Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 16:34:27

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Στα δικαστήρια Κροατία και Σερβία, αλληλοκατηγορούνται για γενοκτονία
Στα δικαστήρια Κροατία και Σερβία, αλληλοκατηγορούνται για γενοκτονία
Πηγή: Express.gr
 Στα δικαστήρια βρίσκονται Κροατία και Σερβία, κατηγορώντας η μία χώρα την άλλη για γενοκτονία, την περίοδο 1991-1995. Στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαίου, την περασμένη Δευτέρα άρχισαν να εκδικάζονται οι αγωγές που κατέθεσαν το 1999 και το 2000 η Κροατία και η Σερβία, αντίστοιχα.

Η αγωγή της Κροατίας αφορά ειδικότερα την περίοδο 1991-'92, κατά την οποία η επέμβαση του γιουγκοσλαβικού στρατού και των σερβικών παραστρατιωτικών ομάδων στην ανατολική Σλαβονία παρουσιάζεται ως πράξη γενοκτονίας. Η αγωγή της σερβικής πλευράς ασχολείται κυρίως με το 1995 και την κροατική στρατιωτική επιχείρηση “Καταιγίδα”, η οποία επίσης χαρακτηρίζεται γενοκτονία.

Το ενδιαφέρον στη δίκη αυτή είναι το γεγονός ότι και οι δύο αγωγές στρέφονται εναντίον των χωρών, δηλαδή ζητείται η καταδίκη για γενοκτονία της Σερβίας ή της Κροατίας ως κρατικές οντότητες.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Νόβισαντ, Τίμπορ Βάραντι, εκτιμά ότι καμία πλευρά δεν θα δικαιωθεί, αφού ποτέ δεν καταδικάστηκαν κράτη για γενοκτονία ακόμη και όταν οργανωμένα και συστηματικά επιδίωκαν τον αφανισμό εθνών.

Ο καθηγητής Βάραντι επισημαίνει ότι ακόμη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν καταδίκασε κανέναν κατηγορούμενο για γενοκτονία παρότι τα εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν πράξη γενοκτονίας.

Στο Ζάγκρεμπ, επίσης, οι νομικοί πιστεύουν ότι η Κροατία δεν θα δικαιωθεί. “Στον πόλεμο διαπράχθηκαν πολλά εγκλήματα, ωστόσο κανένα δεν έχει τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας. Πρόκειται για αγωγές με πολιτικά κίνητρα που στερούνται νομικής υπόστασης” επισημαίνει ο διακεκριμένος Κροάτης νομικός 'Αντε Νόμπιλο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κροατία και τη Σερβία επισημαίνουν ότι αντί οι δύο πλευρές να καταναλώνουν πόρους για να υπερασπιστούν σε διεθνή δικαστήρια κατηγορίες που δεν έχουν νομική υπόσταση, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθούν μεμονωμένα με τα εγκλήματα που διέπραξαν πολίτες τους και παραμένουν ατιμώρητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία πολλές φορές πρότεινε την αμοιβαία απόσυρση των αγωγών, ωστόσο το Ζάγκρεμπ δεν ανταποκρίθηκε.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Κροατία, ενώ αρχικά έδειξε ότι θα επιδιώξει τον συμβιβασμό, στην πορεία, προφανώς για πολιτικούς λόγους, επέλεξε την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δίκη στη Χάγη θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου