Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 19:18:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Δέκα μετοχές υψηλής τεχνολογίας, «ικανές» να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές
Δέκα μετοχές υψηλής τεχνολογίας, «ικανές» να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές
Πηγή: Express.gr
Η ΥΨΗΛΗ τεχνολογία δεν είναι πλέον αυτό που ήταν στο παρελθόν. Τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη τριμήνου των IBM, eBay και Apple απλά βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα, το οποίο ήταν ήδη δυσοίωνο μετά και τον χαμό του μεγαλύτερου ταλέντου του κλάδου, του Steve Jobs. Οι αλλαγές έχουν οδηγήσει σε «καρατόμηση» αρκετών επικεφαλής, όπως η Carol Bartz της Yahoo και ο Leo Apotheker της Hewlett-Packard. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά κατέφθασε και ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία, που «πάγωσε» την κατασκευή μεγάλης γκάμας τεχνολογικών προϊόντων. Ολες αυτές οι κακές ειδήσεις «ξύπνησαν» τον σκεπτικισμό των επενδυτών. Για πρώτη φορά μετά το 1995 ο S&P 500 Tech Index δεν διαπραγματεύεται με υψηλό premium σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά. Ο δείκτης διαπραγματεύεται με P/E 12, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται με P/E 11,8. Πρόκειται για κάθετη πτώση (για τον τεχνολογικό δείκτη) σε σύγκριση με το P/E 40 του 2000 ή έστω το P/E 21 του 2006. «Με όποιον τρόπο και εάν το κοιτάξει κανείς διαπιστώνει ότι οι αποτιμήσεις τεχνολογικών μετοχών έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν, πλέον, την υψηλή τεχνολογία ως κλάδο ανάπτυξης ή ότι αμφισβητούν τη σταθερότητά της», τονίζει ο Bill Whyman, αναλυτής στην ερευνητική εταιρία ISI Group. Μία ακόμη απόδειξη η πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή (IPΟ) της Groupon, καθώς η εταιρία αναγκάστηκε να μειώσει την κλίμακα προσφοράς της μετοχής της και μάλιστα κατά το 1/3 σε σύγκριση με τον αρχικό της στόχο. Τελικώς η υψηλή τεχνολογία έχει αυτό το «κάτι» που μπορεί να εξιτάρει τους επενδυτές σε ορίζοντα 12 μηνών; Η απάντηση είναι ναι. Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ασύρματες επικοινωνίες αναμένεται να ακολουθήσουν πολύ καλή πορεία, ενώ ανάλογες θετικές προοπτικές έχει και ο τομέας κοινωνικής δικτύωσης. Εταιρίες που διαθέτουν συστήματα συσσώρευσης πληροφοριών (data), δραστηριοποιούνται στην παροχή ασφάλειας ή στον κλάδο cloud computing έχουν επίσης θετικές προοπτικές.

Η τεχνολογία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ελκυστικά σε δύσκολες εποχές. Πρώτον έχει φθηνές αποτιμήσεις. Δεύτερον κορυφαίες εταιρίες του κλάδου όπως οι Microsoft, Cisco Systems και HP διαπραγματεύονται με μονοψήφιο P/E. Τρίτον οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρίες διαθέτουν πληθώρα μετρητών τα οποία διοχετεύουν σε εξαγορές. Απόδειξη; Η Microsoft εξαγόρασε την Skype, η AT&T κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της T-Mobile έναντι 39 δισ. δολαρίων, ενώ η Google αποκτά τη Motorola Mobility Holdings έναντι του ποσού των 12,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τρία στοιχεία που μπορούν να δελεάσουν τους επενδυτές. Επίσης, ανεξάρτητα από τα υπαρκτά τους προβλήματα, οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρίες θα «δουν» τα κέρδη τους να αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Walter Price Jr. της RCM υποστηρίζει ότι οι επενδυτές πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους τόσο σε μεγάλα ονόματα του κλάδου όσο και σε μικρομεσαίες εταιρίες των οποίων η ανάπτυξη δεν επηρεάζεται από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. «Υπάρχει υψηλό ρίσκο στις αγορές και γι'Α αυτό όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί», προσθέτει ο Daniel Niles, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund AlphaOne Capital Partners. Χρησιμοποιώντας τις απόψεις των Price, Niles, Whyman και Mike Stark (διαχειριστή χαρτοφυλακίων στο hedge fund Crosslink Capital), ξεχωρίσαμε δέκα μετοχές που αξίζει να επιλέξει κανείς.

Fusion-io
Τιμή μετοχής: 25,17 δολάρια
12μηνη τιμή-στόχος: 52 δολάρια

Η Fusion-io είναι για τον κλάδο αποθήκευσης δεδομένων (data storage) ότι ήταν στο παρελθόν η VMwares για τους servers. Η Fusion-io ουσιαστικά δημιουργεί ψηφιακούς αποθηκευτικούς χώρους, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μη χρειάζεται να συσσωρεύουν άλλα μέσα αποθήκευσης όπως CDs και DVDs. Εάν για παράδειγμα υπάρχουν μερικές χιλιάδες καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν μία ταινία του Hollywood, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος να την αντιγράψεις σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο. Το κόστος υποχωρεί όταν υπάρχει μία online «αποθήκη», στην οποία μπορούν να καταφύγουν οι καταναλωτές και πληρώνοντας ένα αντίτιμο να «κατεβάσουν» (νόμιμα φυσικά) τη συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή. Ο Price της RCM υποστηρίζει ότι η εταιρία έχει ισχυρές προοπτικές, ενώ τοποθετεί την τιμή-στόχο για το επόμενο 12μηνο στα 52 δολάρια, δηλαδή κατά 107% υψηλότερα σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Oracle
Τιμή μετοχής: 31,53 δολάρια
12μηνη τιμή-στόχος: 40 δολάρια
«Ποτέ κανείς δεν θα σε απολύσει γιατί του πρότεινες να επενδύσει στην IBM», ήταν μία παλιά «ατάκα» μεταξύ των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Το ίδιο ισχύει και για την Oracle. Μπορεί να μην είναι πλέον η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία database που ήταν στη δεκαετία του 'Α90, παρά ταύτα εξακολουθεί να έχει ισχυρές προοπτικές και πρόβλεψη για οργανικό κύκλο εργασιών που θα ενισχυθεί κατά 15% εντός τόσο του τρέχοντος όσο και του επόμενου έτους χρήσης. Μετά την εξαγορά περίπου 60 εταιριών από το 2004 έως και σήμερα, η Oracle έχει επιτύχει μία βάση 300.000 πελατών. Ο Price τοποθετεί την τιμή-στόχο για το επόμενο 12μηνο στα 40 δολάρια, δηλαδή κατά 27% υψηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Σίγουρα η Oracle είναι «ένα καλό στοίχημα, για δύσκολους καιρούς».

Tibco Software
Τιμή μετοχής: 26,64 δολάρια
12μηνη τιμή-στόχος: 35 δολάρια
Το πρώτο ενδιαφέρον θέμα με τη συγκεκριμένη εταιρία είναι η επωνυμία της: The Information Bus Company (Tibco). Παράγει συγκεκριμένα software τα οποία βοηθούν τα παλιά συστήματα χρήσης ή λειτουργικά συστήματα να συνεργάζονται με τις νέες εκδόσεις τους. Σε κλάδους όπως η «συσσώρευση» data storage αλλά και στο cloud computing πρόκειται για μία υπηρεσία κάτι παραπάνω από χρήσιμη. «Είναι μία εταιρία που αποτελεί γέφυρα μεταξύ των υπαρχουσών προγραμμάτων τα οποία κάποιος δεν θέλει να αλλάξει και των νέων εκδόσεών τους», εξηγεί ο Price. Ο διαχειριστής δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρίας τα 35 δολάρια σε 12μηνο ορίζοντα, δηλαδή «βλέπει» άνοδο της τάξης του 31% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Electronic Arts
Τιμή μετοχής: 23,41 δολάρια
Tιμή-στόχος διετίας: 40 δολάρια
Το ασύρματο online gaming αποτελεί το υπ'Α αριθμόν ένα πεδίο δραστηριότητας της εταιρίας, γνωστής από τα videogames Madden NFL Football και Battlefield. Ας μην ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορούν να «λειτουργήσουν» άψογα στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε χώρες όπως οι Ιαπωνία και Κίνα. Εκ νέου ο Price προτείνει αυτή τη μετοχή, τοποθετώντας την τιμή-στόχο για την επόμενη διετία στα 40 δολάρια, δηλαδή αναμένει ενίσχυση κατά 71% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Nuance Communications
Τιμή μετοχής: 23,99 δολάρια
12μηνη τιμή-στόχος: 30 δολάρια
Μία εταιρία που προσφέρει «αναγνώριση φωνής», δηλαδή την αντίπαλη τεχνολογία σε αυτήν κατασκευής οθονών αφής. Φανατικός οπαδός της είναι τόσο ο Niles όσο και τα εκατομμύρια των χρηστών του νέου iPhone 4S. Σύμφωνα με τον Niles η επιτυχία του iPhone 4S θα ενισχύσει κατά 15% τον κύκλο εργασιών της εταιρίας εντός του επόμενου έτους χρήσης. Τοποθετεί την τιμή-στόχο για το επόμενο 12μηνο στα 30 δολάρια, δηλαδή κατά 25% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ancestry.com
Τιμή μετοχής: 22,21 δολάρια
18μηνη τιμή-στόχος: 44 δολάρια
Οσο περίεργο και εάν ακουστεί πρόκειται για μία εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για… νεκρούς. Μην ταράζεστε, πρόκειται για μία εταιρία μέσω της οποίας μία οικογένεια μπορεί να «ανεβάσει» online την ιστορία της. Η πτώση της μετοχής της αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους επενδυτές να φροντίσουν να «μπουν» αυτή τη στιγμή. Eίναι μία εταιρία όπου μπορεί κάποιος να «ψάξει» online το γενεαλογικό του δέντρο. Όσο περίεργο και εάν ακούγεται οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ο Stark της Crosslink υποστηρίζει ότι εντός του επόμενου 18μηνου η μετοχή μπορεί να φθάσει τα 44 δολάρια, δηλαδή να κινηθεί κατά 98% υψηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Hewlett-Packard
Τιμή μετοχής: 24,74 δολάρια
6μηνη τιμή-στόχος: 30 δολάρια
Η μετοχή της HP έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά, διαπραγματευόμενη μόλις πέντε φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη. Ποτέ πριν η HP δεν ήταν τόσο φθηνή. Ακόμη και εάν έχετε αμφιβολίες για τη νέα επικεφαλής, τη Meg Whitman, ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τι ακριβώς είναι η HP, ένας κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας. Oμως τόσο ο Niles όσο και ο Price έχουν εμπιστοσύνη στη Whitman και θεωρούν ότι θα τα καταφέρει. Τοποθετούν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της HP στα 30 δολάρια μέσα στο επόμενο 6μηνο. Αυτό «μεταφράζεται» σε άνοδο 21% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

eBay
Τιμή μετοχής: 23,15 δολάρια
12μηνη τιμή-στόχος: 40 δολάρια
Ο διάδοχος της Whitman, ο John Donahone, φροντίζει να αλλάξει με ταχύτητα τη γνωστή εταιρία online δημοπρασιών. Επιπρόσθετα η eBay στοιχηματίζει υπέρ του συστήματος online πληρωμών PayPal «βλέπει» τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται μεταξύ 30% και 40% σε ετήσια βάση, όπως αποκαλύπτει ο Niles. Ο διαχειριστής τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της eBay στα 40 δολάρια εντός του επόμενου 12μηνου. Τι σημαίνει αυτό; Οποιος επενδύσει σήμερα στην eBay θα «δει» την απόδοση της επένδυσής του να ενισχύεται κατά 21%.

Fortinet
Τιμή μετοχής: 18,22 δολάρια
Tιμή-στόχος τριετίας: 25,65 δολάρια
Οι ιοί που πλήττουν καθημερινά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αυξάνονται και πληθύνονται. Κανείς δεν κατόρθωσε ποτέ να γιατρέψει αυτό το μειονέκτημα της υψηλής τεχνολογίας. Πάντως η Fortinet κάνει ό,τι μπορεί για να το επιτύχει. Σε έναν κόσμο που το cloud computing κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος εταιρίες σαν τη Fortinet είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Ο Stark θεωρεί ότι εντός της επόμενης 3ετίας η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 25,65 δολάρια, δηλαδή κατά 41% υψηλότερα σε σύγκριση με σήμερα. Είναι μία επιλογή για επενδυτές που τους αρέσουν οι μακροχρόνιες τοποθετήσεις.

Apple
Τιμή μετοχής: 395,31 δολάρια
12 τιμή-στόχος: 495 δολάρια
Ο θάνατος του Steve Jobs σαφώς αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Apple, ένα πλήγμα, όμως, που οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν ότι θα το ξεπεράσει, μόλις ο διάδοχος του Jobs, Tim Cook αναλάβει πλήρως τα ηνία της εταιρία. Μπορεί η εταιρία να μην πούλησε τόσα iPhones όσα περίμενε η Wall Street στο δ'Α τρίμηνο του έτους χρήσης 2010-11, αλλά κάποιοι είπαν ότι αυτό συνέβη καθώς οι φανατικοί πελάτες της απλά περίμεναν το καινούργιο μοντέλο (το περίφημο iPhone 4S, οι πωλήσεις του οποίου ή έστω οι προπαραγγελίες δεν συμπεριλήφθηκαν στα οικονομικά μεγέθη δ'Α τριμήνου). Ο Niles θεωρεί ότι εντός του επόμενου 12μηνου η μετοχή της Apple θα επανακτήσει την παλιά της αίγλη και θα φθάσει στα 495 δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Oτι θα κινηθεί κατά 25% υψηλότερα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου