Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, 15:15:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Εταιρικά ομόλογα και αναδυόμενες αγορές παραμένουν οι επιλογές των μεγάλων funds
Εταιρικά ομόλογα και αναδυόμενες αγορές παραμένουν οι επιλογές των μεγάλων funds
Πηγή: Express.gr
Του J.R. Brandstrader

 

OΠΩΣ κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Barron's σε συνεργασία με την εταιρία Lipper δημιούργησε την κατάταξη με τα καλύτερα επενδυτικά κεφάλαια (funds) του 2011 εξετάζοντας την πορεία των επενδύσεών τους σε πέντε κατηγορίες – διεθνείς μετοχές, μη φορολογήσιμα ομόλογα, αμερικανικές μετοχές, φορολογήσιμα ομόλογα, αλλά και συνδυασμός όλων των παραπάνω. Οταν μιλήσαμε πριν από ένα έτος με τους νικητές της κατάταξης του 2010 είχαν υποστηρίξει ότι η καλύτερη επένδυση είναι τα δημοτικά ομόλογα (municipal bonds). Οντως το 2011 τα δημοτικά ομόλογα είχαν αποδόσεις που έφθασαν στο 10,56%. Ως εκ τούτου και φέτος σκεφθήκαμε ότι οι νικητές καλό θα ήταν να μας πουν ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, πάντα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για το 2012. Ο χρυσός είναι η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων.

«Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει να πίνει μπίρα στο Σάο Πάολο επειδή οι ιταλικές τράπεζες έχουν προβλήματα», σπεύδει να υποστηρίξει ο Rajiv Jain, επικεφαλής επενδύσεων στη Vontobel Asset Management, της οποίας τα επενδυτικά κεφάλαια είχαν την καλύτερη πορεία –βάσει της κατάταξής μας– για το 2011.

Το 2011 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά ο Jain κατόρθωσε –επικεντρώνοντας τις τοποθετήσεις του σε εταιρίες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων για τις αγορές των αναδυόμενων– να αποτρέψει τις υψηλές απώλειες για τους πελάτες του. Το μεγαλύτερο από τα κεφάλαια τα οποία εποπτεύει, το Virtus Emerging Markets Opportunities A, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, είχε απώλειες 3,1%, ενώ ο βασικός δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets υποχώρησε κατά 18,42%. Το δεύτερο κεφάλαιο, το Foreign Opportunities, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους ενός δισ. δολαρίων, ενισχύθηκε κατά 0,26%, ενώ ο δείκτης στον οποίο στηρίζεται, ο MSCI EAFE, υποχώρησε κατά 12,14%. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο που διαχειρίζεται ο Jain, το Virtus Global Opportunities A, με υπό διαχείριση κεφάλαια 68,8 εκατ. δολ., ενισχύθηκε κατά 5,37%, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο γι'Α αυτό, ο MSCI AC World, εμφάνισε απώλειες της τάξης του 7,35%.

Ο Jain πιστεύει ότι οι επενδυτές υποτιμούν την κρίση που διέρχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και φροντίζει να μην επενδύει σε μετοχές εξαγωγικών εταιριών στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως αυτών που έχουν ως «στόχο» των εξαγωγών τους τις αγορές Ευρώπης ή ΗΠΑ. «Δεν έχουμε στην κατοχή μας καμία εξαγωγική εταιρία αναδυόμενων αγορών», ξεκαθαρίζει.

Ενας ακόμη τρόπος να αποτρέψει την εκροή κεφαλαίων είναι η αποφυγή εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κάποιους τομείς του κλάδου εμπορευμάτων. Αντίθετα, προτιμά εταιρίες που επωφελούνται από την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης, όπως για παράδειγμα βραζιλιάνικες ζυθοποιίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεσαία τάξη των αναδυόμενων αγορών αριθμεί περί τους 2,5 δισ. καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή προτιμά να επενδύει σε μετοχές μεγάλων εταιριών με διεθνή ανάπτυξη, όπως είναι η Coca-Cola. «Πρόκειται για μία εταιρία με εντυπωσιακές προοπτικές ανάπτυξης, που ταυτόχρονα δεν είναι ακριβή», τονίζει. Μεταξύ των άλλων επιλογών του περιλαμβάνονται οι: British America Tobacco, Philip Morris International, Imperial Tobacco Group, Nestle. Επίσης επενδύει στις Nestle India και Companhia De Behidas das Americas (Ambev). «Η επενδυτική μας στρατηγική είναι η ίδια από το 2009 έως και σήμερα και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε», ξεκαθαρίζει. Με δεδομένη την καλή πορεία των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, μάλλον έχει απόλυτο δίκιο.

Η εταιρία TIAA-CREF, περισσότερο γνωστή για τη διαχείριση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων των Αμερικανών εκπαιδευτικών, το 2011 προτίμησε να επενδύσει σε μη φορολογήσιμα ομόλογα. Το κεφάλαιο TIAA-CREF Tax-Exempt Bonds Retail, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 351 εκατ. δολαρίων, έχει yield 2,97% και απόδοση 12% το 2011. Πρόκειται για εντυπωσιακά κέρδη για ένα μη φορολογήσιμο επενδυτικό κεφάλαιο.

Ο διαχειριστής του κεφαλαίου, Barnet Sherman, χρησιμοποιεί ειδικές αναλύσεις των πιστωτικών αγορών και φρόντισε να στηρίξει τα δημοτικά ομόλογα. Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο με 270 τοποθετήσεις σε ομόλογα που εκδίδουν 30 πολιτείες των ΗΠΑ από το Rhode Island έως την Καλιφόρνια.

Του αρέσει να παίρνει τις πληροφορίες του απευθείας από την πηγή τους. «Μιλάμε με τους εκδότες των ομολόγων απευθείας», τονίζει και προσθέτει: «Τους ζητάμε να μας εξηγήσουν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα πώς συλλέγουν τους φόρους και πώς πηγαίνει αυτή η διαδικασία. Ουσιαστικά, θέλουμε να μάθουμε πώς φθάνουν τα λεφτά σε αυτούς που μας τα ζητάνε».

Επενδύει όμως και σε ομόλογα καλών ονομάτων στον χώρο της υγείας, όπως οι Cleveland Clinic, Cedars-Sinai και John Hopkins Health. Επίσης έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα των Syracuses University, University of Mississippi και Yeshiva University.

Η αγορά του Πουέρτο Ρίκο είναι μία εκ των αγαπημένων του και η TIAA-CREF έχει στην κατοχή της επενδύσεις σε αυτήν. «Το Πούερτο Ρίκο εξακολουθεί να έχει μία σταθερή και αξιόπιστη αγορά πιστώσεων», υποστηρίζει ο Sherman.

Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια είναι είτε ενεργητικοί είτε παθητικοί επενδυτές σε αμερικανικές μετοχές. Ομως το State Street Global Advisors είναι και τα δύο. Πρόκειται για ένα αμοιβαίο με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με το μεγάλο ETF που διαθέτει να διαχειρίζεται 114 δισ. δολάρια.

«Παίρνουμε τη… θερμοκρασία των αγορών κάθε μήνα και προσαρμόζουμε ανάλογα τις τοποθετήσεις μας», εξηγεί ο Marc Reinganum, ο οποίος επιβλέπει το «ενεργητικό» (ως προς τον τρόπο επενδύσεων) κεφάλαιο της εταιρίας. Το μοντέλο που χρησιμοποιεί «μετρά» τα πάντα, από τις έντονες διακυμάνσεις (volatility) έως τις τάσεις των αγορών, τους κορυφαίους ομίλους αλλά και τις αποτιμήσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατάταξη των καλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων λάβαμε υπόψη και τις προμήθειες αλλά παράλληλα και τις μερισματικές αποδόσεις. Ενα από τα καλύτερα κεφάλαια είναι το SPDR Dow Jones Industrial Average, με υψηλή μερισματική απόδοση και συνολικά κέρδη 8% το 2011.

Ο Kevin Qiugg, επικεφαλής των επενδύσεων από τα ETFs της State Street Global Advisors, θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν συντηρητική στάση εντός του 2012. Ενας τρόπος να το πετύχουν είναι μέσω του κεφαλαίου SPDR S&P Dividend, στο οποίο περιλαμβάνονται εταιρίες που κάθε χρόνο αυξάνουν το μέρισμά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Για τους περισσότερο ριψοκίνδυνους υπάρχει το S&P Emerging Markets Small Cap, το οποίο υποχώρησε κατά 30% πέρυσι.

Η GE Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 115 δισ. δολαρίων, ήταν η εταιρία με την καλύτερη πορεία σε τοποθετήσεις σε φορολογήσιμα ομόλογα. Ο Paul Colanna είναι επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων σε τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος, η οποία περιλαμβάνει 49 ερευνητές, διαχειριστές και traders, οι οποίοι διαχειρίζονται 55 δισ. δολάρια. Ο όμιλος διαθέτει το GE Institutional Income Investment Fund, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 394 εκατ. δολαρίων. Το 2011 είχε κέρδη 7,97%, «ισοφαρίζοντας» τον δείκτη-βαρόμετρο Barclays Capital Aggregate Bond Index.

Η Northern Trust, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 663 δισ. δολαρίων, τα κατάφερε πολύ καλά σε αρκετές επιλογές της το 2011. Η εταιρία επενδύει σε αμερικανικές μετοχές και φρόντισε να μειώσει την έκθεσή της σε ευρωπαϊκές αλλά και σε μετοχές άλλων αναπτυγμένων αγορών, όπως αυτή της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011. Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Ομως η καλή της πορεία οφείλεται –αν και όχι αποκλειστικά– στις τοποθετήσεις της σε χρυσό. Οπως αποκαλύπτει ο βασικός της διαχειριστής, Bob Browne, το 2011 ο όμιλος προχώρησε στην αγορά 1.000 ουγκιών χρυσού. Ας μην ξεχνάμε ότι το κίτρινο μέταλλο έκλεισε το 2011 στα 1.564 δολάρια ανά ουγκιά. Αυτή η αγορά βοήθησε το Northern Global Tactical Asset Allocation Fund να ολοκληρώσει το 2011 χωρίς απώλειες, ενώ οι διεθνείς μετοχές υποχώρησαν κατά 7%. Οπως εξηγούν οι διαχειριστές της Northern Trust, τα κεφάλαια της εταιρίας επενδύουν τόσο σε απλές μετοχές όσο και σε μετατρέψιμες. Ορισμένα κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί κατά 57% σε απλές μετοχές, κατά 6% σε προνομιούχες (με δυνατότητα «μετατροπής» σε απλές), κατά 31% σε μετατρέψιμες ομολογίες και κατά 6% σε μετρητά.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου