Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 16:28:42

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για το δεύτερο εξάμηνο παγκοσμίως
Οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για το δεύτερο εξάμηνο παγκοσμίως
Πηγή: Express.gr
ΛIΓO πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές είθισται να κάνουμε ένα… check up στα πάντα και κυρίως στο αυτοκίνητό μας. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε και ένα check up στο χαρτοφυλάκιό μας προκειμένου να προετοιμαστούμε για το β' εξάμηνο του έτους; Η αλήθεια είναι ότι όλες οι επενδυτικές επιλογές από τον Μάρτιο του 2009 έως και τις αρχές του 2011 ακολούθησαν εντυπωσιακή πορεία: ο Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε κατά 91,31%, ο δείκτης ομολόγων της Barclays είχε άνοδο 17,76%, ενώ ο χρυσός κινήθηκε κατά 60,38% υψηλότερα. Oμως η πορεία τους –σε συνάρτηση και με την αδύναμη ανάπτυξη των ΗΠΑ– πάγωσε ή ακόμη ήταν και πτωτική στο α'Α εξάμηνο του 2011. Παράλληλα οι κίνδυνοι μοιάζουν απρόθυμοι να φύγουν.

Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν, ήδη, ξεκινήσει να αναμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να ισορροπήσουν το ρίσκο που έχουν αναλάβει. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2011 έχουν «ρίξει» 24,04 δισ. δολάρια σε αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία, 80,52 δισ. δολάρια σε ομόλογα με χαμηλό yield, τα οποία, όμως, φορολογούνται και 5,76 δισ. δολάρια σε αμοιβαία που επενδύουν στις αγορές εμπορευμάτων. Κατά τη διάρκεια του 2010 φρόντισαν να αποσύρουν 71,27 δισ. δολάρια από αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία, να επενδύσουν 218,78 δισ. δολάρια σε ομολογιακά (φορολογούμενα) αμοιβαία και να «ρίξουν» 13,63 δισ. δολάρια σε αμοιβαία που επενδύσουν σε εμπορεύματα.

Οι ειδικοί σε εταιρίες όπως οι T. Rowe Price, State Street, Global Advisors, Atlantic Trust και Morning Star συμφωνούν σε τρία βασικά βήματα: α. διάχυση του ρίσκου σε όσο το δυνατόν περισσότερες μορφές επενδύσεων, β. μείωση του ρίσκου σε επενδύσεις που ήδη υπάρχουν σε ένα χαρτοφυλάκιο, για παράδειγμα μέσω αγοράς μετοχών που δίνουν υψηλό μέρισμα και γ. λιγότερες τοποθετήσεις σε επενδύσεις που εξαρτώνται από το δολάριο.

Πρόσφατα η State Street προσέθεσε δύο ακόμη μορφές επενδύσεων στα χαρτοφυλάκιά της που απευθύνονται σε επενδυτές που θέλουν να αναλάβουν ελεγχόμενο ρίσκο: εμπορεύματα και μεσοπρόθεσμης ωρίμασης «οριακά επικίνδυνα» (investment grade) ομόλογα. Πάντως το μερίδιο που έχουν αυτές οι δύο «μορφές» επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό της είναι 1% και 4,5% αντίστοιχα. Η εταιρία μείωσε τις τοποθετήσεις της σε μετοχικά αμοιβαία στα 59% από 64% που ήταν πριν και αύξησε τις τοποθετήσεις της σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στο 36% από 32% που ήταν πριν. Διατήρησε αμετάβλητες δύο επιλογές της: 2% του χαρτοφυλακίου σε μετρητά και ένα 2% σε χρυσό.

Το Barron's αποφάσισε να μιλήσει με έξι επιτυχημένους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, οι οποίες έχουν επιτύχει εντυπωσιακές αποδόσεις σε ορίζοντα 5ετίας και γνωρίζουν πολύ καλά πλήθος αγορών. Ας δούμε τι μας προτείνουν.

 

 

David Daglio

 

Dreyfus Opportunities Small Cap

Επενδύσεις: Αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία

Απόδοση α' εξαμήνου: 5,77%

Μέση απόδοση 5ετίας: 12,30%

 

Στο β' εξάμηνο η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει «χαλαρό ρυθμό ανάπτυξης», αν και η «καταστροφή» από την αγορά ακινήτων, την αύξηση της τιμής πετρελαίου και το τραγικό ατύχημα στην Ιαπωνία βρίσκονται πλέον πίσω μας, όπως τονίζει ο David Daglio, διαχειριστής του Dreyfus Opportunities Small Cap, το οποίο είναι το 6ο καλύτερο από πλευράς απόδοσης αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Ο Daglio θεωρεί ότι τα μηνύματα για τις αμερικανικές μετοχές είναι άριστα, εκτιμώντας ότι ο δείκτης Russell 200, στον οποίο είναι εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ενισχυθεί σε ετήσια βάση φέτος μεταξύ 10% και 12%. Παράλληλα, ο 45χρονος διαχειριστής πιστεύει ότι και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα ακολουθήσουν πολύ καλή πορεία, τις οποίες μάλιστα θεωρεί αρκετά φθηνές. Επίσης του αρέσουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate, με τη βασική του επιλογή εξ αυτών να είναι η Lang Lasalle, η οποία έχει ενισχυθεί 91% από τη στιγμή που επένδυσε σε αυτήν η Dreyfus, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου 2009. Επίσης επενδύει σε μετοχές εταιριών που παράγουν εξαρτήματα για αυτοκίνητα αλλά κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για μέγιστη οδική ασφάλεια, όπως είναι η εταιρία Autoliv. Η τρίτη μεγαλύτερη επένδυση του αμοιβαίου κεφαλαίου του είναι η DealerTrack Holdings, εταιρία που πουλά software σε αντιπροσωπείες πώλησης αυτοκινήτων. Ο διαχειριστής θεωρεί ότι η τιμή της μετοχής της θα αυξηθεί από 40% έως 50% υψηλότερα σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

 

 

David Winters

 

Wintergreen Fund

Επενδύσεις: Διεθνή μετοχικά αμοιβαία

Απόδοση α' εξαμήνου: 3,19%

Μέση απόδοση 5ετίας: 7,62%

 

Ο αξιοσέβαστος διαχειριστής της Wintergreen φροντίζει να μην κάνει προβλέψεις για την πορεία των διεθνών μετοχών. Αγοράζει φθηνές μετοχές ανά την υφήλιο και είναι πρόθυμος να τις διατηρήσει στην κατοχή του για πέντε χρόνια, προκειμένου να αποφύγει και τη μεταβλητότητα. Επίσης δεν διστάζει να δράσει ως ακτιβιστής μέτοχος σε εταιρίες στις οποίες διαθέτει μεγάλο μερίδιο μετοχών. Σύμφωνα με τον Winters, αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να αγοράσει σε καλές τιμές μετοχές εταιριών υψηλής ποιότητας, γιατί οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβούνται να ανοιχτούν. «Αυτή τη στιγμή αρκετά τρισ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, έχοντας ελάχιστη απόδοση. Oμως υπάρχουν εταιρίες, κυρίως στην Απω Ανατολή, που μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, με δεδομένη και την ταχύτατη ανάπτυξή τους αλλά και το γεγονός ότι βαρύνονται σχεδόν με μηδενικά χρέη», υποστηρίζει ο Winters. Η Wintergreen έχει επενδύσει στην εταιρία από το Χονγκ Κονγκ Jardine Matheson, στην κατοχή της οποίας βρίσκονται τα κερδοφόρα και υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία Mandarin Oriental, αλλά και στην εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Dairy Farm International. Μερικές ακόμη τοποθετήσεις του βρίσκονται στην ελβετική εταιρία ρολογιών Swatch Group, στην ενεργειακή εταιρία Canadian Natural Resources και στην καπνοβιομηχανία British American Tobacco. Ο Winters τοποθετείται στον κλάδο καπνοβιομηχανίας καθώς είναι ένας τομέας όπου προσφέρονται υψηλά μερίσματα. Eνα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά του είναι η εταιρία Genting Malaysia, που έχει στην κατοχή της καζίνο και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο και στην πολιτεία της Ν. Υόρκης.

 

 

Thomas Cow

 

Delaware Extended Duration Bond Fund

Επενδύσεις: Εταιρικά ομόλογα

Απόδοση α' εξαμήνου: 3,12%

Μέση απόδοση 5ετίας: 10,36%

 

Το Delaware Extended Duration Bond Fund είναι «γεμάτο» με εταιρικά ομόλογα. Ο βασικός διαχειριστής του Thomas Cow εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να τρέξει –κάτι μάλλον απίθανο σύμφωνα και με τους αναλυτές– με ρυθμό που να πλησιάσει το 4% και η Fed δεν προτίθεται –όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Ben Bernanke– να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι οι επιλογές του είναι… ασφαλισμένες. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει μέση απόδοση στην 3ετία 13,55%, ενώ στην 5ετία 10,36%. Παράλληλα ήταν από τους ελάχιστα χαμένους κατά τη διάρκεια της κρίσης, με απώλειες μόλις 2,84%. «Πριν από την κρίση φροντίσαμε να τοποθετηθούμε σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ομόλογα εταιριών κοινής ωφέλειας, υγειονομικής περίθαλψης και υψηλής ποιότητας ενεργειακών εταιριών», τονίζει ο Cow. Το κεφάλαιο, το οποίο έχει στην κατοχή του 512 εκατ. δολάρια, τοποθετείται κυρίως σε investment grade ομόλογα κατά 85% και κατά το υπόλοιπο ποσοστό σε «junk» ομόλογα, σε τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια και μετατρέψιμες ομολογίες. Σύμφωνα με τον Cow οι επιχειρήσεις τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τα κράτη. Οι χρεοκοπίες έχουν μειωθεί και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, έχουν φροντίσει να ισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους, να μειώσουν τη μόχλευση και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Ο διαχειριστής θεωρεί ότι ομόλογα εταιριών από τους κλάδους τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και λιανικών πωλήσεων είναι οι πλέον ενδεδειγμένες επιλογές στην τρέχουσα περίοδο.

 

 

Dan Solender

 

Lord Abbett Intermediate Tax-Free Fund

Επενδύσεις: Μη φορολογήσιμα ομόλογα

Απόδοση α' εξαμήνου: 4,16%

Μέση απόδοση 5ετίας: 5,37%

 

Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο των μη φορολογήσιμων ομολόγων φαίνεται να ευνοεί τους επενδυτές. Η έκδοση νέων ομολόγων αυτού του τύπου έχει μειωθεί σημαντικά στο α' εξάμηνο, με αποτέλεσμα η αγορά τους να προσελκύει πλήθος επενδυτικών κεφαλαίων, ακόμη και hedge funds. Oπως ξεκαθαρίζει ο Dan Solender κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι τον Ιούνιο το κουπόνι μεταξύ ενός 30ετούς διάρκειας αμερικανικού κρατικού ομόλογου με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και ενός αντίστοιχου που έχει εκδοθεί από κάποια πολιτεία ή δήμο των ΗΠΑ (municipal bonds) ήταν σχεδόν το ίδιο, δηλαδή βρισκόταν κοντά στο 4,25%. Με δεδομένο, όμως, ότι το δημοτικό ή πολιτειακό ομόλογο δεν φορολογείται –ενώ το κρατικό φορολογείται με συντελεστή 35% επί των κερδών– ουσιαστικά το κουπόνι για αυτό έφθασε στο 6%. «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κάποιος ομόλογα του συγκεκριμένου τύπου. Σε σύγκριση με άλλες αγορές η συγκεκριμένη προσφέρει καλύτερη αξία και ποιότητα», τονίζει ο Solender. Ο Solender, ο οποίος σε συνεργασία με τον Dan Vande Velde διαχειρίζονται και το Lord Abbett Fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους δύο δισ. δολαρίων, φροντίζουν να αγοράζουν δημοτικά ομόλογα 8ετούς ή 10ετούς διάρκειας με αξιολογήσεις είτε «Α» είτε «ΒΒΒ». Κλασικό παράδειγμα το ομόλογο που έχει εκδώσει η Florida Municipal Power και «ωριμάζει» το 2020, με αξιολόγηση «Α2». Προσφέρει κουπόνι 3,76% και προσφέρει yield ύψους 5,82%.

 

 

Bill O'Neil

 

Logic Advisors

Επενδύσεις: Εμπορεύματα

Απόδοση α'Α εξαμήνου: 1,34%

 

Ο ειδικός στις αγορές εμπορευμάτων Bill O'Neil θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μορφή επένδυσης θα ξεπεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές σε ορίζοντα 66 έως 12 μηνών. «Δεν είμαι ειδικός στις μετοχικές αγορές, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τα εμπορεύματα θα ακολουθήσουν καλύτερη πορεία», υποστηρίζει. Ο O'Neil δημιούργησε τη Logic Advisors σε συνεργασία με τον Ron Lawson το 2002. Συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα εμπορεύματα με χρονικό ορίζοντα από 10 έως 15 χρόνια, προκειμένου να αποφύγουν και την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις αγορές τους. Αυτή τη στιγμή η Logic έχει επιλέξει να επενδύσει σε χρυσό και χαλκό. Τα προβλήματα που έχουν αποτελέσει τον βασικό παράγοντα στήριξης του χρυσού –όπως για παράδειγμα η παγκόσμια κρίση χρέους– δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα, σημειώνει ο O'Neil. Παράλληλα το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης για τον χαλκό είναι ελλειμματικό και ως εκ τούτου στηρίζει τις ανοδικές τάσεις στην τιμή του κόκκινου μετάλλου. Eπίσης ο O'Neil, αν και με κάποιο δισταγμό, τοποθετείται και σε Exchange Traded Funds (ETFs), ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν ως εγγύηση κάποιο μέταλλο ή εμπόρευμα στη φυσική του μορφή, όπως για παράδειγμα το SPDR Gold Trust. Aκόμη υπάρχει και η εναλλακτική λύση του Global X Copper Miners ETF, το οποίο επενδύει σε μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χαλκό.

 

 

John Wenker & Jay Rosenberg

 

Nuveen Real Estate Securities Fund

Επενδύσεις: REITs

Απόδοση α'Α εξαμήνου: 9,91%

Μέση απόδοση 5ετίας: 4,60%

 

Η αγορά των REITs θα συνεχίσει την καλή της πορεία όσο η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό που κυμαίνεται από 2% έως 2,5% σε ετήσια βάση. Οι Wenker και Rosenberg έχουν τοποθετηθεί στο αμερικανικό REIT, U-Store-It Trust, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν μείωσε τις μισθώσεις στα ακίνητα που του ανήκουν και τώρα ευνοείται από αυτήν την κίνηση καθώς η συγκεκριμένη αγορά ανακάμπτει. Μία άλλη επιλογή τους είναι το Boston Properties, το οποίο έχει εμφανίσει εντυπωσιακή πορεία. Επενδύουν και στο Westfield Group, το οποίο διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ, αλλά έχει έδρα την Αυστραλία. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου