Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 06:34:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Περισσότερα από δύο τα μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Περισσότερα από δύο τα μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Πηγή: Express.gr
 Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Βρετανός ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι πρέπει να γίνει σαφές σε όλους πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι περισσότερες από δύο, εννοώντας προφανώς πως δεν είναι μόνον η Ελλάδα και η Βουλγαρία που εκδηλώνουν σχετικές αντιρρήσεις.

Ο κ. Χόουιτ, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη επίσκεψη του στα Σκόπια, όπου είχε συναντήσεις με πολιτικούς και άλλους παράγοντες της ΠΓΔΜ, δεν θέλησε να κατονομάσει ποιες είναι οι χώρες που θεωρούν ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπληρώνει τα πολιτικά κριτήρια για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ ανέφερε ξεκάθαρα ότι "για να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι απαραίτητο να πεισθούν παραπάνω από δύο χώρες της Ένωσης, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ".

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ είναι η Ελλάδα, ενώ διστακτικά έχει αφήσει αιχμές και για τη στάση της Βουλγαρίας, αποφεύγοντας ωστόσο να υψώσει τους τόνους απέναντι στη Σόφια.

Ο κ. Χόουιτ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμούν πως η ΠΓΔΜ πρέπει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο σημείωσε ότι για την ενίσχυση της προοπτικής αυτής πρέπει η χώρα, μέχρι τον Δεκέμβριο, να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στο εσωτερικό, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χόουϊτ σημείωσε ότι πρέπει επειγόντως να εμπεδωθεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, να επιτευχθεί μία συμφωνία με τη Βουλγαρία (η οποία, ως γνωστόν, θέτει ως όρο για να υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ τη δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων για την υπογραφή μίας συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ ) και να αρθούν τα εμπόδια σχετικά την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Σχετικά με το τελευταίο, ο κ. Χόουιτ στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο περιστατικό με την καταδίκη σε 4,5 χρόνια φυλάκιση του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα, σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής μάλιστα, ανέφερε, χωρίς περιστροφές, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η απόφαση του δικαστηρίου των Σκοπίων για την καταδίκη του δημοσιογράφου έχει πολιτικά κίνητρα και σημείωσε ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις δημιουργούν κλίμα φόβου μεταξύ των δημοσιογράφων, εκδοτών και ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία, όπως είπε, μοιραία οδηγεί στην αυτολογοκρισία.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου