Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 13:40:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η κρίση θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αλλαγή στη δομή της ευρωζώνης
Η κρίση θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αλλαγή στη δομή της ευρωζώνης
Πηγή: Express.gr
Ο Sean Egan και οι συνεργάτες του στον οίκο αξιολόγησης Egan-Jones Ratings έχουν κατορθώσει να εκδώσουν προειδοποιήσεις πολύ νωρίτερα απ' ό,τι οι διάσημοι ανταγωνιστές τους. Ηταν ο πρώτος οίκος που φρόντισε να υποβαθμίσει εταιρίες όπως οι Ambac, CIT, Countrywide, General Motors, IndyMac, Lehman Brothers, MBIA και New Century. Μερικούς μήνες μετά τις δικές του προειδοποιήσεις όλες οι παραπάνω εταιρίες εμφάνισαν τεράστια προβλήματα. Η εταιρία εργάζεται υπό την εποπτεία της Αρχής Ελέγχου Κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission - SEC) και πληρώνεται από τους πελάτες της τόσο για την έρευνα που πραγματοποιεί σε μια εταιρία όσο και για τις αξιολογήσεις της. Αντίθετα οι Moody's, Fitch και Standard & Poor's πληρώνονται απευθείας από αυτόν που εκδίδει κάποιο επενδυτικό προϊόν ή και από τα ίδια τα κράτη που αξιολογούν. Ο Egan επιφυλάσσει μία ιδιαίτερα δύσκολη πρόβλεψη για τους αναγνώστες του Barron's: «Καλύτερα να ξεχάσετε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη θα βελτιωθεί σύντομα. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί ακόμη πιο άσχημη»! Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα «κρυφό» θύμα από αυτήν την κρίση: ο μέσος Αμερικανός φορολογούμενος, ο οποίος θα δεχθεί πλήγμα από τη στενή σχέση ανταλλαγής κεφαλαίων μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η δεύτερη είναι υπερβολικά «φορτωμένη», καθώς συμμετέχει ήδη σε αρκετά προγράμματα στήριξης των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης. Υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα: «Μήπως τελικώς η Ευρώπη αναγκαστεί να βρει τρόπους να σώσει τον “σωτήρα” της, την ΕΚΤ»; Ας δούμε τι μας απαντά ο Egan.

 

• Οι κρίσεις μοιάζουν να μην τελειώνουν. Πρώτα η Ελλάδα, μετά η Ιρλανδία και τώρα η Ιταλία. Τι συμβαίνει τελικά;

«Καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε ως πολιτικό πρόβλημα, που στη βάση του έχει ένα βασικό οικονομικό πρόβλημα: την ανικανότητα της Ευρώπης και των τραπεζών της να διαχειριστούν με ορθό τρόπο την κρίση από την οποία κινδύνεψαν να καταστραφούν το 2008. Η τελική λύση αυτής της κρίσης θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της Ευρώπης εντός των επόμενων ετών. Oμως μέχρι να βρεθεί η λύση, θα περάσει πολύς χρόνος. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, ανάλογου “μεγέθους” με την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α'Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που δεν βλέπω πουθενά στην Ευρώπη είναι η πολιτική βούληση να υπάρξει συναίνεση. Κλασικό παράδειγμα στη μάχη που διεξάγεται για το τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ καλύπτουν το όλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι αντί να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα, ασχολούνται με “ασήμαντες” λεπτομέρειες».

 

• Τι είναι αυτό που δεν κατανοούν οι Ευρωπαίοι;

«Αυτό που δεν κατανοούν οι περισσότεροι είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ελέγξουν το εν λόγω πρόβλημα. Οι τίτλοι των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν τον έλεγχο, αλλά κάνουν λάθος. Οι αγορές είναι αυτές που έχουν τον έλεγχο. Από τη μία πλευρά υπάρχει το πρόβλημα χρέους των χωρών και από την άλλη το πρόβλημα της αστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Εάν υπάρξει χρεοκοπία κάποιας χώρας, τότε οι απομειώσεις στις οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα τις μετατρέψει σε… ζόμπι, σε ζωντανούς-νεκρούς. Oμως θα πρέπει να προετοιμαστούν γι'Α αυτό το ενδεχόμενο, καθώς Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κηρύξουν παύση πληρωμών. Νομίζω ότι οφείλουν να το πράξουν. Τι θα λάβουν τελικά οι κάτοχοι ομολόγων αυτών των χωρών; Από 10% έως 22% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να ξεχάσουν κάποιοι την λέξη “ανάκαμψη”. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα. Η χώρα είναι υπερφορτωμένη. Η οικονομία της συρρικνώνεται. Eχει υψηλό έλλειμμα. Πώς λοιπόν να φορτωθεί και άλλο χρέος όπως της ζητούν; Την ίδια ώρα δεν νομίζω ότι θα κατορθώσει να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις που έχει ανακοινώσει με ορθό και κυρίως επικερδή τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι καλείται να πληρώσει επιτόκιο 15% για τα 10ετή της ομόλογα. Η Ελλάδα πρέπει να βρει γρήγορα λύση στα προβλήματά της. Διαφορετικά θα “δει” το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της να καταρρέουν».

 

• Υπάρχει άμεση λύση;

«Ας ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα. Εμείς στην εταιρία μας πιστεύουμε ότι τα μέγιστα έσοδα από φόρους που μπορεί να συλλέξει η Ελλάδα φθάνουν στα 40 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 10% του χρέους της χώρας. Γι'Α αυτό πιστεύουμε ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα “haircut” της τάξης ακόμη και του 90%. Πολύ σύντομα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα βρεθούν σε ανάλογη θέση, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα ακολουθήσουν η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Εάν συμβούν αυτά, όπως είπα και πριν, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης θα εμφανίσουν τεράστιες απομειώσεις. Πολύ λίγες εξ αυτών θα κατορθώσουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Ολη αυτή η αδυναμία σαφώς θα “μεταφερθεί” και στο ίδρυμα που στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, δηλαδή την ΕΚΤ. Ας μην ξεχνάμε ότι δανείζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες λαμβάνοντας ως εγγυήσεις ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης».

 

• Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ισολογισμός της ΕΚΤ;

«Διαθέτει 303 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια, ενώ έχει στα ταμεία της 113 δισ. ευρώ που προέρχονται από καταθέσεις τραπεζών σε αυτήν και 150 δισ. ευρώ που είναι η αξία των κρατικών ομολόγων που διατηρεί στην κατοχή της. Τα πραγματικά, απτά, κεφάλαιά της είναι μόλις 10 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου κανείς δεν θα πρέπει να ξαφνιάστηκε όταν ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί κανένα είδος χρεοκοπίας στην ευρωζώνη. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ έχει ανάγκη επιπλέον 90 δισ. ευρώ. Μπορεί να βρει αυτό το κεφάλαιο, απλά δεν μπορεί να το βρει γρήγορα».

 

• Πού θα βρει κεφάλαια η ΕΚΤ;

«Ας μην ξεχνάμε για ποιο ίδρυμα μιλάμε. Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπό καλές συνθήκες μπορεί να στραφεί στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Επίσης έχει “γραμμές ανταλλαγής” (swap lines) με τη Fed. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να τυπώσει χρήμα, έστω και εάν παραβιάσει τους κανόνες που υπάρχουν».

 

• Τι επιπτώσεις θα έχει για τον Αμερικανό φορολογούμενο το ευρωπαϊκό χάος;

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν στα κεφάλαια του ΔΝΤ, το οποίο είναι ο βασικός χρηματοδότης των προγραμμάτων στήριξης της Ευρώπης. Δεύτερον, υπάρχουν τα swap lines μεταξύ Fed και ΕΚΤ. Τρίτον, υπάρχει η στήριξη που παρέχεται στις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν είτε άμεση είτε έμμεση έκθεση στις ευρωπαϊκές αγορές, ακόμη και μέσω ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS). Οι επιπτώσεις από την “κατάρρευση” των CDS είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς είναι μία πολύ “θολή” αγορά».

 

• Εξηγήστε μας τα swap lines μεταξύ Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών…

«Οι ανταλλαγές κεφαλαίων μεταξύ Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου έφθασαν στα 580 δισ. δολάρια στη διετία 2008-9. Αυτά τα κεφάλαια έχουν αποπληρωθεί στη Fed. Τα swap lines επεκτάθηκαν έως τον Αύγουστο του 2012. Η Fed έχει swap lines σε δολάρια με τέσσερις κεντρικές τράπεζες: ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και Κεντρική Τράπεζα του Καναδά. Τα swap lines μεταξύ ΕΚΤ και Fed είναι “απεριόριστα” σε επίπεδο ανταλλάξιμων κεφαλαίων. Η λογική λέει ότι δεν είναι επικίνδυνα, καθώς είναι βραχύβιας διάρκειας και η ΕΚΤ είναι ο “ασφαλής ενδιάμεσος” μεταξύ Fed και προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Oμως η ΕΚΤ έχει να στηριχθεί μόνο από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεγάλα προβλήματα».

 

• Γιατί οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης άργησαν να αντιδράσουν στην περίπτωση της ευρωπαϊκής κρίσης;

«Οι μεγάλοι οίκοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων από τη στιγμή που “αφεντικά” τους είναι αυτοί τους οποίους καλούνται να αξιολογήσουν. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι μετά από τόσες “φωνές”, εντυπωσιακές ομιλίες στην αμερικανική Γερουσία, εντυπωσιακά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, αυτή η σύγκρουση συμφερόντων παραμένει όπως ακριβώς ήταν και πριν από την κρίση. Υπάρχουν δύο προβλήματα με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Πρώτον, αργούν να αντιδράσουν και δεύτερον όταν αντιδρούν, το πράττουν ελαφρώς… άγαρμπα. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της Πορτογαλίας. Για πολλούς μήνες οι οίκοι την αγνοούσαν. Ξαφνικά η Moody'Αs αποφάσισε να την υποβαθμίσει κατά τέσσερις βαθμίδες και να τη “ρίξει” στο επίπεδο “junk”. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν –ακόμη και οι θεσμικοί– και άρχισαν να ξεπουλάνε τα πάντα. Σας θυμίζω ότι ο δικός μας οίκος έχει υποβαθμίσει την Πορτογαλία στο επίπεδο “junk” από τον Δεκέμβριο του 2010. Bέβαια και οι οίκοι οφείλουν να ακούσουν τι λέει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της. Ας μην ξεχνούν ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που τους πληρώνουν για να εκδίδουν αξιολογήσεις. Πάντως θεωρούμε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές δεν έχουν αντιληφθεί το πλήρες εύρος της ευρωπαϊκής κρίσης. Δεν έχουν κατανοήσει ότι Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία δεν μπορούν να “σηκώσουν” το χρέος που έχουν “φορτωθεί”, με δεδομένη και την αδύναμη πορεία της ανάπτυξής τους. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η κατάσταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν είναι και τόσο διαφορετική απ'Α ό,τι είναι στην Ελλάδα. Το ιρλανδικό χρέος είναι 200 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει προσφέρει εγγυήσεις 400 δισ. ευρώ στο τραπεζικό της σύστημα. Τα φορολογικά έσοδα της Ιρλανδίας σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ. Το χρέος της Πορτογαλίας είναι 160 δισ. ευρώ και τα ετήσια φορολογικά της έσοδα φθάνουν τα 38 δισ. ευρώ».

 

• Μπορεί το ευρωσύστημα να βρει λύση;

«Το ελπίζω, αν και έχω τις αμφιβολίες μου. Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται πολλή… διπλωματία. Στην κρίση του 2008 ο τότε υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον μπορούσε να σώσει μία τράπεζα με τρία τηλεφωνήματα. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ για να πράξει το ίδιο θα πρέπει να μιλήσει τηλεφωνικά με 20 ανθρώπους. Το ευρωσύστημα είναι μια νομισματική ένωση, αλλά δεν διαθέτει το στήριγμα και της δημοσιονομικής ένωσης. Η ευρωζώνη θα πρέπει να αλλάξει δραστικά για να εξέλθει από την κρίση. Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της συνθήκης που τη διέπει και οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες να φεύγουν από την ζώνη του ευρώ ή θα πρέπει η δημοσιονομική πολιτική να παραδοθεί στις Βρυξέλλες».

 

• Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

«Οι περισσότερες έχουν τεράστιες ελλείψεις κεφαλαίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν χρεοκοπία στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βρετανικές τράπεζες, με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης της χώρας να προσφέρει και νέα “πακέτα” στήριξης. Αντίθετα η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τις τράπεζές της, οι οποίες έχουν υψηλή έκθεση σε ελληνικό χρέος. Οσο για τη Γερμανία, μάλλον διαθέτει αρκετά κεφάλαια ώστε να στηρίξει κορυφαίες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank. Αυτό που εμείς συμβουλεύουμε τους επενδυτές είναι να περιμένουν μεγάλες συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών. Η κρίση χρέους, όπως είπα και στην αρχή, είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Από αυτή την κρίση θα “γλιτώσουν” μόνο οι πολύ δυνατές ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα προέλθουν από συγχωνεύσεις».

 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου