Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 11:57:52

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Tην καλύτερη διέξοδο επενδυτών μεσούσης της κρίσης αποτελούν οι αναδυόμενες αγορές
Tην καλύτερη διέξοδο επενδυτών μεσούσης της κρίσης αποτελούν οι αναδυόμενες αγορές
Πηγή: Express.gr
ΜE τις χρηματιστηριακές αγορές να βιώνουν ένα απίστευτο σκαμπανέβασμα το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές φροντίζουν να ξεφορτωθούν κάθε τοποθέτηση που «περιέχει» ρίσκο. Το παραδοσιακό είναι να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και τα μετρητά. Oμως υπάρχει, τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο, και μία πιο έξυπνη επιλογή προκειμένου κάποιος να γλιτώσει την… αρτηριοσκλήρυνση που έχει επέλθει στις οικονομίες ΗΠΑ και Ευρώπης. Ποια είναι αυτή; Οι αναδυόμενες αγορές. Μία ακόμη απόδειξη ότι ο σεβασμός προς τις αναδυόμενες αγορές συνεχώς αυξάνεται αποτελεί και η πορεία των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου. Το ρεάλ Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, ενώ από την αρχή του έτος η άνοδός του φθάνει στο 4%. Την ίδια ώρα οι ισολογισμοί των εταιριών στις αναδυόμενες αγορές είναι υγιείς. Οι χώρες που τις απαρτίζουν διαθέτουν υψηλά πλεονάσματα και τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς φρόντισαν όχι μόνο να παράγουν αλλά και να αποταμιεύουν. Στο ίδιο διάστημα οι δυτικοί το μόνο που έπρατταν ήταν να υπερχρεώνονται προκειμένου να καταναλώνουν με χρήματα που δεν ήταν ουσιαστικά δικά τους.

Οι εταιρίες των αναδυόμενων αγορών μπορούν, αυτή τη στιγμή, να αποτελέσουν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Αυτό το συμπέρασμα, πάντως, δεν θα το εξάγει κάποιος κοιτώντας απλά την πορεία των χρηματιστηρίων τους. Aλλωστε έχουν υποχωρήσει κατά 20% σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο για το έτος που το «έπιασαν» τον Μάιο, ενώ διαπραγματεύονται με μέσο P/E 12,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2012. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο P/E του δείκτη των ώριμων αγορών MSCI World Index βρίσκεται στο 14,4. Ως εκ τούτου το P/E διαπραγμάτευσης των αναδυόμενων αγορών είναι χαμηλό, καθώς μαζί με αυτό «αγοράζετε» υψηλό ρυθμό ανάπτυξης –κατά μέσο όρο στο 6,3% ετησίως– και ρυθμό αύξησης εταιρικών κερδών στο 13%. Δηλαδή πολύ υψηλότερα απ'Α ό,τι οι εκτιμήσεις για την πορεία ΗΠΑ και Ευρώπης μαζί.

Οσοι επενδυτές αρέσκονται στην… περιπέτεια είναι καιρός να στραφούν στις αναδυόμενες αγορές, αν και πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται οι μετοχές τους να υποχωρήσουν για κάποιο διάστημα. «Οι αναδυόμενες αγορές διαθέτουν λιγότερη ρευστότητα από τις ώριμες και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να δεχθούν πλήγματα», τονίζει ο κ. Daniel Grana, διαχειριστής χαρτοφυλακίων του επενδυτικού κεφαλαίου Putman Emerging Markets Equity Fund. Προσθέτει, όμως, ότι «οι εταιρίες τους είναι πιο κερδοφόρες, με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και φθηνότερες αποτιμήσεις από τις αντίστοιχες των ώριμων αγορών». Θεωρεί ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να υποχωρήσουν. Και προκειμένου να είμαστε δίκαιοι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι συνολικά οι αναδυόμενες αγορές έχουν ακολουθήσει καλύτερη πορεία από τις ώριμες.

Σαφώς υπάρχουν ρίσκα. Οι οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως για παράδειγμα αυτές των Νοτίου Κορέας, Ταϊβάν και Κίνας, έχουν δεχθεί πλήγματα από την υποχώρηση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο δείκτης Kospi της Ν. Κορέας υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή κατά 6,2% εξαιτίας των φόβων για επιστροφή της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δείκτη από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η N. Κορέα, όντως, εξαρτάται από τις εξαγωγές αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 70% εξ αυτών κατευθύνονται σε άλλες αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας και όχι προς ΗΠΑ ή Ευρώπη.

Ο κ. Geoffrey Dennis, ο οποίος παρακολουθεί τις αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Citigroup Global Markets, υποστηρίζει: «Θα μείνω πραγματικά έκπληκτος εάν οι αναδυόμενες αγορές δεν ενισχυθούν από 15% έως 20% εντός του β'Α εξαμήνου».

Ανάλογα αισιόδοξος είναι και ο κ. Paul Attwood, διαχειριστής κεφαλαίων στη Huntington Global Select, ο οποίος τονίζει με τη σειρά του: «Εντός των επόμενων πέντε ετών οι αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις ώριμες. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που υπάρχει ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Η Morgan Stanley, όμως, είναι λιγότερο αισιόδοξη, προειδοποιώντας πριν από δύο εβδομάδες ότι «ΗΠΑ και ευρωζώνη βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση». Η εταιρία προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,9% από 4,5% προηγούμενης πρόβλεψης. Κίνδυνο αποτελεί και ο πληθωρισμός. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες Βραζιλίας και Ινδίας αυξάνουν τα επιτόκια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι οικονομίες τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με «ανώμαλη προσγείωση». Στα θετικά γι'Α αυτές τις οικονομίες είναι η υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων, κάτι το οποίο τις βοηθά να συγκρατήσουν το κόστος.

Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market Index είναι ιδιαίτερα φθηνός, με το P/E να διαμορφώνεται στο 10, ενώ ο μέσος ιστορικός όρος φθάνει στο 11,5. την ίδια ώρα οι Standard & Poors και MSCI World Index έχουν P/E στο 12.

Αν και έχουμε την τάση να ασχολούμαστε με τις αναδυόμενες αγορές ως σύνολο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι περιλαμβάνουν αρκετά χρηματιστήρια και οικονομίες, κάθε μία εκ των οποίων έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για παράδειγμα, η αγορά της Ινδονησίας έχει σημειώσει μέση άνοδο 20% την τελευταία 5ετία, ενώ αντίθετα αυτή της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά 7% στο ίδιο διάστημα. Εν συνόλω οι αναδυόμενες αγορές έχουν σημειώσει κέρδη κοντά στο 4%.

Αυτό που είναι κοινό στις αναδυόμενες αγορές –σε πλήρη αντίθεση με τη Δύση– είναι ο πολύ καλός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών τους. Για τη Βραζιλία αναμένεται φέτος ρυθμός ανάπτυξης 4%, για την Κίνα στο 9% και για την Ινδία στο 7%.

Δύο εκ των φθηνότερων αναδυόμενων αγορών είναι αυτές της Ρωσίας και του Πακιστάν, που διαπραγματεύονται με P/E πέντε και έξι φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2011 αντίστοιχα. Υπάρχει λόγος γι'Α αυτήν την πορεία. Η Ρωσία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες αλλά υποφέρει από διαφθορά και δεν υπάρχει καλή εφαρμογή των νόμων. Το Πακιστάν έχει ανάλογα προβλήματα και παράλληλα δεν βιώνει μία σταθερή πολιτική κατάσταση.

Οι επονομαζόμενες παραμεθόριες (frontier) αγορές όπως αυτές των Καζακστάν, Νιγηρίας και Βιετνάμ είναι ακόμη πιο περίπλοκες. Ως εκ τούτου, καλύτερα οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτές μέσω επενδυτικών κεφαλαίων και όχι μέσω απευθείας τοποθετήσεων σε μετοχές συγκεκριμένων εταιριών.

Για πολλούς επενδυτές οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν μία αχαρτογράφητη περιοχή. Πέρυσι οι Αμερικανοί επενδυτές σε μετοχικά αμοιβαία «έριξαν» στις αναδυόμενες αγορές περίπου 96 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Από την αρχή του 2011 και έως τον Ιούλιο, οι ίδιοι επενδυτές «τράβηξαν» περίπου 12 δισ. δολάρια. Ακόμη, όμως, και αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν μέση απόδοση 4% την τελευταία 5ετία, ενώ στο ίδιο διάστημα οι ανεπτυγμένες είχαν πτώση 5%, βάσει της πορείας του MSCI World Index.

Μεταξύ των αγορών που μας αρέσουν περισσότερο περιλαμβάνεται η Βραζιλία, η αγορά της οποίας διαπραγματεύεται με P/E κοντά στο οκτώ. Τα αντίστοιχα P/Es για τις υπόλοιπες αγορές είναι: Κίνα 10, Ν. Κορέα 7,6, Ινδία 11,5 και Ταϊβάν 10,7.

Θα πρέπει να σημειωθεί, εάν αυτό έχει κάποια αξία, ότι Βραζιλία, Κίνα και Ν. Κορέα είναι οι αναδυόμενες αγορές με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ο δείκτης της Βραζιλίας Bovespa έχει υποχωρήσει 20% από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η ισχυρή άνοδος του ρεάλ θα πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα και ως εκ τούτου και την ανάπτυξη. Oμως η οικονομία της χώρας έχει πολλά θετικά: συνεχής αύξηση των εισοδημάτων, χαμηλή ανεργία και μία οικονομία που δεν εξαρτάται από τις εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Μεταξύ των πλέον αξιόλογων εταιριών από τη Βραζιλία είναι η Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paolo (Sabesp), η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο κοινής ωφέλειας, κυρίως στη διαχείριση υδάτινων πόρων, ενώ είναι εισηγμένη με «μορφή» ADR και στην αγορά της Ν. Υόρκης. Το ADR της διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 51 δολάρια και μπορεί άνετα να φθάσει στα 60, με δεδομένη και την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων β'Α τριμήνου.

Οι μετοχές στο Μεξικό, μία ακόμη μεγάλη οικονομία της Λ. Αμερικής, έχουν υποχωρήσει κατά 12% φέτος. Η Citi αναμένει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί φέτος κατά 4,1%, δηλαδή χαμηλότερα από το 5,4% που πέτυχε το 2010. Υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που είναι απαισιόδοξοι για την πορεία του Μεξικού με δεδομένο ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 23% του ΑΕΠ του. Παρά ταύτα υπάρχουν εταιρίες στη χώρα, με κλασικότερο παράδειγμα τη Femsa, τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μπίρας και ελαφρών αλκοολούχων ποτών, που έχουν ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία. Το ADR της εταιρίας ενισχύθηκε κατά 36% πέρυσι. Αυτή η πορεία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η εταιρία έχει ισχυρή εξάπλωση σε όλη τη Λ. Αμερική.

Η Ν. Κορέα από την πλευρά της έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά αυτό οδηγεί σε καλές και φθηνές αποτιμήσεις αρκετές μετοχές. Μία από τις νοτιοκορεατικές εταιρίες που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα είναι η Samsung, η οποία διαπραγματεύεται με P/E 7,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2011. Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα της εταιρίας με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων και τις τηλεοράσεις, δεν είμαστε απαισιόδοξοι γι'Α αυτήν. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη της το 2012 θα ενισχυθούν κατά 19%.

Η Ινδία διαπραγματεύεται με premium σε σύγκριση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές αλλά διαθέτει το «ατού» της ισχυρής ανάπτυξης. Η καλύτερη επιλογή για έναν επενδυτή είναι ο τραπεζικός όμιλος ICICI Bank. Ο κ. Attwood θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μετοχή μπορεί να ενισχυθεί άνω του 60% εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά δεν είναι άλλη από αυτήν της Κίνας, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 13% από την αρχή του έτους. Oμως ακόμη και εάν η οικονομία της χώρας «τρέξει» με ρυθμό «μόλις» 9% (ενώ πέρυσι «έτρεξε» με 10%), τότε αναμένεται ότι τα κέρδη των εταιριών θα ενισχυθούν άνω του 15%. Μία εκ των καλύτερων επιλογών είναι η China Mobile. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο κινητής τηλεφωνίας (από πλευράς συνδρομητικής βάσης) παγκοσμίως, με περισσότερους από 600 εκατ. συνδρομητές και κατοχή του 70% της κινεζικής αγοράς. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10,1 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για φέτος και προσφέρει ένα «παχυλό» μέρισμα της τάξης του 4%. Σαφώς αυτό την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική, ακόμη και γι'Α αυτούς που φοβούνται να ρισκάρουν… 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου