Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 15:04:03

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η έλλειψη πολιτικής βούλησης παγκοσμίως «μπλοκάρει» αγορές και διεθνή οικονομία
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης παγκοσμίως «μπλοκάρει» αγορές και διεθνή οικονομία
Πηγή: Express.gr
ΜΑΥΡΕΣ μέρες του καλοκαιριού; Oχι μόνο μαύρες αλλά απίστευτες. Λες και ξύπνησε ένα… καλοκαιρινό τέρας το οποίο διέλυσε στο διάβα του τα πάντα, αφήνοντας τους επενδυτές είτε με δάκρυα στα μάτια είτε με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη. Hταν πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την πορεία των αγορών και ακόμη πιο δύσκολο να την κατανοήσει βασιζόμενος στη λογική. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πορεία του Dow Jones την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Tη Δευτέρα υποχώρησε κατά 635 μονάδες, την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 430 μονάδες, την Τετάρτη υποχώρησε κατά 520 μονάδες, την Πέμπτη κέρδισε 423 μονάδες και την Παρασκευή κέρδισε, εκ νέου, 126 μονάδες. Τελικώς «έκλεισε» την εβδομάδα με πτώση 1,5%, στις 11.269 μονάδες.

 

Προκειμένου να κατανοήσουμε –όσο αυτό είναι δυνατόν– τι προκάλεσε την αναστάτωση, ποιοι είναι οι οιωνοί της και κυρίως πώς μπορούμε να κερδίσουμε από αυτήν, εμείς στο Barrons δεν είχαμε παρά να στραφούμε στους εξυπνότερους και ταυτόχρονα πιο «κερδοφόρους» διαχειριστές που γνωρίζουμε. Aυτούς που συμμετέχουν στη «Στρογγυλή Τράπεζα» του Barrons (Barrons Roundtable). Οι 10 διαχειριστές (ή, αν θέλετε, επαγγελματίες επενδυτές) υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poors ήταν η αφορμή και όχι η αιτία της πτώσης. Αυτό που πραγματικά τρομάζει τους επενδυτές είναι η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους και αδύναμης ανάπτυξης. Οι «10» πιστεύουν ότι η έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα των αγορών δεν πρόκειται να κοπάσει πριν αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες των δυτικών οικονομιών αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν με την απαραίτητη αποφασιστικότητα αλλά και κοινή λογική τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, βέβαια, η κάθετη υποχώρηση των αγορών έχει δημιουργήσει και πλήθος επενδυτικών ευκαιριών. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τις απόψεις των «10» σχετικά με την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις προτάσεις τους για τις καλύτερες επενδύσεις από εδώ και στο εξής.

 

Bill Gross

 

«Επενδύστε σε

ομόλογα Καναδά

και Αυστραλίας»

 

Τα χάλια της αμερικανικής οικονομίας και όχι η υποβάθμιση από τη Standard & Poors ήταν η αιτία για την κάθετη υποχώρηση των αγορών. Σαφώς η υποβάθμιση δεν βοήθησε, αλλά νομίζω ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε δίκιο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ευρωζώνη οδηγούνται προς ένα περιβάλλον μηδενικής ανάπτυξης. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές είχαν συνηθίσει να λειτουργούν βάσει της εκτίμησης ότι η μέση ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3%. Ακόμη και το δικό μας –στην Pimco– «νέο φυσιολογικό» (new normal) έκανε λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2%, αλλά και εμείς διαψευσθήκαμε. Υπάρχει ένας όρος στην αεροπλοΐα που ονομάζεται «stall speed». Eνα μικρό αεροσκάφος μπορεί να πετά με ταχύτητα 70 μίλια την ώρα χωρίς να κινδυνεύει να πέσει. Oμως ένα μεγάλο αεροσκάφος θα πρέπει να πετά (το ελάχιστο) με 150 έως 160 μίλια την ώρα, διαφορετικά θα πέσει. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία. Μία μεγάλη οικονομία με υψηλό χρέος, προκειμένου να το αντέξει, θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό κοντά στο 2% ή διαφορετικά θα κινδυνέψει να καταρρεύσει. Αυτό ακριβώς ισχύει για την αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εάν η ανάπτυξη υποχωρήσει από το 2%, τότε θα δεχθούν πλήγμα τα εταιρικά κέρδη και θα αυξηθεί η ανεργία. Χωρίς ορθή συνεργασία στην Ουάσιγκτον και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών στην ευρωζώνη, θα οδηγηθούμε σε ύφεση. Μία ύφεση την οποία θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε. Την ίδια στιγμή η τελευταία ανακοίνωση της Fed ήταν θετική αλλά ταυτόχρονα δραματική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας που ανακοινώνει ξεκάθαρα για πόσο διάστημα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο. Αυτό υποδεικνύει ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει περαιτέρω περιθώρια ελιγμών. Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, για τα διετή και τριετή αμερικανικά ομόλογα η κατάσταση είναι σταθερή. Το πρόβλημα αρχίζει με τα 10ετή και 30ετή ομόλογα. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα επιλέξουμε το «λιγότερο βρόμικο πουκάμισο στη στοίβα με τα άπλυτα». Ποιο είναι αυτό; Κατά τη γνώμη μας τα κρατικά ομόλογα (10ετή) της Αυστραλίας και του Καναδά. Το 10ετές της Αυστραλίας προσφέρει απόδοση 4,5% και το αντίστοιχο του Καναδά απόδοση 2,5%. Καλή είναι η εικόνα και των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

 

Archie MacAllaster

 

«Επενδυτικές

ευκαιρίες»

 

Η αγορά είναι γεμάτη από φθηνές ευκαιρίες. Το πρόβλημα είναι ότι ο πτωτικός κύκλος μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μου είναι πολύ δύσκολο να δώσω συμβουλές καθώς δεν μπορώ να γνωρίζω για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει ο πτωτικός κύκλος. Την ίδια στιγμή, όμως, με δεδομένο ότι βρίσκομαι στις αγορές εδώ και 50 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσες πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Μπορεί όλοι να μισούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά οι τράπεζες θα μείνουν εδώ, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Σε ορίζοντα 5ετίας κάποιος που θα επενδύσει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορέσει να αποκομίσει πολλά κέρδη. Μεταξύ των προτάσεών μου περιλαμβάνεται η Bank of America, η οποία διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τη λογιστική αξία της. Επίσης μου αρέσουν ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες και μάλιστα περισσότερο από τις τράπεζες. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Hartford Financial Services, με λογιστική αξία στα 43 δολάρια ανά μετοχή και αποτίμηση μόλις στα 19 δολάρια ανά μετοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα αύξησε το μέρισμά της στα 40 σεντς ανά μετοχή, από 20 σεντς πέρυσι.

 

Fred Hickey

 

«Στοίχημα

για τον κλάδο

των μετάλλων»

 

Η οικονομία ακολουθεί λάθος δρόμο εδώ και αρκετό καιρό. Το ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά στο α'Α τρίμηνο. Παρέμεινε αδύναμο στο β'Α τρίμηνο και δεν νομίζω ότι θα ακολουθήσει καλύτερη πορεία στα δύο τρίμηνα που απομένουν. Στον κόσμο της τεχνολογίας «βλέπω» συνεχώς να υποχωρούν οι πωλήσεις. Πρώτα αυτό συνέβη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ακολούθησαν οι τηλεοράσεις, ακόμη και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος στήριξης. Μόλις αυτό συμβεί οι αγορές θα ανακάμψουν αλλά θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Εξακολουθώ να παραμένω πιστός στην επένδυσή μου σε χρυσό, καθώς έχω στην κατοχή μου όχι μόνο τη φυσική μορφή του μετάλλου αλλά και επενδύσεις σε Exchange Traded Funds (ETFs), αλλά και μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χρυσό. Οι κορυφαίες επιλογές μου παραμένουν οι μεταλλευτικές εταιρίες Agnico-Eagle Mines, Newmont Mining και Yamana Gold.

 

Felix Zulauf

 

«Μετρητά - χρυσός

οι καλύτερες

επιλογές διεθνώς»

 

Οι αγορές αντέδρασαν στο γεγονός ότι το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών έχει… πιάσει ταβάνι. Ηδη από το προηγούμενο roundtable (στις 13 Ιουνίου 2011) είχα προβλέψει ότι οι αγορές θα κινηθούν πτωτικά και θα φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους για το έτος εντός του φθινοπώρου. Οι επόμενες εβδομάδες θα χαρακτηριστούν από ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα. Η Fed θα έρθει, εκ νέου, να σώσει την αμερικανική οικονομία με ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης. Μετά την πτώση του φθινοπώρου, οι αγορές θα βιώσουν ένα διάστημα ανάκαμψης, αλλά πιστεύω ότι θα υποχωρήσουν και πάλι. Oσο για τις ισχυρές οικονομίες της υφηλίου θεωρώ ότι θα βρεθούν σε ύφεση εντός του 2012. Μόλις ο δείκτης S&P 500 υποχωρήσει από τις 1.000 μονάδες –κάτι που προβλέπω ότι θα γίνει στο α'Α εξάμηνο του 2012– η Fed θα σπεύσει να κινηθεί. Το ίδιο θα προσπαθήσει να πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η κρίση στην Ευρώπη θα είναι χειρότερη απ'Α ό,τι στις ΗΠΑ, γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου είναι πιο αδύναμο από το αμερικανικό. Το να παρέχεις ρευστότητα στο σύστημα δεν είναι λύση, αλλά αν δεν το πράξεις, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Το να κατορθώσεις να προσφέρεις ανάπτυξη είναι το πραγματικά πολύ δύσκολο στοίχημα. Εγώ, πάντως, δεν ξέρω πώς θα το έκανα, εάν μου το ζητούσαν. Νομίζω ότι θα ζήσουμε τη μετατροπή της Δύσης σε νέα Ιαπωνία. Εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα, τότε ο πόνος που θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά οδυνηρός. Η εμπιστοσύνη στους ηγέτες μας, την πολιτική που ασκούμε και στις κεντρικές μας τράπεζες θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την οδυνηρή κατάσταση θα είναι ο χρυσός, που θα «δει» την τιμή του να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Τι συστήνω στους επενδυτές; «Κρατήστε όσα περισσότερα μετρητά μπορείτε, επενδύστε σε χρυσό και μειώστε τα χρέη σας».

 

Scott Black

 

«Ευτυχώς, οι ΗΠΑ

έχουν τον…

Ben Bernanke»

 

Η πολιτική ηγεσία της Ουάσιγκτον και του Kογκρέσου βρίσκεται σε έναν παράλογο αναβρασμό. Τους πήρε τρεις μήνες για να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το επίπεδο του χρέους. Είναι μία πληγή που μόνοι μας προκαλέσαμε. Η κρίση στην πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει να πλήττει τις αγορές. Εως ότου εμφανιστεί κάποιος, ο οποίος θα μας πει –και θα μας πείσει– ότι «Εχω συγκεκριμένο σχέδιο», οι αγορές θα συνεχίσουν τα σκαμπανεβάσματα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Ομπάμα προώθησε το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης. Δεν είναι εκεί το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι η υψηλή ανεργία. Δεν αύξησε τους φόρους ούτε στα private equity groups ούτε στα hedge funds. Ας το παραδεχθούμε, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι εκτός ελέγχου, ενώ το πραγματικό εισόδημα είναι αρνητικό. Ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke έχει ξεμείνει από πυρομαχικά. Και είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ουάσιγκτον που πραγματικά έχει σχέδιο και μπορεί να το εφαρμόσει. Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, εάν είναι τοποθετημένοι σε εταιρίες με καλά P/Es, ας μην τις πουλήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, καλύτερα να τις πουλήσουν. Εάν επιθυμούν να μπουν τώρα στην αγορά και να παραμείνουν σε αυτή για μία διετία, είναι μία καλή στιγμή να το πράξουν. Τα κέρδη των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 έχουν ενισχυθεί κατά 18% σε ετήσια βάση. Το P/E του S&P 500 αυτή τη στιγμή είναι 11, δηλαδή το χαμηλότερο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάνω από το 40% των κερδών από τις εταιρίες του S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό. Υπάρχουν μετρητά άνω των δύο τρισ. δολαρίων στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ποια είναι η πρότασή μου προς τους επενδυτές; Αυτή που είπα και στο πρόσφατο roundtable. Η εταιρία υψηλής τεχνολογίας Arrow Electronics. Μην σας τρομάζει η πρόσφατη υποχώρησή της, απλά ακολουθεί την πορεία των αγορών αλλά θα ανακάμψει πριν από αυτές.

 

Meryl Witmer

 

«Τοποθετήσεις σε

εταιρίες real estate»

 

Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των επενδυτών είναι αυτή που οδηγεί τις αγορές. Εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την πτώση. Η Ευρώπη υποχωρεί και η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αρνητική, όμως, εάν κοιτάξει κάποιος σε μακροχρόνιο ορίζοντα, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Η αγορά «έτρεξε» έως τον Ιούνιο και ένα μέρος της διόρθωσής της είναι δικαιολογημένο. Για μένα η ανοδική πορεία της αγοράς ήταν υπερβολική. Αγοράζουμε εταιρίες που έχουν απτά και αξιόπιστα προϊόντα. Eχουμε αυξήσει τις τοποθετήσεις μας στην εταιρία Macquarie Infrastructure. Αναμένει ότι οι ταμειακές ροές της θα φθάσουν στα τρία δολάρια ανά μετοχή, ενώ έχει απόδοση 3,6%. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση του μερίσματός της εντός του επόμενου έτους. Aλλες εταιρίες στις οποίες έχουμε αυξήσει τη συμμετοχή μας είναι οι Rockwood Holdings, Innophos, Six Flags και Packaging Corp. of America. Επίσης έχουμε αυξήσει την έκθεσή μας στην καναδική εταιρία παροχής στεγαστικών δανείων Genworth MI Canada.

 

Abby Joseph Cohen

 

«Υψηλή κεφαλαιοποίηση,

η απάντηση στην κρίση»

 

Στο επίπεδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει και την αρνητική πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Τα P/Es έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο αρκετών ετών. Αυτό αποδεικνύει ότι οι επενδυτές θέλουν να μειώσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Oμως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα απ'Α ό,τι στο παρελθόν. Οι αναλυτές μας πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στο επίπεδο των 1.400 μονάδων, από 1.450 μονάδες στην προηγούμενη πρόβλεψη. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει στο 4% εντός του 2012, ως εκ τούτου δεν είμαστε μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση. Για τις ΗΠΑ εκτιμούμε ότι θα επιτύχουν ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2012 και η Ευρώπη κοντά στο 1,4%. Εξακολουθούμε να έχουμε καλή άποψη για την πορεία της Κίνας αλλά και των υπόλοιπων χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Η πρόσφατη πτώση στις τιμές των πρώτων υλών μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο αυτές τις οικονομίες. Η Κίνα θα επωφεληθεί από την υποχώρηση του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων. Η Ινδία θα επωφεληθεί από την υποχώρηση στις τιμές των τροφίμων. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εξακολουθούν να στηρίζουν τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μεταξύ αυτών αναδεικνύουν την ExxonMobil, η οποία πρόσφατα βρέθηκε υπό πίεση. Επιλέγουν τη Wells Fargo, της οποίας τα οικονομικά μεγέθη β'Α τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. Επίσης είναι υπέρ της Pfizer, παρά την αδύναμη πορεία της.

 

Mario Gabelli

 

«Τοποθετήσεις στον ενεργειακό κλάδο»

 

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διπλής ύφεσης. Πριν κυμαινόταν μεταξύ 5% και 10% και τώρα έχει φθάσει στο 15%. Αναμένουμε αρκετά προβλήματα σε ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα δεν ανέμενα ότι θα υπάρχουν προβλήματα στην Ιταλία. Η έντονη μεταβλητότητα που βιώσαμε στις αγορές τον Μάιο του 2010 έχει επιστρέψει, με αποτέλεσμα καλές και κακές μετοχές να έχουν συντριβεί. Είναι δύσκολο να βρεις από πού θα πρέπει να βγάλεις χρήματα και πού να τα τοποθετήσεις. Τοποθετούμαστε σε μετοχές ενέργειας, όπως η NextEra Energy, ενώ έχουμε αυξήσει την έκθεσή μας στη National Fuel Gas. Οσο για την υποβάθμιση των ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι περισσότερο… ακαδημαϊκή. Ισως να μην έπρεπε να έχει συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι η καλή συνέπεια της υποβάθμισης των ΗΠΑ θα είναι ότι η χώρα θα κατορθώσει να βρει μία άξια ηγεσία.

 

Oscar Schafer

 

«Αμερικανικές εταιρίες ποιότητας»

 

Η αγορά έχει προεξοφλήσει την ύφεση και είναι φθηνή. Εκτός εάν συμβεί κάποια κατάρρευση τράπεζας ή κράτους στην Ευρώπη. Πάντα υπήρχαν traders στην αγορά αλλά, όπως φαίνεται, σήμερα μόνο αυτοί έχουν μείνει γι'Α αυτό και υπάρχει εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα. Είναι σαν το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες, όπου όλοι γυρνούν γύρω-γύρω μέχρι να ακουστεί κάποιος ήχος και κατόπιν όλοι τρέχουν να κάτσουν στην ίδια καρέκλα. Παρακολουθώ την ανθρώπινη συμπεριφορά εδώ και πολλά χρόνια και ποτέ δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αυτό που συστήνω είναι αύξηση των τοποθετήσεων σε αμερικανικές εταιρίες ποιότητας, όπως είναι η Anixter International. Την έχουμε στην κατοχή μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μπορεί να επηρεαστεί από την ύφεση, διαθέτει, όμως, και θυγατρικές που μπορούν να επιβιώσουν υπό οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία.

 

Marc Faber

 

«Δεν θα αγόραζα

τίποτε αυτή

τη στιγμή»

 

Θεωρώ ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη και πιστεύω ότι ο S&P 500 μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 1.240 και 1.280 μονάδων. Το να κατακτήσει νέα υψηλά, πάνω από το επίπεδο των 1.370 μονάδων όπου έφθασε στις 2 Μαΐου 2011, θεωρώ ότι είναι κάτι απίθανο, τουλάχιστον για τους επόμενους 6-12 μήνες. Στις 26 Ιουλίου ο δείκτης Nasdaq 100 βρέθηκε κοντά σε νέα υψηλά, αλλά σε αυτή την πορεία τον βοήθησαν μόνο λίγες εταιρίες, όπως οι Apple, Amazon.com και Netfix. Οι αγορές αρχίζουν να χωνεύουν τις δυσάρεστες ειδήσεις. Κρίσεις χρέους κρατών, κρίση στο δολάριο, αύξηση της έντασης στη Μ. Ανατολή, κοινωνική αναταραχή στην Βρετανία η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες δυτικές χώρες ή ακόμη και στις ΗΠΑ, νέοι φόβοι για ύφεση, απογοητευτικά εταιρικά μεγέθη, πιθανή «φούσκα» στην Κίνα, ένα ακόμη πιο επιθετικό Ιράν. Oλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν. Δεν θα αγόραζα τίποτε αυτή τη στιγμή. Εάν, όμως, οι μετοχές υποχωρήσουν κατά επιπλέον 10% ή 20%, τότε ίσως αυξήσω κάπως ορισμένες τοποθετήσεις μου. Εξακολουθώ να σορτάρω εταιρίες όπως η Salesforce.com. Πιστεύω ότι ο χρυσός θα διορθώσει, πιθανώς κατά 100 ή ακόμη και 150 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά εξακολουθώ να συνιστώ να κρατήσει κάποιος τις τοποθετήσεις του στο πολύτιμο μέταλλο. Οσο το τρίο Obama, Geithner και Bernanke βρίσκονται στο προσκήνιο τόσο η τιμή του χρυσού θα αυξάνεται. Τα αμερικανικά ομόλογα μακροχρόνιας ωρίμασης δεν έχουν αξία. Θεωρώ ότι οι μετοχές αμερικανικών εταιριών real estate είναι φθηνές. Tο ίδιο πιστεύω και για τις μετοχές εταιριών από την Ταϊλάνδη. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου