Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 01:22:56

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow HΠΑ: Ανεργία και ύφεση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας
HΠΑ: Ανεργία και ύφεση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας
Πηγή: Express.gr
Του Jim McTague

EAN οι αμερικανικές εκλογές γίνονταν στις αρχές Νοεμβρίου, τότε σίγουρα ο Barack Obama θα εγκατέλειπε τον Λευκό Οίκο. Υπεύθυνο για την «έξωση» θα ήταν ένα εκλογικό σώμα οργισμένο αλλά και απογοητευμένο από τη συνεχιζόμενη ανικανότητά του να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και να μειώσει την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία. Ορισμένες «κόκκινες» πολιτείες τις οποίες ο Obama κέρδισε στις εκλογές του 2008 από τους Ρεπουμπλικανούς –Φλόριντα, Ιντιάνα, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο– θα είχαν επιστρέψει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι που στήριξαν τον Obama το 2008, αυτή τη φορά δεν θα εμφανιστούν στις κάλπες, όντας άνεργοι και απογοητευμένοι.

Νικητής θα ήταν ο Ρεπουμπλικανός Mitt Romney, ο οποίος αν και απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ο τέλειος υποψήφιος, πρεσβεύει θέσεις οι οποίες μοιάζουν να ενισχύουν την αισιοδοξία του εκλογικού σώματος, το οποίο αναζητά απεγνωσμένα κάποιον να το πείσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί. Ο Romney θεωρείται ένας υποψήφιος που κατανοεί την κρίση όπως και το εκλογικό σώμα. Ενας υποψήφιος που αντιλαμβάνεται ορθά τον όρο «οικονομία της ελεύθερης αγοράς» και δεν είναι πρωτάρης σαν τον Obama, ο οποίος συνεχίζει να στηρίξει πανάκριβα και μέχρι στιγμής μη αποτελεσματικά κρατικά προγράμματα, τα οποία μοιάζει να θεωρεί μαγικό ελιξίριο για τις ΗΠΑ.

Oμως οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο του 2012 και θα ήταν αφελές να διαγράψουμε από τώρα έναν τόσο έμπειρο και χαρισματικό σε προεκλογικές περιόδους πολιτικό όπως είναι ο Barack Obama. Δεν το έχουμε πράξει. Αυτοί που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι. Το συγκεκριμένο μέρος του εκλογικού σώματος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε… κατάθλιψη, η οποία, όμως, μπορεί να μετατραπεί σε… ισχυρό κέφι εάν αλλάξει η τύχη του προέδρου και κατορθώσει να ξαναδώσει πνοή στην αμερικανική οικονομία.

«Το 90% των εκλογών θα αφορά την οικονομία», τονίζει ο Larry Sabato, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, που διαθέτει μία ιστοσελίδα προγνωστικών την οποία επισκέπτονται όλοι οι «εθισμένοι» στην εκλογική διαδικασία. «Η οικονομία είναι αυτό για το οποίο όλοι συζητούν», υποστηρίζει και προσθέτει: «Ο Obama είχε τη δική του ευκαιρία. Εφάρμοσε πρόγραμμα στήριξης, ενώ πέρασε και την αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Σαφώς αρκετά πράγματα θα είναι καλύτερα μετά από έναν χρόνο σε σύγκριση με το πώς είναι τώρα ή τουλάχιστον οι άνθρωποι θα έχουν καταστεί ελαφρώς πιο αισιόδοξοι».

Η ψυχολογία είναι ένας από τους παράγοντες που θα βαρύνει το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Sabato. Εάν οι ψηφοφόροι είναι περισσότερο αισιόδοξοι μετά από 11 μήνες απ'Α ό,τι είναι σήμερα, τότε ο Obama θα επανεκλεγεί. Εάν δεν είναι, τότε θα χάσει.

Η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί έναν ακόμη καθοριστικό παράγοντα, αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος θα προσέλθει στις κάλπες σκεπτόμενος τα δεινά της ελληνικής και όχι της αμερικανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δαπανηρά προγράμματα του Obama για το σύστημα υγείας αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα λήγουν το 2014, ως εκ τούτου ακόμη και εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τον Λευκό Οίκο δεν θα μπορούν να τα «αποσύρουν» έως τότε.

Με δεδομένο και το παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Obama έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Βάσει δημοσκόπησης του Scott Rasmussen, Obama και Romney έχουν τα ίδια ποσοστά δημοτικότητας, με τον νυν πρόεδρο να κατορθώνει να καλύψει τη διαφορά 2% που είχε με τον αντίπαλό του στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ανάκαμψη οφείλεται και σε μια σειρά από γκάφες που πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών στο συγκεκριμένο διάστημα. Στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μία γκάφα μαθαίνεται πολύ πιο γρήγορα και λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ'Α ό,τι στο παρελθόν. Κλασικό παράδειγμα η κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Herman Cain, εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση.

Εάν θεωρήσουμε ότι ο Romney δεν πρόκειται να κάνει κάποια «χοντρή» γκάφα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο αντίπαλος του Obama στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό υποδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Sabato, ενώ ο Romney είναι ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που έχει μια αξιόπιστη προεκλογική εκστρατεία, αξιόπιστες προτάσεις και τον στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος των Ρεπουμπλικανών, με εξαίρεση, όμως, τους σκληροπυρηνικούς του Τέξας, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στον Rick Perry.

Παρά, όμως, την υψηλή δημοτικότητά του στο σύνολο του εκλογικού σώματος, ο Romney θα πρέπει να παλέψει σαν… άγριος σκύλος προκειμένου να κερδίσει την υποψηφιότητα. Πρώτον, είναι μορμόνος, ένα θρήσκευμα που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία από τους «παραδοσιακούς» ευαγγελιστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Επίσης, ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αρκετές φορές συνεργάστηκε ή συμβιβάστηκε με τους Δημοκρατικούς βουλευτές της πολιτείας, γεγονός που τον καθιστά «ακατάλληλο» για τα συντηρητικά μέλη του περίφημου Tea-Party.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο μηχανισμός εκλογής υποψηφίου στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει «γύρει» τόσο στα δεξιά, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να επιλέξει έναν τόσο «ανοιχτόμυαλο» υποψήφιο όπως είναι ο Romney.
Υπάρχει ένα ακόμη αρνητικό για τον Romney: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι απόλυτα ψηφοφόροι πιστοί στους Ρεπουμπλικάνους δεν φαίνεται να τον συμπαθούν και τόσο πολύ. Ο Newt Gingrich μοιάζει, τουλάχιστον για τον Νοέμβριο, να είναι η αγαπημένη επιλογή τους. Oμως δεν θα πρέπει να θεωρεί σίγουρη τη δημοτικότητά του. Το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών μοιάζει να ερωτεύεται και να «χωρίζει» πολύ γρήγορα. Αρχικά «ερωτεύτηκε» τον Donald Trump, αλλά τον «χώρισε» σύντομα, και κατόπιν εμφανίστηκε ότι «ερωτεύτηκε» τον Cain, αλλά αυτόν τον «χώρισε» σίγουρα.

Ο Jim Talent, στέλεχος του επιτελείου του Romney και πρώην γερουσιαστής στο Μιζούρι, υποστηρίζει ότι αυτές οι συχνές αλλαγές στη διάθεση του εκλογικού σώματος στο συγκεκριμένο κόμμα αποτελούν δείγμα υγείας. «Νομίζω ότι ο Romney είναι ένας υποψήφιος με γερή βάση τόσο στο κόμμα όσο και στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας», υποστηρίζει και προσθέτει: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο για το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών να δεχθούν νέους ηγέτες. Γι'Α αυτό άλλωστε πρέπει να είσαι αρκετές φορές υποψήφιος πριν κερδίσεις τελικώς».

Ο Talent υποστηρίζει ακόμη ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν βλέπουν πάντα με καλό μάτι τους νέους ηγέτες που εμφανίζονται και θέλουν κάποιο χρόνο για να τους συνηθίσουν και να τους πιστέψουν, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που είναι πιο «ανοιχτοί» σε νέα πρόσωπα, όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις τόσο του Bill Clinton όσο και του Barack Obama. «Oμως εάν προσέξει κάποιος τις δημοσκοπήσεις θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο οι άνθρωποι κατανοούν το πρόγραμμα του Romney, τόσο περισσότερο τον συμπαθούν», καταλήγει ο Talent.
Το παρελθόν του Romney υποδεικνύει ότι είναι καλύτερος στον χειρισμό οικονομικών θεμάτων απ'Α ό,τι είναι ο Obama, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος βρίσκεται στην εξουσία και έχει «άμεση εκπαίδευση» τα τρία τελευταία χρόνια. Ο Romney έχει διοικήσει ιδιωτικές εταιρίες και έχει διοικήσει και μια μεγάλη πολιτεία. Πέραν του ότι είναι ικανός να βρει λύσεις σε οικονομικά προβλήματα, κατορθώνει να δει το δάσος στα ίδια θέματα που ο Obama βλέπει μόνο «καμένα» δέντρα. Ο Romney πιστεύει ότι μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα είναι αυτή που θα δώσει λύσεις και θα καταστήσει πιο ανταγωνιστική την αμερικανική οικονομία απέναντι σε ανερχόμενες δυνάμεις των αναδυόμενων αγορών, όπως είναι αυτή της Κίνας.

Είναι αναγκασμένος να διατηρήσει κάποια προγράμματα του Obama, έως ότου το Kογκρέσο κατορθώσει να τα καταργήσει, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας (Affordable Health Care Act) και αυτό για την αναμόρφωση της Wall Street (Dodd-Frank Wall Street Reform Act). Αναμένεται ότι –όταν αυτό καταστεί δυνατό– θα τα αντικαταστήσει με νέους νόμους οι οποίοι θα έχουν ως στόχο να στηρίζουν την ανάπτυξη και να επιβάλλουν σκληρούς κανόνες, χωρίς, όμως, να αποτρέπουν και την καινοτομία. Επίσης, εμφανίζεται πρόθυμος να άρει όλους τους περιορισμούς σχετικά με την άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Eνα από τα πράγματα τα οποία πιστεύει ο Romney είναι ότι η ανάκαμψη μπορεί να στηριχθεί στην ενέργεια. Διαθέτουμε την ικανότητα αλλά δεν αντλούμαι το πετρέλαιο που έχουμε. Διαθέτουμε τόσο μεγάλα αποθέματα που μπορούμε όχι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς αλλά και να εξάγουμε. Την ίδια ώρα δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ, γιατί η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί μία αντίστοιχη έρευνα», δηλώνει ο Talent.

Ο Romney θα άρει όλες τις απαγορεύσεις σχετικά με την άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου που ισχύουν αυτή τη στιγμή, ενώ θα καταργήσει τον νόμο Environmental Protection Act και δεν θα επιβάλει περιορισμούς στην εκπομπή ρυπογόνων αερίων, καθώς θεωρεί ότι με αυτή την τακτική χάνονται θέσεις εργασίας.
Πιστεύει ότι εάν ξεκινήσει η παραγωγή σε μέρη που σήμερα είναι απαγορευμένα τότε όχι μόνο θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα υπάρξει και αύξηση των κρατικών εσόδων. Μάλιστα δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να καταστούν ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ενεργειακών προϊόντων, κάτι που θα βελτιώσει το εμπορικό τους ισοζύγιο με αρκετές χώρες του κόσμου.

Το Σάββατο ο Herman Cain απέσυρε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στις ΗΠΑ , εν μέσω κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση και συζυγική απιστίας του ίδιου. Σε εκδήλωση υποστηρικτών του στην Ατλάντα ο Κέην δήλωσε στους ψηφοφόρους του ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται εδώ και εβδομάδες είναι «ψευδείς και αναπόδεικτες», αν και πρόσθεσε ότι έβλαψαν και τον ιδιο και τη σύζυγό του, η οποία εμφανίστηκε στο πλάι του. «Αναστέλω την προεκλογική μου καμπάνια» δήλωσε ο Χέρμαν Κέιν.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου