Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 11:34:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Μη ελκυστικές οι μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων
Μη ελκυστικές οι μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων
Πηγή: Express.gr
ΣE μια περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα καλές αποδόσεις στις τοποθετήσεις τους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις παραμένουν πολύ «σφιχτές» σε ό,τι αφορά την παροχή μερισμάτων.
Ο δείκτης Standard & Poor'Αs 500 προσφέρει μερισματική απόδοση μόλις 2%, τη χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αγορών της υφηλίου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αντίστοιχη απόδοση που φθάνει το 5% και ακόμη και οι εκ παραδόσεως χαμηλά μερισματικές ιαπωνικές μετοχές προσφέρουν απόδοση 2,5%.

Οι αμερικανικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα μερίσματα καθώς έχουν πολύ υψηλά κέρδη και ο ρυθμός απόδοσης βρίσκεται στο 28%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αντίθετα ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας έφθανε στο 40%.

Οι περισσότερες εταιρίες μπορούν να «αντέξουν» την παροχή μερίσματος 2%, ενώ ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη και το εντυπωσιακό (με τα σημερινά δεδομένα) 4%. Μεταξύ των δεύτερων συγκαταλέγονται επιχειρηματικά ονόματα όπως οι ExxonMobil, Microsoft, Apple, Wal-Mart Stores και Google. Στον τραπεζικό τομέα λόγω των νέων κανονισμών η δυνατότητα παροχής μερισμάτων είναι περιορισμένη, αλλά η πλούσια σε μετρητά JP Morgan Chase μπορεί να προχωρήσει και να αυξήσει φέτος τη μερισματική της απόδοση στο 4%.

Μέρισμα 4% «ταιριάζει» με επενδυτές που είναι πρόθυμοι να καταβάλουν και κάποιο premium για την αγορά μετοχών, εφόσον υπάρχει εγγύηση ότι αυτές θα έχουν υψηλές αποδόσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι εταιρίες των «δυνατών» κλάδων (βάσει της πορείας τους το 2011) που είναι εισηγμένες στον S&P 500 –κοινή ωφέλεια, καταναλωτικά αγαθά και φαρμακοβιομηχανία- διαθέτουν ορισμένες από τις υψηλότερες αποδόσεις στον συγκεκριμένο δείκτη.

Κατά τη διάρκεια του 2011 οι εταιρίες με την καλύτερη πορεία –πάντα εισηγμένες στον S&P 500- ήταν αυτές που προσέφεραν και υψηλά μερίσματα. Η μέση άνοδός τους έφθασε στο 8%, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης στο σύνολό του παρέμεινε στάσιμος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Birinyi Associates.

Μερίσματα

«Το περιβάλλον της αγοράς επιβραβεύει τις εταιρίες –εντός και εκτός τεχνολογικού κλάδου– που προσφέρουν υψηλά μερίσματα», τονίζει ο Toni Sacconaghi, αναλυτής υψηλής τεχνολογίας στην Sanford Bernstein. Oπως τονίζει για παράδειγμα η Apple, η οποία δεν προσφέρει μέρισμα, θα μπορούσε να επιτύχει μερισματική απόδοση της τάξης του 4%, με δεδομένο ότι διαθέτει και τεράστια ποσά σε μετρητά, ύψους αρκετών δισ. δολαρίων.
Ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός που διαθέτει τη μεγαλύτερη ευχέρεια να αυξήσει τα μερίσματά του, με δεδομένο ότι είναι και αυτός που προσφέρει τα χαμηλότερα, με μέση μερισματική απόδοση στο 1,1%. Αρκετές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Google, eBay, Dell και Amazon.com –οι οποίες διαθέτουν πληθώρα μετρητών– προσφέρουν μερίσματα, ενώ άλλες όπως οι Oracle και Cisco Systems, έχουν μερισματική απόδοση μόλις 1%. Αλλοι κλάδοι με δυνατότητα να αυξήσουν τα μερίσματά τους είναι αυτοί των ΜΜΕ, διαχείρισης κεφαλαίων και παροχής υπηρεσιών καθώς και αυτός της βιοτεχνολογίας.

Πιθανώς το 2012 να είναι η πρώτη χρονιά που η Apple θα αλλάξει τακτική και θα προσφέρει μέρισμα, όπως αποδεικνύουν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της τους τελευταίους μήνες. Ο ιδρυτής της εταιρίας Steve Jobs, με δεδομένη και τη «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή η Apple, ήταν εν γένει κατά της παροχής μερισμάτων. Oμως τα μετρητά της Apple αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 100 δισ. δολάρια και πιθανώς να φθάσουν και τα 150 δισ. εντός του επόμενου έτους και μάλιστα χωρίς η εταιρία να… κουραστεί.

Ολοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιθυμούν οι μετοχές των εταιριών που διευθύνουν να έχουν υψηλή τιμή και η παροχή μερίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν από την εναλλακτική της επαναγοράς μετοχών. «Είναι σαφές ότι οι μετοχές που παρέχουν μερίσματα αποτελούν μία καλύτερη τάξη επενδύσεων από αυτές που δεν προσφέρουν», υπογραμμίζει ο Tavis McCourt, αναλυτής τεχνολογίας στην Morgan Keegan. Συστήνει στις τεχνολογικές εταιρίες να αυξήσουν τα μερίσματά τους. Οι εταιρίες που προσφέρουν σταθερά υψηλά μερίσματα αντιμετωπίζονται περισσότερο ως ομόλογα και όχι ως μετοχές, με δεδομένο ότι και μία μερισματική απόδοση 4% ή 5% είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη απόδοση ενός εταιρικού ομολόγου.

«Οι περισσότεροι επενδυτές που πριν επέλεγαν τις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος τώρα προτιμούν να αγοράζουν μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιριών», προσθέτει με τη σειρά του ο Craig Moffett, αναλυτής των κλάδων τηλεπικοινωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης της Bernstein. «Οι επενδυτές προσέχουν περισσότερο την απόδοση και όχι άλλα παραδοσιακά μέτρα σύγκρισης, όπως για παράδειγμα το P/E διαπραγμάτευσης», τονίζει. Σύμφωνα με τον Moffet η μετοχή της Verizon Communication, με μερισματική απόδοση 5%, προκαλεί μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον λόγω της απόδοσής της, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλό P/E διαπραγμάτευσης στο 15, δηλαδή αρκετά πιο υψηλό από το αντίστοιχο 12 για το σύνολο του S&P 500.
Επίσης μετοχές που άλλοτε αδιαφορούσαν γι'Α αυτές οι επενδυτές, όπως για παράδειγμα αυτή του ομίλου κοινής ωφέλειας Southern Co., σήμερα προσελκύουν την προσοχή, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης που ξεπερνά το 4%.

Αν και κάποιοι φοβούνται ότι δεν είναι ορθό να επενδύεις βάσει της μερισματικής απόδοσης, η κατάσταση της αγοράς είναι τέτοια που σχεδόν τους διαψεύδει. Τα ομόλογα έχουν ασήμαντες αποδόσεις, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται στο 0% και ως εκ τούτου οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν και πολλές επιλογές όταν αναζητούν καλές αποδόσεις. Ακόμη και οι δημογραφικές εξελίξεις ευνοούν την επενδυτική τακτική της αναζήτησης αποδόσεων. Πολλοί από τη γενιά των baby boomers συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και αναζητούν καλύτερους τρόπους να καλύψουν τόσο τις αυξημένες δαπάνες υγείας όσο και την απώλεια των εισοδημάτων τους.

Οι ευκαιρίες που έχουν στις αγορές ομολόγων είναι πολύ λίγες, με τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα να προσφέρουν απόδοση 3% και τα υψηλής ποιότητας 30ετή δημοτικά ομόλογα να προσφέρουν 3,5%. Πρόκειται για αποδόσεις που βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 50 ετών.

Οι επενδυτές «ρίχνουν» κεφάλαια στα μετοχικά αμοιβαία υψηλής ποιότητας και αποσύρουν κεφάλαια από τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία. Στα μετοχικά αμοιβαία υψηλής ποιότητας –και υψηλών μερισματικών αποδόσεων– «έπεσαν» 31 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ από τα «απλά» αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία αποσύρθηκαν περί τα 79 δισ. δολ. όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Morning Star.
Ιδιαίτερα καλή πορεία ακολούθησαν το 2011 και τα ETFs με υψηλή μερισματική απόδοση, όπως τα Vanguard Dividend Appreciation, iShares Dow Jones Selective Dividend Index και SPDR S&P Dividend.

Θεσμικοί
επενδυτές

Οι θεσμικοί επενδυτές που αναζητούν αξία αλλά και αύξηση των κεφαλαίων τους δεν επενδύσουν σε μετοχές όπως αυτές της Apple, παρά το απόλυτα φυσιολογικό P/E διαπραγμάτευσής της στο 11. Ο Sacconaghi υποστηρίζει ότι πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται γιατί το P/E της Apple είναι τόσο χαμηλό, με δεδομένο ότι είναι μία εταιρία που συνεχώς αναπτύσσεται και υποψιάζονται ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν καταβάλλει μέρισμα. «Εάν η Apple αποφασίσει να προσφέρει μέρισμα, τότε θα προσελκύσει ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές», υπογραμμίζει.

Αρκετοί επικεφαλής είναι λογικό να φοβούνται να αυξήσουν τα μερίσματα, με δεδομένη και την κάτι παραπάνω από τραυματική εμπειρία της διετίας 2008-2009, όταν λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να τα… πετσοκόψουν. Oμως υπάρχει η περίπτωση να κάνουν λάθος, ίσως είναι καλύτερα να προσφέρεις υψηλότερο μέρισμα, παρά να προχωράς σε επαναγορά μετοχών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Ακόμη και με την υψηλή φορολόγηση όταν επαναπατρίζουν κεφάλαια, οι περισσότερες αμερικανικές εταιρίες έχουν αρκετά μετρητά ώστε να προσφέρουν ικανοποιητικά μερίσματα.
Αυτή τη στιγμή ο S&P 500 διαπραγματεύεται 12 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη. Εάν οι εταιρίες που είναι εισηγμένες σε αυτό αυξήσουν το μερίδιο παροχής μερίσματος στο 40%, τότε ο δείκτης θα αποκτήσει μερισματική απόδοση στο 3,3%, έναντι του χαμηλού 2% που είναι σήμερα.

Οι επενδυτές έχουν επιβραβεύσει όσες εταιρίες έχουν επιλέξει να αυξήσουν τη μερισματική τους απόδοση στο 4% ή υψηλότερα. Η General Electric και η Intel έχουν «δει» τις μετοχές τους να ενισχύονται μόλις αύξησαν τα μερίσματά τους. Το ίδιο ισχύει και για τον εκδοτικό όμιλο Meredith, του οποίου η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 27% από τον Οκτώβριο του 2011, όταν ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 50% το μέρισμα που προσφέρει στους μετόχους.

Σύμφωνα με μια παλιά αντίληψη των επενδυτών οι επαναγορές μετοχών ευνοούν όσους θέλουν να πουλήσουν μία μετοχή και η παροχή μερίσματος όσους θέλουν να την κρατήσουν. Oμως οι περισσότερες εταιρίες προχωρούν σε επαναγορές μετοχών όταν η τιμή της μετοχής είναι υψηλή και συνήθως το μετανιώνουν όταν υπάρξει αντιστροφή της ανοδικής πορείας. Οι Sears Holdings, Eastman Kodak, New York Times, Cisco και Goldman Sachs όταν προχώρησαν σε επαναγορές μετοχές, πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Ο Warren Buffett έχει υποστηρίξει ότι οι εταιρίες θα πρέπει να προχωρούν σε επαναγορές των μετοχών τους, όταν η τιμή τους είναι χαμηλή.

Η αλήθεια είναι ότι στα conference call των εταιριών οι θεσμικοί επενδυτές τάσσονται υπέρ της επαναγοράς μετοχών, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές υπέρ της αύξησης των μερισμάτων.
«Οι τεχνολογικές εταιρίες έχουν την αντίληψη ότι το να παρέχεις μερίσματα είναι μία τακτική που υποδεικνύει ότι δεν έχεις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ξεχνούν, όμως, ότι μία καλή επιχείρηση δεν χρειάζεται και τόσο υψηλά κεφάλαια για να προχωρήσει», υποστηρίζει ο Ken Broad, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Delaware Smid Cap Growth Fund. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Intel. Πρόκειται για εταιρία που προσέχει πολύ τα κεφάλαιά της, αλλά δεν διστάζει να έχει μερισματική απόδοση 3,2%, κάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου