Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 16:47:12

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Σερβία: Μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για δάνειο 250 εκατ. δολαρίων
Σερβία: Μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για δάνειο 250 εκατ. δολαρίων
Πηγή: Express.gr
 Διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Μαρτίου, για τη χορήγηση ενός δανείου δημοσιονομικής υποστήριξης, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, θα ξεκινήσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι η υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών νόμων και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των 153 κρατικών και κοινωνικά ελεγχόμενων εταιρειών, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του γραφείου της Τράπεζας στο Βελιγράδι, Τόνι Βερχέιτζεν.

“Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο μόλις σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση και μόλις αυτή διασφαλίσει τη θέσπιση τροποποιήσεων των νόμων για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πτωχεύσεις και ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των 153 εταιρειών” είπε ο κ. Βερχέιτζεν, στο περιθώριο επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοπαόνικ, στην κεντρική Σερβία.

Αναφερόμενος στα κυριότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, που θα μπορέσει να επιτρέψει στη Σερβία μία στρατηγική διαχείριση των δημόσιων εσόδων της, είναι εξαιρετικά σημαντική, προσθέτοντας ότι “αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τον τρόπο, με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια στους μισθούς του δημοσίου τομέα”.

“Πιστεύουμε ότι τα χρήματα δε δαπανώνται αποτελεσματικά ή με διαφάνεια”, σημείωσε ο κ.Βερχέιτζεν, σημειώνοντας, ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα π.χ. την κακή κατάσταση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

“Η Σερβία έχει μη αναληφθέντα (εγκεκριμένα) δάνεια αξίας 3,2 δισ. ευρώ, προοριζόμενα για έργα υποδομής, επομένως η έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι εμφανής και από αυτή την οπτική” είπε.

Η αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών πρέπει να ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας αυτής, ανέφερε ο κ.Βερχέιτζεν, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο θέμα με τη νέα σερβική κυβέρνηση.

“Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής οικονομίας, καθώς και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού” είπε.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου