Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 01:15:36

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Κάμψη εμφανίζει η αγορά ακινήτων στην ΠΓΔΜ
Κάμψη εμφανίζει η αγορά ακινήτων στην ΠΓΔΜ
Πηγή: Express.gr
 Κάμψη εμφανίζει από τις αρχές του χρόνου η αγορά ακινήτων στην ΠΓΔΜ, έπειτα από έναν "οργασμό" οικοδομικής δραστηριότητας που σημειώθηκε στη χώρα τα προγούμενα πέντε χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έπεσε κατακόρυφα η ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 διαμερίσματα απούλητα στην πρωτεύουσα της χώρας, με τιμές που κυμαίνονται από 700-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις υποβαθμισμένες περιοχές των Σκοπίων μέχρι και περισσότερα από 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις "ακριβές" περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ αναφορικά με τον κατασκευαστικό τομέα και την κτηματαγορά στη χώρα, το 2008 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μία απότομη άνοδος (κατά 22,1% σε σύγκριση με το 2007) στις τιμές των κατοικιών. Οι δε τιμές που διαμορφώθηκαν τότε παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο και κατά τα επόμενα έτη και μάλιστα η ΠΓΔΜ υπήρξε μία από τις ελάχιστες χώρες στην περιοχή όπου η κτηματαγορά δεν αντέδρασε με πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών κατά το 2008 πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες, κατά τη χρονιά εκείνη, για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Παρά τις εξελίξεις όμως που δεν επιβεβαίωσαν αυτές τις προσδοκίες, οι νέες τιμές λίγο έως πολύ παγιώθηκαν: το 2009 υπήρξε μεν μια αντίδραση με πτώση στις τιμές κατά 7%, ενώ το 2010 καταγράφηκε αύξηση κατά 0,9%, το 2011 πτώση κατά 3,8% και το 2012 πτώση κατά 0,4%.

Κατά το 2012 παρατηρήθηκε πραγματική άνθιση στη κατασκευή κατοικιών (κυρίως βέβαια διαμερισμάτων), καθώς κατασκευάσθηκε διπλάσιος αριθμός πολυκατοικιών σε σύγκριση με το 2011 και μάλιστα τετραπλάσιας αξία. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι κατασκευαστικές εταιρείες παρουσίασαν ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με περίπου 6.000 διαμερίσματα που παραμένουν απούλητα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό, ο αριθμός οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντός του 2013 βαίνει κάθε μήνα μειούμενος. Σύμφωνα δε με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τον Ιούλιο εκδόθηκαν 179 οικοδομικές άδειες, λιγότερες κατά 26% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012.

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές των διαμερισμάτων στη χώρα (ιδίως στα Σκόπια) εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, μολονότι οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι πωλούν περίπου σε τιμή κόστους διότι τα έξοδά τους συνεχώς αυξάνονται συγκριτικά με τα κέρδη.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου