Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 22:53:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow «Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
Πηγή: Express.gr
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ οικονομία ποτέ δεν είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει υψηλές τιμές πετρελαίου. Γι' αυτό άλλωστε όταν συμβεί κάτι τέτοιο εμφανίζονται αρνητικές ειδήσεις στο οικονομικό πεδίο. Oμως το να είσαι προετοιμασμένος για την εποχή που θα καταφθάσει το ακριβό πετρέλαιο είναι μία πολύ καλή κίνηση πρόληψης.

Παρά τη σημαντική υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού από τα υψηλά επίπεδα που άγγιξε τον Απρίλιο, όλα δείχνουν ότι τόσο το πετρέλαιο όσο και τα διυλισμένα προϊόντα του θα φθάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά εντός των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς το νέο ράλι θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου.

Καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των χωρών που έχουν και εξάγουν πετρέλαιο συνεχώς μειώνεται, και μάλιστα σε ανησυχητικό βαθμό, όλοι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μέση τιμή πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι εντός του 2012, με ορισμένες «εκτινάξεις» εντός του έτους που μπορεί να το οδηγήσουν στα 165 ή ακόμη και στα 170 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό για τον Αμερικανό καταναλωτή σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσει τιμή βενζίνης στα 4,5 δολάρια ανά γαλόνι. Φυσικά αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών αλλά ταυτόχρονα και σε αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων που καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι εντός του καλοκαιριού οι τιμές του μαύρου χρυσού –εκτός φυσικά συγκλονιστικού απροόπτου– θα είναι σταθερές, γεγονός που θα βοηθήσει την οικονομία. Oμως η άνοδός του αργότερα θα είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει, αν και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να είναι τόσο καταστροφικό, καθώς θα «αφαιρέσει» περί το 1,5% από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αν και «βαριά», η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι και τόσο καταστροφική όσο δείχνει εκ πρώτης όψεως. Είθισται οι έντονες αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου –συνήθως βραχύβια τάση– να αποτελούν αιτία για «κραυγαλέα» πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο και να οδηγούν στην εμφάνιση τηλεοπτικών εκπομπών με πανικόβλητους «ειδικούς» που φέρνουν ανά πάσα στιγμή την καταστροφή. Βάσει των εκτιμήσεων του Barrons, η μέση τιμή πετρελαίου στο β'Α τρίμηνο του 2011 έφθασε στα 110 δολάρια. Με άλλα λόγια η πραγματική αύξηση το 2012 θα είναι στο επίπεδο των 40 δολαρίων. Το πετρέλαιο αναμένεται ότι θα παραμείνει στο επίπεδο των 150 δολαρίων για αρκετούς μήνες, πριν αρχίσει το ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης να ισορροπεί και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση για μέση τιμή φέτος στα 110 δολάρια προκύπτει από την «πρόσθεση» των τιμών για το αμερικανικό ελαφρύ αργό που διαπραγματεύεται στη Ν. Υόρκη και το brent που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο. Το γεγονός ότι το brent αποτιμάται κατά 10%-15% υψηλότερα από το αμερικανικό ελαφρύ αργό (το οποίο είναι καλύτερης ποιότητας) αποτελεί έκπληξη, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Barrons θεωρούν ότι αυτή η εικόνα είναι ελαφρώς παραπλανητική και πιθανώς να αλλάξει στο μέλλον.

Ο κ. Michael Rothman, αναλυτής για 25 ολόκληρα χρόνια της αγοράς πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρίας Cornerstone Analytics, υποστηρίζει ότι η τιμή του το 2012 μπορεί να φθάσει στα 170 δολάρια. Αφορμή υπήρξε η πρόσφατη κίνηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) να προχωρήσει σε απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των 27 κρατών-μελών της. Την ίδια ώρα, όμως, μία δήλωση του επικεφαλής της ΙΕΑ Nobuo Tanaka ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Σύμφωνα με τον κ. Tanaka, τα 27 κράτη-μέλη της ΙΕΑ διαθέτουν στρατηγικά αποθέματα ύψους 1,6 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση καταναλώνονται παγκοσμίως 90 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Με άλλα λόγια τα στρατηγικά αποθέματα της υφηλίου φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της μόλις για 18 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Tanaka, η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η «χαμένη ποσότητα» από τις εξαγωγές της Λιβύης. Oταν, όμως, ο πρόεδρος της ΙΕΑ δηλώνει ότι «η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση και με τα κράτη-μέλη του OPEC», η υπόθεση καθίσταται περισσότερο ανησυχητική. Σύμφωνα με τον κ. Rothman: «Καλό θα ήταν να μάθουμε να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές. Ουσιαστικά ο κ. Tanaka μας είπε ότι ζήτησε από τις χώρες του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν το “χαμένο” πετρέλαιο της Λιβύης αλλά αυτές δεν μπορούσαν. Και μάλιστα δεν μπορούσε η Σ. Αραβία. Πρόκειται για μία συγκλονιστική είδηση»!

Υπέρ της άποψης ότι ο OPEC δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του είναι και ο κ. Hussein Allidina, αναλυτής πετρελαίου στη Morgan Stanley. Πάντως, παρά το γεγονός ότι είναι πιο απαισιόδοξος για το συγκεκριμένο θέμα από τον κ. Rothman, είναι ταυτόχρονα και πιο συντηρητικός ως προς την πρόβλεψή του για την τιμή του μαύρου χρυσού το 2012, καθώς δεν αναμένει να ξεπεράσει τα 140 δολάρια ανά βαρέλι.

Oπως γνωρίζουμε υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι «παίκτες» στον πετρελαϊκό τομέα.

Από την πλευρά της ζήτησης είναι τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Υπάρχουν φυσικά και οι χώρες που δεν είναι μέλη του, αλλά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Από την πλευρά της προσφοράς υπάρχουν τα κράτη του OPEC (αν και θα πρέπει να εξαιρέσουμε τη Λιβύη και το Ιράκ) και χώρες παραγωγής όπως η Νορβηγία, το Μεξικό και φυσικά η Ρωσία.

Η υψηλή ζήτηση από τις χώρες κατανάλωσης πετρελαίου ήταν αυτή που οδήγησε στο ράλι των τιμών την περίοδο 2007-2008. Θεωρούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2012. Η αύξηση της παραγωγής από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC δεν μπορεί να καλύψει την αντίστοιχη ενίσχυση της ζήτησης. Από το 2000 έως και σήμερα –παρά την ύφεση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και την ακόμη σκληρότερη κρίση μετά το 2008– η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου ενισχύεται σχεδόν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την παραγωγή των χωρών που βρίσκονται εκτός OPEC να έχει αυξηθεί κατά 0,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το 2000 οι χώρες εκτός OPEC κάλυπταν το 37,7% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Σήμερα καλύπτουν το 48,5%, δηλαδή σχεδόν το μισό.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης θέτει ερωτηματικά για το κατά πόσο η επιπλέον δυνατότητα παραγωγής όλων των χωρών-παραγωγών είναι αρκετή. Σε τεχνικό επίπεδο ως «επιπλέον δυνατότητα παραγωγής» εννοούμε τη δυνατότητα μιας χώρας να παράγει συστηματικά επιπλέον πετρέλαιο σε διάστημα 30 έως 45 ημερών.

Καλό θα ήταν για όλους να γνωρίζουν ότι μόνο οι χώρες του OPEC μπορεί να διαθέτουν επιπλέον δυνατότητα παραγωγής, αν και αυτό αμφισβητείται. Οι χώρες εκτός του καρτέλ, το πιθανότερο είναι ότι παράγουν στο μέγιστο επίπεδο.

Οι ανησυχίες για την επιπλέον δυνατότητα παραγωγής εντάθηκαν και από τον πόλεμο στη Λιβύη, καθώς εξαιτίας του έχουν «χαθεί» 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά. Οι Σαουδάραβες υποστήριξαν ότι φέτος το καλοκαίρι θα αυξήσουν την παραγωγή τους από τα 9 εκατ. στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως και όλοι ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους.

Γιατί, όμως, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι –παρά την όλη παραπάνω δυσάρεστη περιγραφή– το «χτύπημα» για την αμερικανική οικονομία δεν θα είναι τόσο βαρύ; Η απάντηση είναι απλή. Από το 1980 έως και σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο του αμερικανικού ΑΕΠ προέρχεται από τον κλάδο υπηρεσιών και όχι από αυτόν παραγωγής αγαθών. Το να παράγεις υπηρεσίες, σε γενικές γραμμές, σημαίνει ότι καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια από το να παράγεις αγαθά. Επίσης η χρήση του πετρελαίου τόσο στην θέρμανση όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί. Το 1980 το 56% του πετρελαίου που εισαγόταν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν κυρίως για την «ενεργοποίηση» οχημάτων. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει φθάσει στο 70%, βάσει στοιχείων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA).

Υπάρχει περίπτωση η ανθρωπότητα να… ξεμείνει από πετρέλαιο; Η πιο πιθανή απάντηση είναι «όχι». Η παραγωγή της Λιβύης θα επιστρέψει στην αγορά αργά ή γρήγορα. Δεν θα πρέπει επιπλέον να ξεχνάμε το Ιράκ, το οποίο έχει τεράστια παραγωγική ικανότητα, πιθανώς πιο υψηλή ακόμη και από αυτή της Σ. Αραβίας. Επιπλέον, και ειδικά για τις ΗΠΑ, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας μπορεί να αυξηθεί μόλις αρθεί η απαγόρευση –που επιβλήθηκε μετά το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού– για άντληση πετρελαίου από θαλάσσιες περιοχές. Επιπρόσθετα υπάρχουν τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Αλάσκας, που μένουν ανεκμετάλλευτα για λόγους προστασίας της περιοχής.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να δημιουργήσει την ανάγκη όλα τα παραπάνω να επισπευτούν. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό καλό θα ήταν όλοι –καταναλωτές και επιχειρήσεις– να προετοιμαστούν για τον ερχομό του ακριβού πετρελαίου. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου