Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:35:53

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η Ιαπωνία μπορεί να προσφέρει σε ΗΠΑ - Ευρώπη «μαθήματα» ορθής διαχείρισης της κρίσης χρέους
Η Ιαπωνία μπορεί να προσφέρει σε ΗΠΑ - Ευρώπη «μαθήματα» ορθής διαχείρισης της κρίσης χρέους
Πηγή: Express.gr
ΤO να «σορτάρει» κάποιος τα ιαπωνικά ομόλογα ήταν μία χαμένη υπόθεση. Oπως μας εξηγεί ο Robert Feldman τα ιαπωνικά θεσμικά επενδυτικά ιδρύματα είναι απόλυτα αφοσιωμένα στα ομόλογα της χώρας. Ακόμη και μία μικρή απόδοση είναι καλύτερη από το τίποτε. Ο ειδικός της Morgan Stanley για την ιαπωνική οικονομία και αγορά μιλά συχνά –με δεδομένο ότι ζει στο Τόκιο– με Ιάπωνες ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με μία οικονομία σε μόνιμο αποπληθωρισμό, η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τη φούσκα του παρελθόντος, ενώ σε όλα της τα προβλήματα προστέθηκε και ο καταστροφικός σεισμός του Μαρτίου. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει μία δυσλειτουργική κυβέρνηση, με τον νυν πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Το Barrons μίλησε με τον R. Feldman σχετικά με όσα που μπορούν να διδαχθούν Ευρώπη και ΗΠΑ από την Ιαπωνία αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Xώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

 

 

• Τι μπορούν να διδαχθούν Ευρώπη και ΗΠΑ από την εμπειρία που έχει η Ιαπωνία με το δυσθεώρητο χρέος;

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Υπάρχει η κοινή λανθασμένη αντίληψη στο να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους. Δεν αποτιμούν τα μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία σε τιμές αγοράς και δεν κατανοούν την ανάγκη αλλαγών στις εποπτικές αρχές. Η Ιαπωνία έχει κάνει καλύτερη δουλειά σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 1998 ένωσε όλες τις αρχές εποπτείας υπό τη διοίκηση της Financial Service Authority. Αντίθετα, ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν… βαλκανοποιημένες εποπτικές αρχές. Επίσης οι Ιάπωνες –πιο συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός Junichiro Koizumi και ο πρώην υπ. Οικονομικών Heizo Takenaka– φρόντισαν η νέα εποπτική αρχή να επιβάλλει κανόνες στις τράπεζες σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των κεφαλαίων τους σε «τοξικά» ή όχι. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει αρκετά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας και έχουν δημιουργήσει ανάλογους “πυρήνες εποπτείας”. Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη. Oταν εργαζόμουν στα γραφεία του ΔΝΤ στη Γερμανία, πάντα αναρωτιόμουν πώς κατορθώνει η ηπειρωτική Ευρώπη να επιβιώνει με τόσο υψηλή ανεργία. Πιθανώς να το κατορθώνει γιατί το σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι σαφώς καλύτερο και πιο ισχυρό από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Παρά ταύτα το κόστος είναι τεράστιο. Υπάρχει περίπτωση ΗΠΑ και Ευρώπη να “πέσουν” σε αποπληθωρισμό; Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση είναι “όχι”, μόνο που στην περίπτωση της Ευρώπης αυτό το “όχι” είναι λιγότερο ισχυρό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ».

 

• Υπάρχει κάτι άλλο;

«Προκειμένου να επιτύχεις ορθή μεταρρύθμιση στον χρηματοοικονομικό τομέα, με άμεσο στόχο να ωθήσεις την ανάπτυξη της οικονομίας, θα πρέπει να λάβεις ορισμένα μέτρα. Πρώτον, την επανατοποθέτηση όλων των “περιουσιακών” σου στοιχείων: γη, εργατικό δυναμικό, κεφάλαια και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν περισσότερη αξία. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσεις ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρηθούν πολύ όσο διαρκεί αυτή η αλλαγή: χαμηλά επιτόκια, δημοσιονομική στήριξη, παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τρίτον, θα πρέπει να παράσχεις κεφαλαιακή στήριξη αλλά με πολύ “σφιχτούς” όρους. Τέταρτον, θα πρέπει να έχεις τη στήριξη της κοινωνίας. Και πέμπτον, θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα μεταξύ των “τοξικών” και των “μη τοξικών” δανείων ενός ομίλου. Θα πρέπει να εφαρμόσεις συγκεκριμένους και σκληρούς κανόνες, που όλοι υποχρεούται να ακολουθήσουν».

 

• Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο χρέος –ως ποσοστό επί του ΑΕΠ– από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο. Γιατί σε αυτή το «σορτάρισμα» των ομολόγων δεν είχε αποτέλεσμα για τους επενδυτές;

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε καθεστώς αποπληθωρισμού δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση δανείων. Ως εκ τούτου οι θεσμικοί επενδυτές στη χώρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν ιαπωνικά ομόλογα. Επίσης ο αποπληθωρισμός είναι αυτός που κρατά χαμηλά τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων».

 

• Ακόμη και με χρέος στο 200% του ΑΕΠ θεωρείτε ότι η Ιαπωνία δεν θα βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με κρίση χρέους;

«Το “ποτέ” είναι μία πολύ ισχυρή λέξη για να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε οικονομία. Για παράδειγμα η Ιταλία δεν είχε κρίση χρέους και τώρα ξαφνικά απέκτησε. Πρόσφατα έγραψα ένα βιβλίο υπό τον τίτλο “Πώς να διαχειριστείτε την “ανωμαλία” των ιαπωνικών ομολόγων” (“How to Trade the JGB Anomaly”). Eνα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως το εμπορικό ισοζύγιο. Oταν παύεις να έχει πλεόνασμα, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών η Ιαπωνία κατορθώνει να χρηματοδοτήσει τις εσωτερικές ανάγκες της. Oταν όμως υπάρχει έλλειμμα, για να χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες σου θα πρέπει να δανειστείς –και μάλιστα με τα επιτόκια που ισχύουν σε άλλες χώρες και όχι στη δική σου. Μπορεί οι Ιάπωνες καταθέτες να είναι ευχαριστημένοι με χαμηλά επιτόκια, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους ξένους δανειστές. Τότε τα επιτόκια στα ομόλογα θα αυξηθούν. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας ήταν στο 3% του ΑΕΠ για μεγάλο διάστημα και αυξήθηκε ελαφρώς στη διετία 2006-7. Υποχώρησε ελαφρά μετά τον σεισμό του Μαρτίου. Υπενθυμίζω ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελείται από τρία μέρη: το εμπορικό ισοζύγιο, τις υπηρεσίες και το εισόδημα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το εμπόριο έχει υποχωρήσει καθώς η Ιαπωνία “έστειλε” εκτός χώρας (offshoe) την παραγωγή της και άνοιξε την οικονομία της στις εισαγωγές. Πιθανώς μετά τον σεισμό το offshore θα αυξηθεί. Oμως εξακολουθούν να έχουν πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών γιατί αυξάνεται το εισόδημα. Φροντίζουν να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Φροντίζουν να επενδύουν εκ νέου τα έσοδά τους από τους τόκους. Τα έσοδα από το εξωτερικό αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ. Ας υποθέσουμε ότι αυτά τα έσοδα δεν θα υποχωρήσουν. Πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να υπάρξει έλλειμμα στο ισοζύγιο; Πιθανώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αρχίζει να επηρεάζει ουσιαστικά».

 

• Πότε υπολογίζετε ότι θα συμβεί αυτό;

«Υπολογίζουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κοντά στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ο σεισμός πιθανώς να επιταχύνει τη διαδικασία. Μόλις υπάρξει αρνητική πορεία του εμπορικού ισοζυγίου, ο “όγκος” των κεφαλαίων που θα αγοράζουν κρατικά ιαπωνικά ομόλογα θα μειωθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων. Αλλά πιθανώς όλα να συμβούν και πιο σύντομα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα αξίας σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων. Αυτά τα κεφάλαια δεν πρόκειται να διατεθούν για την αγορά ιαπωνικών ομολόγων ή για να κλείσουν το έλλειμμα. Θεωρούμε ότι η διετία 2015-16 είναι η κρίσιμη. Πάντως δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ακόμη και εάν οι εξελίξεις είναι άκρως αρνητικές, αυτό θα σημάνει τεράστια αύξηση στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων».

 

• Tυχόν αύξηση των αποδόσεων των δεκαετών ιαπωνικών ομολόγων στο 3% από 2% θα ήταν καταστροφική. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

«Η μέση διάρκεια των χαρτοφυλακίων των ιαπωνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες της χώρας είναι μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών. Ως εκ τούτου μία τέτοια αύξηση της απόδοσης δεν πρόκειται να φέρει την καταστροφή. Oσο για τους υπόλοιπους επενδυτές, δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις πέραν των ομολόγων, από τη στιγμή που η χώρα βιώνει αποπληθωρισμό. Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι Ιάπωνες. Ο ένας είναι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν τώρα, δηλαδή διατήρηση του αποπληθωρισμού, ελπίδα για το καλύτερο και συσσώρευση ελλειμμάτων. Oμως δεν έχουν πού αλλού να στραφούν, παρά στα ιαπωνικά ομόλογα. Κάποια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εισπράττει τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα και θα επέλθει αυτόματα υποχώρηση της εμπιστοσύνης. Ο άλλος δρόμος είναι να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική, ιδιαίτερα αυτή της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις με μονόπλευρο τρόπο: σκέφτονται ότι είναι απλά αύξηση φόρων και μείωση δαπανών. Δεν ισχύει αυτό. Aλλωστε, η Ιαπωνία δεν έχει περιθώρια αύξησης φόρων ή τουλάχιστον αύξησης σε τέτοιο επίπεδο ώστε να καλύψει τα ελλείμματά της. Τι θα πρέπει να κάνει η Ιαπωνία προκειμένου να “γλιτώσει”; Να διαφύγει του αποπληθωρισμού και να επιταχύνει την παραγωγική ανάπτυξη, προκειμένου να “δει” το ονομαστικό ΑΕΠ να ενισχύεται. Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος (το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2012) η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,6%. Για το επόμενο αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3%, αλλά πάντα υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να διαψεύσουν αυτή την πρόβλεψη».

 

• Εν συντομία, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ιαπωνική αγορά;

«Η ισοτιμία δολαρίου - γιεν θα ακολουθήσει σταθεροποιητική πορεία το 2012. Εκτιμούμε ότι η αμερικανική οικονομία θα σταθεροποιηθεί. Αυτό σημαίνει αυξημένες εισροές κεφαλαίων στην Ιαπωνία. “Βλέπουμε” την ισοτιμία του γιεν με το δολάριο στα 81 γιεν ανά δολάριο στα τέλη του 2011 και μεταξύ 88 και 90 γιεν ανά δολάριο στα τέλη του 2012. Θεωρούμε ότι τα δεκαετή ιαπωνικά ομόλογα θα παραμείνουν σταθερά ή πιθανώς να υπάρξει μικρή αύξηση των αποδόσεων καθώς η οικονομία θα βελτιώνει τον ρυθμό ανάπτυξής της. Οι αποδόσεις τους θα κυμανθούν από 1,1% έως 1,3% φέτος και πιθανώς μεταξύ 1,2% και 1,4% το 2012». 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου