Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 01:38:57

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow Στη γη στρέφονται οι νέοι για την αποκατάστασή τους
Στη γη στρέφονται οι νέοι για την αποκατάστασή τους
Πηγή: Express.gr  19/09/12-08:03

Το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν σ’' αυτό μία διέξοδο στον εφιάλτη της ανεργίας, φαίνεται ότι συγκεντρώνει το πρόγραμμα ενοικίασης αγροτεμαχίων, με συμβολικό μίσθωμα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το γεγονός ότι, οι πέντε πρώτοι που πήραν 14 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 145 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας είναι νέοι άνθρωποι, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων δεν ξεπερνάει τα 30 έτη.

Ορισμένοι απ’ αυτούς ασχολούνται ήδη με τη γη ή την κτηνοτροφία, ενώ οι περισσότεροι στρέφονται προς την κατεύθυνση αυτή, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που παρέχεται σε περιόδους κρίσης. Όπως και οι ίδιοι σχολίασαν, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αναζητώντας ευκαιρία απασχόλησης αλλά και δημιουργίας. Ενώ είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι περισσότεροι στρέφονται προς τις βιολογικές καλλιέργειες αλλά και σε εξειδικευμένες, όπως αυτή των φαρμακευτικών φυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους πέντε πρώτους που πήραν τα αγροτεμάχια είναι μία 25χρονη, μητέρα ενός μωρού 7 μηνών, που εγκαταλείπει την Αθήνα με την οικογένειά της προκειμένου να έλθει στη περιοχή και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια, όπως επίσης και μία 20χρονη που είναι κάτοικος Αττικής. Ενώ και οι υπόλοιποι νέοι που πήραν αγροτεμάχια έχουν ανώτερες και ανώτατες σπουδές και αναζητούν διέξοδο στο επαγγελματικό τους αδιέξοδο στρεφόμενοι στη γη. Όλοι, κινούμενοι στο αστερισμό της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία θα τους δώσει τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που επιζητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του express.gr κάποια από αυτά τα αγροτεμάχια είναι σε σχετικά άσχημη κατάσταση και απαιτούν μεγάλο κόστος για να αξιοποιηθούν / καλλιεργηθούν

Στον νομό Λάρισας, ο όποιος είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, έχει προγραμματιστεί να διατεθούν συνολικά 25 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός στρεμμάτων σε σχέση με τα λοιπά θεσσαλικά διαμερίσματα, τόσο για αγροτική όσο και για κτηνοτροφική χρήση.

Όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης έχει ελέγξει μέχρι σήμερα, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, συνολικά 168 αγροτεμάχια. Από αυτά, προέκυψαν 48 διαθέσιμα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1066 στρεμμάτων, τα οποία και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Από τα 48 αγροτεμάχια τα 17 προορίζονται για γεωργική χρήση (164 στρ.) και τα 31 για κτηνοτροφική χρήση (902 στρ.) ενώ ο έλεγχος των αγροτεμαχίων συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί και για τα υπόλοιπα 1450 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 25.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνονται στην Π.Ε. Λάρισας.

Το γεγονός υπογράμμισε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία, καθώς ξεκαθαρίζεται και αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους κυρίως ανθρώπους να επιχειρήσουν. Κι αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, σχολίασε, καθώς με ελάχιστο τίμημα δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γη και να δημιουργήσουν πάνω σε ένα δυναμικό τομέα, όπως είναι ο αγροδιατροφικός. Στη δύσκολη αυτή εποχή, ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομές μπορεί να δώσει ευκαιρίες και διέξοδο στην κρίση την οποία βιώνουμε, σχολίασε. Χαρακτήρισε δε «πολύπλοκη» την προσπάθεια να ξεκαθαριστεί πόση από τη δημόσια γη είναι εκμεταλλεύσιμη και πληροί τις προϋποθέσεις παραχώρησης προς ενοικίαση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου