Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 21:58:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow EXPRESS YOURSELF arrow Χρήσιμες πληροφορίες για διακοπές με ιστιοπλοϊκό
Χρήσιμες πληροφορίες για διακοπές με ιστιοπλοϊκό
Στην Ελλάδα όσοι επιλέγουν για τρόπο διακοπών ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ταξίδι συναρπαστικό με άπειρες επιλογές. Οι λόγοι πολλοί και ευκολονόητοι.

Πρώτ'Α απ'Α όλα ένα ταξίδι που έχει σαν μέσο μεταφοράς ένα σκάφος που κινείται κυρίως χάρη στον άνεμο, προσφέρει μια απαράμιλλη αίσθηση ελευθερίας και μια μοναδική επαφή με τη φύση. Επιπλέον, οι ελληνικές ακτές διαθέτουν απίστευτες ομορφιές που είναι απρόσιτες με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Επίσης, ένα ιστιοπλοϊκό μπορεί να είναι η πλωτή βάση και για πολλές ακόμα απολαυστικές θαλάσσιες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το windsurf και οι καταδύσεις αφού μπορεί να μεταφέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αν δε σ'Α όλα αυτά προσθέσει κανείς και την απουσία συνωστισμού που είναι σίγουρη στη θάλασσα, ενώ πολλές φορές το καλοκαίρι ταλαιπωρεί τη στεριά, τότε σίγουρα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τουλάχιστον τα ελληνικά νησιά. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες είναι αποφασισμένοι να αποδεχθούν τους κανόνες που επιβάλλει ο τρόπος ζωής πάνω σ'Α ένα σκάφος. Οι πιο σημαντικοί απ'Α αυτούς τους κανόνες είναι ο σεβασμός στις εντολές του καπετάνιου και η προσαρμογή των καθημερινών συνηθειών στις περιορισμένες ποσότητες νερού και τροφίμων. Σημαντικός κανόνας είναι, επίσης, το να κάνει κανείς με συνέπεια τη δουλειά που έχει αναλάβει πάνω στο σκάφος, γεγονός απαραίτητο για το πνεύμα συνεργασίας που απαιτεί ένα τέτοιο ταξίδι.

Για να κάνει κανείς διακοπές με ιστιοπλοϊκό εάν δεν είναι φιλοξενούμενος κάποιου άλλου, πρέπει είτε να έχει στην κατοχή του είτε να νοικιάσει με την παρέα του ένα σκάφος.

Το κόστος ενός ιστιοφόρου εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και την κατασκευή του. Αφού κάποιος αποφασίσει τι ακριβώς θέλει, μπορεί να προχωρήσει στην αγορά ενός σκάφους αφού συνυπολογίσει στο κόστος και τα έξοδα ελλιμενισμού και συντήρησης. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού συγκεντρώνουν τα ιστιοφόρα τύπου sloop (ένα κατάρτι) με μέγεθος 9 έως 15 μέτρων.

Ένα τέτοιο σκάφος κοστίζει περίπου γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ,

σε σχέση πάντα με την πολυτέλεια της κατασκευής του και τον εξοπλισμό που διαθέτει. Μια λύση για να μειωθεί το κόστος αγοράς ενός σκάφους είναι να απευθυνθεί ο υποψήφιος αγοραστής σε μια από τις κατασκευάστριες εταιρίες που παρέχουν τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει περίπου το ένα τρίτο του ποσού, ενώ η εταιρία έχει δικαίωμα να ναυλώνει το σκάφος σε τρίτους για τα επόμενα χρόνια, κρατώντας η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή και πληρώνοντας στον ιδιοκτήτη το υπόλοιπο.

Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, που είναι περίπου 5 χρόνια,

ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σκάφος περιορισμένο διάστημα. Μετά την εξόφληση του δανείου, το σκάφος περιέρχεται στην πλήρη κατοχή του.

Μια άλλη λύση για μειωμένο κόστος αγοράς είναι ένα καλό μεταχειρισμένο σκάφος. Η αντίστοιχη τιμή ενός 10μέτρου μεταχειρισμένου ιστιοφόρου είναι περίπου 30 χιλιάδες ευρώ.

Σ'Α αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να ελεγχθούν σωστά τόσο τα έγγραφα όσο και η κατάσταση του ίδιου του σκάφους.

Ένας εξουσιοδοτημένος επιθεωρητής σκαφών μπορεί να βοηθήσει πολύ σ'Α αυτή τη διαδικασία.

Πέρα όμως από την αγορά σκάφους, που όπως και να 'Αχει είναι μια πολυέξοδη ιστορία, υπάρχει και η λύση της ενοικίασης.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι διακοπές με νοικιασμένο ιστιοφόρο κοστίζουν πολύ. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια αφού οι τιμές για ένα 10 μέτρο ιστιοφόρο ξεκινούν από 300 ευρώ την ημέρα, κόστος που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν σκεφθεί κανείς ότι ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα που δεν θα έχουν άλλα έξοδα μεταφοράς η διαμονής. Επιπλέον, σ'Α ένα σκάφος έχει κανείς τη δυνατότητα να μαγειρεύει και αυτό μειώνει ακόμα παραπάνω το κόστος των διακοπών. Λαμβάνοντας, λοιπόν, κανείς υπόψη πόσο κοστίζει ένα ξενοδοχείο και η μεταφορά ενός αυτοκινήτου με πλοίο σήμερα, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό δεν μόνο πιο συναρπαστικές αλλά και πιο συμφέρουσες οικονομικά.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι η νομοθεσία επιτρέπει σε κάποιον να νοικιάσει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με την παρέα του αρκεί δύο άτομα να έχουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας (barefoot sailing). Αυτό όμως ουσιαστικά είναι αρκετό μόνο εάν ένας από τους δύο έχει αρκετή πείρα και αισθάνεται ικανός να κυβερνήσει ένα σκάφος. Σε κάθε άλλη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι ένας skipper, που με σχετικά μικρή αμοιβή, περίπου 100 έως 200 ευρώ την ημέρα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του σκάφους και θα το οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό του.

Χρήσιμοι δικτυακοί τόποι

Το διαδίκτυο διαθέτει πολλές ιστοσελίδες με κάθε είδους πληροφορίες που αφορούν την ιστιοπλοΐα. Παρακάτω αναφέρονται αυτές που αφορούν κυρίως όσους δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο σπορ και θέλουν να ενημερωθούν.

Η ιστοσελίδα www.eio.gr αναφέρει όλους τους ελληνικούς ναυτικούς ομίλους που διαθέτουν και σχολές ιστιοπλοΐας.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης www.horc.gr, εκτός από τις ειδήσεις που αφορούν τον όμιλο, διαθέτει και διάφορα νέα γύρω από το σπορ, ενημερώνει για προσεχείς αγώνες και εκδηλώσεις κ.ά.

Οι ιστοσελίδες www.galaxy.net.gr , www.robby.gr, www.gosearch.gr, http://www.neo.gr/modules.php?name=Web_Links&l_op=viewlink&cid=173&orderby=hitsD, αφορούν πωλήσεις και ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών, ενώ η διεύθυνση www.sunyachting.gr διαθέτει πληροφορίες αποκλειστικά για ενοικιάσεις.

Ο δικτυακός τόπος http://guide.pathfinder.gr/index.php?cat=428-10k

δραστηριοποιείται γενικότερα στην παροχή ιστιοπλοϊκών υπηρεσιών.

Στις ιστοσελίδες http://dir.forthnet.gr/387-0-gr.html και

http://directory.way.gr/tags/boat θα βρείτε πληροφορίες για πωλήσεις αλλά και για ενοικιάσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών με ή χωρίς πλήρωμα από την Αθήνα και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος οι δικτυακοί τόποι http://www.sailinks.co.uk/safety και http://www.seasafety.org.uk διαθέτουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τομέα της ασφάλειας των ιστιοπλοϊκών σκαφών στην αγγλική γλώσσα. 

     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου