Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:37:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Ο S&P υποβάθμισε την Κροατία
Ο S&P υποβάθμισε την Κροατία
Πηγή: Express.gr
 Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) υποβάθμισε σήμερα τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κροατίας σε «BB» από «BB+», διατηρώντας σταθερή την προοπτική. «Η υποβάθμιση αντανακλά την οπτική μας, ότι τα μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβε η κροατική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να θέσουν τα δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη πορεία. Πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας παραμένει ασθενής, εξαιτίας παραγόντων, όπως η άκαμπτη αγορά εργασίας και το περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον», αναφέρει ο οίκος στην έκθεση αιτιολόγησης της απόφασής του.

Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες, που απορρέουν από την πρόσφατη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. θα περιοριστούν από τις διαρθρωτικές προκλήσεις», αναφέρει ο οίκος και επισημαίνει την πιθανότητα περιορισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, λόγω πολιτικών ελιγμών ενόψει των γενικών εκλογών το 2015.

Ο S&P θεωρεί ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κυβερνητικός συνασπισμός, πριν από δύο χρόνια, απέτυχε στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, που να βελτιώσουν ουσιαστικά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα και την αντίσταση κατεστημένων συμφερόντων, που επωφελούνται από παγιωμένα εδώ και χρόνια δικαιώματα. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης και θα βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Απουσία πολιτικής μέτρων που θα βελτιώσουν ουσιωδώς τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και θα 'ξεκλειδώσουν' τις εξαγωγική δυναμική της Κροατίας, πέρα από τον τομέα του τουρισμού, αναμένουμε μόνο μικρή οικονομική ανάπτυξη από το 2015», σημειώνεται.

Ο οίκος εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κροατίας συρρικνώθηκε κατά περίπου 1% το 2013 και, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις του, τώρα κάνει λόγο για ύφεση για έκτο συνεχόμενο έτος το 2014.

«Συνολικά θεωρούμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,2% την περίοδο 2007-2016, είναι ασθενέστερες έναντι των περισσότερων χωρών της Ε.Ε.», επισημαίνεται σχετικά.

«Το 2014 αναμένουμε μέτρια ανάκαμψη των εξαγωγών και των επενδύσεων. Στις δε επενδύσεις, η ανάκαμψη αναμένεται να προέλθει από τις κανονιστικές και νομοθετικές αλλαγές, όπως ο νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και από την πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια και από το κυβερνητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναμένουμε ότι η κατανάλωση, που συρρικνώθηκε κατά 12% από το 2008, θα συνεχίσει να μειώνεται, λόγω της ανεργίας που εξακολουθεί να αυξάνεται, του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης (το 2012, με 55,4% στις ηλικίες 20-64, το ποσοστό απασχόλησης ήταν υψηλότερο μόνο από αυτό της Ελλάδας ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ε.Ε.), της συρρίκνωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, της συνέχισης της απομόχλευσης και της αναμενόμενης δημοσιονομικής σύσφιξης», αναφέρει η έκθεση του S&P.

Όσον αφορά στην επικείμενη υπαγωγή της Κροατίας στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο S&P αναμένει ότι η κροατική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέτρα, που θα αποφέρουν ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους, το 2014 και το 2015, «ωστόσο, δεδομένης της αποδυνάμωσης της πολιτικής στήριξης (προς την κυβέρνηση) και της παρατεταμένης ύφεσης, δεν αναμένουμε ότι τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση θα είναι αρκετά για να σταθεροποιήσουν το βάρος του δημόσιου χρέους στον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων».

Περαιτέρω, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Κροατίας, θέτοντας όλο και σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη βιωσιμότητα και επάρκειά του. Αυτό, όπως προσθέτει, συμβαίνει εν μέσω της υψηλής ανεργίας, του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης και της επιδείνωσης του δημογραφικού προφίλ.

Εξ άλλου, ο S&P σημειώνει ότι η συμπερίληψη στο δημόσιο χρέος των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων προς τους κρατικούς αυτοκινητοδρόμους, θα επιδεινώσει τη συνολική αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

«Αναμένουμε ότι η καθαρή επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται, περίπου στο 70% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και οι πληρωμές των τόκων στο 9,4% των εσόδων», αναφέρει.

Όσον αφορά στην ερμηνεία της «σταθερής προοπτικής» στην αξιολόγησή του, ο οίκος διευκρινίζει ότι «αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι αξιολόγησης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι».

«Η σταθερή προοπτική εξισορροπεί της προβλέψεις των μεσοπρόθεσμων οφελών από την ένταξη στη Ε.Ε., έναντι των εκτιμήσεων για περιορισμένες προοπτικές σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης και προώθησης μεταρρυθμίσεων», προσθέτει, αναφέροντας επιπλέον ότι με βάση τη σταθερή προοπτική «αυτή τη στιγμή υπάρχει μικρότερη της μίας στις τρεις πιθανότητα να μειώσουμε ή να αυξήσουμε την αξιολόγηση κατά το επόμενο έτος».

«Η επιτάχυνση των προσπαθειών και μια ουσιαστική πρόοδος για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που θα βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να εξετάσουμε μία αναβάθμιση», αναφέρει ο οίκος.

Στον αντίποδα, επισημαίνει ότι «μια συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά της διαρθρωτικές αγκυλώσεις της οικονομίας και θα βελτιώσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης θα μπορούσε θα οδηγήσει στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας και της εξωτερικής θέσης της χώρας και κατ' επέκταση στη μείωση της αξιολόγησής της».


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου