Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019, 19:54:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3,5% δύναται να επιτύχει η παγκόσμια οικονομία το 2012
Ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3,5% δύναται να επιτύχει η παγκόσμια οικονομία το 2012
Πηγή: Express.gr
ΟI επενδυτές εμφανίζονται ελαφρώς αισιόδοξοι για το 2012, αφού, φυσικά, έχουν ζήσει ένα ιδιαίτερα ταραχώδες 2011, ένα έτος κατά το οποίο όσοι πίστεψαν ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης θα λύνονταν γρήγορα τελικώς απογοητεύτηκαν. Το 2011 ήταν μια χρονιά που άσκησε εξαιρετικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) μετοχές αλλά και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην έρευνα του Barrons συμμετείχαν 12 επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να εκτιμούν ότι οι μετοχές, εντός του 2012, θα κατορθώσουν να καλύψουν μέρος των απωλειών τους. Η ύφεση ή έστω η αδύναμη ανάπτυξη που πλήττει αρκετές χώρες της Ευρώπης θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ανάπτυξή της θα κυμανθεί από 2,5% έως και 3,5%. Το α'Α εξάμηνο του 2012 θα είναι ουσιαστικά «επανάληψη» αυτών που συνέβησαν το 2011 στις αγορές, αλλά θα υπάρξει σφοδρή ανάκαμψή τους εντός του β'Α εξαμήνου του επόμενου έτους.

Ο παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει την απαραίτητη δράση στην ευρωζώνη θα ήταν μια «κατάρρευση» κάποιων ομολόγων. Μία τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε τους ισχυρούς, δηλαδή Γαλλία και Γερμανία, να αναλάβουν δράση. Σαφέστατα, πάντως, και εάν κρίνουμε από την αντίδραση των αγορών οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν έπεισαν τους περισσότερους. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνά μας εκτιμούν ότι ο Stoxx Europe 600 θα σημειώσει άνοδο 8,6%, εντός του επόμενου έτους. Στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα, οι περισσότεροι ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη κατά 15%. Την περασμένη Παρασκευή ο συγκεκριμένος δείκτης έκλεισε στις 233,71 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 2,8%, ενώ έχει υποχωρήσει 15% από τις αρχές του 2011.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προσθέτουν ότι θα υπάρξει υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο υπολογίζουν αυτή την πτώση στο 4%, με μόνο έναν εξ αυτών να πιστεύει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας. Για φέτος τα κέρδη ανά μετοχή έμειναν αμετάβλητα, ενώ στην αντίστοιχη περυσινή μας έρευνα οι συμμετέχοντες είχαν προβλέψει ότι θα ενισχύονταν κατά 12%.

Οι βρετανικές εταιρίες αναμένεται ότι θα τα πάνε αρκετά καλύτερα από αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ και η βρετανική οικονομία εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει φροντίσει να εφαρμόσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης προς στήριξη της ανάπτυξης. Πάντως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας (Bank of France), Christian Noyer πριν από μία εβδομάδα έσπευσε να υποστηρίξει ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα οικονομικά προβλήματα από τη Γαλλία και ως εκ τούτου οι οίκοι αξιολόγησης θα έπρεπε να υποβαθμίσουν πρώτα αυτήν και μετά να εξετάσουν κατά πόσο θα πρέπει να υποβαθμιστεί και η γαλλική οικονομία.

Οσο για τις ευρωπαϊκές μετοχές αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται κατά εννέα ως 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη τους για το επόμενο 12μηνο, δηλαδή είναι φθηνές. Θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακριβές εάν κάποιος πίστευε ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν εντός του 2012 άνω του 30%. Οι περισσότερες αρνητικές ειδήσεις έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις και μόνο το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, μια νέα πιστωτική κρίση ή παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση τις τιμές των μετοχών.

Εξαιρετικά φθηνές θα πρέπει να θεωρούνται και οι γερμανικές μετοχές, καθώς διαπραγματεύονται με το χαμηλότερο P/E από τα τέλη της δεκαετίας του 'Α70, όπως αναφέρει έκθεση της Citi, αν και οι γερμανικές εταιρίες είναι «ευάλωτες» στην ευρωπαϊκή κρίση και θα πληγούν εάν η ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν είναι του επιπέδου που εκτιμούν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του χώρου των επενδύσεων προσπαθούν να αλλάξουν την τακτική τους, με άμεσο στόχο αρχικά να καλύψουν τις απώλειες του 2011 και κατόπιν να έχουν κέρδη εντός του 2012. Ο Wayne Bowers, επικεφαλής της Northern Trust Global Investments στο Λονδίνο, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα φροντίσουν να δημιουργήσουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, με τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί αναζητούν μετοχές εταιριών που έχουν μικρότερο ρίσκο από αυτό που «κουβαλούν» οι κυβερνήσεις ή για εταιρίες των οποίων τα CDS βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με αυτά των κρατών που ανήκουν στο G7. Επίσης στοχεύουν σε εταιρίες με ισχυρή δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και αυτές που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση. Σύμφωνα με την Credit Suisse, εταιρίες που «καλύπτουν» τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι οι Novartis, BASF και Bayer.

Εντός του 2012 οι θεσμικοί επενδυτές επιμένουν σε επενδύσεις σε αμυντικούς κλάδους, ενώ αναμένουν ότι οι μετοχές εταιριών με υψηλή έκθεση στις αναδυόμενες αγορές θα ακολουθήσουν καλύτερη πορεία, ιδιαίτερα μάλιστα μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως αυτές των LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Imperial Tobacco Group και Hennes & Mauritz. Αυτή τη στιγμή ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει πολύ λίγους φίλους μεταξύ των επενδυτών, με την Societe Generale να επιμένει όμως ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει σε μετοχές των HSBC Holdings και BNP Paribas.

Η πτώση του ευρώ αποτελεί σαφώς θετική είδηση για τις εξαγωγικές εταιρίες της ευρωζώνης. Πριν από μερικές ημέρες το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1,30 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010 και έχει σημειώσει απώλειες υψηλότερες του 2,5% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω. Με δεδομένη την αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης, του γεγονότος ότι δεν φαίνεται «φως στο βάθος του τούνελ» της κρίσης χρέους, η Elsa Lignos, αναλύτρια αγορών συναλλάγματος της RBC Capital, θεωρεί ότι το ευρώ έχει περαιτέρω περιθώρια αποδυνάμωσης. «Είναι πολύ δύσκολο, με δεδομένο το περιβάλλον που έχει δρομολογηθεί, το ευρώ να ανακάμψει σημαντικά το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει, ενώ προσθέτει ότι μια θετική εξέλιξη για το νόμισμα θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Αμερικανική αγορά

 

Παράλληλα το Barrons πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 10 Αμερικανών διαχειριστών για τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία της Wall Street εντός του 2012. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση ο Standard & Poors 500 θα κλείσει το 2012 κοντά στο επίπεδο των 1.360 μονάδων, δηλαδή κατά 11,5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτή η προοπτική φαίνεται εξαιρετική, αλλά για να μετατραπεί σε πραγματικότητα θα πρέπει αρκετές εκτιμήσεις να επαληθευθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περυσινή έρευνα, οι ειδικοί ανέμεναν ότι ο S&P 500 θα κλείσει στις 1.360 μονάδες. Ομως το 2011 ήταν ένα έτος που όλα ήρθαν πάνω-κάτω. Στο ξεκίνημά του το μόνο μεγάλο ερωτηματικό ήταν εάν η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είχε γερές βάσεις. Μέχρι τον Μάιο του 2011 οι αγορές είχαν ενισχυθεί κατά 8% και ο στόχος για να κλείσει ο S&P 500 το έτος στις 1.360 μονάδες έμοιαζε κάτι παραπάνω από εφικτός.

Μετά, όμως, κατέφθασε η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poors, το Kογκρέσο δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει για την αύξηση του επιπέδου του αμερικανικού χρέους και η ευρωζώνη εισήλθε στην κρίση χρέους χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

«Πριν από ένα χρόνο τα πράγματα ήταν σαφώς πιο αισιόδοξα», υποστηρίζει ο Barry Knapp, επικεφαλής διαχείρισης του αμερικανικού χαρτοφυλακίου της Barclays Capital. Ο Knapp εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2012 στις 1.330 μονάδες, αλλά ξεκαθαρίζει ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει «όλα να πάνε καλά», δηλαδή πρώτον να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κρίση στην ευρωζώνη και να μη δημιουργηθεί πολιτική αβεβαιότητα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2012.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι όσοι επενδυτές κατορθώσουν να «πιάσουν» το τι θα συμβεί στην Ευρώπη, αυτοί θα είναι και οι κερδισμένοι του 2012. Φυσικά και το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ καθορίζει –μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό– την πορεία της Wall Street. Θέμα-κλειδί δεν είναι άλλο από τις προεδρικές εκλογές και τις προθέσεις που θα εκφραστούν από τους υποψήφιους για θέματα που αφορούν φόρους, δαπάνες, στήριξη της αγοράς εργασίας. Οι απαισιόδοξοι της Wall Street αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα ενισχυθούν κατά 7% το 2012, στα 105 δολάρια από 98 δολάρια ανά μετοχή που εκτιμάται ότι θα φθάσουν φέτος. Οι αισιόδοξοι τοποθετούν την αύξηση κερδών ανά μετοχή στο 10%, δηλαδή στα 113 δολάρια. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου