Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:41:23

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow EXPRESS YOURSELF arrow Nokia N95. Ο άρχοντας της σειράς «N»
Nokia N95. Ο άρχοντας της σειράς «N»
Με τη νέα της συσκευή η φινλανδική εταιρία προκαλεί τους απανταχού tech-freaks να εντοπίσουν έστω και μια λειτουργία που απουσιάζει από αυτήν. Μην το επιχειρήσετε άδικα, θα δυσκολευθείτε. Φαινομενικά η Nokia κατασκεύασε μια συσκευή, που ονειρεύονται εδώ και καιρό όλοι οι χρήστες που είναι εθισμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Η υλοποίηση του ονείρου περιλαμβάνει κάμερα ανάλυσης 5 megapixel με auto-focus, ενσωματωμένο GPS για πλοήγηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αρκετή εσωτερική μνήμη ώστε να μην εξαντλείται από τις απαιτητικές εφαρμογές, υποδοχή καρτών μνήμης τύπου miniSD για άπλετο αποθηκευτικό χώρο, 3.5mm jack για σύνδεση ενσύρματων στερεοφωνικών ακουστικών υψηλής πιστότητας (εφόσον το A2DP δεν σας καλύπτει), ενώ παράλληλα είναι και το πρώτο κινητό της φινλανδικής εταιρίας που υποστηρίζει την τεχνολογία 3,5G ή απλά HSDPA. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες που θα ήταν υπερβολή αν τις απαριθμούσαμε όλες στον «πρόλογο» ενός άρθρου.

Αν... δεν έχετε το χρόνο να διαβάσετε τη συνέχεια του κειμένου πάντως, εκτός από τα προαναφερθέντα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το N95 διαθέτει έναν πρωτότυπο 2-way sliding μηχανισμό, ώστε το κατώτερο τμήμα της να κινείται τόσο προς την πλευρά του χρήστη, όσο και προς την αντίθετη πλευρά. Κάθε «μετατόπιση» έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, ώστε η συσκευή να μεταμορφώνεται από ένα «απλό» τηλέφωνο σε multimedia υπολογιστή και αντίστροφα. Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια επικεντρώνονται στην αυτονομία του, η οποία κρίνοντας από τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη μπαταρία του δεν αναμένεται να είναι ικανοποιητική. Πάντως, το εντυπωσιακό S60 κινητό θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2007, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 550 ευρώ, προ φόρων. Εφόσον πιστεύετε ότι το N95 ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σας δεν έχετε παρά να κάνετε υπομονή μερικούς μήνες και να έχετε... διαθέσιμα περίπου 700 ευρώ.

Γνωριμία με το N95Το N95 έχει αρκετές εξωτερικές ομοιότητες με το N80, που έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά, οπότε η σύγκρισή τους είναι αναπόφευκτη. Και τα δύο κινητά ακολουθούν τις αρχές του sliding σχεδιασμού, αν και το νεότερο... είναι καλύτερο στο συγκεκριμένο τομέα λόγω της διπλής του κίνησης. Οι διαστάσεις του N95 είναι 99 x 53 x 21 χιλιοστά, τα οποία συνθέτουν όγκο 90 κυβικών εκατοστών, ενώ το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 120 γραμμάρια. Κατά συνέπεια είναι λεπτότερο από το N80 κατά 5 χιλιοστά, αλλά πιο «μακρύ» και «πλατύ» κατά 4,6 και 2,5 χιλιοστά. Επίσης είναι κατά 14 γραμμάρια ελαφρύτερο. Σε γενικές γραμμές πάντως οι συσκευές έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, αν και το N95 είναι και δείχνει λίγο μικρότερο, λόγω του μειωμένου πάχους του. Η συγκεκριμένη διάσταση άλλωστε είναι αυτή που αποδεικνύεται περισσότερο ενοχλητική κατά τη μεταφορά μιας συσκευής στο εσωτερικό οποιασδήποτε τσέπης...

Έχοντας ξεκαθαρίσει τα περί των φυσικών διαστάσεων του τηλεφώνου, περνάμε στο πρώτο από τα πολλά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Nokia N95, που δεν είναι άλλο από την οθόνη του. Η φινλανδική εταιρία έχει προσθέσει το επίθετο «μεγάλη» μπροστά από τη λέξη οθόνη σε κάθε της αναφορά για αυτήν. Και όχι άδικα, αφού η διαγώνιός της είναι 2,6 ίντσες - δηλαδή κατά 0,6 ίντσες μεγαλύτερη από την οθόνη του N80. Η ανάλυσή της είναι 240 x 320 pixels. Αναμφίβολα, τα 262.144 χρώματα θα ήταν... λίγα για μια συσκευή όπως το N95. Αντίθετα, τα 16,7 εκατομμύρια χρώματα (για την ακρίβεια 16.777.216) εξασφαλίζουν την ευκρινής και άριστη παρουσίαση κάθε ληφθείσας φωτογραφίας ή βίντεο στην οθόνη του. Είναι προφανώς ότι η φινλανδική εταιρία τείνει να καθιερώσει ως standard την ανάλυση QVGA για όλες τις συσκευές της, ενώ πλέον η διαφορά ανάμεσα στα high-end και τα mid-range μοντέλα θα περιορίζεται στο χρωματικό βάθος των οθονών με τις δεύτερες να περιορίζονται στα 18-bit.

Από την οθόνη στα... ειδικά πλήκτρα, που έχουν τοποθετηθεί στο ανώτερο τμήμα του τηλεφώνου. Στο κέντρο αυτών βρίσκεται το πολυπλήκτρο των πέντε κατευθύνσεων, ενώ εκ των αριστερών και εκ των δεξιών του βρίσκονται αντίστοιχα τα πλήκτρα «menu» και «multimedia». Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε για τη σημαντικότητα του δεύτερου και το γεγονός ότι καταλαμβάνει αρκετό πολύτιμο χώρα στην εξωτερική επιφάνεια της συσκευής. Τα προαναφερθέντα πλήκτρα περιστοιχίζονται από τα κλασικά πράσινο και κόκκινο ακουστικό και τα δύο soft keys που εκτελούν τις λειτουργίες, οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη. Αν και η μορφή των πλήκτρων έχει αλλάξει, η θέση τους είναι περίπου η ίδια και έτσι δεν θα προβληματιστούν όσοι αντικαταστήσουν τη «N» Series συσκευή που έχουν στην κατοχή τους με το N95... Στην εμπρόσθια επιφάνεια έχει τοποθετηθεί και η «βοηθητική κάμερα» ανάλυσης CIF (352 x 288 pixels), η οποία επιτρέπει και τη συμμετοχή του χρήστη σε βίντεο-κλήσης. Δεν απουσιάζει επίσης και ο αισθητήρας για την αυτόματη ρύθμιση της έντασης του φωτισμού, ώστε να εξοικονομείται όσο το δυνατόν περισσότερη «πολύτιμη» ενέργεια.
 
Όπως και τα αναδιπλούμενα κινητά, έτσι και τα «συρόμενα» δημιουργήθηκαν ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ελαχιστοποίηση των διαστάσεών τους, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργικότητά τους. Το πρώτο slider κινητό ήταν το Siemens SL10, που έκανε την εμφάνισή του στην αγορά την περασμένη δεκαετία. Με τα χρόνια οι μηχανισμοί που επέτρεπαν το sliding έγιναν πιο ανθεκτικοί και πιο εύχρηστοι, χωρίς ωστόσο να εξελιχθούν ιδιαίτερα. Όλα αυτά άλλαξαν τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το Nokia N95. Οι σχεδιαστές του δίνουν μια δεύτερη κατεύθυνση στο sliding, ώστε ο χρήστης να επιλέγει αν θέλει να μετακινήσει το κατώτερο τμήμα της συσκευής προς το μέρος του ή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην πρώτη περίπτωση αποκαλύπτεται ως συνήθως το αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο του κινητού. Στη δεύτερη ωστόσο, κάνουν την εμφάνισή τους 4 ειδικά πλήκτρα (fast forward / επόμενο τραγούδι, αναπαραγωγή / παύση, διακοπή αναπαραγωγής, rewind / προηγούμενο τραγούδι), τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο των μουσικών του ικανοτήτων, ενώ παράλληλα τα όσα απεικονίζονται στην οθόνη του περιστρέφονται κατά 90 μοίρες (landscape mode). Πρόκειται αναμφίβολα για μια ευρηματική ιδέα που βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του κινητού, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα αργήσει να αντιγραφεί από τον ανταγωνισμό.
Είναι αρκετά νωρίς για να αξιολογήσουμε το συγκεκριμένο μηχανισμό όσον αφορά την αντοχή του στην καθημερινή χρήση. Ελπίζουμε πάντως η φινλανδική εταιρία να έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα κατασκευής του, ώστε το κατώτερο τμήμα της συσκευής να μη μετακινείται με την παραμικρή ώθηση, όπως αναφέρουν αρκετοί χρήστες ότι συμβαίνει με τα N80 που έχουν στην κατοχή τους. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το 2-way sliding είναι πρωτοποριακό σαν σύλληψη, ωστόσο θα θέλαμε εκτός από εντυπωσιακό, να είναι και... ανθεκτικό.

Imaging και φακός Carl Zeiss


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η οπίσθια άποψη του κινητού στην οποία έχει τοποθετηθεί ο φακός «Vario-Tessar» της γνωστής Carl Zeiss. Δίπλα σε αυτόν έχει τοποθετηθεί και ένα λευκό LED, το οποίο εκτελεί χρέη φλας. Η CMOS κάμερα επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών μέγιστης ανάλυσης 5 megapixel, δηλαδή 2.592 x 1.944 pixels, καθώς και βίντεο ανάλυσης VGA (640 x 480 pixels) στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Εν ολίγοις πρόκειται για την πιο εξελιγμένη ψηφιακή κάμερα που ενσωματώνεται σε «ευρωπαϊκό» κινητό, αφού ο συνδυασμός των οπτικών τμημάτων της γερμανικής εταιρίας με τον αισθητήρα των 5 megapixel είναι βέβαιο ότι θα κάνουν «θαύματα». Το μόνο κινητό που διατίθεται ήδη στην αγορά και προσφέρει ανάλογη ανάλυση, όχι όμως και επώνυμο φακό, είναι το KG920 της LG. Προφανώς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κάμερα του N95 η λειτουργία αυτόματης εστίασης ή auto-focus, η χρήση της οποίας επιτρέπει το σωστό υπολογισμό της απόστασης ανάμεσα στο θέμα και το φακό, ώστε οι φωτογραφίες να αποτυπώνονται χωρίς θολά σημεία. Σε μια τόσο μικρή συσκευή, η απουσία χαρακτηριστικών όπως το οπτικό zoom και το φλας με χρήση αερίου ξένον, είναι αναμενόμενη. Το N95 άλλωστε δεν είναι ένα ειδικευμένο imaging κινητό, όπως άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις. Επιπρόσθετα, η υψηλή ανάλυση της κάμερας του N95, δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να κάνουν crop τα σημεία της φωτογραφίας που θέλουν να κρατήσουν και να μην ανησυχούν για το αποτέλεσμα...

Πριν από τις λήψεις ο κάτοχος του N95 μπορεί να πειραματιστεί με τις προσφερόμενες ρυθμίσεις: έκθεση +2 ~ -2 EV με ρυθμό μεταβολής 0,5, προσαρμογή της ισορροπίας του λευκού χρώματος με την χρήση προκαθορισμένων προφίλ, επιλογή σκηνής και επιλογή χρωματικών εφέ. Το ψηφιακό zoom είναι 20x, ενώ στα 5 megapixel περιορίζεται στα 6x. Παραθέτονται επίσης μερικές ενδιαφέροντες παράμετροι του φακού:
  • Focal Length: 5,6 mm
  • Focus range: 10cm ~ infinity
  • Macro focus distance: 10-50cm
  • Shutter Speed: Mechanical Shutter: 1/1000~1/3s

Όσον αφορά το βίντεο, η καταγραφή τους γίνεται σε μορφή MPEG-4 και μέγιστη ανάλυση 640 x 480 pixels στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ο ήχος καταγράφεται σε μορφή AAC με τη βοήθεια στερεοφωνικού μικροφώνου - στα πρότυπα του N93. Το μέγεθος των βίντεο εξαρτάται όπως είναι φυσικό από το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο. Η ψηφιακή σταθεροποίηση της εικόνας εξασφαλίζει ότι το κάδρο θα παραμένει όσο το δυνατόν πιο σταθερό.

Από το N95 δεν απουσιάζουν όλες οι κλασικές εφαρμογές για την περαιτέρω διαχείριση των ληφθέντων φωτογραφιών και βίντεο. Η «περιστρεφόμενη» έκθεση θα σας επιτρέψει να οργανώσετε τις ψηφιακές σας αναμνήσεις, ενώ υπάρχουν προγράμματα για την επεξεργασία τους, το συγχρονισμό τους με Η/Υ (μέσω του Lifeblog), την εκτύπωσή τους και φυσικά την αποστολή τους σε οικεία πρόσωπα.

Αποθηκευτικός χώρος και συνδεσιμότηταΤο S60 κινητό διαθέτει 160MB εσωτερικής «δυναμικής» μνήμης στην οποία μπορεί να γίνει η αποθήκευση οποιασδήποτε μορφής αρχείου ή και η εγκατάσταση εφαρμογών. Αν και ικανοποιητικός ο συγκεκριμένος χώρος δεν επαρκεί σε όσους θέλουν να μεταφέρουν στη συσκευή τους χιλιάδες φωτογραφίες ή ολόκληρη τη μουσική τους συλλογή. Η υποδοχή miniSD μπορεί να «φιλοξενήσει» κάρτες μέγιστης χωρητικότητας 2GB. Αν σκοπεύετε να πραγματοποιείτε συχνά εγγραφές βίντεο στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση, τότε θα πρέπει να αγοράσετε μια κάρτα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χωρητικότητα, που θα βρείτε στην αγορά, αφού τα αρχεία αυτού του είδους έχουν μέγεθος εκατοντάδων megabytes.

Το N95 παίρνει άριστα στον τομέα της συνδεσιμότητας. Καταρχήν πρόκειται για ένα Dual Mode WCDMA/GSM κινητό και κατά συνέπεια μπορεί να λειτουργήσει τόσο στα κοινά δίκτυα, όσο και σε αυτά που προσφέρουν υπηρεσίες τρίτης γενιάς. Εδώ εντοπίσαμε και ένα αμελητέο μειονέκτημα: Δεν είναι quad-band, αλλά tri-band και κατά συνέπεια λειτουργεί σε δίκτυα GSM 900/1800 και 1900MHz. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα πρέπει να σας ενοχλεί, εκτός και αν ταξιδεύετε συχνά στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, η συσκευή υποστηρίζει την τεχνολογία 3,5G, κοινώς γνωστή και ως HSDPA (High Speed Downlink Packet Access). Τη στιγμή που παρουσιάστηκε η συσκευή (Σεπτέμβριος 2006) το HSDPA  παρέχεται στην χώρα μας μόνο από το δίκτυο της Cosmote. Η χρήση της επιτρέπει την ασύρματη λήψη δεδομένων σε ταχύτητες δεκαπλάσιες από αυτές που προσφέρουν τα «κοινά» δίκτυα τρίτης γενιάς. Αν επιμένετε ακόμη στην χρήση των υπηρεσιών δεύτερης γενιάς, τότε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξασφαλίζεται με την υποστήριξη των υπηρεσιών GPRS και EDGE.

Ωστόσο, το N95 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δίκτυα WLAN, αφού υποστηρίζει τις τεχνολογίες 802.11b και 802.11g. Αν βρεθείτε σε χώρο που έχει εγκατασταθεί hotspot, όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφετέριες ή ακόμη και στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας για να «ελέγξετε» την αλληλογραφία σας ή να κάνετε surfing στο Internet, γρήγορα και προπάντων πιο οικονομικά από ότι μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, μπορείτε απλά να συνδέσετε το κινητό με κάποιο ασύρματο router που έχετε εγκαταστήσει στο σπίτι ή στο γραφείο και να εκμεταλλευθείτε την ασύρματη σύνδεση δεόντως. Η συσκευή υποστηρίζει και την τεχνολογία UPnP για την άμεση προσπέλαση των αρχείων που φιλοξενεί από άλλες ψηφιακές συσκευές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αν έχετε αρκετό χρόνο, το κατάλληλο software ή κάποια εξελιγμένη τηλεόραση νέας γενιάς, ίσως να μπορέσετε να το αξιοποιήσετε.

Το Bluetoth και συγκεκριμένα η «δεύτερη» έκδοση αυτού, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υποστηρίζεται το προφίλ A2DP, το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση ασύρματων στερεοφωνικών ακουστικών. Εκτός από τις ασύρματες ωστόσο, υπάρχουν και οι... ενσύρματες συνδέσεις: USB 2.0 μέσω θύρας Pop-Port για σύνδεση του κινητού με Η/Υ, 3.5mm jack για χρήση ενσύρματων hi-fi ακουστικών, αλλά και έξοδος τηλεοπτικού σήματος (PAL/NTSC) με το απαραίτητο καλώδιο, που παρέχεται στη συσκευασία.

Λοιπές δυνατότητεςΤο Nokia N95 διακρίνεται και σε πολλούς ακόμη τομείς. Πρόκειται για το πρώτο κινητό S60 με ενσωματωμένο δέκτη GPS, ο οποίος με τη βοήθεια του κατάλληλου software μπορεί να επιτρέψει την πλοήγηση σε κάθε σημείο του πλανήτη. Περισσότερες πληροφορίες για το λογισμικό δεν έχουν γίνει γνωστές, αν και οι προγενέστερες συσκευές της σειράς «N» διαθέτουν μια βασική εφαρμογή πλοήγησης σε μορφή πυξίδας. Στον τομέα της ψυχαγωγίας η συσκευή διαθέτει φυσικά media player, που αναπαράγει αρχεία ήχου μορφής MP3, AAC, AAC+, eAAC+ και WMA, ενώ παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης λιστών αναπαραγωγής, αλλά και ρύθμισης του equalizer. Το παρών δίνει επίσης και το στερεοφωνικό ραδιόφωνο FM.
Από τη συσκευή δεν απουσιάζουν όλες οι κλασικές λειτουργίες των S60 συσκευών. Εφαρμογές για τη διαχείριση των προσωπικών πληροφοριών, την πρόσβαση στο Internet, την ανάκτηση και διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, της ανάγνωσης εγγράφων του Office κ.ο.κ. Περισσότερα όμως για αυτές μπορείτε να βρείτε στην παρουσίαση του Nokia n80. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το N95 θα ενσωματώνει το Feature Pack 1 της τρίτης έκδοσης της πλατφόρμας S60 και κατά συνέπεια ορισμένες από τις εφαρμογές του θα είναι αρκετά πιο εξελιγμένες, με σημαντικότερο εκπρόσωπο αυτών τον πολυαναμενόμενο browser.

  

     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου