Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 23:42:01

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Ο "βασιλιάς των Ρομά" καταργεί τους γάμους μεταξύ παιδιών έως 16 ετών στη Ρουμανία
Ο "βασιλιάς των Ρομά" καταργεί τους γάμους μεταξύ παιδιών έως 16 ετών στη Ρουμανία
Πηγή: Express.gr
 Ο αυτοαποκαλούμενος “βασιλιάς των Ρομά” στη Ρουμανία, Ντορίν Τσοάμπα, ανήγγειλε κατάργηση της παράδοσης σύναψης γάμων μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, προειδοποιώντας εκείνους που θα τη διατηρήσουν με αποκλεισμό από την κοινότητα.

“Ζούμε σε νέο, σύγχρονο κόσμο. Είναι καιρός να αλλάξουμε. Γι' αυτό αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να παντρεύονται νέοι Ρομά ηλικίας έως 16 ετών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα" δήλωσε ο 43χρονος Ντορίν Τσοάμπα, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ρομά.

“Τα παιδιά μας πρέπει πρώτα να αποφοιτούν από το σχολείο και στη συνέχεια να παντρεύονται” δήλωσε, ανακοινώνοντας την απόφαση του Stabor, ανεπίσημου δικαστηρίου που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια η κοινότητα των Ρομά για την επίλυση διαφωνιών μεταξύ μελών της κοινότητας.

Ο κ. Τσοάμπα προεδρεύει στο Stabor, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των Ρομά το συμβούλιο αρχηγών οικογενειών της κοινότητας.

“Εκείνοι που δεν θα τηρήσουν την απόφαση, μπορεί να αποκλειστούν από την κοινότητά μας” δήλωσε ο “βασιλιάς των Ρομά” σύμφωνα με το Βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Μεταξύ των Ρομά εξακολουθούν να είναι συνηθισμένοι οι γάμοι ανάμεσα σε παιδιά. Ο πατέρας του Ντορίν Τσοάμπα, Φλορίν, ο πρώτος αυτοανακηρυχθείς “βασιλιάς των Ρομά” πάντρεψε το 2003 την 13χρονη κόρη του 'Ανα-Μαρία με ένα παιδί ηλικίας 15 ετών.

Ο Ντορίν Τσοάμπα, όμως, προσπαθεί να ενθαρρύνει την κοινότητα των Ρομά για αλλαγές και τάσσεται υπέρ της μόρφωσης των παιδιών, ως μορφή αγώνα κατά της φτώχειας.

Ειδικοί χαιρέτισαν την απόφαση του Stabor, αλλά προειδοποίησαν ότι για την αλλαγή της παράδοσης απαιτείται χρόνος.

“Η ενσωμάτωση των Ρομά αποτελεί πρόκληση, αλλά πολλά μέλη της κοινότητας λόγω προσήλωσης στην παράδοση παραμένουν απομονωμένα και φτωχά” ανέφερε ο Ρουμάνος κοινωνιολόγος Τσιπριάν Νέκουλα.

“Η υπέρβαση του πολιτιστικού χάσματος θα είναι βασική πρόκληση για τους ηγέτες των Ρομά και το λαό, σε μία περίοδο που η κοινότητα προσπαθεί να βρει το δρόμο της σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα” είπε ο κ. Νέκουλα.

Στη Ρουμανία ζουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 620.000 Ρομά, αν και πιστεύεται ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος, επειδή πολλοί Ρομά δεν δηλώνουν την καταγωγή λόγω της διαδεδομένων προκαταλήψεων έναντι των μελών της κοινότητας.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου