Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 03:41:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Αμεσες ξένες επενδύσεις 60 δισ. δολαρίων "στηρίζουν" την ανάπτυξη της Βραζιλίας
Αμεσες ξένες επενδύσεις 60 δισ. δολαρίων "στηρίζουν" την ανάπτυξη της Βραζιλίας
Πηγή: Express.gr
Η ΤΑΧΥΤΑΤΑ αναπτυσσόμενη οικονομία της Βραζιλίας έχει χαλαρώσει τον ρυθμό ανάπτυξής της φέτος, αλλά η «εικόνα» της σε μακροχρόνιο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από θετική. Διαθέτοντας μία επίσης ταχύτατα αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη, υγιές τραπεζικό σύστημα, σταθερή κυβέρνηση, άπλετες πηγές πρώτων υλών και εταιρίες με ισχυρή διεθνή παρουσία, η έβδομη ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου έχει μετατραπεί σε «στόχο» του ξένου κεφαλαίου και ταυτόχρονα σε ατμομηχανή της ανάπτυξης για τη Λ. Αμερική. Οι ημέρες της κοινωνικής αναταραχής και της ακυβερνησίας έχουν παρέλθει, όπως και αυτές του ασυγκράτητου πληθωρισμού και της διαφθοράς. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Βραζιλία εξετάζει το ενδεχόμενο εάν θα στηρίξει ή όχι με δικά της κεφάλαια τη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την όλο και πιο ενισχυμένη δύναμή της στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και πολιτικό στερέωμα.

Για να είμαστε πάντως ειλικρινείς θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι όλα τέλεια στο Σάο Πάολο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη γ'Α τριμήνου θα υποχωρήσει κάτω του 1%, σαφώς πολύ χαμηλότερα από το 7,5% που κατέκτησε η οικονομία της χώρας για το σύνολο του περασμένου έτους. Στο 11,5%, το βασικό επιτόκιο της χώρας –Brazil Selic interest rate– είναι ένα από τα υψηλότερα της υφηλίου, ενώ ο πληθωρισμός στο 7,3% παραμένει πεισματικά πολύ υψηλότερα από το 4,5% που έχει θέσει ως στόχο η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Η ανακοίνωση, πριν από μερικές ημέρες, ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, κατά 2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο που ανησύχησε τους επενδυτές και κάποιους οικονομολόγους, οι οποίοι φοβούνται τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.

Αλλωστε οι επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης Bovespa να έχει υποχωρήσει κατά 20% από τις αρχές του 2011. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο διάστημα ο αμερικανικός S&P 500 αποδυναμώθηκε κατά μόλις 0,3%.

Εάν, όμως, κάποιος κοιτάξει πέρα από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μία εντελώς διαφορετική και πιο υγιής εικόνα, η οποία θα μπορούσε να κάνει αρκετές άλλες χώρες να… κοκκινίσουν από ζήλια. Η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται ότι, κατά μέσο όρο, θα φθάσει στο 4% εντός της επόμενης 3ετίας. Μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή των προηγούμενων ετών, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτές των αναπτυγμένων οικονομιών. Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, θέλοντας να στηρίξει την ανάπτυξη και «ξεχνώντας» τον πληθωρισμό, έχει ξεκινήσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων και μάλιστα δεν αναμένεται να σταματήσει πριν τα «ρίξει» στο 10%. Η μείωση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και του ρεάλ, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας περισσότερο ανταγωνιστικές. «Απλά η Βραζιλία περνά μία περίοδο ομαλής και ήπιας προσγείωσης», υποστηρίζει ο Alexander Gorra, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon ARX στο Ρίο και προσθέτει: «Aς μην ξεχνάμε ότι διαθέτει την υψηλότερη δυνατότητα ελιγμών στη νομισματική πολιτική».

 

Με φθηνότερες

αποτιμήσεις

 

Επίσης διαθέτει μία χρηματιστηριακή αγορά με τις φθηνότερες αποτιμήσεις μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου. Εξαιτίας του «ξεπουλήματος» από την αρχή του 2011 ο Bovespa διαπραγματεύεται μόλις εννέα φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του για το 2012. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του θα ενισχυθούν 13,7% φέτος και 7,6% εντός της διετίας 2012-13. Η Citigroup εκτιμά ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν και μάλιστα κατά το εντυπωσιακό 33% (σε αποτίμηση δολαρίου) έως τα τέλη του επόμενου έτους, βοηθούμενες από τη σταδιακή αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τη μείωση των επιτοκίων.

Η οικονομική υγεία της Βραζιλίας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από αυτή της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της χώρας και του πλέον «διψασμένου» καταναλωτή πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου. Την ίδια ώρα η ενίσχυση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης βοηθά ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά, τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες.

Σαφώς η Βραζιλία εξακολουθεί να έχει υψηλό επίπεδο φτώχειας, με τις παραγκουπόλεις (γνωστές και ως «φαβέλες») να κατακλύζουν το Ρίο και στο «εσωτερικό» τους να υπάρχουν χιλιάδες άστεγα παιδιά αλλά και έντονη εγκληματική δραστηριότητα.

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών της χώρας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να αναθέτει στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016. Η κυβέρνηση δαπανά δεκάδες δισ. και για τις δύο διοργανώσεις, ακολουθώντας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα βελτίωσης και κατασκευής υποδομών που έχει «δει» ποτέ η Βραζιλία.

Οι επενδυτές, εντός και εκτός της χώρας, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εννέα μηνών κεντροαριστερή κυβέρνηση της προέδρου Dilma Rousseff, παρά τις παραιτήσεις υπουργών λόγω εμπλοκής τους σε σκάνδαλα. Η Rousseff έχει συνεχίσει την εφαρμογή των φιλικών προς τις αγορές πολιτικών του προκατόχου και μέντορά της Luis Inacio Lula da Silva, αν και οι εισηγμένες στην αμερικανική αγορά μετοχές των κρατικών εταιριών Petroleo Brasileiro (ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της χώρας) και Vale (μία εκ των κορυφαίων μεταλλευτικών εταιριών της υφηλίου) έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παρέμβασης της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στα οικονομικά δεδομένα αλλά και στα έργα που αναλαμβάνουν οι δύο όμιλοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Rousseff ανάγκασε σε παραίτηση τον επικεφαλής της Vale, Roger Agnelli, μετά από την απόφασή του να μην «υποκύψει» στις προσπάθειες της κυβέρνησης η εταιρία να αναλάβει έργα που είχαν χαμηλές αποδόσεις, αλλά συνέβαλλαν ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Ξένες επενδύσεις

 

Οι ξένες επενδύσεις στη Βραζιλία αναμένεται ότι θα φθάσουν φέτος στα 60 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε πριν από 10 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων αφορούν άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά αρκετά έχουν εισρεύσει και στις αγορές της χώρας. Ορισμένοι επενδυτές (ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας) έχουν επιλέξει να τοποθετηθούν σε ομόλογα εταιριών, των οποίων οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6% έως και 10%, δηλαδή πολύ πιο υψηλά από το 3% που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα. «Τα εταιρικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ελκυστικά», τονίζει ο Michael Conelius, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund και προσθέτει: «H Βραζιλία προσφέρει τις καλύτερες επιλογές σε αυτό το επίπεδο επενδύσεων. Η ποιότητα της διοίκησης των εταιριών, τα ισχυρά οικονομικά τους δεδομένα, τα τεράστια αποθέματα πρώτων υλών και η θετική δημογραφική εξέλιξη της χώρας είναι μεταξύ των καλύτερων στις αναδυόμενες αγορές».

Οι μετοχές είναι λίγο πιο πολύπλοκες, δεδομένης και της πτώσης τους φέτος. «Αλλαξα τη σύστασή μου για τις βραζιλιάνικες μετοχές σε “overweight” από “underweight” που ήταν πριν», παραδέχεται ο Antoine van Agtamael, διαχειριστής 8,3 δισ. δολαρίων και πρόεδρος της Ashmore EMM, ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε (ουσιαστικά εφηύρε) τον όρο «αναδυόμενες αγορές».

Ο πλέον άμεσος τρόπος να «εκτεθεί» κάποιος στη Βραζιλία είναι η απευθείας αγορά μετοχών, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολυδάπανο, καθώς η κυβέρνηση έχει αυξήσει τη φορολόγηση στις εισροές κεφαλαίων στις χρηματαγορές της χώρας. Oμως η Restoque Comercio e Confeccoed de Roupas (εταιρία σχεδίασης και πώλησης ακριβών γυναικείων ενδυμάτων) και η Hering (ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος λιανικών πωλήσεων της χώρας) αποτελούν δύο εξαιρετικά ελκυστικές επενδυτικές επιλογές. Η Hering αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές του Lewis Kaufman, ο οποίος φρόντισε να αγοράσει μετοχές της για λογαριασμό του Thornburg Developing World Fund το 2010. Δικαιώθηκε, καθώς η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 33%. Ο Kaufman, του οποίου η εταιρία διαχειρίζεται κεφάλαια οκτώ δισ. δολαρίων σε επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, θεωρεί ότι η μετοχή εξακολουθεί να είναι ελκυστική, παρά την ενίσχυση του P/E διαπραγμάτευσής της στο 16.

Ενας ευκολότερος τρόπος επένδυσης στη Βραζιλία είναι μέσω των ADRs των εταιριών της (οι μετοχές ξένων εταιριών που διαπραγματεύονται στην αμερικανική αγορά). Μεταξύ των κορυφαίων ADRs είναι αυτά των Petrobras, Vale και AmBev, του μεγάλου παραγωγού αναψυκτικών και μπίρας. Οι Petrobras και Vale έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Bovespa, ενώ έχουν υποχωρήσει και οι δύο άνω του 20% από την αρχή του 2011, πορεία που αποδίδεται και στο διεθνές «ξεπούλημα» στις μετοχές εταιριών πρώτων υλών και ενέργειας.

Οι επενδυτές που επιθυμούν μια πιο ευρεία έκθεση στην αγορά της χώρας μπορούν να επιλέξουν κάποια από τα ETFs που επενδύουν σε αυτήν. Μεταξύ αυτών (βάσει των στοιχείων της εταιρίας Morningstar) είναι τo iShares MSCI Brazil Index Fund, με κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο ETF «παρακολουθεί» τον δείκτη MSCI Brazil, ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων τοποθετήσεών του συγκαταλέγονται οι Petrobras, Vale και Itau Unibanco Holding, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Βραζιλίας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ETF έχει καταγράψει απώλειες 19% από την αρχή του 2011. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου