Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 19:10:27

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Βασικό αποθεματικό νόμισμα το γουάν με χρονικό όριο το τέλος της δεκαετίας
Βασικό αποθεματικό νόμισμα το γουάν με χρονικό όριο το τέλος της δεκαετίας
Πηγή: Express.gr
EΩΣ το τέλος της δεκαετίας, η Κίνα επιθυμεί να καταστήσει το γουάν ως ένα από τα βασικά νομίσματα που περιλαμβάνονται στα συναλλαγματικά αποθέματα, αποτελώντας έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του δολαρίου.

Αυτή τη στιγμή το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα, όμως αυτή η παντοκρατορία μπορεί να διακοπεί εάν η Κίνα επιτύχει τους στόχους της. Σαφώς δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά ως το τέλος της δεκαετίας το γουάν θα έχει κατορθώσει να «συντροφεύει» δολάριο και ευρώ ως ένα από τα βασικά νομίσματα των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αυτή τη στιγμή τρία στα τέσσερα δολάρια που έχουν τυπωθεί στις ΗΠΑ «κυκλοφορούν» εκτός της αμερικανικής επικράτειας. Πετρέλαιο, χαλκός και σχεδόν όλα τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται σε δολάρια. Τα θησαυροφυλάκια ξένων τραπεζών και κυβερνήσεων είναι γεμάτα με δολάρια. Το 60% των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια, με το ευρώ να «κατέχει» το 27% και το γιεν μόλις το 4%. Oμως με το δολάριο να υποχωρεί και το ευρώ να ταλαιπωρείται η Κίνα δράττεται της ευκαιρίας και ενθαρρύνει άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το γουάν ως το βασικό νόμισμα τόσο για εμπορικές συναλλαγές όσο και ως επένδυση. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, με δεδομένο ότι το γουάν –γνωστό επίσης ως ρένμινπι, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «νόμισμα του λαού»– είναι ένα νόμισμα με προκαθορισμένο περιθώριο συναλλαγματικής ισοτιμίας και μη ελεύθερα μετατρέψιμο σε κάποιο άλλο νόμισμα.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα «επέτρεψε» στο γουάν να κυκλοφορεί και εκτός της ηπειρωτικής χώρας, ενώ προτρέπει τους εμπορικούς της εταίρους να το δεχθούν ως νόμισμα πραγματοποίησης συναλλαγών. Επίσης επιτρέπει σε ξένες εταιρίες να εκδώσουν ομόλογα σε γουάν. Αυτό το έχουν, ήδη, εκμεταλλευθεί εταιρίες όπως οι McDonald'Αs, Caterpillar και Unilever, οι οποίες εξέδωσαν ομόλογα σε γουάν, τα οποία διαπραγματεύονται στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή.

Εάν όλα ακολουθήσουν το «πρόγραμμα» το γουάν μπορεί να μετατραπεί σε ένα αποθεματικό νόμισμα έως το 2015. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν από το 2020, εφόσον απελευθερωθεί πλήρως και η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει θέσει το 2020 ως το έτος μέχρι το οποίο η Σαγκάη θα έχει μετατραπεί σε ένα από τα ισχυρότερα χρηματιστηριακά κέντρα του κόσμου, ανάλογης αίγλης και δύναμης με τη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο. Oμως όλα θα πρέπει να συμβούν με τους ρυθμούς που το ίδιο το Πεκίνο επιθυμεί. Το γουάν δεν μπορεί να καταστεί ένα αξιόπιστο νόμισμα πριν το Πεκίνο αποφασίσει να αφήσει ελεύθερη τη συναλλαγματική του ισοτιμία και επιτρέψει την ελεύθερη εισροή κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το 5ετές πρόγραμμα βάσει του οποίου η οικονομία της θα μετατραπεί από μια οικονομία εξαρτημένη από τις εξαγωγές σε μια οικονομία που στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Το να αφήσει αυτή τη στιγμή το γουάν να ανατιμηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί κατάφωρα η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Oμως η διεθνοποίηση του γουάν εντάσσεται στα μεγάλα σχέδια του Πεκίνου. «Τα τρία τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές στο Πεκίνο ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εάν στηρίζεται αποκλειστικά στις διαθέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών», τονίζει ο Stephen Roach, μη εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley Asia και προσθέτει ότι «αυτή η διαπίστωση έχει οδηγήσει την Κίνα σε ορισμένα αναπόφευκτα και επιτακτικά συμπεράσματα. Eνα εξ αυτών είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο της σταδιακής ανατίμησης και διεθνοποίησης του γουάν».

Το γουάν έχει ενισχυθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου από το 2005 έως και σήμερα, όταν η Κίνα επέτρεψε τη διακύμανση του νομίσματός της εντός μιας συγκεκριμένης κλίμακας όχι μόνο με το αμερικανικό νόμισμα αλλά και με άλλα νομίσματα. Οι περισσότεροι όμως αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γουάν είναι υποτιμημένο κατά 30% έναντι του δολαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα γουάν θα πρέπει να «ισοδυναμεί» με 20 σεντς του δολαρίου και όχι 15,75 σεντς που είναι σήμερα.

Βέβαια κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει θαύματα και ταχείες κινήσεις από την Κίνα και λόγω της «υφής» του πολιτισμού της. Αλλωστε έχει και αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό, με αρκετές συγκρούσεις τόσο για το συνεχώς διογκούμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών όσο και για το κατά πόσο θα πρέπει να αφήσει το γουάν να ανατιμηθεί. Μπορεί η Κίνα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ –φθάνει στα 4.392 δολάρια ετησίως– είναι η 91η. Η άμεση απελευθέρωση του γουάν συγκρούεται με τις δύο βασικές προτεραιότητες, αυτή τη στιγμή, του Πεκίνου, που είναι η διαχείριση και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και η ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της τεράστιας μεσαίας τάξης της χώρας.
Το γουάν αποτελεί ένα ακόμη κινεζικό παράδοξο. Μιλάμε για μια χώρα η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη από πλευράς έκτασης παγκοσμίως και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό που φθάνει τα 1,34 δισ. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί το 2010 στα 5,9 τρισ. δολάρια από μόλις 390 δισ. δολάρια το 1990 και αναμένεται ότι μεταξύ 2025 και 2030 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ. Oμως το νόμισμά της είναι σχεδόν «άφαντο» από το διεθνές στερέωμα. Ο Mao Zedong, ο οποίος απεικονίζεται στο γουάν, δεν «κυκλοφορεί» και τόσο στις διεθνείς αγορές, ή τουλάχιστον όσο «κυκλοφορεί» ο Benjamin Franklin (ο οποίος απεικονίζεται στο δολάριο).

Κανείς δεν αμφισβητεί την πρόθεση του Πεκίνου να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Σήμερα η Κίνα διαθέτει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στο επίπεδο των 3,2 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Bank, έως το 2015 η Κίνα θα έχει στην κατοχή της το 1/3 των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν στις αγορές. Ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ έχει φροντίσει με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα ανεχθεί παλινωδίες στο θέμα του αμερικανικού χρέους.

Το δολάριο παραμένει το κορυφαίο νόμισμα των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων, περισσότερο λόγω της αδράνειας των επενδυτών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μια «ξεκάθαρη» κυβέρνηση, καλό νομοθετικό σύστημα και μια ανοικτή οικονομία. Αυτό έχει πείσει τους ξένους επενδυτές ότι αξίζει να επενδύουν στο δολάριο. Ταυτόχρονα αυτή η συνήθεια δεν «πεθαίνει εύκολα». Ας μην ξεχνάμε ότι το δολάριο χρειάστηκε μία 10ετία για να πείσει τους επενδυτές ότι είναι καλύτερο ως αποθεματικό νόμισμα από τη βρετανική στερλίνα. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι ξένοι εξακολουθούν να επενδύουν σε δολάρια όχι «γιατί θεωρούν ότι έχουν υψηλή αξία, αλλά εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας», όπως τονίζει ο Axel Merk, επικεφαλής της εταιρίας Merk Investments, η οποία διαθέτει μεγάλα συναλλαγματικά funds.

Το Πεκίνο αλλά και οι Κινέζοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά πλέον είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των «ανοικτών» οικονομιών και παράλληλα κατανοούν ότι η χώρα τους έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, το 8,6% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας στο α'Α εξάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκε σε γουάν. Μπορεί να μην είναι ένα τεράστιο ποσοστό, αλλά σαφώς είναι μια τεράστια πρόοδος σε σύγκριση με το 0,7% που είχε επιτευχθεί στο α'Α εξάμηνο του 2010. Η Κίνα φροντίζει να «σπρώξει» τους εμπορικούς της εταίρους στο να δεχθούν συναλλαγές σε γουάν. Επίσης αλλάζει τους φορολογικούς της κανόνες, κάτι το οποίο εκμεταλλεύονται οι διεθνείς τράπεζες προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά της. Η HSBC εκτιμά ότι το 50% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με άλλες αναδυόμενες αγορές θα γίνεται σε γουάν εντός των επόμενων δύο έως πέντε ετών, από 3% που είναι αυτή τη στιγμή.
Σε πλήρη αντίθεση με την Ιαπωνία, την Ελβετία, ή ακόμη και τη Βρετανία, η Κίνα διαθέτει την απαραίτητη οικονομική δύναμη ώστε να καταστήσει το γουάν ένα από τα βασικά αποθεματικά νομίσματα της υφηλίου. Για να το επιτύχει όμως αυτό θα πρέπει να ενισχύσει τη συναλλαγματική δύναμη του γουάν, να δημιουργήσει μια ισχυρή και με υψηλή ρευστότητα αγορά ομολόγων και να βελτιώσει το νομικό της σύστημα, σύμφωνα με τον Markus Jaeger, επικεφαλής του τμήματος ανάληψης επενδυτικού ρίσκου της Deutsche Bank. Παρά τις βελτιώσεις, υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι ο νόμος είναι «αδύναμος» στην κινεζική επικράτεια. Ταυτόχρονα η αγορά ομολόγων της Κίνας είναι εξαιρετικά μικρή και με ελάχιστη ρευστότητα, ενώ το νόμισμα της χώρας προστατεύεται και μάλιστα με «σιδερένια γροθιά». Αρκεί ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πόσο ελέγχει το Πεκίνο το νόμισμά του. Εάν βρεθείτε σε ένα ξενοδοχείο στην Κίνα και θελήσετε να ανταλλάξετε δολάρια με γουάν, ο δύσμοιρος υπάλληλος που θα κάνει αυτήν τη συναλλαγή είναι υποχρεωμένος να καταγράφει το σειριακό νούμερο (serial number) κάθε δολαρίου που ανταλλάσσει με γουάν.

Παρά ταύτα έχουν γίνει κάποια βήματα:

1. Τον Ιούλιο του 2009 επιλέχθηκαν πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Κίνας –Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai και Dongguan– στις οποίες οι συναλλαγές με Χονγκ Κονγκ και Μακάο ή χώρες της Nοτιοανατολικής Ασίας γίνονται σε γουάν. Το 2010 προστέθηκαν άλλες 20 πόλεις στις οποίες γίνεται το ίδιο.
2. Το Πεκίνο έχει επιτρέψει στις ξένες κεντρικές τράπεζες –η αρχή έγινε με την Kεντρική Tράπεζα της Μαλαισίας– να διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα σε γουάν, ενώ επιτρέπει τις «γραμμές ανταλλαγής» (swap lines) στις εμπορικές συναλλαγές με χώρες όπως οι Σιγκαπούρη, Κορέα, Αργεντινή, Λευκορωσία και Ισλανδία.
3. Το Χονγκ Κονγκ –βάσει ενός καλά οργανωμένου αλλά και στενά παρακολουθούμενου πειράματος– έχει μετατραπεί σε off shore κέντρο trading του γουάν.
4. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Wang Qishan, είχε συναντήσεις με Βρετανούς αξιωματούχους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμη κέντρο διαπραγμάτευσης του γουάν, αυτή τη φορά στο Λονδίνο.
5. Το Χονγκ Κονγκ έχει μετατραπεί στο κέντρο διαπραγμάτευσης ομολόγων σε γουάν.
Πέραν των McDonald'Αs, Caterpillar και Unilever, οι Volkswagen και UBS, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία και εξέδωσαν ομόλογα σε γουάν. Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται ομόλογα σε γουάν συνολικής αξίας 135 δισ. γουάν, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 84 εκδόσεις τέτοιου είδους ομολόγων από κινεζικές και ξένες εταιρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών.
Μπορεί το δολάριο να παραμείνει για αρκετές δεκαετίες ακόμη το βασικό νόμισμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει σιγά-σιγά να προετοιμάζονται για την «επίθεση» που έχει ξεκινήσει η Κίνα και σε αυτό το επίπεδο.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου