Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 01:05:01

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Προεκλογικό debate για την οικονομία στη Σερβία
Προεκλογικό debate για την οικονομία στη Σερβία
Πηγή: Express.gr
 Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η μείωση της ανεργίας, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η υιοθέτηση συστημικών νόμων είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των σερβικών κομμάτων, που συμμετείχαν σε δημόσια αντιπαράθεση (debate), που διοργάνωσε χθες στο Βελιγράδι το περιοδικό weekly NIN.

Οι πολιτικοί συμφώνησαν ακόμη ότι οι βιομηχανίες στις οποίες θα πρέπει επικεντρωθεί η πολιτική επενδύσεων είναι αυτές της γεωργίας, της επεξεργασίας τροφίμων, της πληροφορικής, της ενέργειας και της εκπαίδευσης.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS), Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς επεσήμανε ότι το κόμμα του εστιάζει στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπου όπως είπε, γίνονται τα περισσότερα περιττά έξοδα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις συνιστούν ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εισαχθούν τροπολογίες, που να περιορίζουν χρονικά τις πτωχευτικές διαδικασίες στις 60 ημέρες.

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς είπε ότι οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να προσδοκάται ότι θα έλθει από ξένους επιχειρηματίες, αλλά μέσω της ανάπτυξης των εγχώριων πόρων και της τεχνολογίας. "Αν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό, τότε αυτό θα δημιουργήσει φτώχεια” είπε.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ηνωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS), Μλάντζαν Ντίνκιτς σημείωσε από την πλευρά του, ότι τα πιο κρίσιμα προβλήματα της χώρα είναι η ανεργία και η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, η υπερβολική γραφειοκρατία και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Επεσήμανε δε, ότι η λύση σε αυτά τα προβλήματα δεν βρίσκεται στην εξοικονόμηση, αλλά στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης. Σημείωσε ακόμη ότι το URS δεν υποστηρίζει το κλείσιμο του Ταμείου Ανάπτυξης (Development Fund), αλλά ζητά την ανακεφαλαιοποίησή του και τη δημιουργία μίας κρατικής τράπεζας ανάπτυξης.

Εκπροσωπώντας το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), ο Ντούσαν Νίκεζιτς σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας συνίστανται στην κατάρρευση της οικονομίας, την αύξηση της φτώχειας και τα ανυποστήρικτα επίπεδα δανεισμού, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι βασικοί τομείς της οικονομίας, που μπορούν να καθοδηγήσουν την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης βραχυπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Νίκεζιτς, είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί μία δίκαιη κοινωνική πολιτική και να γίνει επένδυση στην εκπαίδευση και την προστασία της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σερβίας, τόνισε ο Ντούσαν Πέτροβιτς, επικεφαλής του κόμματος “Μαζί για τη Σερβία”, που στις επερχόμενες εκλογές της 16ης Μαρτίου ενώνει τις δυνάμεις του με το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS), του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς. “Μία σωστή λύση απαιτεί ένα σαφές σχέδιο ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας, της επεξεργασίας τροφίμων, των ορυχείων, την ενέργειας, της πληροφορικής και του τουρισμού” σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

“Το μόνο πρόβλημα στη Σερβία είναι η έλλειψη πολιτικού οράματος και θάρρους” υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), Γιοβάν 'Αντριτς. “Το πρόβλημα της σερβικής οικονομίας είναι η έλλειψη βούλησης να ακολουθήσει τη διαδικασία της μετάβασης” σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίος ο σχηματισμός ενός συμβουλίου μεταρρύθμισης, ενός μη πολιτικού οργάνου, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες και το οποίο θα σχεδιάσει μία στρατηγική ζωτικών μεταρρυθμίσεων και θα ελέγχει την υλοποίησή τους. 


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου