθός έχει ενισχυθεί κατά 20% σε ετήσια βάση την τελευταία 3ετία. Αυτό οδήγησε την Κίνα σε «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Όταν, όμως, έχεις φούσκες και ταυτόχρονα ακολουθείς τέτοια νομισματική πολιτική, πολλά κακά μπορούν να συμβούν. Πιθανώς αυτή τη στιγμή η φούσκα της Κίνας έχει φθάσει στο σημείο καμπής. Μετά από ένα ή δύο χρόνια αυτό θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομία.

Αλήθεια, εσείς πώς κερδίζετε από τις επενδύσεις σας;
Θα το πιστεύατε εάν σας έλεγα ότι η παλιά πολιτική επενδύσεων της AIG, σύμφωνα με την οποία ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείς είναι η αγορά CDS, εξακολουθεί να ισχύει, κατά κύριο λόγο στην ιαπωνική αγορά; Δεν αφορά τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αλλά συγκεκριμένες ιαπωνικές εταιρίες.

Πραγματικά, πιστεύετε ότι θα υπάρξει κατάρρευση ιαπωνικών εταιριών;
Το πιστεύω ξεκάθαρα. Όχι μόνο ότι μπορεί αλλά ότι τελικώς θα χρεοκοπήσουν. Αγοράζω CDS ιαπωνικών εταιριών που έχουν αξιολόγηση investment grade. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η ιαπωνική οικονομία κατέρρευσε πριν από 20 χρόνια και σήμερα οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλά, συγκρινόμενες με τον βασικό δείκτη Topix. Μια ιαπωνική τράπεζα που δανείζει σε μια επιχείρηση, τη δανείζει με τόκο 1% για 10ετή ομόλογα. Κατόπιν η τράπεζα τηλεφωνεί σε έναν επενδυτή όπως εγώ και μου πουλά 5ετή CDS για αυτή την εταιρία με 0,5% επιτόκιο. Εάν είχα επενδύσει σε 5ετή κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας η απόδοσή μου θα ήταν 0,3%. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι οι ιαπωνικές χαλυβουργίες (με αξιολόγηση investment grade) δεν έχουν πρόβλημα. Σύμφωνα με στοιχεία που μου έχει δώσει ένας συνεργάτης μου, η Ιαπωνία είναι μια περίεργη χώρα. Πρόκειται για μια χώρα που δεν παράγει ενέργεια, δεν έχει σίδηρο ή σιδηρομετάλλευμα, όμως είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, εξάγοντας το 50% της παραγωγής του. Προκειμένου να δούμε τι ισχύει, η  Κίνα παράγει 700 εκατ. τόνους και εξάγει μόλις 30 εκατ. τόνους, η Ιαπωνία παράγει 110 εκατ. τόνους και εξάγει 40 εκατ.  Οσο η Ασία είναι μια περιοχή με ισχυρή ανάπτυξη, οι ιαπωνικές χαλυβουργίες δεν θα έχουν πρόβλημα. Εάν η Ασία αλλάξει πορεία, τότε θα υπάρξει πρόβλημα γι'Α αυτές τις εταιρίες. Κατόπιν ανακαλύψαμε ότι ο Warren Buffett αγόρασε μετοχές της νοτιοκορεατικής Posco και ότι η Ν. Κορέα είναι ένας μεγάλος εισαγωγέας ιαπωνικού χάλυβα. Όμως την ίδια ώρα νοτιοκορεατικές εταιρίες όπως οι Posco και Hyundai κατασκευάζουν μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας χάλυβα. Διαθέτουν τεράστια αποθέματα χάλυβα. Πού κατευθύνονται αυτά; Μάλλον δεν θα το πιστεύετε αλλά «γυρνούν» στην Ιαπωνία, λόγω και του ισχυρού γιεν. Αρχικά ήθελα να αγοράσω 3ετή CDS της Nippon Steel. Ο χρηματιστής μου στην Ιαπωνία μου δήλωσε ξεκάθαρα: «Ειμαι 20 χρόνια σε μια bear market. Δεν μπορώ να το κάνω. Το αφεντικό μου θα με σκοτώσει». Αποφάσισα να αλλάξω στάση και τον πήρα ξανά τηλέφωνο, λέγοντάς του: «Θέλω να αγοράσω 5ετή CDS της εταιρίας αξίας ενός δισ. γιεν». Τι μου απάντησε; «Μήπως να τα κάνουμε 10 δισ.;». Με άλλα λόγια υπάρχουν ιαπωνικές τράπεζες που από τη μια πλευρά δεν επιτρέπεται να «πωλούν volatility» αλλά από την άλλη έχουν επενδυτικές μονάδες που κάνουν πάρτι. Αυτή η διπλή όψη μπορεί να στοιχίσει πολύ στην ιαπωνική οικονομία και στις συγκεκριμένες εταιρίες.

Υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας καταστροφής;
Αρκετοί. Συνέχιση της ανόδου του γιεν, ένα εξωγενές σοκ, όπως για παράδειγμα κατάρρευση της ιταλικής αγοράς ομολόγων, χαλάρωση της ανάπτυξης στην Κίνα, σφοδρή ύφεση στην Ασία. Εμείς φροντίσαμε να αγοράσουμε CDS τόσο ιαπωνικών χαλυβουργιών όσο και ιαπωνικών εταιριών «ευαίσθητων» στην πορεία του γιεν. Νομίζω ότι το γιεν θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Θα πρέπει να ξέρετε κάτι σημαντικό. Από την αρχή της δεκαετίας του 'Α60 η Ιαπωνία είχε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Μόνο που σε αντίθεση με τη Γερμανία το «μετρά» σε δολάρια και όχι σε γιεν. Δηλαδή, το ίδιο το ιαπωνικό κράτος «σορτάρει» το νόμισμά του.

Υπάρχουν άλλες εταιρίες των οποίων έχετε αγοράσει CDS;
Ναυτιλιακές εταιρίες όπως η Mitsui OSK. Η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να αγοράσει κάποιος CDS ναυτιλιακών εταιριών είναι η Ιαπωνία. Επίσης έχουμε CDS της Nippon Sheet Glass αλλά και εταιριών που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις όπως οι Sumitomo και Marubeni.

Δεν συζητήσαμε για το «καυτό» θέμα της Ευρώπης.
Εμείς «παίζουμε» την Ευρώπη μέσω των τοποθετήσεών μας στην Ιαπωνία. Δεν είναι καλύτερα να αγοράσω το CDS μιας ιαπωνικής εταιρίας που δεν με φορολογεί από το να αγοράσω, για παράδειγμα, το CDS της Γαλλίας που θα με φορολογήσει; Οσο για την Ελλάδα, το τέλος θα καταφθάσει όταν οι ίδιοι οι Ελληνες πολιτικοί στραφούν κατά της λιτότητας. Κάποια στιγμή οι Ελληνες πολιτικοί θα πουν στους ψηφοφόρους τους: «Ψήφισέ με και θα σε βγάλω από αυτή την κατάσταση». 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου