Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 02:07:09

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η υψηλή τεχνολογία δύναται να «αντέξει» και β' κύκλο ύφεσης στη διεθνή οικονομία
Η υψηλή τεχνολογία δύναται να «αντέξει» και β' κύκλο ύφεσης στη διεθνή οικονομία
Πηγή: Express.gr
Του Andew Bary

ΓIA σχεδόν μία 10ετία οι Keith Trauner και Larry Pitkowsky εργάζονταν στενά με τον Bruce Berkowitz, τον ιδρυτή της επενδυτικής εταιρίας Fairholme Capital Management και βοήθησαν στη μεγάλη επιτυχία του κορυφαίου επενδυτικού κεφαλαίου της εταιρίας, του Fairholme Fund.

Αποχώρησαν από τη Fairhole το 2010 και δημιούργησαν το δικό τους αμοιβαίο κεφάλαιο, το GoodHaven Fund, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο. Oπως και το Fairholme, έτσι και το GoodHaven, επενδύει «όπου υπάρχει αξία», γεγονός που του επιτρέπει να τοποθετείται σε κάθε επένδυση που θεωρείται ευκαιρία από τους επικεφαλής του. Eνας εξ αυτών, που το «πίστεψαν» από την αρχή της δημιουργίας του, ήταν η εταιρία Markel, μία ασφαλιστική, η οποία επένδυσε στο GoodHaven και διαθέτει μειοψηφικό πακέτο μετοχών σε αυτό. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει ξεπεράσει σε απόδοση των Standard & Poor'Αs, αν και η πρόσφατη υποχώρηση των αγορών έπληξε και αυτό, αλλά όχι τόσο έντονα. Εως τα τέλη Αυγούστου είχε υποχωρήσει μόλις 1,3%, ενώ για την ίδια περίοδο ο Standard & Poor'Αs είχε σημειώσει πτώση 11,7%. Βέβαια, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τοποθετήσεις σε εταιρίες όπως οι Microsoft, Hewlett-Packard, Spectrum Brands Holdings και Berkshire Hathaway, το GoodHaven Fund δεν μοιάζει και τόσο πολύ στο Fairholme (το οποίο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 13 δισ. δολαρίων), αλλά ταυτόχρονα βιώνει ένα πολύ δύσκολο έτος. Από την αρχή του έτους το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο έχει υποχωρήσει κατά 24%, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει υψηλή έκθεση σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως οι AIG και Bank of America. Μιλώντας στο Barron'Αs οι δύο διαχειριστές υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος να «διαγράφουν» την υψηλή τεχνολογία από τις τοποθετήσεις τους και κυρίως εταιρίες όπως οι Microsoft, Hewlett-Packard και Google. Τοποθετούνται πολύ προσεκτικά σε μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες και δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία ομολόγων με μακροχρόνιο ορίζοντα ωρίμασης. Οι δύο διαχειριστές φρόντισαν να κρατήσουν αρκετά μετρητά και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν κατά την πρόσφατη κάθετη υποχώρηση των αγορών, όταν οι αποτιμήσεις των μετοχών σημείωσαν σημαντική πτώση. Ας σημειώσουμε ότι το GoodHaven Fund είναι σχετικά μικρό, με μόλις 60 εκατ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, αλλά ακόμη βρίσκεται στην αρχή λειτουργίας του και αυτό σαφώς θα αλλάξει στο μέλλον.

• Ποια είναι η στρατηγική σας;
Pitkowsky: «Διαχειριζόμαστε τα κεφάλαια που μας έχουν εμπιστευθεί σαν να ήταν δικά μας και όχι χρήματα επενδυτών ή μετόχων. Αγοράζουμε αξία και επιθυμούμε να έχουμε τις υψηλότερες αποδόσεις, χωρίς να ρισκάρουμε πολύ».
Trauner: «Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να κερδίσεις είναι να τοποθετείσαι σε μετοχές εταιριών με καλή διαχείριση και με καλή αποτίμηση».

• Τι πιστεύετε για τις μετοχές αυτή τη στιγμή;
Pitkowsky: «Είμαστε πολύ πιο ικανοποιημένοι από τις τρέχουσες αποτιμήσεις από ό,τι ήμασταν όταν ξεκινήσαμε το αμοιβαίο κεφάλαιο GoodHaven Fund».

• Εχετε επενδύσει όλα τα κεφάλαιά σας;
Trauner: «Σχεδόν το 60%».
Pitkowsky: «Ναι, το 60%, αλλά αυτό αυξάνει σχεδόν σε ημερήσια βάση. Μόλις ο Standard & Poor'Αs άρχισε να υποχωρεί σημαντικά τον Αύγουστο ξεκινήσαμε και εμείς να αγοράζουμε μετοχές».

• Εχετε την υψηλότερη έκθεσή σας σε μετοχές τεχνολογίας. Γιατί;
Pitkowsky: «Αναζητούμε συνεχώς «έκπτωτους αγγέλους». Πριν από 10 χρόνια οι τεχνολογικές μετοχές ήταν δημοφιλείς αλλά και υψηλού κινδύνου. Σήμερα δεν είναι δημοφιλείς αλλά δεν εμπεριέχουν και κίνδυνο. Και αρκετές από αυτές τις εταιρίες είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρές απ'Α ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια».

• Τι είναι αυτό που σας ελκύει στη Microsoft;
Trauner: «Αν διαβάζατε τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών θα βγάζατε το συμπέρασμα ότι η Microsoft είναι μία πλήρης αποτυχία. Δεν τα κατάφερε στους υπολογιστές tablets. Δεν τα κατάφερε στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια ώρα, όμως, εξακολουθεί να έχει την κυρίαρχη θέση σε server software. Είναι κυρίαρχη στα λειτουργικά συστήματα. Διαθέτει τη Νο 1 παιχνιδομηχανή. Εάν ρωτήσετε τον γιο μου, που είναι 18 χρονών και ειδικός στα gadgets, θα σας απαντήσει ότι δεν υπάρχει καλύτερη παιχνιδομηχανή από το Xbox. Ως εκ τούτου η Microsoft έχει τεράστια δύναμη και δυνατότητες. Ας δούμε το Microsoft Office. Υπάρχουν ελεύθερα προγράμματα που μπορούν να το αντικαταστήσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν κατόρθωσαν να μειώσουν σχεδόν καθόλου το μερίδιό του στην αγορά. Επίσης η Microsoft έχει τεράστιες δυνατότητες με το λειτουργικό Windows 7. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μία μεγάλη επιχείρηση, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον Windows XP. Σε τρία χρόνια η Microsoft δεν θα στηρίζει τα Windows XP, ως εκ τούτου οι εταιρίες θα αναγκαστούν να αλλάξουν λειτουργικό σύστημα. Την ίδια στιγμή έχετε μία εταιρία “ΑΑΑ”, με υψηλό μερίδιο μετρητών και σαφή διάθεση για νέες επενδύσεις».
Pitkowsky: «Η εταιρία προχωρά σε επαναγορά μετοχών. Προσφέρει καλό μέρισμα. Επίσης εξακολουθεί να δαπανά αρκετά χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)».

• Τι έχετε να πείτε για την αποτίμησή της;
Pitkowsky: «Διαπραγματεύεται κοντά στα 25 δολάρια. Αναμένουμε ότι θα έχει κέρδη 2,75 δολαρίων ανά μετοχή στο τρέχον έτος χρήσης».

• Τι μπορείτε να μας πείτε για την Google;
Pitkowsky: «Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε για την Google όταν οι διαφημιστές μας εξήγησαν ότι η online διαφήμιση θα είναι αυτή που θα επικρατήσει».
Trauner: «Νομίζω ότι η Google είναι μία από τις καλύτερες εταιρίες τις οποίες έχουμε ποτέ εξετάσει. Είναι η διαφημιστική εταιρία της ψηφιακής εποχής. Χρειάζεται πολύ λίγα κεφάλαια και ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια κέρδους. Η Google εξακολουθεί να επανεπενδύει τα κέρδη της. Η διοίκησή της έχει κάνει περίφημη δουλειά. Ο επικεφαλής της Larry Page έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Δεν θέλει να “κατακτήσει” μία αγορά που έχει απλά 100 εκατ. νέους πελάτες, αλλά προτιμά τις αγορές που μπορούν να του προσφέρουν ένα δισ. νέους πελάτες».
Pitkowsky: «Πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτύχει κέρδη 40 δολαρίων ανά μετοχή εντός του επόμενου έτους».

• Η Hewlett-Packard είναι ένας «έκπτωτος άγγελος». Τι είναι αυτό που σας αρέσει;
Trauner: «Είναι μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εταιρία εδώ και πολλά χρόνια. Η προηγούμενη διοίκηση έκανε το λάθος να μειώσει τις δαπάνες και έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της εταιρίας. Θεωρούμε ότι είναι μία ασφαλής επιλογή».
Pitkowsky: «Η μονάδα κατασκευής εκτυπωτών είναι μία “αγελάδα που παράγει τεράστια ποσότητα γάλακτος” ή για να είμαι πιο σαφής μετρητών. Η στροφή της στην αγορά switchers ήταν επιτυχημένη και πλέον ανταγωνίζεται τη Cisco Systems. Ακόμη και εάν τα κέρδη της υποχωρήσουν, λόγω της τρέχουσας κρίσης, η αποτίμηση της μετοχής είναι αρκετά φθηνή».
Pitkowsky: «Δεν πιστεύουμε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν σημαντικά. Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στα 32 δολάρια και η εταιρία πιστεύει ότι μπορεί να έχει κέρδη πέντε δολαρίων ανά μετοχή στο τρέχον έτος χρήσης».

• Εχετε επενδύσει στη Spectrum Brands, μία εταιρία που εξήλθε από καθεστώς προστασίας από τη χρεοκοπία το 2009. Γιατί επενδύετε σε αυτήν;
Trauner: «Μας αρέσουν οι επονομαζόμενες “ορφανές μετοχές” (orphan securities) και η Spectrum είναι μία από αυτές. Κατέστη προβληματική εξαιτίας του υψηλού δανεισμού της. Ας μην ξεχνάμε και τα προϊόντα που παράγει. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μπαταρίες Rayovac, οι συσκευές grill George Foreman και η ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές Remington».
Pitkowsky: «Στις ΗΠΑ η Rayovac είναι η τρίτη εταιρία στον κλάδο της μετά τις Duracell και Energizer. Στη Γερμανία η Spectrum'Αs Varta είναι η κορυφαία εταιρία μπαταριών και επίσης η Νο 1 στη Λ. Αμερική».
Trauner: «Η διοίκησή της αναμένει ταμειακές ροές 200 εκατ. δολαρίων φέτος, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη θα φθάσουν στα 4 δολάρια ανά μετοχή».

• Μία από τις μικρές τοποθετήσεις σας είναι η Berkshire Hathaway. Ποια είναι η γνώμη σας γι'Α αυτήν;
Trauner: «Πρόκειται για μία εντυπωσιακή “ομάδα” επιχειρήσεων. Διαθέτει τεράστια δύναμη στον ασφαλιστικό κλάδο και η αποτίμησή της έχει φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να προσφέρει καλές αποδόσεις χωρίς υψηλό ρίσκο».
Pitkowsky: «Οι μετοχές Α (Class A securities) διαπραγματεύονται στα 105.000 δολάρια και η λογιστική αξία είναι στα 98.000 δολάρια».

• Ο κ. Buffett «κλείνει» τα 81 του χρόνια αυτό τον μήνα. Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει, ήδη, η συζήτηση για τη διαδοχή του στην Berkshire σάς απασχολεί;
Trauner: «Η τρέχουσα τιμή αποτίμησης δεν περιέχει κάποιο premium που οφείλεται στον κ. Buffett. Θα είναι οι επενδύσεις της εταιρίας τόσο καλές όταν εκείνος αποχωρήσει; Πιθανώς όχι. Η εταιρία θα συνεχίσει να διοικείται με καλό τρόπο; Η απάντηση είναι ναι, καθώς ο κ. Buffett ποτέ δεν συμμετείχε στην καθημερινή της διοίκηση. Υπάρχει μία ισχυρή ομάδα διευθυντών που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία επενδύσεων με τον κ. Buffett. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του η Berkshire θα παραμείνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της υφηλίου».

• Ανησυχείτε για την αγορά ομολόγων;
Trauner: «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το ίδιο με αυτό που ανησυχεί και αρκετούς άλλους, δηλαδή το γεγονός ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζουμε ότι οι περισσότεροι επενδυτές κάνουν λάθος να θεωρούν ασφαλή επένδυση τα ομόλογα». 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου