Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:22:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Βαλκάνια arrow Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Πηγή: ΑΠΕ  30/07/13-15:26

Η Κροατία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, αλλά είναι προς το εθνικό της συμφέρον, όλες οι γειτονικές χώρες να είναι σταθερές και επιτυχημένες, δήλωσε στην εφημερίδα “Oslobodjenje” του Σαράγεβο ο Κροάτης πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς.
Σημείωσε δε, πως στο πλαίσιο αυτό, η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τα γειτονικά κράτη να πετύχουν τον στόχο αυτό.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τον απόηχο της δήλωσής του ότι μία τρίτη οντότητα δεν θα ήταν η λύση στα εσωτερικά προβλήματα της Βοσνίας, ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι αυτό ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πως, σε διπλωματικούς όρους, το ταξίδι αυτό ήταν επιτυχές.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (Κροατίας-Βοσνίας/Ερζεγοβίνης) δεν θα πρέπει να αποτιμάται από μία και μόνο επίσκεψη, αλλά από την καθημερινή επικοινωνία, με την οποία οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να επιλύουν τα ζητήματα που ανέκυψαν μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά κι εκείνα που προέκυψαν μετά την ένταξη της Κροατίας στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”.
“Θα το πω μια και καλή: η Κροατία δεν θα αναμειχθεί στο πώς οι πολίτες μιας άλλης χώρας ρυθμίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις κι ούτε κάτι τέτοιο είναι πιθανό.
Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να έχουμε σταθερό και πετυχημένους γείτονες, μεταξύ αυτών και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιοσίποβιτς.
Υπογράμμισε δε ότι, στην περίπτωση της Βοσνίας κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, εφόσον η Βοσνία βρει ένα μοντέλο υλοποίησης της ιδέας της ισότητας μεταξύ των πολιτών της και ιδιαίτερα όταν κατορθώσει να βρει έναν μηχανισμό προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης μερίδας πολιτών, που αποτελεί μειονότητα σε ένα ορισμένο τμήμα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιοσίποβιτς σημείωσε ότι η Βοσνία είναι το σπίτι και των Κροατών που διαβιούν εκεί και οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σχετικά με την τύχη τους.
“Οι Κροάτες δεν είναι απλώς μια μειονότητα στη Βοσνία, αλλά μία εκ των συνιστωσών κοινοτήτων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος και πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να μιλά κάποιος για μειονοτικά δικαιώματα για τους Κροάτες (της Βοσνίας).
Κάλεσε δε, τη Βοσνία και τις άλλες χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να είναι προσηλωμένες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να έρθουν εγγύτερα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.


 
     
 

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, διαβεβαιώνει ο Κροάτης πρόεδρος Ι. Γιοσίποβιτς
Κόσοβο: Η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο θα ανασυγκροτηθεί, δεν θα αποχωρήσει. Δημοσίευμα
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος της χώρας Ρ. Πλέβνελιεφ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ
Βουλγαρία: Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους, υπήκοους Αυστραλίας και Καναδά για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς
Αλβανία:ο Συνήγορος του Πολίτη, Ιγκλι Τοτοζάνι ζήτησε από τους Αλβανούς δραπέτες να παραδοθούν
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου