Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 03:22:31

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Ρουμανία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του 15% των μετοχών της Romgaz
Ρουμανία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του 15% των μετοχών της Romgaz
Πηγή: Express.gr
 Με επιτυχία στέφθηκε η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της κρατικής εταιρείας αερίου της Ρουμανίας, Romgaz, για τη διάθεση ποσοστού 15% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Κονσταντίν Νίτα, κατατέθηκαν δηλώσεις αποδοχής συνολικού ύψους 1,734 δισ. λέι (390 εκατ. ευρώ ή 534,63 εκατ. δολάρια), με την τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 30 λέι.

Οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές εξασφάλισαν μερίδιο 20% των προσφερθεισών μετοχών έκαστοι, ενώ διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αγόρασε μερίδιο 13%, οι ξένοι επενδυτές 11% και επενδυτές από τα διεθνή χρηματιστήρια 36%.

Όσον αφορά στους θεσμικούς επενδυτές, το 40% αυτών είναι από τη Ρουμανία, το 27% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 16,5% από τις ΗΠΑ και το 5% από την Πολωνία. Το τμήμα των προσφερθεισών μετοχών προς τους μικρούς επενδυτές αυξήθηκε κατά 2,89 εκατ. μετοχές (5%), στο 20% της συνολικής προσφοράς.

“Πρόκειται για επιτυχία, με ένα τεράστιο αριθμό συμμετοχών, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των συμβούλων μας. Είναι η τρίτη για φέτος εισαγωγή μετοχών εταιρειών ενέργειας, ενώ και οι δύο προηγούμενες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Το ενδιαφέρον για τη Romgaz ήταν ισχυρότερο σε σχέση με τις δύο άλλες εταιρείες” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του τμήματος για την πώληση ενεργητικού κρατικών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομίας της Ρουμανίας Γκάμπριελ Ντουμιτράσκου δήλωσε ότι η συνολική ζήτηση των θεσμικών επενδυτών ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις προσφερθείσες προς αυτούς μετοχές κατά 5,4 φορές - ή κατά 4,5 φορές συνυπολογίζοντας τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Romgaz αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρουμανίας, με παραγωγή που ανήλθε το 2012 σε 5,66 δισ. κυβικά μέτρα. Η πώληση του 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, από το μερίδιο 85,1% που κατέχει το υπουργείο Οικονομίας, περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ρουμανική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της. Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ είχαν διατυπώσει την άποψη ότι η πώληση ζημιογόνων εταιρειών ενέργειας, θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

(1 ευρώ=4,5152 λέι)


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου