Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, 00:17:16

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
Πηγή: Express.gr
Ο JOE Rosenberg είναι γνωστός για την παρρησία του αλλά και για την πολύ καλή αντίληψή του για όλες τις μορφές επενδύσεων. Αλλωστε διαθέτει πείρα 50 ετών στη Wall Street, έχοντας βαθιά γνώση τόσο του συνολικού όσο και του οικονομικού τρόπου λειτουργίας της. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του '60 στην Bache και από το 1973 εργάστηκε στη Loews, υπό τη διοίκηση του Larry Tisch, μεγιστάνα από τη Ν. Υόρκη, η οικογένεια του οποίου έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρία. Ο Rosenberg θυμάται ότι αρκετοί άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος του Barron'Αs Alan Abelson– είχαν προβλέψει ότι δεν θα παρέμενε για μεγάλο διάστημα στη Loews, εξαιτίας του ότι τόσο αυτός όσο και ο Larry Tisch είναι ισχυρογνώμονες. Ολοι, όμως, διαψεύσθηκαν, καθώς ο Rosenberg παραμένει ακόμα στην εταιρία. Εως το 1995 ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων και κατόπιν «μεταπήδησε» ως επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του ίδιου τμήματος. Είναι, επίσης, σύμβουλος του τρέχοντος διευθύνοντος συμβούλου της Loews, του Jim Tisch. Επιπρόσθετα είναι διευθυντής της CNA Financial, του ασφαλιστικού ομίλου που ελέγχεται από τη Loews. Το Barron's έχει συζητήσει αρκετές φορές μαζί του, με την πιο πρόσφατη τον Φεβρουάριο του 2008. Τότε συμβούλεψε τη Microsoft να αποσύρει την προσφορά εξαγοράς της Yahoo!, καθώς τη θεώρησε πολύ υψηλή και αποδείχθηκε σωστός. Βέβαια δεν είναι άριστες όλες οι επιλογές του. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής τόσο της Fannie Mae όσο και των τραπεζικών μετοχών λίγο πριν από την κρίση. Ως γνωστόν, όλες κατέρρευσαν. Το Barron'Αs συναντήθηκε μαζί του στα τέλη Νοεμβρίου. Εξακολουθεί να είναι υπέρ των αμερικανικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως οι Microsoft, Merck και Johnson & Johnson. Είναι απαισιόδοξος για την πορεία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενώ προσθέτει ότι οι απόψεις που μας καταθέτει είναι αποκλειστικά δικές του και δεν τις συμμερίζεται κατ' ανάγκη και η Loews.

 

• Η Ευρώπη έχει αποτελέσει παράγοντα πίεσης για την αμερικανική χρηματαγορά. Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

«Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα λάβει χώρα το χειρότερο σενάριο, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. Αυτός ο παράγοντας φόβου διώχνει τους επενδυτές από τις αμερικανικές μετοχές και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αμερικανικές μετοχές έχουν τόσο ελκυστικές αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Βέβαια δεν ισχύει για όλους τους τύπους μετοχών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά αποτιμήσεων μεταξύ των εταιριών υψηλής και μικρής κεφαλαιοποίησης, με τις δεύτερες να έχουν καταγράψει πολύ καλή πορεία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν και υψηλότερες αποτιμήσεις και ως εκ τούτου να μην είναι και τόσο ελκυστικές. Στα 50 χρόνια που είμαι στη Wall Street ήταν πολύ λίγες οι φορές που ήμουν τόσο πολύ υπέρ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στην πραγματικότητα νιώθω όπως ένα παιδί σε ένα ζαχαροπλαστείο: δεν ξέρω τι να πρωτοαγοράσω. Υπάρχουν εταιρίες όπως οι Microsoft, Merck, Johnson & Johnson, Amgen, Teva Pharmaceuticals, Staples, Oracle και Cisco. Οι μετοχές των καλύτερων εταιριών του κόσμου έχουν αυτή τη στιγμή τις πλέον φθηνές αποτιμήσεις».

 

• Οι μετοχές παρουσιάζουν απογοητευτική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι θα πρέπει να πράξουν οι επενδυτές;

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή και αυτό ακριβώς τονίζω. Δεν μιλώ για trading. Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Βάσει της οικονομικής ιστορίας, αυτή τη στιγμή οι μετοχές έχουν την ίδια εικόνα που είχαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στη δεκαετία του 'Α80. Τότε μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσω τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτά, παρά την απόδοση ύψους 15%. Οι μετοχές μπορούν να επιτύχουν μέση ετήσια απόδοση 10% εντός των επόμενων 5-10 ετών. Και ακόμη και τότε δεν θα είναι υπερτιμημένες. Αυτή είναι η “ομορφιά” τους. Εάν οι επενδυτές φοβούνται να τοποθετήσουν όλα τα κεφάλαιά τους σε μετοχές, ας κρατήσουν μετρητά και κάθε φορά που εμφανίζεται μία νέα ευκαιρία ας τοποθετούν μέρος αυτών».

 

• Ομως οι επενδυτές φεύγουν πανικόβλητοι από τις αγορές και αρκετοί εξ αυτών φοβούνται ότι η αδύναμη οικονομία θα «μεταφραστεί» σε απογοητευτική πορεία των εταιρικών οικονομικών μεγεθών το 2012.

«Αυτός ο πανικός δεν είναι κάτι καινούργιο στην οικονομική ιστορία. Κάποιες φορές οφείλεται σε οικονομικούς ή τραπεζικούς λόγους και άλλες σε πολιτικούς. Μπορώ να θυμηθώ χειρότερες περιόδους πανικού από την τρέχουσα. Για παράδειγμα, κανείς δεν ήθελε να αγοράσει μετοχές κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Κούβα. Τότε βιώναμε ένα πολύ χειρότερο σενάριο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Μπορεί να διήρκεσε λιγότερο, αλλά ήταν σαφώς πιο εφιαλτικό, με δεδομένο ότι υπήρχε πυρηνικός συναγερμός στις ΗΠΑ. Μπορεί να έχεις ή καλές μετοχικές αποτιμήσεις ή καλές ειδήσεις. Δυστυχώς δεν μπορείς να έχεις και τα δύο μαζί! Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά οικονομικά μεγέθη, θεωρώ ότι θα είναι καλά και το 2012, όμως, η δική μου αντίληψη δεν έχει ως βάση έναν βραχυχρόνιο ορίζοντα».

 

• Το «έξυπνο» χρήμα έχει τοποθετηθεί στις αμερικανικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ταμείων που διαχειρίζονται τις δωρεές σε μεγάλα πανεπιστήμια, όπως τα Harvard, Yale και Princeton.

«Τα συγκεκριμένα ταμεία θέλουν να ακολουθούν τη μόδα και εάν τους πεις ότι θα πρέπει να αγοράσουν private equity τότε είναι χαρούμενοι να το πράξουν. Το καλό με τα private equity είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να παρακολουθείς την αγορά σε ημερήσια βάση. Αντίθετα, με τις μετοχές θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για μεταβλητότητα. Oμως το καλό με τη μεταβλητότητα είναι ότι μπορείς να αγοράσεις μετοχές σε χαμηλή αποτίμηση. Για να πω την αλήθεια, ποτέ πριν στην καριέρα μου δεν υπήρχαν τόσο χαμηλές μετοχικές αποτιμήσεις. Κατά την άποψή μου οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν χαμηλή έκθεση σε μετοχές θα αλλάξουν στάση. Oταν πρωτοήρθα στη Wall Street η τυπική τακτική ενός ασφαλιστικού ταμείου ήταν να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Είχε τα 2/3 των κεφαλαίων του σε αυτά (με απόδοση από 2% έως 3%) και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Αυτό ήταν το “τυπικό” στις δεκαετίες 'Α30 και 'Α40. Μετά αντιστράφηκε πλήρως».

 

• Υπάρχουν επενδυτές που φοβούνται και το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ.

«Η Αμερική έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν θεωρώ ότι οι “καλύτερες ημέρες της” βρίσκονται στο παρελθόν. Η τρέχουσα κυβέρνηση όντως δεν δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματική κοινότητα, είτε μέσω του τρόπου που “μιλά” είτε μέσω των πολιτικών που εφαρμόζει. Αλλά ακόμη και από αυτή την κατάσταση μπορείς να αποκομίσεις οφέλη. Εξαιτίας του ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι τόσο προσεκτικοί, οι ισολογισμοί τους βρίσκονται σε άριστη κατάσταση».

 

• Είναι καλύτερες οι αμερικανικές μετοχές σε σύγκριση με άλλες μορφές επενδύσεων;

«Είναι σημαντικό να ελέγχεις όλες τις μορφές επενδύσεων σε μία συγκεκριμένη βάση σύγκρισης. Η μόνη εναλλακτική επιλογή που έχεις αυτή τη στιγμή είναι να κρατάς μετρητά και να μην έχεις καμία απόδοση. Οι αποδόσεις τόσο των μετρητών όσο και των κρατικών ομολόγων είναι ελάχιστες. Ουσιαστικά είναι μηδενικές. Γιατί να θέλει κάποιος να επενδύσει σε 5ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα; Στη δεκαετία του 'Α80 ήμουν οπαδός των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που διαφωνούσαν. Αυτή τη στιγμή δεν ισχύει το ίδιο – ο κύκλος ισχυρής ανόδου των ομολόγων (bull market cycle) έχει τερματιστεί».

 

• Πείτε μας για τις μετοχικές αποτιμήσεις, αλλά και τι συμβουλεύετε τους επενδυτές.

«Αρκετές μετοχές έχουν P/E κοντά στο 10, με απόδοση ταμειακών ροών στο 10%. Ορισμένες από αυτές τις εταιρίες έχουν τη δυνατότητα αυτο-μόχλευσης, με επιτόκιο δανεισμού 2% έως 3% για διάστημα 2-3 ετών. Εάν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας επενδυτής και επιθυμεί να “εκτεθεί” σε μετοχές, ένας τρόπος να το πράξει είναι μέσω του SPDR Dow Jones Industrial Average ETF. Πολλές μετοχές στις οποίες θέλω να επενδύσω διαπραγματεύονται στον Dow Jones».

 

• Είσαστε σταθερός υποστηρικτής της Microsoft εδώ και αρκετά χρόνια.

«Ολοι το τελευταίο διάστημα μιλούν για την IBM, επειδή η Berkshire Hathaway αγόρασε μεγάλο μερίδιο μετοχών της. Ομως η Microsoft είναι καλύτερη από την IBM, όποιο “μέσο μέτρησης” και εάν επιλέξει κάποιος. Εχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Εχει καλύτερη αποτίμηση. Εχει καλύτερη απόδοση. Η Microsoft έχει μέση 12μηνη απόδοση 10% και η IBM γύρω στο 7%. Ο Ballmer επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας. Δεν είναι λάθος προσέγγιση, αλλά θα πρέπει να μάθει να ακούει και τις απόψεις των άλλων. Θα πρέπει να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική επαναγοράς μετοχών. Eνα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο Ballmer “απουσιάζει” από τη Wall Street. Με αυτή τη στάση μοιάζει να την ανταγωνίζεται. Γιατί να ενδιαφέρεται για το πώς πηγαίνει η μετοχή; Μα γιατί οι υπάλληλοι της εταιρίας είναι και μέτοχοί της. Η Microsoft θα μπορούσε να προσελκύσει τα καλύτερα νέα ταλέντα, εάν η μετοχή της είχε καλύτερη πορεία. Οι περισσότεροι συγκρίνουν την επιτυχία μιας εταιρίας με την πορεία της μετοχής της. Για τη Microsoft δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

 

• Εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για μετοχές φαρμακευτικών ομίλων;

«Πρόκειται για μία βιομηχανία της οποίας οι αποδόσεις είναι κοντά ή χαμηλότερα από 3% έως 4%. Οι εταιρίες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες δισ. δολάρια σε έρευνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, αλλά δεν έχουν να δείξουν αποτελέσματα. Αρκετές εκ των εταιριών αντιλαμβάνονται αυτό το αδιέξοδο και στρέφουν την προσοχή τους τόσο στα κέρδη όσο και στους μετόχους τους. Η Merck έχει απόδοση άνω του 4%, διαπραγματεύεται με P/E 9 και δαπανά 8 δισ. δολάρια ετησίως σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Και άλλες εταιρίες ακολουθούν το παράδειγμά της, όπως οι Teva και J&J».

 

• Ποιες άλλες μετοχές σάς φαίνονται ενδιαφέρουσες;

«Η μετοχή της Staples. Είναι μία εταιρία της οποίας οι δύο βασικοί ανταγωνιστές –Office Depot και OfficeMax– δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Υπάρχουν φήμες ότι οι δύο ανταγωνιστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν. Η Staples διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου brand name, διαπραγματεύεται με P/E 10 και προσφέρει απόδοση ταμειακών ροών της τάξης του 10%».

 

• Αρκετοί επενδυτές επιλέγουν τις, ούτως ή άλλως, «πιεσμένες» μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων. Ποια είναι η δική σας στάση;

«Δεν επιθυμώ να συστήσω την αγορά τραπεζικών μετοχών. Βάσει της πείρας που απέκτησα τα τελευταία χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι πραγματικά υπάρχει στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ακόμη και εάν… δουλεύεις σε αυτές».

 

• Τι πιστεύετε για τις αναδυόμενες αγορές;

«Προτιμώ να επενδύω σε αυτές μέσω τοποθετήσεων σε αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες αντλούν το 50% ή και παραπάνω του κύκλου εργασιών τους από τις αγορές εκτός ΗΠΑ».

 

• Εχετε σκεφθεί να παραιτηθείτε;

«Oταν μιλήσαμε πριν από τρία χρόνια σας είχα πει κάτι και το επαναλαμβάνω και τώρα: η συνταξιοδότηση δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Είμαι ευτυχής που εργάζομαι στη Loews και για όσο διάστημα ο Jimmy Tisch θέλει να είμαι στην εταιρία, εγώ θα παραμείνω σε αυτήν!».


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου