Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 14:34:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η πολιτική ατολμία για επίλυση της κρίσης χρέους απειλεί το μέλλον της ευρωζώνης
Η πολιτική ατολμία για επίλυση της κρίσης χρέους απειλεί το μέλλον της ευρωζώνης
Πηγή: Express.gr
Ο JIM O'Neil ξεκίνησε την καριέρα του ως αναλυτής των αγορών συναλλάγματος στο Λονδίνο και πολύ γρήγορα κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση χάρη στις πολύ καλές του προβλέψεις τόσο για το ευρώ όσο και για το γιεν. Εργάστηκε αρχικά στη Swiss Bank Corp. και κατόπιν στην Goldman Sachs, όπου βρίσκεται και σήμερα, όντας επικεφαλής της λονδρέζικης μονάδας Goldman Sachs Asset Management. Είναι ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), βοηθώντας ώστε να καταστούν γνωστές αλλά και δημοφιλείς (στους επενδυτές) οι αγορές των συγκεκριμένων χωρών. Σήμερα, χαρακτηρίζει «αγορές ανάπτυξης» (growth markets), οι οποίες μάλιστα αποτελούν και το αντικείμενο του νέου του βιβλίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «The Growth Map: Economic Opportunity in the BRICs and Beyond».

 

• Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον του ευρώ;

«Η ευρωζώνη χρειάζεται ή λιγότερα μέλη ή μεγαλύτερη ενοποίηση. Δεν πρόκειται για κρίση χρέους, πρόκειται για κρίση της δομής της ηγεσίας της ευρωζώνης. Oπως ακριβώς συμβαίνει και σε έναν γάμο, δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις επιτυχημένο έως ότου συναντήσεις την πρώτη δυσκολία και κατορθώσεις να την ξεπεράσεις. Αρκετές χώρες εισήλθαν στην ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν κάλυπταν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και απ'Α ό,τι φαίνεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν λειτουργεί όπως το είχαν φανταστεί αυτοί που το δημιούργησαν. Πρέπει να ενοποιηθούν περαιτέρω, δημιουργώντας ίσως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, διαφορετικά δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουν. Σαφώς δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς εδώ έχεις να κάνεις με κράτη, τα οποία είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτό που πραγματικά είναι ενδιαφέρον είναι η ξαφνική στροφή του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος της Γερμανίας, το οποίο για πρώτη φορά φαίνεται πρόθυμο να αφήσει μια χώρα να φύγει από την ευρωζώνη. Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι χώρες που μοιάζουν λίγο παράταιρες στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά ποιος μπορεί να τις αναγκάσει να φύγουν χωρίς να σκεφτεί το ενδεχόμενο οι αγορές να προεξοφλήσουν ότι θα τις ακολουθήσουν και άλλες από το “κλαμπ της Μεσογείου”; Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ευρωζώνη εάν, για παράδειγμα, αποχωρήσει η Ιταλία. Η Ιταλία μπορεί να διαθέτει έναν πολύ αδύναμο Nότο, αλλά διαθέτει έναν εξαιρετικά ισχυρό Bορρά, ο οποίος ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις Γερμανία και Γαλλία».

 

• Ποια είναι η άποψή σας για τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας και τα μέτρα που θα λάβει για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα; Θα πεισθούν οι αγορές;

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Mario Monti. Είμαι και εγώ στη διοίκηση του Bruegel (ευρωπαϊκό think tank) και ο Mario είναι ο πρόεδρός μας. Ως τεχνοκράτης είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν. Επίσης είναι απόλυτος οπαδός της ενωμένης Ευρώπης. Μπορεί, όμως, όντως κάποιος που δεν έχει εκλεγεί από τον λαό να λάβει τόσο σκληρές αποφάσεις και να οδηγήσει μια χώρα; Εγώ πιστεύω ότι η ΕΚΤ έχασε μια ακόμη ευκαιρία να λειτουργήσει περισσότερο επιθετικά και να στηρίξει για παράδειγμα τη δοκιμαζόμενη ιταλική αγορά ομολόγων. Η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σοβαρής ποσοτικής χαλάρωσης. Πρέπει να παρέμβει περισσότερο αποφασιστικά και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι πολύ ωραίο που η ΕΚΤ έχει την ανεξαρτησία της, αλλά εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη τι να την κάνει την ανεξαρτησία; Eνα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μία κεντρική τράπεζα μπορεί να παρέμβει στις αγορές το έδωσε το καλοκαίρι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB). Η SNB είτε παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξει το ελβετικό φράγκο είτε φρόντισε να προειδοποιήσει τους πάντες ότι θα παρέμβει εάν η ισοτιμία του νομίσματος με το δολάριο και το ευρώ ξεπεράσει το επίπεδο που θεωρεί επιτρεπτό. Το φράγκο υποχώρησε κατά 20% και ουσιαστικά η τράπεζα δεν δαπάνησε σχεδόν τίποτα. Με ξαφνιάζει ότι η ΕΚΤ δεν έχει την ίδια ξεκάθαρη πολιτική. Εάν η ιταλική αγορά ομολόγων συνεχίσει στους τρέχοντες ρυθμούς, τότε τα τραπεζικά προβλήματα θα ενταθούν. Εάν ήταν η Fed στη θέση της ΕΚΤ δεν θα καθόταν με… σταυρωμένα χέρια χωρίς να κάνει τίποτα».

 

• Ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσει η ευρωζώνη;

«Μετά από πέντε χρόνια η ευρωζώνη θα συνεχίζει να υπάρχει. Με την Ιταλία ως μέλος της. Αλλά έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά κακοτράχαλο δρόμο. Επαναλαμβάνω ότι η Ιταλία είναι μια χώρα απαραίτητη στην ευρωζώνη και παράλληλα οι βιομηχανίες της (που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας) είναι απόλυτα ανταγωνιστικές. Επαναλαμβάνω, χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να υπάρξει ευρωζώνη».

 

• Πώς μπορούν οι επενδυτές να «βγάλουν λεφτά» στην Ευρώπη;

«Επενδύοντας σε απόλυτα ασφαλείς χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι ευρωπαϊκές αλλά και οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οι μετοχές είναι ιδιαίτερα φθηνές. Εάν κοιτάξεις στο μέλλον και θεωρήσεις πως η άποψή μου ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει είναι σωστή, τότε υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Θεωρώ ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν εκρηκτική ανάκαμψη. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τις προκλήσεις αλλά και τη σκληρή λιτότητα χωρίς χρεοκοπία. Αυτό μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος του α'Α τριμήνου του 2012. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα φύγει από την ευρωζώνη. Θεωρώ ότι μία ελληνική χρεοκοπία είναι διαχειρίσιμη. Επίσης πιστεύω ότι και η Πορτογαλία μπορεί να χρεοκοπήσει».

 

• Είστε ο άνθρωπος που εφηύρε τον όρο BRIC. Πείτε μας πώς βλέπετε σήμερα αυτές τις αγορές.

«Οντως είμαι ο “Mr. BRIC”. Πρόκειται για κάτι που άλλαξε άρδην την επαγγελματική μου ζωή. Η δημιουργία και του κλαμπ BRIC από τους ηγέτες αυτών των χωρών ήταν κάτι που δεν περίμενα. Πάντως οφείλω να πω ότι πρέπει να με καλέσουν σε μία από τις συναντήσεις τους. Πριν, πάντως, από ένα έτος ξεκίνησα να χαρακτηρίζω αυτές τις αγορές “αγορές ανάπτυξης”. Σοκαρίστηκα από το πόσο συντηρητικά είναι τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι “απλοί” επενδυτές όταν είναι να επενδύσουν σε αυτές τις αγορές. Η αιτία για να δημιουργηθεί αυτή η συντομογραφία ήταν η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους 5.000 υπαλλήλους στην Goldman Sachs Asset Management, αλλά και τους πελάτες μας, να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο άλλαζε ο κόσμος. Εντός των “αγορών ανάπτυξης”, πέραν των τεσσάρων χωρών του BRIC, συγκαταλέγονται και οι αγορές Ινδονησίας, Κορέας, Μεξικού και Τουρκίας. Αντιστοιχούν η κάθε μία εξ αυτών στο 1% ή παραπάνω του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας 10ετίας το ΑΕΠ όλων αυτών των χωρών που προανέφερα θα αυξηθεί κατά 16 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ και της ευρωζώνης μαζί. Πώς είναι δυνατόν να αποκαλούμε αυτές τις αγορές αναδυόμενες από τη στιγμή που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία; Γι'Α αυτό τις αποκαλώ “αγορές ανάπτυξης”. Οι επενδυτές θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται για τις αναδυόμενες αγορές».

 

• Oμως σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάποιες από αυτές εξακολουθούν να είναι αναδυόμενες αγορές, σωστά;

«Σαφώς δεν έχουν το ίδιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τις χώρες του G7. Αρκετές πάντως το πλησιάζουν. Στην Κορέα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φθάνει ετησίως στα 20.000 δολάρια, ενώ στη Βραζιλία είναι 15.000 δολάρια. Εάν κάποιος περιμένει μέχρι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των χωρών να φθάσει στα επίπεδα του G7, τότε θα έχει χάσει μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία».

 

• Δεν επηρεάζονται από την κρίση στην Ευρώπη; Ιδιαίτερα οι τράπεζες που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα προγράμματα;

«Υπάρχουν πολλές τράπεζες και εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity firms) οι οποίες είναι πρόθυμες να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία. Το πιο σημαντικό “μέρος” των “αγορών ανάπτυξης” αλλά και ολόκληρου του κόσμου δεν είναι άλλο από την Κίνα. Το μέλλον της Κίνας εξαρτάται από τον πληθωρισμό. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι κινεζικές αρχές έχουν χαλαρώσει τους σκληρούς κανόνες που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα προς τις μικρές επιχειρήσεις. Η Τουρκία είναι η περισσότερο “ευαίσθητη” από αυτές τις αγορές στην ευρωπαϊκή κρίση και ιδιαίτερα στα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών».

 

• Θεωρείτε ότι η Κίνα θα βρεθεί σε τροχιά «ομαλής» προσγείωσης;

«Αν και είναι λίγο νωρίς για να δηλώνεις απόλυτα βέβαιος, θεωρώ ότι τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα είναι θετικά. Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω και διαμορφωθεί κοντά στο 5%, αυτό θα είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο».

 

• Για τον υπόλοιπο κόσμο;

«Η Ευρώπη βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση. Παρά ταύτα, όμως, θεωρώ ότι θα επιτύχουμε παγκόσμια ανάπτυξη κοντά στο 4% εντός του 2012. Ας σημειώσουμε ότι μετά από 30 χρόνια στη δουλειά η μέση ανάπτυξη σε αυτό το διάστημα για την παγκόσμια οικονομία ήταν 3,6%. Εάν η παγκόσμια ανάπτυξη όντως φθάσει στο 4%, τότε αυτό θα αποδείξει ότι η Ευρώπη δεν είναι η περιοχή που “οδηγεί” την παγκόσμια οικονομία».

 

• Θα εφαρμόσει η Fed και τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης;

«Η αμερικανική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που πίστευαν κάποιοι στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2011. Πιστεύω ότι θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2% και 3%. Αυτό πάντως που είναι ευχάριστο στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη στενομυαλιά που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι η Fed έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παρέμβει. Θεωρώ ότι υπάρχει μια πιθανότητα 50% η Fed να εφαρμόσει ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εάν αυτή δεν ακολουθήσει καλή πορεία».

 

• Ας δούμε τις απόψεις σας για τις μετοχές.

«Oπως είπα και πριν οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά φθηνές. Eνα από τα στοιχεία που παρακολουθώ στενά είναι το προβλεπόμενο σε ορίζοντα ενός έτους P/E, γιατί αυτό καθορίζει το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι αγορές. Στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 12, ενώ σε κάθε αγορά της Ευρώπης είναι μονοψήφιο. Στην Κίνα είναι χαμηλότερο του 10, ενώ οι μόνες αγορές που δεν φαίνονται και τόσο φθηνές είναι αυτές Ινδίας και Ινδονησίας».

 

• Τι θα συμβεί στις αγορές έως το τέλος του έτους;

«Τρία είναι τα στοιχεία που θα το καθορίσουν. Πρώτον, ο κινεζικός πληθωρισμός. Δεύτερον, θεωρώ ότι τελικά οι φίλοι μας στην Ουάσιγκτον θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον αμερικανικό προϋπολογισμό. Oσο για την Ευρώπη, εάν δεν υπάρξει ελληνική χρεοκοπία οι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα νευρικοί». 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου