Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 16:42:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει αποτελεσματική δράση, η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει
Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει αποτελεσματική δράση, η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει
Πηγή: Express.gr
Της Leslie P. Norton

ΤΟΣΟ το 2011 όσο και το 2012 πολλαπλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροοικονομική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον Nader Mousavizadeh, επικεφαλής της εταιρίας Oxford Analytica. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Μία απλή ματιά στα πρόσφατα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ θα μας τους αποκαλύψει: ο θάνατος του δικτάτορα της Ν. Κορέας Kim Jong-Ill, νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της «αραβικής άνοιξης», νέοι εμπορικοί πόλεμοι και κυβερνοεπιθέσεις κινεζικών κύκλων σε αμερικανικές υπηρεσίες. Ο Mousavizadeh, πρώην στέλεχος του ΟΗΕ και πρώην τραπεζίτης στην Goldman Sachs, διευθύνει την Oxford Analytica, μία από τις γνωστότερες και πλέον αξιόπιστες εταιρίες αναλύσεων, και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τους κινδύνους που θα υπάρξουν το 2012 και για το ποιους (αλλά και με ποιο τρόπο) μπορούν να εκμεταλλευθούν οι επενδυτές. Ας δούμε τις απόψεις του.

• Τι σημαίνει ο θάνατος του Kim Jong-Ill; Θα υπάρξει συμφιλίωση ή νέες επιθετικές ενέργειες;
«Θα πρέπει εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδοχή του Kim Jong-Ill είχε προαποφασιστεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Β. Κορέας και όλοι γνώριζαν ότι νέος “ηγέτης” θα είναι ο γιος του. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν για τη Β. Κορέα είναι ότι διοικείται από ένα στρατιωτικό καθεστώς του οποίου υπ'Α αριθμόν ένα στόχος είναι να διατηρήσει την κυριαρχία του. Παράλληλα αυτό το καθεστώς επιβιώνει δημιουργώντας μια κατάσταση “μόνιμου πολέμου” με τον έξω κόσμο. Είναι λογικό να περιμένουμε κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες από τον νέο ηγέτη. Θεωρώ ότι θα υπάρξει κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Bόρειας και Nότιας Κορέας, μεταξύ Β. Κορέας και Ιαπωνίας και μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ στο επόμενο 12μηνο. Eνα από τα προβλήματα, πάντως, του καθεστώτος είναι ότι ο διάδοχος δεν έχει “τεσταριστεί”, είναι νέος και σαφώς δεν διαθέτει το status του πατέρα του».

• Χρησιμοποιείτε τον όρο «παγκόσμιο αρχιπέλαγος». Τι ακριβώς εννοείτε;
«Oταν ολοκληρώθηκε ο Ψυχρός Πόλεμος όλοι χρησιμοποιούσαν τον όρο “Το τέλος της ιστορίας”. Ολοι θεωρούσαν ότι το μοντέλο που θα επικρατούσε θα ήταν αυτό των ελεύθερων αγορών και ότι όλες οι κυβερνήσεις θα ακολουθούσαν την ίδια πορεία, έστω και εάν σε κάποιες θα χρειάζονταν λίγο περισσότερος χρόνος να το επιτύχουν. Ολοι φαίνεται ότι ήθελαν –τότε– να βρεθούν εκεί που βρισκόταν η Δύση. Oμως συνέβησαν μία σειρά γεγονότα –οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ, η 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση– που έθεσαν εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των 25 τελευταίων ετών η πολιτική και οικονομική δύναμη των ΗΠΑ συνεχώς φθίνει. Μία σειρά χωρών έχει επανεξετάσει και τελικώς αλλάξει τα οικονομικά και πολιτικά μοντέλα που ακολουθούν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Βραζιλία, Τουρκία, Ινδονησία, Ρωσία και κάποιες χώρες της Αφρικής. Αρκετές χώρες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνιούνται, με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της δύναμης των αναδυόμενων αγορών. Χρησιμοποιώ τον όρο “αρχιπέλαγος” προκειμένου να αποτυπώσω τον κατακερματισμό δύναμης, κεφαλαίων και ιδεών. Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επιστροφή της κρατικής παρέμβασης. Θα δείτε περισσότερες κρατικές εταιρίες να ενισχύονται, τα κράτη να στηρίζουν τους επονομαζόμενους “εθνικούς πρωταθλητές” (σε επιχειρηματικό επίπεδο) και περισσότερο έντονο κρατικό ακτιβισμό, τόσο στο εμπόριο όσο και στις επενδύσεις. Μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές από κράτη όπως οι Κίνα και Κορέα, αλλά στο μέλλον θα τη δούμε και από κράτη της ευρωζώνης αλλά και από χώρες όπως οι Βρετανία και Φινλανδία. Σαφώς θα υπάρξει μεγαλύτερος εμπορικός προστατευτισμός. Θα υπάρξουν περισσότερες διμερείς εμπορικές συμφωνίες από τις αντίστοιχες που θα κατορθώσει να “κλείσει” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)».

• Ποιοι είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές το 2012;
Από οικονομικής πλευράς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μη συντεταγμένη κατάρρευση της ευρωζώνης και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Το μεγάλο πολιτικό ρίσκο είναι να υπάρξει καλός συνδυασμός πολιτικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των 26 κρατών - μελών της Ε.Ε. έχει δύο προβλήματα. Πρώτον, ότι είναι μία “μικρή” συμφωνία. Δεύτερον, ότι κάθε μία από αυτές τις 26 χώρες πρώτα θα πρέπει να “γυρίσει σπίτι” ώστε να λάβει την έγκριση των κοινοβουλίων (και κατ'Α επέκταση και των λαών) και κατόπιν να επιστρέψει και να παραδώσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, εξαιτίας της μειωμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας, οι ηγέτες της ευρωζώνης δυσκολεύονται να πείσουν τις αγορές ότι Ισπανία και Ιταλία θα τα καταφέρουν. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η ΕΚΤ να αποτελέσει τον “σωτήρα της ύστατης στιγμής”, όχι μόνο στη στήριξη των τραπεζών αλλά και στη στήριξη των κρατών, μέσω αγορών κρατικών ομολόγων. Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει αυτό τον ρόλο δεν θα δημιουργηθεί το κατάλληλο τείχος προστασίας της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να ενισχύονται και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα διατηρηθεί».

• Πώς θα είναι η ευρωζώνη και το ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012;
«Κατά 80% πιθανώς θα είναι μία διαφορετική ευρωζώνη. Θα περιλαμβάνει χώρες όπως οι Γαλλία και Γερμανία και ορισμένες ακόμη που πιστεύουν απόλυτα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και διαθέτουν την απαραίτητη αξιοπιστία ώστε να πείσουν αυτούς που πρέπει ότι μπορούν να έχουν δημοσιονομική πειθαρχία. Aλλες χώρες, με πρώτη εξ αυτών την Ελλάδα, δεν θα κατορθώσουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Θα είναι πολύ δύσκολο για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης να διατηρήσουν τα προγράμματα λιτότητας, ιδιαίτερα όταν δεν φαίνεται να υπάρχει “φως στο βάθος του τούνελ”. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιστροφής της στο δικό της νόμισμα είναι πολύ ισχυρός. Η Ιταλία αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Είναι μία ισχυρή χώρα. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δεν θέλουν η Ιταλία να φύγει από την ευρωζώνη και γι'Α αυτό θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν. Oμως η Ιταλία δεν μπορεί να πληρώνει επιτόκια 6,5% και 7%. Η μοναδική περίπτωση η ευρωζώνη να παραμείνει ως έχει είναι η ΕΚΤ να αλλάξει ρόλο. Να πάψει να θεωρεί ως βασική της ευθύνη τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να αναλάβει ρόλο ανάλογο με αυτόν των άλλων κεντρικών τραπεζών. Σαφώς κινδυνεύεις να “δεις” τον πληθωρισμό να “ανεβαίνει” εάν αρχίσεις να τυπώνεις χρήμα. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Πιστεύω, πάντως, ότι το ευρώ θα υποχωρήσει εντός του 2012».

• Αποτελεί ανησυχία η «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας;
«Πιστεύω ότι η κινεζική κυβέρνηση θα κατορθώσει να διαχειριστεί το γεγονός ότι η ανάπτυξή της θα υποχωρήσει. Υπάρχει σαφής ενίσχυση της εγχώριας αγοράς, πολύ πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με Λ. Αμερική και Αφρική, γεγονός που επιτρέπει στην Κίνα να απελευθερωθεί από την εξάρτησή της από τις δυτικές οικονομίες, τόσο ως εμπορικούς εταίρους όσο και ως πηγή επενδύσεων. Η πρόκληση για την Κίνα είναι η αλλαγή ηγεσίας το 2012. Θα δείτε μια πιο δογματική Κίνα, η οποία θα μετατραπεί στην ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου, αν και σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλά σε σύγκριση με πλουσιότερες χώρες. Θα δούμε να υπάρχουν δύο χώρες εντός Κίνας τα επόμενα χρόνια. Για τη μία από αυτές κάποιες πολιτικές θα έχουν νόημα, για την άλλη θα είναι υπερβολικές. Μία άλλη πρόκληση είναι αυτή που προέρχεται όχι τόσο από γνωστούς αντικαθεστωτικούς όπως ο Ai Weiwei, αλλά από ένα μέρος της νεολαίας της χώρας που είναι περισσότερο αντιαμερικανοί σε σύγκριση με την ηγεσία και θα την αναγκάσουν να καταστεί περισσότερο επιθετική απέναντι στη Δύση».

• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη Μ. Ανατολή;
«Κατά τη διάρκεια του 2011 ο αραβικός κόσμος άλλαξε άρδην. Hταν μία αλλαγή που βλέπουμε μια φορά στη διάρκεια ενός αιώνα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μετατραπεί σε μία δημοκρατική περιοχή. Στον αραβικό κόσμο η δημοκρατία δεν συνδέεται τόσο πολύ με την οικονομική αλλαγή, όπως αυτή που συνέβη στη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους και αποτέλεσε και την αιτία για την εκτίναξη της δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρόκληση για τον αραβικό κόσμο είναι η μετάβαση στη δημοκρατία να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες διάφορων χωρών να μην αρχίσουν να νοσταλγούν παλιά καθεστώτα. Το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο ή το καθεστώς του Μπεν Αλί στην Τυνησία. Ο λόγος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου και η απουσία… φαγητού από το τραπέζι. Αυτό αποτελεί πρόκληση και για τη Δύση, η οποία στήριξε καθεστώτα όπως αυτό του Μουμπάρακ με δεκάδες δισ. δολάρια. Σήμερα αρκετές χώρες αναρωτιούνται εάν η Δύση θα τις στηρίξει οικονομικά καθώς προσπαθούν να μεταβούν στη δημοκρατία. Οσο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ καταρχήν είναι ένα θετικό γεγονός, αν και οι Αραβες ηγέτες φοβούνται την ενίσχυση της επιρροής του Ιράν στη Βαγδάτη. Πάντως το μέλλον του αραβικού κόσμου θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις τριών χωρών που δεν ανήκουν σε αυτόν: Τουρκίας, Ισραήλ και Ιράν».

• Ας μιλήσουμε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Η ιρανική κυβέρνηση επιμένει ότι το πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά λίγοι είναι αυτοί εκτός Ιράν που το πιστεύουν. Για κάποιο διάστημα υπήρχε μία πολιτική σαμποτάζ και προσπαθειών καθυστέρησης αυτού του προγράμματος. Σε αυτή τη διαδικασία πιστεύεται ότι συμμετείχαν χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και θεωρούν ότι οι κινήσεις τους καθυστέρησαν τη μετατροπή του Ιράν σε πυρηνική δύναμη. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μέρος της πολιτικής ελίτ του Ισραήλ δεν πιστεύει ότι η Δύση έχει είτε τη δύναμη είτε τη διάθεση να “σταματήσει” το Ιράν. Εάν συνδυάσετε αυτή την αντίληψη με το γεγονός ότι η “αραβική άνοιξη” ενίσχυσε και την αντιπάθεια αρκετών λαών ενάντια στο Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης εντός του 2012. Ταυτόχρονα και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ (και σαφώς μεταξύ Benjamin Netanyahu και Barack Obama) δεν είναι οι καλύτερες. Πάντως ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης δεν είναι μεγαλύτερος από 20%. Εάν συμβεί θα συμβεί κοντά στην άνοιξη του 2012 και λόγω… καιρού. Oμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν».


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου