Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 01:14:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 8%-9% μπορεί να καταγράψει η κινεζική οικονομία το 2012
Ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 8%-9% μπορεί να καταγράψει η κινεζική οικονομία το 2012
Πηγή: Express.gr
ΤΟ «I Ching», ένα από τα αρχαιότερα και πλέον «σκοτεινά» κινεζικά βιβλία, σε κάποιο σημείο του υποστηρίζει ότι «την άνοιξη ο δράκος είναι άχρηστος». Θα μπορούσε άνετα να μιλά για τις κινεζικές μετοχές. Παρά το ράλι στο κινεζικό χρηματιστήριο στις αρχές του 2012, η επερχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι αμφιβολίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανόν να μειώσουν τα κέρδη των κινεζικών μετοχών. Τουλάχιστον, αυτή την άποψη εκφράζει ο Cheah Cheng Hye, επικεφαλής της εταιρίας Value Partners με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Ο Cheah, ο οποίος κατάγεται από τη Μαλαισία, είναι πρώην δημοσιογράφος και ένας από τους γνωστότερους σε όλο τον κόσμο επενδυτές, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του επενδύοντας σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και κατόπιν διεύρυνε τους ορίζοντές του προκειμένου να περιλάβει όλους τους κλάδους και τις εταιρίες που επωφελούνται τόσο από την καλή πορεία της κινεζικής ανάπτυξης όσο και από τη γενικότερη ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Value Partners, με ιστορία 19 ετών, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 7,2 δισ. δολαρίων και προσφέρει στους επενδυτές μία σειρά επιλογών από «απλά» επενδυτικά κεφάλαια έως hedge funds και private equity funds. Οι 30 συνεργάτες του Cheah επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερες από 2.500 κινεζικές εταιρίες και ως εκ τούτου η Value Partners έχει άριστη γνώση τόσο της οικονομίας όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας. Καθώς οι εορτασμοί για το νέο σεληνιακό έτος του Δράκου ολοκληρώθηκαν στην Κίνα, συναντήσαμε τον 58χρονο Cheah και συζητήσαμε μαζί του τις απόψεις του τόσο για την κινεζική οικονομία όσο και για τις μετοχές.

 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την κινεζική οικονομία;

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων η κινεζική ανάπτυξη ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και εξέπληξε αρκετούς. Στο δ'Α τρίμηνο του 2011 η χώρα πέτυχε ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερη από το 9%, παρά τα αρκετά δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για “ανώμαλη προσγείωση” της κινεζικής οικονομίας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της κινεζικής οικονομίας. Στις παραθαλάσσιες περιοχές υπάρχουν αδυναμίες, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία για τον PMI μεταποίησης, ενώ αντίθετα στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις. Οι περιοχές στο εσωτερικό της χώρας είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις εξαγωγές και στηρίζονται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση και ως εκ τούτου θεωρούνται πιο δυνατές. Αντίθετα, οι παραλιακές περιοχές εξαρτώνται από τις εξαγωγές, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο εκτεθειμένες στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης. Το 2012 η κινεζική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 8% και 9%. Το 2011 η ανάπτυξη έφθασε στο 9,2%. Η Κίνα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αλλά οι εποχές των διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 10% ή 11% ετησίως έχουν τελειώσει. Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει τόσα πυρομαχικά όσα είχε το 2009 για να στηρίξει την οικονομία. Σήμερα όλοι οι κορυφαίοι τραπεζίτες στην Κίνα είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και τους διορίζει η κυβέρνηση. Οι τράπεζες πιέστηκαν ώστε να αυξήσουν κατακόρυφα τον δανεισμό. Σήμερα δεν έχουν τα ίδια περιθώρια για αύξηση των δανείων που παρέχουν. Εάν το συνεχίσουν, κινδυνεύουν να βοηθήσουν στην υπερθέρμανση της οικονομίας και να στηρίξουν “φούσκες” σε κλάδους όπως αυτός του real-estate και φυσικά να υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Κίνα υπάρχει αλλαγή ηγεσίας κάθε 10 χρόνια. Αυτό θα συμβεί φέτος και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων έως ότου ολοκληρωθεί. Ας μην ξεχνάμε παράλληλα ότι η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι άσχημη, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που η ανάκαμψη δεν είναι σχήματος “V”. Αυτό θα επηρεάσει και την Κίνα. Αν και υπάρχει ράλι στις κινεζικές μετοχές, δεν θεωρώ ότι έχει και τόσο ισχυρά θεμέλια».

 

Δηλαδή δεν υπάρχει –έστω στα «χαρτιά»– το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης;

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι “ανώμαλη προσγείωση” για την κινεζική οικονομία σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξη 7% εντός της επόμενης 5ετίας. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά πόσο γρήγορα υπάρχει μείωση αυτού του ρυθμού. Εάν για παράδειγμα η ανάπτυξη στην Κίνα υποχωρούσε στο 7% από 11% μέσα σε διάστημα 36 μηνών, τότε αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Ομως δεν συμβαίνει. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κεφάλαια που κατευθύνονται προς επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου: αεροδρόμια, δρόμοι, σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Ενα στοιχείο που πρέπει να συμπεριλάβουμε στα στοιχεία που εξετάζουμε είναι ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα είναι μόλις 3.740 δολάρια (για το 2011), ενώ στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 46.000 δολάρια και στη Ρωσία στα 8.700 δολάρια. Οσοι από τους αναγνώστες σας πιστεύουν ότι θα υπάρξει κατάρρευση της Κίνας μέσα στα επόμενα χρόνια, καλύτερο θα ήταν να το ξεχάσουν. Η κινεζική κυβέρνηση διαβάζει τις ίδιες έρευνες και τα ίδια δημοσιεύματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την “ανώμαλη προσγείωση” της οικονομίας. Ομως η Κίνα είναι μία οικονομία που λειτουργεί με τον κανόνα του “αποφασίζουμε και εκτελούμε”. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ελεγχόμενο απόλυτα από την κυβέρνηση, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να στείλουν ελεύθερα κεφάλαια στο εξωτερικό. Είναι υποχρεωμένοι να αποταμιεύουν στις τράπεζες και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία βρίσκονται πιο κάτω από τον πληθωρισμό. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η αγορά real-estate χρυσού ή να φυλάνε τα χρήματά τους… κάτω από το στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση στις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις της υφηλίου, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, ακόμη και αυτή που απειλεί με “ανώμαλη προσγείωση” της οικονομίας. Η Κίνα, όμως, αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις. Εντός της επόμενης 2ετίας αναμένεται ότι θα καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Παράλληλα τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Εντός των επόμενων 5-10 ετών θα υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι από ό,τι νέοι στην Κίνα. Γι'Α αυτό άλλωστε δεν υπάρχει απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίων».

 

Ως εκ τούτου, να ξεχάσουμε το «όνειρο» ότι οι Κινέζοι επενδυτές θα στραφούν σε τοποθετήσεις στη Δύση;

«Οταν μιλάς για την Κίνα δεν μπορείς να δώσεις μία μονολεκτική απάντηση, “ναι” ή “όχι”. Εντός των επόμενων ετών οι μεγάλες εταιρίες Ευρώπης και ΗΠΑ θα κληθούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η εισαγωγή αυτή, πάντως, θα γίνει υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, μέσω των οποίων θα έχουν μία περιορισμένη πρόσβαση στις κινεζικές αποταμιεύσεις. Ομως πρώτα θα πρέπει να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Μην περιμένετε από τους Κινέζους επενδυτές να έρθουν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη για να επενδύσουν».

 

Διανύουμε το δεύτερο έτος από το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Κίνας. Το τρέχον έτος είναι αυτό κατά το οποίο θα υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας στη χώρα. Θα μας πείτε τι σημαίνουν όλα αυτά;

«Θα είναι μία ακόμη ομαλή διαδοχή. Δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις στους δρόμους και παρουσία του στρατού. Η νέα γενιά ηγετών στην Κίνα είναι η πλέον μορφωμένη που έχει υπάρξει στην ιστορία της χώρας. Τόσο ο επικρατέστερος για νέος πρόεδρος, ο Xi Jinping, όσο και ο επόμενος πρωθυπουργός Li Keqiang έχουν διδακτορικά από κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια. Δεν νομίζω ότι ποτέ στο παρελθόν υπήρξε κινεζική ηγεσία τόσο μορφωμένη και με τόσο διαφορετικό background. Παλιά οι περισσότεροι ήταν “επαγγελματίες επαναστάτες” ή μηχανικοί που είχαν σπουδάσει στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Σήμερα έχουμε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει είτε εντός είτε εκτός Κίνας σε μία σειρά επιστημών, μεταξύ των οποίων νομικά, οικονομικά αλλά και μηχανικοί. Θα βοηθήσουν εξαιρετικά την Κίνα. Ολοι είναι υπέρ πολιτικών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Φυσικά έχουν διαφορετικές απόψεις. Εάν εξετάσουμε την όλη υπόθεση από πλευράς επενδύσεων και αγορών πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη: νέοι άνθρωποι οι οποίοι ταυτόχρονα είναι υπέρ της εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την επιχειρηματικότητα. Πάντως δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραστικές αλλαγές σε κάποιες πολιτικές που εφαρμόζονται. Θα συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική στην αγορά κατοικιών (με βασικό στόχο τη συγκράτηση των τιμών), ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα αυτή των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων 10ετιών η κινεζική πολιτική ήταν τέτοια ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σήμερα στόχος είναι να ενισχυθεί η κατανάλωση, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από τον ρυθμό ανάπτυξης. Ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας και στήριξης της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στην λήψη αποφάσεων. Πρόκειται για αλλαγές που θα χρειαστούν χρόνο αλλά είναι απόλυτα απαραίτητες».

 

Οι πολίτες στο χωριό Wukan στη νότια Κίνα ζήτησαν ελεύθερες εκλογές μετά από σειρά διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς, σωστά;

«Εξαιτίας της λογοκρισίας που υπάρχει αυτή είναι μία είδηση που δεν την έμαθαν οι Κινέζοι. Πάντως αυτό που πραγματικά θέλουν οι Κινέζοι είναι να γίνουν πλούσιοι. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πολίτες στο Wukan ζήτησαν από την κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου να επιβάλει δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι πια μονολιθικό. Υπάρχουν κορυφαία στελέχη του που ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων».

 

Τι θα σημάνουν όλα αυτά για τις αγορές;

«Δεν είναι σίγουρο ότι εξαιτίας όλων των παραπάνω οι μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Μέχρι να γίνει η μετάβαση της εξουσίας η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δρα επιθετικά». 

     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου