Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:38:29

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος στις εκλογές της ΠΓΔΜ
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος στις εκλογές της ΠΓΔΜ
Πηγή: Express.gr
 Ο νυν πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, στις προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου. Το VMRO-DPMNE θα επιλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές σε προεκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου, ωστόσο μια ομάδα γνωστών στελεχών του κόμματος, καθώς και πάνω από 50 προσωπικότητες από τον δημόσιο βίας της χώρας, απέστειλαν επιστολή στο κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, με την οποία τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ιβάνοφ.

Ο ίδιος ο κ. Ιβάνοφ, για την ώρα, δεν έχει κάνει σαφή την πρόθεση του να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο, καθώς την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει το VMRO-DPMNE για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ώστε αυτές να εξεταστούν πρώτα από τα αρμόδια όργανα και να τεθούν στην κρίση των 1300 συνέδρων, οι οποίοι με μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν, την 1η Μαρτίου, για τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Το γεγονός ότι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ιβάνοφ τάχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του VMRO-DPMNE, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Στάβρεσκι (το όνομα του οποίου είχε ακουστεί μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του κόμματος αυτού) και ο δήμαρχος των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι, καθιστά τον κ. Ιβάνοφ σχεδόν βέβαιο υποψήφιο του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι στις προεδρικές εκλογές.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), να γνωστοποιήσει τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, όποιος και εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επικρατήσει του κ. Ιβάνοφ ή οποιοδήποτε άλλου υποψηφίου του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι.

Οι εξουσίες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί β΄ γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο. Πρόεδρος στον β΄ γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει και β' γύρος, στις 27 Απριλίου, καθώς κανείς από τους υποψηφίους δεν πρόκειται να λάβει στον α΄ γύρο (στις 13 Απριλίου) ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου