Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 03:22:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι πιθανότητες ύφεσης αυξήθηκαν στο 30% για την οικονομία των ΗΠΑ και 50% της Ε.Ε.
Οι πιθανότητες ύφεσης αυξήθηκαν στο 30% για την οικονομία των ΗΠΑ και 50% της Ε.Ε.
Πηγή: Express.gr
Ο Ed Hyman, ιδρυτής της ISI Group, δεν είναι «ξένος» στους αναγνώστες του Barron'Αs. Συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων οικονομολόγων της Wall Street εδώ και αρκετές 10ετίες και αποτελεί μία «καθησυχαστική φιγούρα» σε περιόδους κρίσης των αγορών. Ο Bijal Shah, με έδρα το Λονδίνο, ξεκίνησε πρόσφατα να συνεργάζεται με την ISI, ενώ πριν εργαζόταν στη Societe Generale. Oπως μας είπαν, στην πρόσφατη «επαφή» μας μαζί τους, οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι αδύναμες και η πιθανότητα διολίσθησης των ΗΠΑ σε ύφεση είναι «δυσμενώς υψηλή». Πάντως οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να τη «γλιτώσουν» και η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει ένα φωτεινό σημείο: η πολύ καλή πορεία των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που στηρίζονται στους καταναλωτές των αναδυόμενων αγορών. Μάλιστα οι Hyman και Shah υποστηρίζουν ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε απόδοση ακόμη και αυτές των αναδυόμενων εντός των επόμενων ετών.

 

• Τι λένε οι έρευνές σας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας;

Hyman: «Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι και πολύ ευχάριστη. Η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Υπάρχει πιθανότητα 30% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν σε ύφεση. Η πρόσφατη έντονη μεταβλητότητα στον Dow Jones αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αλλά χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο πιθανός από μηδενική ανάπτυξη, τουλάχιστον για την αμερικανική οικονομία. Ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρώπη είναι υψηλότερος και φθάνει στο 50%. Οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να είναι ο “οδηγός” της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ο δικός τους ρυθμός ανάπτυξης έχει υποχωρήσει κοντά στο 6% από 7% που ήταν –κατά μέσο όρο– πριν από μερικά χρόνια. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, και κυρίως στην ευρωζώνη, η κρίση όλο και εντείνεται, ακόμη και εάν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν. Η ΕΚΤ οφείλει να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Στις ΗΠΑ, ο Obama οφείλει να ηγηθεί μιας συναινετικής ομάδας μεταξύ των δύο κομμάτων προκειμένου να επιτύχει μείωση του ελλείμματος εντός των επόμενων ετών. Μπορεί το έλλειμμα να μην αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ εντός του 2012, αλλά σαφώς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Υπάρχει 50%-50% πιθανότητα να υπάρξει συναίνεση στις ΗΠΑ για το θέμα και εάν συμβεί αυτό οι προοπτικές της Aμερικής θα είναι καλύτερες».

 

• Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;

Hyman: «Αυτά που παρακολουθώ στενά είναι η πορεία των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αλλά και οι έρευνες της ISI για τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η πορεία των επιδομάτων ανεργίας μοιάζει καλύτερη, αλλά οι έρευνες δεν έχουν και τόσο καλά αποτελέσματα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη όλο και δυσχεραίνει. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επίσης, υποχωρεί. Ακόμη και εάν στο παρελθόν μία πτώση των αγορών ανάλογη με αυτή που συνέβη δεν οδήγησε σε ύφεση, το γεγονός ότι τα επιδόματα ανεργίας συνεχώς αυξάνονται είναι ένα κακό σημάδι. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φθάσει στο 2,5% στο β'Α εξάμηνο φέτος και θα παραμείνει ίδια και το επόμενο έτος. Πριν περιμέναμε ότι θα είναι στο 3%. Η απασχόληση θα ενισχυθεί αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να υπάρξει ουσιαστική μείωση της ανεργίας, η οποία αναμένω ότι θα παραμείνει στο 9%. Για την ευρωζώνη αναμένω μηδενική ανάπτυξη, εξαιτίας της αδυναμίας αρκετών περιφερειακών οικονομιών, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας. Για τις αναδυόμενες αγορές προσμένω ανάπτυξη κοντά στο 6% κατά μέσο όρο, την οποία θα οδηγήσει η Κίνα με ρυθμό ανάπτυξης που θα κυμανθεί από 8% έως 9%. Δηλαδή εάν τα “προσθέσουμε” όλα αυτά θα δούμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να φθάσει στο 3%, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό».

 

• Εφόσον θεωρείτε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες ύφεσης, μήπως η Fed κάνει λάθος διατηρώντας τα επιτόκια πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Hyman: «Πιθανότητα ύφεσης στο 30% είναι πολύ υψηλή. Το να διατηρήσεις κοντά στο 0% τα επιτόκια για δύο χρόνια μάλλον είναι μία καλή ιδέα. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν κοντά στο 0% για μεγάλο διάστημα, η καμπύλη απόδοσης συνεχίσει να είναι θετική, τα κέρδη των επιχειρήσεων συνεχίσουν να ενισχύονται και οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίσουν την καλή πορεία τους, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα κινδυνέψει».

Shah: «Η Fed διατηρεί τα επιτόκια στο 0% την ίδια στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες τα έχουν ανεβάσει υψηλότερα, έχοντας, όμως, και καλύτερο οικονομικό ρυθμό ανάπτυξης. Με αυτή την τακτική η αξία του δολαρίου παραμένει χαμηλά, γεγονός που αποτελεί θετικό στοιχείο για τις ΗΠΑ. Επίσης αποτελεί μία πολύ καλή κατάσταση για τις αγορές».

 

• Οι αγορές έχουν πιάσει πάτο;

Shah: «Ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο β'Α τρίμηνο η αναπάντεχη ισχυρή άνοδος των τιμών ενέργειας ουσιαστικά μείωσε το πραγματικό εισόδημα και μάλιστα η αύξησή του ήταν στην πραγματικότητα μηδενική. Στις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου υπήρξε ανάκαμψη στις αξίες των μετοχών, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των ενεργειακών τιμών, γεγονός που έδωσε “δύναμη” στους καταναλωτές, με τις δαπάνες τους να εμφανίζουν βελτίωση. Μετά κατέφθασαν τρία σοκ. Η διαμάχη για το ύψος του αμερικανικού χρέους οδήγησε αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους των ΗΠΑ να σκεφθούν: “Αραγε θα πληρωθούμε τον επόμενο μήνα;”. Oταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με αυτή την αγωνία το πρώτο που κάνεις είναι να μειώνεις τις δαπάνες σου και να αποταμιεύεις περισσότερο. Αυτό το αποδεικνύουν και οι αναλύσεις τις ISI. Κατόπιν κατέφθασε η κατακόρυφη άνοδος στις αποδόσεις ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, κάτι που ενίσχυσε τις ανησυχίες για πιστωτικό κραχ και ισχυρό πλήγμα στην ανάπτυξη. Μετά κατέφθασε η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ και ο φόβος για ανάγκη ύπαρξης περισσότερων εγγυήσεων, κάτι που θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τις πιστωτικές αγορές. Ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας. Παραδοσιακά, κατά τη διάρκειά του μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Oμως αυτό που τρόμαξε τους πάντες ήταν ο φόβος για κατάρρευση. Το πρώτο που έπραξαν οι εταιρίες είναι να αρχίζουν να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης του κόστους λειτουργίας τους. Το πιθανότερο είναι ότι η ανεργία θα αυξηθεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς οι εταιρίες μειώνουν προσωπικό. Oμως υψηλότερη ανεργία δεν αποτελεί κακή είδηση για τις αγορές. Oταν οι εταιρίες μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους, συνήθως υπάρχει αύξηση των κερδών τους».

 

• Οι επιχειρήσεις έχουν, ήδη, υψηλά περιθώρια κέρδους. Μπορεί να αυξηθούν επιπλέον;

Shah: «Κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση κατά 20% της παραγωγικότητας και οι περισσότεροι αναρωτιούνται εάν οι εργαζόμενοι κερδίζουν κάτι από αυτό. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των μισθών βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν. Η αύξηση της παραγωγικότητας “χρησιμοποιείται” προκειμένου να ενισχυθούν τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους, τα οποία ξεκίνησαν στο 12%, αυξήθηκαν στο 14% και τώρα έχουν “βάλει πλώρη” για το 16%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή θα κυμανθεί από 10% έως και 15%. Οι αναλυτές (κυρίως οι αισιόδοξοι) αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα φθάσουν στα 113 δολάρια το 2012. Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας, γεγονός όμως που ενισχύει τον πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός (αυτός εκτός τροφίμων) στην Ινδία φθάνει στο 10% και στην Κίνα στο 3%. Ο Donald Straszheim, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων για την Κίνα, θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξει και αύξηση των πραγματικών μισθών σε αυτές τις χώρες».

 

• Δηλαδή πιστεύετε ότι η καλύτερη πορεία αύξησης εταιρικών κερδών μπορεί να σημειωθεί στις ΗΠΑ και όχι στις αναδυόμενες αγορές;

Shah: «Ναι. Πιστεύω ότι στην επόμενη 5ετία η αμερικανική αγορά μετοχών θα ξεπεράσει σε απόδοση ακόμη και αυτές των αναδυόμενων οικονομιών. Πιστεύω ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων θα φθάσουν σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και 50 ή 60 χρόνια».

Hyman: «Τα κέρδη β' τριμήνου για τον S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, δηλαδή εάν αυτό συνεχιστεί τα ετήσια κέρδη θα φθάσουν στα 100 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό με εκπλήσσει με δεδομένη την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Για το γ'Α τρίμηνο οι αναλυτές περιμένουν αύξηση κερδών 16%, κάτι το οποίο, επίσης, προκαλεί έκπληξη. Οι επιχειρήσεις διατηρούν “σκληρά” προγράμματα διατήρησης χαμηλού κόστους λειτουργίας. Αυτό είναι καλό για τα κέρδη και τους μετόχους τους, αλλά κακό για την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες».

Shah: «Το πρόσφατο sell-off προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε εταιρίες που διαθέτουν μετρητά. Eνα κλασικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη εξαγορά της Motorola Mobility από την Google».

 

• Τι ρυθμό αύξησης κερδών αναμένετε για τις επιχειρήσεις;

Shah: «Για τις ΗΠΑ αναμένω ότι θα υπάρξει αύξηση μεταξύ 12% και 15% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Oσο η ανεργία δεν υποχωρεί τόσο δεν υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς. Στις αναδυόμενες οικονομίες, αντίθετα, υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις μισθών. Εάν οι αρχές αυξήσουν δραματικά τα επιτόκια αυτό θα πλήξει τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η ευρωζώνη είναι μία περίεργη περίπτωση. Σαφώς η ανάπτυξή της θα είναι χαμηλότερη από αυτή των ΗΠΑ εντός του επόμενου έτους».


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου