Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 03:34:56

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Στις 13 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ
Στις 13 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ
Πηγή: Express.gr
 Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοσκι, προκήρυξε τις προεδρικές εκλογές στη χώρα για τις 13 Απριλίου. «Οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας διεξάγονται τις τελευταίες 60 ημέρες της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στις 20 Απριλίου, είναι η μεγάλη χριστιανική γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου, με σεβασμό προς τα αισθήματα όλων των χριστιανών και προσέχοντας, ώστε στις 20 Απριλίου να μην διεξαχθεί ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος γύρος των εκλογών, αποφάσισα την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών για τις 13 Απριλίου 2014» δήλωσε ο κ. Βελιάνοσκι.

Η θητεία του νυν Προέδρου της ΠΓΔΜ λήγει στις 12 Μαϊου.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθεί β΄ γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο. Πρόεδρος στον β΄γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι προσανατολίζεται να επιλέξει εκ νέου για υποψήφιό του τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Ιβάνοφ προβάλλει ως το μεγάλο «φαβορί» να επανεκλεγεί Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Οι εξουσίες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ταυτόχρονα με τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Βελιάνοσκι διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, ως προέδρου της Βουλής.

«Αυτό είναι αρμοδιότητα της Βουλής, η οποία πρέπει πρώτα να διαλυθεί ώστε στη συνέχεια να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Βελιάνοσκι.

Τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια προεξοφλούν ότι μαζί με τις προεδρικές, θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και η διεξαγωγή τους να συμπέσει με τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι, προσανατολίζονται να «σκηνοθετήσουν» ενδοκυβερνητική κρίση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου