Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 05:40:43

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Νέες καλλιέργειες arrow Κερδίζει έδαφος η βουβαλοτροφία
Κερδίζει έδαφος η βουβαλοτροφία
Πηγή: Express.gr
Είδε την οικοδομή να "αργοπεθαίνει", εγκλωβισμένη στη δίνη της κρίσης, και μαζί το εισόδημά του να συρρικνώνεται κι αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Ο (πρώην) οικοδόμος Χρήστος Παλιούρας άφησε το μυστρί κι έπιασε την γκλίτσα, εργαλείο απαραίτητο για να καθοδηγεί τους 22 νεροβούβαλους, ελληνικής ράτσας, που ξεκίνησε να εκτρέφει εδώ και περίπου έναν μήνα στα ριζά του όρους Κόζιακα. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος στο ΑΜΠΕ, δεν εγκατέλειψε την οικοδομή μόνο εξαιτίας της δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας αλλά και από την επιθυμία του να ασχοληθεί με κάτι καινοτόμο, όπως είναι η εκτροφή νεροβούβαλων. Στην επιλογή αυτή συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο πατέρας του, παλαιότερα, είχε κοπάδι με αγελάδες.

Ο κ. Παλιούρας δεν επέλεξε τυχαία το συγκεκριμένο είδος βουβαλιού. Ο ελληνικός νεροβούβαλος είναι επίσημα αναγνωρισμένο είδος και τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του, που είχε "αγγίξει" το όριο της εξαφάνισης, παρουσιάζει μικρή τάση αύξησης.  Οι νεροβούβαλοι μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες, και τα προϊόντα τους, όπως είναι το γάλα και το κρέας, σύμφωνα με τον βουβαλοτρόφο, είναι υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας, με αποτέλεσμα να έχουν και καλύτερες τιμές στο εμπόριο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 υπήρχαν πολλά βουβάλια, τονίζει στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων Κώστας Μανώλης, ο οποίος βρίσκεται στο πανέμορφο τοπίο όπου βόσκουν οι νεροβούβαλοι, στο Δενδροχώρι, κοινότητα στην οποία ανήκει η περιοχή για τους νεροβούβαλους.

Η εκτροφή τους ενδείκνυται στην περιοχή λόγω των πολλών διαθέσιμων νερών που υπάρχουν. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι νεροβούβαλοι, στα ριζά δηλαδή του Κόζιακα, είναι σπάνιας ομορφιάς, και «μαγεύει» κυριολεκτικά τον επισκέπτη. Διαθέτει δύο ποτάμια, λόφους, ράχες, δάσος, νερόμυλο 150 ετών και είναι μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς. Πάντως, ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει ότι η Δημοτική Αρχή του δήμου Τρικκαίων είναι κοντά στους νέους κτηνοτρόφους και τους παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση, ενθαρρύνοντας κυρίως τέτοιες καινοτόμες επενδύσεις. Ο κ. Παλιούρας, εμπορικά, τους νεροβούβαλους έχει ως στόχο να τους αξιοποιήσει μέσα από την πώληση του γάλατος αλλά και του κρέατος, όταν τα ζώα βρεθούν στην κατάλληλη ηλικία.

Η προώθηση της βουβαλοτροφίας

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας (Κ.Σ.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό τη γενετική βελτίωση και προώθηση του ελληνικού βούβαλου στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αρχικά και στη συνέχεια σε όποιες περιοχές υπάρχει βουβαλοτροφία. Πρώτος στόχος ήταν η καταγραφή των βουβαλιών και στη συνέχεια η αύξησή τους.

Το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του Κ.Σ.Β.Ε. (http://www.greekwaterbuffalo.gr/), υπήρχαν 1012 βούβαλοι, ενώ το 2011, ο αριθμός των βουβαλιών αυξήθηκε σε περίπου 3248 ζώα. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βουβάλια. Παρά την παγκόσμια αύξηση του βουβαλιού, τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), στην Ελλάδα ο αριθμός των βουβάλων άρχισε να μειώνεται δραματικά κυρίως τις δεκαετίες του '60 και του '70. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '80 είχαν απομείνει περίπου 1000 βούβαλοι. Συγκεκριμένα, το 1984 ο αριθμός έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, τα 384 ζώα. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η ραγδαία μείωση των αριθμών των βουβαλιών στην Ελλάδα, ήταν το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων τις δεκαετίες του '60, '70 και '80 που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η εισαγωγή γενετικά βελτιωμένων φυλών (αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, μόσχων κρεοπαραγωγής, αιγοπροβάτων κλπ.), όπως και η μείωση των εκτάσεων στις οποίες έβοσκαν οι νεροβούβαλοι λόγω εκχερσώσεων και αλλαγής χρήσεων γης.

Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων. Είναι απόλυτα υγιεινό γιατί τα βουβάλια ευδοκιμούν χωρίς την ανάγκη ζωοτροφών ή αντιβιοτικών, ενώ γρασίδια, τριφύλλια και άχυρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους.

Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ, όμως, η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε την υλοποίηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση και της πράξης Αρχιμήδης ΙΙΙ, του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Παραγωγικά χαρακτηριστικά και ποιότητα προϊόντων του Ελληνικού βουβάλου (Bubalus bubalis) σε παραδοσιακές συνθήκες εκτροφής».

Το πρόγραμμα αυτό, με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας και του Κ.Σ.Β.Ε., έχει βασικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου μέσω της ανάπτυξης της εκτροφής του ελληνικού βουβάλου, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος επίκουρος καθηγητής Βασίλειος Μπαμπίδης του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (http://www.ap.teithe.gr/).


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου